Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

Koning-Phong schreef:
Blablabanga

, dankuwel! Mijn dag is weer goed! (Al heb ik geen idee of het grappig was, want ik snapte er niks van...)

avatar van Silky & Smooth
Volgens jij gebruikt Kanye geen autotune op Gorgeous. 88-keys gebruikt altijd hetzelfde effect als hij rapt. Weet niet zeker hoor! Correct me if I'm wrong...

avatar van Reasonable Doubt
Silky & Smooth schreef:

Dat effect heet distortion.

Weer wat geleerd

Dat basslijntje in Blame Game is wel lekker

avatar van MurryMusic
I speak the gospel, hostile, Tony doing time for what he did to nostrils. Paranoid minds, still under the watchfull

hoe hij t ook zeg ook

avatar van KampF
POWER!

Improvision
Is dat Keri Hilson op Dark Fantasy? Voegt niet zo veel toe.

avatar van Flipm0de
Wat klinkt dit album op het eerste gehoor fantastisch! Ik moet toegeven dat ik niet om dit album stond te springen na het horen van al die GOOD friday tracks, maar nu ik het hele album luister is het toch wel een hele dikke plaat!

Vooral de producties zijn GENIUS!

Er zijn een aantal features die ik er liever niet op gehad, rappende Fergie en Swizz Beats, en het nummer Hell Of A Life had ik niet gemist. Verder nog niks te klagen over dit album. 4,0* voor nu maar grote kans op stijging.

avatar van thgryda
Sooo kanye grijpt op dit album weer terug naar zijn roots. Gewoon geniale beats maken en er op zijn manier over rappen. Geen superstrakke lyrics of flow maar gewoon zijn muziek begeleiden. Goeie sample keuzes, catchy beatloopjes, ..., Productioneel is mr gay fish terug op niveau. En die autotune die van 808s zo een draak van een plaat maakte blijft ook achterwege. Terug een leuk album van mister West. De plaat haalt het niveau van CD of LR niet maar leunt toch dicht tegen graduation aan. Een typisch kanye album maar toch weer anders dan de andere albums zonder super vernieuwend te zijn.

Na een sterk begin (de eerste drie nummers zijn super) valt de cd in het midden een beetje terug met all of the lights en monster. De productie op all of the lights is zeker degelijk te noemen leuke piano intro, dan een typische kanye beat, alles aanwezig voor een sterke track. Maar de gastartiesten zijn vreselijk commercieel. Vooral dat typische Rihanna refreintje en Fergies bijdrage kan ik niet echt smaken. Een typisch hitgevoelig refreintje en weinig gasten die iets toe voegen. Met enkel Cudi en bijvoorbeeld Syleena Johnson had je een erg mooie track kunnen maken, jammer...

Op monster heb ik ongeveer hetzelfde gevoel. Productioneel is het wederom in orde, een lekker grimmige beat en kanye en ook jay-z (die ik wel dig in tegenstelling tot de meesten hier) doen het erg goed. Hier had bij moeten blijven want Rick Ross en de femcee vind ik verre van brilant en voegen weinig toe. Hetzelfde geldt voor Swizz Beatz op het nummer erna, al vind ik hem minder storend dan de gasten op voorgaande tracks. Hij voegt erg weinig toe aan een voor het overige prima nummer. Al had misschien RZAs bijdrage op die track wat groter gemogen dan wat geschreeuw, jammer hij past namelijk goed bij de beat en de sfeer van het nummer. Naar het einde toe stijgt het niveau van de tracks opnieuw met een heerlijk zwevend slotstuk.

