Sigur Rós - ( ) (2002)

IJsland
Label: FatCat

1. Untitled (Vaka) (6:38)
  2. Untitled (Fyrsta) (7:33)
  3. Untitled (Samskeyti) (6:33)
  4. Untitled (Njósnavélin) (6:56)
  5. Untitled (Álafoss) (9:57)
  6. Untitled (E-bow) (8:48)
  7. Untitled (Dauðalagið) (13:00)
  8. Untitled (Popplagið) (11:45)
  9. Untitled #9 [Smáskifa 1] * (4:38)
  10. Untitled #9 [Smáskifa 2] * (2:47)
  11. Untitled #9 [Smáskifa 3] * (4:22)
  12. Untitled #7 [Jacobs Studio Sessions] * (11:09)
  13. Untitled #8 [Jacobs Studio Sessions] * (13:14)
  14. Untitled #6 [Jacobs Studio Sessions] * (8:02)
avatar van Sparks
Eveningguard schreef:
Ik ben er over uit: Untitled 3 is het mooiste nummer allertijden en gaat op mijn begravenis gedraait worden. Is meteen me leven samengevat en hoeft niemand meer te spreken.

Gek genoeg ben ik het daar unaniem mee eens. Hét mooiste nummer wat ik ooit gehoord heb en het zou tevens een weinig originele begravenis zijn want de mijne ziet er niet anders uti
Dit zijn de nummers waarom je muziek luistert!

avatar van Eveningguard
De live versie vind ik persoonlijk een stuk minder, waarschijnlijk vanwege het feit dat de intens mooie ambient waves op de achtergrond zijn vervangen door iets minder subtiele strijkinstrumenten.

avatar van kobe bryant fan
Eens met Bram, ik vind de versie van Untitled 8 Live dan weer beter.
De Heima versie wel, de Inni versie vind ik persoonlijk niet erg goed door dat de drums erg laag staan en ik zo de climax niet echt geslaagd vind.

avatar van Don Cappuccino
Gisteren hoorde ik Vaka in de geweldige Noorse film Kongen av Bastøy (The King Of Devil´s Island). Het nummer kwam iedere keer als de hoofdpersoon een droom had dat hij op zee zat. De muziek versterkte het beeld echt enorm en het ontroerde mij. Dat nummer heeft echt een emotionele kracht.

kobe bryant fan schreef:
Eens met Bram, ik vind de versie van Untitled 8 Live dan weer beter.

De Heima versie is zo'n beetje de beste live uitvoering van een nummer goed. Schuimbekkend goed.

avatar van ricardo
De best beoordeelde Sigur Ros plaat.

Deze zag ik liggen en heb er al veel over gehoord en dacht van ach laat ik hem op de gok maar nemen, zal vast niet tegenvallen. En dat doet het ook niet. wat een schitterend mooi mystiek stukje muziek is dit. Ogen dicht en je waant je in een andere wereld met deze muzikale reis van 1 uur en 11 minuten.

Heb geen idee waar het over gaat maar er zit een pracht sfeer in, het voelt nu in ieder geval heerlijk.

Ben blij met dit album

Wel jammer dat er geen boekje bijzit, en die krappe kaft waar je de cd met kracht uit moet schuiven vind ik ook een minpunt, maar de muziek maakt dat meer dan goed.

4****

avatar van Eveningguard
Weet je waarom er geen boekje of iets bij zit? Zodat je zelf met je eigen fantasie alles kunt invullen.

avatar van ricardo
Zelfde verhaal met Tool of Joy Division, maar daarvan kun je de texten van internet halen.

Er had best een foto boekje bij gemogen van de artiesten of iets wat te maken heeft met de tot standkoming van dit album, of de beleving van de artiesten zelf.

avatar van king_pin
Bij alle andere albums of bands zou ik je gelijk geven, maar dit album heeft geen naam (evenals de nummers) dus de afwezigheid van enige informatie voegt juist extra mystiek toe aan dit meesterwerk.

Nieuwstad
ricardo schreef:

king_pin schreef:
Dat is wel weer waar inderdaad, dat je zelf kunt invullen wat je erbij wilt voelen waar het over gaat. Op de cd zelf staat ook niets, gewoon een witte cd. Het is allemaal wel lekker mysterieus inderdaad, en dat laat deze muziek ook beslist horen. Ik ga de voorganger er ook nog een keer bij kopen, want de muziek van Sigur Ros bevalt me enorm goed.

leander?
king_pin schreef:

Precies. Geen albumtitel, geen tracktitels, geen lyrics, geen toelichting. Volledige leegte. Alleen muziek

Jav-
Precies, dat is juist zo gaaf. Letterlijk geen enkele informatie, gewoon een CD die je in je CD-speler douwt waar vervolgens een pracht van een plaat uit komt.

