Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van Elohim
Haha, ik snap helemaal hoe je voelt. Ik ga Bootstrap Theory van Mark Deez krijgen 5 december (nu wil het lot dat die laat is met de bezorging, dus is ie er nog niet, maar dan nog).

Ik had vorig jaar hetzelfde, je kan hem zien, je kan hem voelen, maar niet luisteren. Helse pijn. XD

avatar van UmindC
Ik kan zelfs niet in het boekje kijken wat er zit zo'n verdomd plasticje omheen.

avatar van Yamato
Elohim schreef:
@Yamato, ik denk eerder dat zijn bericht half of half was. Het irriterende gedeelte lijkt me duidelijk, maar er zal ook een ware serieusheid achter zitten. Wat ik trouwens heel goed kan begrijpen is dat je niet zin hebt om 34 pagina's te lezen bij een album wat je niet interessant vond. (Hij kon niet weten dat het twee pagina's terugstond natuurlijk).

Ik bedoelde dat hij maar twee pagina's hoeft te lezen om te zien waarom mensen dit zo'n goed album is. Welke pagina's dat zijn maakt helemaal niet uit. Ik zei dat juist omdat ik wel snap dat je geen 34 pagina's terug wilt lezen maar je kunt toch wel een beetje kijken waarom mensen het zo'n geweldig album vinden voordat je zo'n stomme 'vraag' stelt.

Mb.
@ Yamato

Het was een retorische vraag: een vraag waar geen antwoord op wordt verwacht. Hij vond het album niet vernieuwend en snapt in die context dan ook niet waarom dit album tot een ware hype gecreëerd is. Dat hij zijn mening in toon van lichtelijke provocatie verwoordt is dan wel weer te betreuren.

avatar van pqt
pqt
Op Monster rapt Jay-z rond 2:50 "Raping and pillage your village". Dat is toch gewoon direct overgenomen van de verse van R.A. the Rugged Man op Uncommon Valor?

avatar van GarnalenPeller
Ja, plagiaat. Maar niet met opzet denk ik, meer op een "oh daar had ik dat van, oeps." manier

avatar van Yamato
Mb. schreef:
@ Yamato

Ja, dat begrijp ik. Dit is precies hoe ik het interpreteerde. Daarom reageerde ik er zo kortaf op. Dat mensen daar vervolgens serieus over door gingen had ik niet voorzien. Het waar mijns inziens gewoon nutteloos op zo'n provocerend bericht te plaatsen. Als hij iets had gezegd in de trant van "Ik snap niet dat dit album zo populair is want het is volgens mij allemaal wel vaker gedaan." had ik er geen moeite mee gehad.

avatar van thgryda
MJ_DA_MAN schreef:
Er is denk ik niemand die een ergere hekel heeft aan de autotune dan ik,

Objection your Honor

Nee serieus ik haat die auto tune ook erg hard, daarom was death of autotune voor mij ook het enige hoogtepunt op BP3. Ik vond 808s echt een misbaksel en was erg teleur gesteld omdat ik de eerste drie albums erg dope vond. Op dit album gebruikt hij inderdaad de auto tune nog wel ergens maar veel subtieler en niet eens een heel nummer, laat staan een heel album. Als je die auto tune subtiel gebruikt kan het best wat toevoegen aan de sfeer van een nummer. Dat hoor je ook terug op het steengoede grey crow van Eligh, ook daar wordt op de goede manier gebruik gemaakt van de auto tune... Maar ik zal het maar niet te hard roepen anders krijgt hij een 1

avatar van Zidaan
Moet zeggen dat "Runaway" me wel weet te raken.. Ben erg benieuwd naar de rest!

avatar van niels94
UmindC schreef:

Het leven is hard

avatar van niels94
Jahaaaa.

Sorry maar dat is al zo vaak gezegd/gevraagd.

avatar van MAS
MAS
Silky & Smooth schreef:

Bedankt & besteld!

Je kan beter bij cdwow bestellen hun zijn bijna altijd goedkoper. En als je dan toch op bol.com besteld moet je altijd even googlen voor gratis verzendkosten.

avatar van Silky & Smooth
Inderdaad, bedankt voor de tip. Zal het volgende keer gebruiken!

pqt schreef:

ik betwijfel het sterk of dat gejat is. Pillage a village is een redelijk veel voorkomende combinatie van woorden, rijmt zo lekker snap je. Dat hoor je niet alleen muziek trouwens. and raping is gewoon logisch in de context.

edit: @thgryda, over dat eligh album, ik luister nu miss busdriver, ik neem aan dat je dat nummer bedoelt met autotune (of zijn er meerdere?) dat is een twijfelgeval voor mij. Maar eerlijk gezegd stoor ik me er daar ook aan. Er zit dan gewoon een soort van vervelende trilling in de stem die het zo onmenselijk laat klinken.

avatar van RebelINS
Niek schreef:
Zojuist helemaal de wereld in geprezen op DWDD. Woorden als 'beste hiphopplaat ooit gemaakt' werden in de mond genomen. En zijn Taylor Swift moment wordt opeens 'gewoon heel erg eerlijk' genoemd. Ik word het nu al spuugzat...

Er worden bij DWDD elke dag dingen opnieuw dingen de hemel in geprezen, dat programma moet je gewoon helemaal niet serieus nemen.

