Sigur Rós - ( ) (2002)

IJsland
Label: FatCat

1. Untitled (Vaka) (6:38)
  2. Untitled (Fyrsta) (7:33)
  3. Untitled (Samskeyti) (6:33)
  4. Untitled (Njósnavélin) (6:56)
  5. Untitled (Álafoss) (9:57)
  6. Untitled (E-bow) (8:48)
  7. Untitled (Dauðalagið) (13:00)
  8. Untitled (Popplagið) (11:45)
  9. Untitled #9 [Smáskifa 1] * (4:38)
  10. Untitled #9 [Smáskifa 2] * (2:47)
  11. Untitled #9 [Smáskifa 3] * (4:22)
  12. Untitled #7 [Jacobs Studio Sessions] * (11:09)
  13. Untitled #8 [Jacobs Studio Sessions] * (13:14)
  14. Untitled #6 [Jacobs Studio Sessions] * (8:02)
avatar van -SprayIt-
Inderdaad. Achtergrondmuziek, oei oei. Dan is 4* nog wel redelijk. Ik geef mijn achtergrondmuziekjes (denk dan direct aan eten in een pizzaria of chinees) niet eens een stem. Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met "als achtergrondmuziek is het schitterend". Je vindt het dus schitterend, maar niet als je er goed voor gaat zitten. Als het toevallig opstaat geniet je met volle teugen?

avatar van Bardt1980
-SprayIt- schreef:

Ik snap 'm wel. Dit is gewoon heel vermoeiende muziek om naar te luisteren, maar als je af en toe wat opvangt terwijl je met wat anders bezig bent, dan denk je: ja, het is allemaal erg mooi. Een 4,0* voor een dergelijke omschrijving vind ik wel behoorlijk hoog, maar dat terzijde.

-SprayIt- schreef:
maar niet als je er goed voor gaat zitten.
Ik ga zelden echt voor een album zitten. Daarvoor is mijn tijd veel te schaars. Als ik al puur muziek luister, stel ik zelf een playlist samen waar alleen mijn favorieten inzitten. Bovendien zijn het dan meestal nummers met tekst, zodat je lekker mee kan blèren.

avatar van -SprayIt-
Hoezo? Wil je het tweede gedeelte van Popplagið niet op de achergrond als je je babi pangang bij de plaatselijke chinees naar binnen aan het werken bent? [/quote]

In ieder geval beter dan die op je zenuwen werkende chinese ping-pong-pang muziek, waar je ook komt in Nederland. Overal hetzelfde cd-tje? Ja, liever ( ) op de achtergrond. Ook ik snap het wel. Ik vind 4* gewoon vrij hoog, maar zeker niet onterecht. Ik heb juist dat ik voor zulke muziek goed moet gaan zitten, op de achtergrond trekt het mijn aandacht weg van hetgeen ik aan het doen ben. Het is ook niet mijn favo SR album, het enige was dat ik de term "achtergrondmuziek" af vond doen van de kwaliteit van het album. Maar ik begrijp nu de context, ik kan er in komen.

avatar van Bardt1980
-Bardt1980- schreef:

-SprayIt- schreef:

Het was cynisch bedoelt, als je dat nummer bij de chinees zou draaien weet ik niet hoe snel ik die koe-loe-yoek ballen naar binnen moet werken uit vrees dat de aarde elk moment aan zijn einde kan komen!

-SprayIt- schreef:

Haha, met bami in je haar onder de tafels. Ik sterf wel liever met Sigur Ros op de achtergrond dan Kim Yong Ding of een "artiest" met ongetwijfeld zo'n soort naam. Ik krijg zin in Chinees door jou... [/quote]

avatar van Joren999
Zo hee, wordt Untitled #6 hier eens eventjes zwaar ondergewaardeerd! Het is dat #3 en #8 nog mooier zijn, maar op bijna elk willekeurig ander album had #6 een ster gekregen!

avatar van prodi9y9
ebow is idd een toppertje. maar dat heb ik ook met frysta, die vind ik echt fenominaal mooi!

agg ja alle platen liggen qua kwalitiet erg dicht bij elkaar vind ik. ik denk dat 8 echt buitencatogorie is en de rest nét een tikkeltje minder maar nog steeds bijna niet te evenaren!

mijn favorieten zijn toch wel 2-4-6-8.

beste band ter wereld!

avatar van Rhythm & Poetry
Het begint weer flink koud te worden, de verwarming mag eindelijk weer hoger en mijn ouders eten boerenkool - ik niet, want het is niet lekker. Met andere woorden: het is weer tijd om () uit de kast te halen en het met alle liefde te draaien. Genieten van de hemelse klanken en de ijzige kou. En dan is het nu nog zo'n 10 graden buiten, kun je nagaan.

avatar van unmudded lake
Voor de temperaturen rond het nulpunt neem je dan best iets zoals een Thomas Köner.