Yann Samsa
Dit album is de ontgrenzing. De eindmeet. De slaap. Geen review, dat zegt niets. Ik kan het enkel zo verwoorden, met een gedicht geschreven tijdens het luisteren van het derde nummer (when love would be audible):

SLAAP

daar stopt het,
en draag ik mijn lichaam niet meer

waar het nu nog niet gevonden,
en het later slechts een gok

waar geluiden ons nog zoeken
en je orkaan buigt rond mijn hals
zoekend, wiegend, ondervragend
darten met het Godenspel

de wijzen luiden huilend ons wijsje van vervlogen morgen
over hoe ik jou verwondering vertel

er is een onverteerde schoonheid en een wolk tekent zichzelf
de troubadour dopt zijn penseel in alle soorten zeeën, grijs
en vult het wereldbeeld met stipjes die de weg kwijt willen zijn

daar zag ik je gezicht

hopend dat de noten
zich eindeloos zouden herhalen

daar,
daar mag het stoppen

Je moet er even in komen, de minst toegankelijke Sigur Ros plaat, maar je kunt niet zeggen dat het de minste is want dat is er geeneen...

MAS
Bij elke track staat er als titel untitled maar daar achter staat tussen haakjes toch de titel. Ik zie de logica er niet van in...

avatar van Rhythm & Poetry
Ik wist wel dat je interesse in Sigur Rós zou krijgen. Zoek het eens op via wikipedia mijn vriend.

MAS
Neen. Ik spreek geen Ijslands.

avatar van Rhythm & Poetry
De nummers op het album hebben geen titel. Wel zijn er ter referentie werktitels bekend, gebruikt door zowel de band als het publiek. Voor Engelstaligen staan de nummers bekend als bijvoorbeeld "Untitled #1" (a.k.a. "Vaka"), waardoor deze namen het meest in de media verschijnen. De Nederlandse vertaling van de werktitels staan onder de originele titel weergegeven.

naamloos ("Vaka") - 6:38
De naam van Orri's dochter.
naamloos ("Fyrsta") - 7:33
"Het eerste nummer"
naamloos ("Samskeyti") - 6:33
"Aanhangsel"
naamloos ("Njósnavélin") - 7:33
"De spionmachine"
naamloos ("Álafoss") - 9:53
Locatie van de studio van de band.
naamloos ("E-Bow") - 8:48
Georg gebruikt een E-bow in dit nummer.
naamloos ("Dauðalagið") - 13:00
"Het doodsnummer"
naamloos ("Popplagið") - 11:45
"Het popnummer"

Op de albums Inni en Hvarf / Heim gebruiken ze ook de 'werktitels' van dit album i.p.v. untitled.

avatar van chevy93
Eigenlijk is dit album één grote 'Untitled'. De hoes is ook bewust helemaal wit en er staat niks op (behalve dus die twee haken), omdat iedereen zelf maar invulling moet geven aan wat dit album voor hem/haar betekent.

MAS
Eigenlijk hebben de nummers dus gewoon titels en is het een beetje interessantdoenerij...

avatar van Arrie
Lijkt me geen interessantdoenerij. Kan het me heel goed voorstellen dat ze het geen titels hebben gegeven. Dat de nummers eigenlijk wel titels hebben, is voor het gemak, lijkt me.

avatar van niels94
In eerste instantie hadden ze geen titels, dat bleek toch erg onhandig, dus hebben ze er later toch maar titels bij bedacht. Zoiets is het volgens mij. En nou ophouden met boos doen

Ik vind het juist wel een creatief concept om alles zo vrij en open te houden. Een songtitel kan in bepaalde gevallen toch wel sturend werken bij de luisterervaring. Zeker bij zulke sfeervolle muziek als op deze plaat.

avatar van hallo!
Bij Sigur Ros is dat toch niet echt het geval. Ik heb nog altijd geen idee wat de titels van de nummers op Agaetis betekenen.

avatar van chevy93
Maar ligt dat aan jou of aan Sigur Rós?

leander?
Volgens mij illustreert dit goed waar jullie het over hebben. Het maakt, met andere woorden, niet uit of ze nou in het IJslands schrijven en zingen of in een of andere brabbeltaal; voor ons is alleen de klank relevant.

Wat een beest van een afsluiter is Popplagið toch. Geen enkele band/artiest doet ze dat na. Wederom weergaloos in Paradiso vorige week.