Door alle aandacht toch maar besloten om hem te beluisteren, en ik moet zeggen er staan een paar toffe nummers op. Vooral de beat van Runaway vind ik erg lekker en leuk dat niemand minder dan Aphex Twin word gesampled Maar desalniettemin vind ik het geen sterk album. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat hip-hop totaal niet mijn genre is (op Opgezwolle na dan) dus daarom zal ik ook niet stemmen op dit album.

avatar van Davidja
Boven verwachtingen, klinkt aardig goed!

avatar van Sjaakspeare
Ik kan me zelden vinden in gehypede muziek en ik heb Kanye West na mijn pubertijd altijd een kneus gevonden, maar hier kan ik me zowaar af en toe wel heel goed in vinden. De combinatie hiphop-pop spreekt me hoegenaamd erg aan. Toch staan er ook genoeg matige nummers op deze plaat. Zo is 'All Of The Lights' voor het grootste deel een lomp bubblingachtig stuitertoontje, dat nog wel interessant gemaakt wordt door wat geslaagde variatie. Ook vind ik 'Lost in the World' helemaal niks. Verder is Kanye West vocaal eenvoudigweg zwak. Hij kan zingen noch rappen en wat mij betreft komt hij daar niet mee weg. Maar af en toe zijn de composities prachtige stukjes minimalisme. Contrasterende en op zichzelf al mooi ontwrichtende geluiden die samen toch een precaire balans weten te vinden heb ik in mijn eerste, vluchtige luisterbeurt al een aantal keer voorgeschoteld gekregen. Ik was daar heel blij mee verrast. Voor dat ik het echt ga becijferen, zal ik het nog een aantal keer aandachtiger aan mijn gehoor ten prooi gooien. Vooral het titelnummer en 'Blame Game' steken er tot nu toe voor mij bovenuit, in ieder geval.

avatar van MAS
MAS
Weer met een halfje verhoogd. Ben erg onder de indruk van dit album. Voor de producties op dit album zijn geweldig.

Paar berichten over een taalfoutje verwijderd.

avatar van music4life
Ben in principe niet zo'n liefhebber van hip-hop maar dit is toch echt goed!!

avatar van thgryda
Elohim schreef:

Er zijn nog een drie a viertal nummers maar het gaat nooit erg ver. Telkens enkel het refrein of een klein stukje, kan af en toe wel wat toevoegen aan een nummer als het maar slim en subtiel gebruikt wordt

avatar van Elohim
Ik kan me herinneren dat ik hem gister heb gedownload, zal even luisteren wat ik ervan vind.

Ik vind Autotune over het algemeen gewoon echt niks, subtiel of niet, maar we zullen zien.

avatar van UmindC
Dat je je dat nog herinnert .

avatar van Elohim
Het was meer van, mijn herinnering zegt me dat, maar ik betwijfel het sterk.

Uiteindelijk had ik em ook helemaal niet gedownload. Alleen link opgezocht, moest ik even wachten, ben ik het helemaal vergeten.

Dus dan zal ik het nu nog maar doen.

avatar van DarkDuuvel
Wow, nooit verwacht. houd van deze mafketel! 5*

Zijn laatste album is precies zo hoog beoordeeld als zijn eerste! Hah

avatar van Kossy
Blame Game
Sample van Aphex Twin als ik me niet vergis? Verder zijn ook runaway en dark fantasy zeeeeeeer de moeite waard. Power vind ik iets minder leuk, snel achter de rest aan!

avatar van Kossy
Yeezy taught me!

avatar van kemm
Jezus is niet herrezen.

Je zal me nooit horen beweren dat dit het beste hiphopalbum is van de laatste 5, 10 jaar, of zelfs langer. Wel durf ik vermoedens uitspreken dat dit een mijlpaal zal blijken in de muziekgeschiedenis. Daarin ligt voor mij de waarheid van de overweldigende reacties op My Beautiful Dark Twisted Fantasy.

Het is goed te horen waar Kanye West vandaan komt, welke weg is afgelegd naar zijn vijfde release toe. Het ouderwets soulsamplen van zijn eerste twee albums horen we terug in 'Devil in a New Dress', Dwele zweeft niet toevallig net als op Graduation ergens op het einde van 'Power' rond en was 'Runaway' verdronken in autotune, het had niet misstaan op 808s & Heartbreak. Maar in plaats van een samenvatting van het verleden plaatst hij alles in een nieuwe context en laat de man vooral zien waar hij nu voor staat en in de toekomst naartoe wil.

Hiphop is geëvolueerd en een van de weinigen die dat doorheeft is Mr. West. Wil je iets betekenen moet je platen verkopen en da's net waar de namen Rihanna, Rick Ross en Nicki Minaj goed in zijn. Over Kanye's lijk dat ze daarvoor zijn kunstwerk moeten verpesten: de zweep erop! De enige verklaring waarom deze personen op dit album wél kunnen presteren. Nu de charttieners mee zijn, staat niets Kanye in de weg om volledig zijn goesting te doen. Samplemateriaal uit alle hoeken van de popgeschiedenis komt voorbij, songopbouw even machtig als velerlei sympho-rock, de omarming van een hedendaagse folklieveling: de deuren mogen wagewijd open! Maar laat het duidelijk zijn: dit is geen popalbum. Tegenspreken is de evolutie van een genre in de weg staan.

Toegegeven: net door die brede, atypische samplekeuzes en bombastisch opgebouwde nummers kan het soms nogal geforceerd artsy overkomen. Ook het artwork rond dit project met de kortfilm als teaser draagt daar toe bij. Het maakt wel mee zijn naam als artiest, meer dan enkel rapper/producer, iets waar hij al sinds Graduation toch naar streeft. In dat opzicht is dit de beste release van de man dusver. Vooruitstrevend en grensverleggend of niet, niemand kan ontkennen dat My Beautiful Dark Twisted Fantasy iets betekent; niet in het minst dat het (soms is het zo makkelijk te verwoorden) heel erg goed is.

Jezus is niet herrezen. Kanye West is, gewoon, springlevend.

avatar van Elohim
@Kemm, dit neigt meer naar pop dan hiphop naar mijn mening.