Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van Silky & Smooth
Niet weer zo'n discussie beginnen...
Mooi stukje Kemm!

avatar van Elohim
Ik houd misschien teveel van discussie. Kan ik niet veel aan doen.
Maar laat het duidelijk zijn: dit is geen popalbum. Tegenspreken is de evolutie van een genre in de weg staan.

Ik kan maar slecht tegen zo'n zin.
Wil je iets betekenen moet je platen verkopen

Alleen deze zin al laat zien hoe erg hiphop is gedevolueerd (is dat wel een woord? misschien wel, misschien niet, je snap wel wat ik bedoel neem ik aan). Op het moment dat de platenverkoop gaat bepalen wie goed is en wie niet, is er iets goed mis.

avatar van MAS
MAS
Ik denk dat jij Kemm verkeerd begrijpt. Hij zegt helemaal niet dat de platenverkoop bepaald hoe goed iemand is.

avatar van Silky & Smooth
Inderdaad, discussies zijn heel leuk. Maar genre-discussies zijn in mijn ogen altijd moeilijk en eindeloos.

avatar van Kill_illuminati
Ik ben het met Kemm eens. Er zullen vast Indie-bands zijn die iets zouden kunnen toevoegen aan een genre maar omdat hun bereik beprekt is door een klein publiek zal er geen verandering lost komen. Als je veel platen verkoopt heb je meer aanhang die je muziekale evolutie volgen en als inspiratie/invloed gebruiken.

avatar van Elohim
Is zeker waar, alledrie denk ik. Het zou zeer goed kunnen dat ik Kemm verkeerd begrijp, genre discussies zijn inderdaad maar moelijk en eindeloos. En het is inderdaad zo dat je veel meer invloed hebt als in de mainstream zit.

Nu zijn er echt wel een paar indie hiphop groepen die een grote invloed hebben (gehad), maar ik snap wat je bedoelt.

avatar van judgepaddy
Nieuwschierig geraakt door alle commotie/promotie heb ik deze eens doorgeluisterd.

Nu is Hip-Hop is niet bepaald dagelijkse kost voor mij, dus als ik iets in die genre beluister dan is het voor mij belangrijk dat het gelijk opvalt in die zin dat het creatief er bovenuit moet springen.
Nu is qua productie behoorlijk aan deze plaat gesleuteld, maar het klinkt in mijn oren zo professioneel en gelikt, dat ik bij het beluisteren van deze plaat al snel het gevoel heb dat ik weg zak in een soort Hip-Hop Disney World met al die koortjes, strijkers, Horns, pianootje, chellotje, nog meer hoorn geschal, vocodertje en ga zo maar door.
Monster daarintegen kan ik dan een stuk beter waarderen omdat dat wat meer basic is, met een aardige rap, en een goeie beat met de samples er mooi subtiel doorheen verwekt.

Al met al neem ik mijn Hip-Hop het liefst meer Low Budget waardoor de creativiteit meer van de artiest CQ productie te horen is en niet van de technische capaciteiten van de studio.
Oftewel: Het gaat om de kok en niet om de keuken.

Kill_illuminati schreef:

Bij elke vorm van kunst is "underground" altijd de belangrijkste vorm van inspiratie geweest.

avatar van MJ_DA_MAN
judgepaddy schreef:

En ook Devil In New Dress vind ik wel mooi omdat hij lekker soulfull is. (Welk soul nummer hebben ze hier trouwens als sample gebuikt? Komt me bekend voor).
Wiki says:
"Devil in a New Dress" contains samples of "Will You Still Love Me Tomorrow" as performed by Smokey Robinson.

avatar van niels94
judgepaddy schreef:

Maar een underground bandje/rapper heeft nooit zoveel invloed als eentje die miljoenen verkoopt, ook als de underground band beter is. Zou The Chronic zo invloedrijk zijn geweest als het niet meer dan een miljoen keer was verkocht? Wat Thriller zo'n gigantische invloed geweest als 1000 mensen het maar hadden gekend? Of The Beatles? Nee. Het is nou eenmaal vaak zo dat hoe meer mensen je bereikt, hoe invloedrijker je zult zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, er zijn zeker invloedrijke indie-platen gemaakt, maar vaak zijn die wel redelijk bekend (In The Aeroplane Over The Sea en Funeral bijvoorbeeld..