Binnen een maandje...

Maar wel wederom je tijd nemen.

avatar van niels94
Ik luister het net voor het eerst.

Het brengt je in trance, het is gewoon heel erg mooi.
Ik durf het nu al 4,5* te geven omdat het een geweldige sfeer oproept.

Ik snap alleen niet waarom je van dit album zou kunnen gaan denken dat de wereld vergaat .

niels94 schreef:
Als je de muziek omdraait, zitten er satanistische teksten in verscholen.
Rare jongens, die IJslanders.

avatar van niels94
Satanische teksten... Krijgen we dat weer...
Hoort zeker ook zogenaamd bij de Illuminati.

Maakt mij allemaal niet uit.

avatar van VictorJan
chevy93 schreef:
Als je de muziek omdraait, zitten er satanistische teksten in verscholen.
Rare jongens, die IJslanders.

Echt? Dat wist ik niet (hoewel ze natuurlijk niet de eersten zijn; Led Zeppelin deed het al dan niet opzettelijk in Stairway to Heaven en ook Syd Barrett heeft geloof ik ooit zo'n dubbele bodem in een nummer gestoken).

avatar van hoi123
Het was dan ook een grapje.

avatar van Joren999
Als je de pokémon-rap omdraait, zit er ook een satanische boodschap in.

avatar van hoi123
Ja, maar die Pokémons zijn dan ook een stelletje duivelsaanbidders.

VictorJan schreef:
Echt?
hoi123 schreef:
Het was dan ook een grapje.

avatar van niels94
Het had me niets verbaasd, er zit in zoveel muziek zogenaamd van die boodschappen.

Het is ook niet zo'n rare gedachte: op Agaetis Byrjun staat ook een stuk muziek achterstevoren op de plaat.

avatar van king_pin
achterstevoren? ik dacht dat het laatste nummer 400% langzamer was dan Starlafur. Welke staat achterstevoren dan?

De opener, als ik me niet vergis. Volgens mij was heth een achterstevoren afgespeelde versie van het titelnummer.

avatar van Arrie
Klopt, en wat king_pin zegt, klopt ook.

Ezechiël
Sigur Rós - ( )

Geniaal Post-Rock album. Toen ik voor de eerste keer 'Vaka' hoorde was ik gelijk verkocht. De rest van de nummers hadden iets meer tijd nodig, maar bleken even goed of zo niet nog beter te zijn. Hoe het album lekker rustig begint en eindigt in een complete explosie is geweldig. Je moet wel in de stemming zijn voor dit album, maar als je dat bent is het één geweldig lange trip van 70 minuten. Wat mij betreft perfect voor in de donkere winter maanden.

Toen ik voor de eerste keer de afsluiter van het album hoorde begreep ik niet waarom ze dat nummer aan het einde hadden gezet, totdat de laatste 3 minuten van de track aanbreken en Sigur Rós je zo nog even meeneemt naar een eerder gedeelte van het album ('Álafoss') het bezorgt mij nog iedere keer kippenvel.

Ook mooi hoe bepaalde zinnen het hele album door terugkomen, ook al begrijpen we de tekst niet, toch heb je het gevoel dat je naar een enorm boeiend verhaal zit te luisteren. De laatste seconde van het album geeft je het gevoel dat er een open einde aan zit, althans zo ervaar ik het verhaal.

Als Concept-Album absoluut één van de betere die ik gehoord heb, en ook verreweg Sigur Rós hun beste album in mijn ogen.

avatar van niels94
Het enige album die in de buurt komt van mijn nummer 1. Fenomenaal album die je van begin tot eind weet te beroeren. Ligt dicht bij perfectie.

Milestones
Toegevoegd in mijn top 10. Ontroerend, heftig en hemels. Gewoon het mooiste album van SR.

Arrie schreef:
Klopt, en wat king_pin zegt, klopt ook.

Serieus joh? Geweldig. Nooit geweten. Geeft me wat redenen om die plaat weer eens te proberen.

avatar van prodi9y9
het is winter..!

avatar van Joren999
Ja, het is weer echt tijd voor Sigur Rós en dan met name Ágætis Byrjun en deze.