avatar van kemm
Ik denk dat judgepaddy bedoelt dat al die miljoenen-artiesten ook ergens hun inspiratie zijn gaan halen (niet zelden in de "underground") en daar ook veel aan te danken hebben (hun miljoenen ).
Mijn opmerking van "Wil je iets betekenen moet je platen verkopen" was meer een verwijzing naar het eeuwige stardom, de vorm van onsterfelijkheid die Kanye West toch wel nastreeft. Het pleit voor Kanye dat hij dat niet op een gemakkelijke, platte manier doet.

kemm schreef:

Precies. Stones, Beatles, maar ook Hip-Hop, House en noem maar op

niels94 schreef:

Maar een underground bandje/rapper heeft nooit zoveel invloed als eentje die miljoenen verkoopt, ook als de underground band beter is. Zou The Chronic zo invloedrijk zijn geweest als het niet meer dan een miljoen keer was verkocht? Wat Thriller zo'n gigantische invloed geweest als 1000 mensen het maar hadden gekend?..

Maar heb je het dan over commerciële of artistieke invloed?
Vaak worden bekende acts ook gekloond om op het succes mee te surfen.
Hmmmm, Lastig

MJ_DA_MAN schreef:
Wiki says:

Ah ja
bedankt voor het opzoeken
Is een mooi nummer, en goed gebruikt in Devil In New Dress.

Dwangbuis
Na een paar luisterbeurten blijf ik met hetzelfde gevoel zitten: in My Beautiful Dark Twisted Fantasy zit zoveel ego van Kanye West dat er weinig plaats overblijft voor goede muziek. Heel vreemd album.

avatar van Niek
Dwangbuis schreef:

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Amen Dwangbuis . I don't believe the hype.

Niek schreef:

avatar van woutorrmusic
Bij mij komt de vergelijking tussen Bob Dylan en Kanye West vaak bovendrijven als ik beide artiesten beluister, althans wat betreft het stemgeluid. Allebei niet echt fijn om naar te luisteren, maar de boodschap komt aan...

haveman
panjoe schreef:
Amen Dwangbuis . I don't believe the hype.

Het is ook een hype om deze hype niet te believen.

Vertel gewoon wat je van het album vindt.

avatar van woutorrmusic
Amen haveman .

avatar van MAS
MAS
Dwangbuis schreef:

Bij mij wordt dit album juist steeds beter. Ik had hem in het begin op een 3 staan en ik heb hem nu al 2 x verhoogd.

avatar van Robbie Keane
Goed album van Kanye, binnenkort maar eens stemmen.
Ik vind trouwens dat Raekwon de beste verse op het hele album heeft, die luister ik echt té vaak, jammer dat ie zo kort is.
Grootste pluspunt van Kanye blijft voor mij nog altijd zijn beats.

avatar van Jurrien
Is er ooit nog iets van Momma's Boyfriend vernomen?

avatar van Rhythm & Poetry
Hij heeft een ander.

avatar van niels94

Maar even serieus, volgens mij komen die bonustracks niet meer.

avatar van Silky & Smooth
Ik had eerder ook verwacht dat ze op de Deluxe kwamen, aangezien die vertraging zou hebben. Achteraf blijkt dit allemaal weer mee te vallen. Was eigenlijk wel heel benieuwd naar Mama's Boyfriend.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
haveman schreef:

Het is ook een hype om deze hype niet te believen.

Vertel gewoon wat je van het album vindt.

Is dat zo? Ik heb louter lovende kritieken gelezen in de mainstream media en hier valt het cijfer ook erg hoog uit, verder heb ik geen flauw idee hoe het is ontvangen maar dat is meestal wel een goeie indicatie van een hype . En na 3 luisterbeurten snap ik daar geen hout van, ik vind de raps en zang slecht en de instrumentals (op Dark Fantasy na) weten me niet te boeien...

avatar van Rhythm & Poetry
Zullen we stoppen met dit album een hype te noemen? Willen de kinders die dit album een hype noemen even de betekenis van het woord hype opzoeken? Leo Beenhakker en ik worden er namelijk een beetje moe van.

avatar van MJ_DA_MAN
Robbie Keane schreef:
Uh, nee; dat zelfs Jay-Z, Rick Ross en Nicki Minaj Rae pwnen zegt genoeg.