Ondanks de soms wat lame gastartiesten toch een verrassend lekker album van kanye. Voorlopig vind ik het album net wat minder als graduation, vooral dan door de gastartiesten. Ik ga dan ook beginnen met een 3.5 maar het zou na verloop van tijd wel eens een 4 kunnen worden en zelfs een aanval kunnen doen op een top tien plaats voor dit jaar.

avatar van niels94
Na hem ook nog eens zonder censuur beluisterd te hebben, kan ik hier een goed eindoordeel over geven. Even een review:

Dit album begint met de beste intro van dit jaar, Nicki Minaj doet dit erg goed. Het nummer zelf is werkelijk fantastisch geproduceerd. Het is een beetje jammer dat Dark Fantasy meteen het beste nummer van het album is, maar er is nog genoeg om naar uit te kijken.

Gorgeous bijvoorbeeld, ook een goede track, wat heeft Kid CuDi toch een fijne stem en wat is het toch weer goed geproduceerd (Ik hou van hip-hop producties met gitaren ). Tegen het einde van de track wordt hij echter wel een beetje saai.

Power ben ik meer en meer gaan waarderen. Vooral heerlijk hoe hij: 'No one man should have all that power' uitspreekt, maar de rest van de track is ook heel erg goed, het zit weer erg goed in elkaar. Ook Dwele's gedeelte is heel goed.

Dan komt de interlude van All Of The Lights, ik vind dit een zeer mooie, instrumentale interlude. Het nummer zelf heeft echt een heerlijke beats met die blazers (trompetten/hoorns). Ik stoor me zelfs niet aan Rihanna, al had ik graag gezien dat ze een iets kleinere rol gehad had. Groot minpunt: Fergie die rapt. Had echt niet gehoeven. Kid CuDi doet het goed en Elton John en Alicia Keys zingen ook prachtig. Een nummer met hitpotentie.

Er zit één rotte plek op dit mooie album: Monster. Een 1 zou ik het niet geven, maar het is duidelijk het minste nummer van het album. De productie is wel goed, maar verder is er niet veel goeds aan deze track. Zelfs de intro en outro van Bon Iver bevalt me niet. De eerste rap is van Rick Ross: waardeloze flow en slechte lyrics ('Kanye West sample, here's one for example' ). Het refrein is ook niet veel waard. Kanye West's stuk gaat nog wel, Jay-Z's verse blijf ik zwak vinden (hoewel de lyrics nog wel mee vallen, zijn flow is niet zo goed en hij doet een vertwijfelde poging maniakaal te klinken maar dat lukt hem niet zo goed. Zijn stem past er gewoon niet bij). Nicki Minaj blijf ik tenenkrommend vinden, vooral dat stukje met dat hoge stemmetje . Wat dan weer wel heel vet klinkt is haar laatste zin: 'Raaaahhh, I'm a muthaf-cking monster!'. Zij slaagt er ook het beste in om als een monster over te komen (positief). Dit nummer haalt het gemiddelde wel naar beneden, erg jammer.

So Appalled begint ook niet al te super, ik blijf erbij dat Swizz Beatz voor geen meter klinkt, het voegt ook helemaal niets toe aan het nummer. Verder is het natuurlijk wel een heel vet nummer, vooral de heerlijke, bijna on-Kanye West's duistere, beat. Alle rappers doen het hier goed.

Devil In A New Dress doet mij erg denken aan Kanye West's oude werk. Erg mooi beat, Kanye West weet altijd wel raad met voice-samples. Ook een lekker refrein. Zelfs Rick Ross krijgt het voor elkaar te flowen. De gitaarsolo die hierna komt is ook echt heel erg lekker.

Hierna: Runaway. Niets dan lof over dit nummer, ik blijf het een fantastisch, origineel, creatief nummer vinden. Ten eerste de beat, die is nou niet speciaal heel bijzonder maar toch ook niet bepaald alledaags. Verder duurt het nummer 9 minuten, dit is toch wel erg bijzonder voor een hip-hop nummer, zeker van een mainstream rapper als Kanye West. Daarnaast het laatste stuk, waarin zijn stem zo zwaar ge-autotuned is dat je het niet meer verstaat. Dit is echter de bedoeling. Ik heb begrepen dat hij hier zijn stem als een soort gitaar laat dienen, dit lukt ook goed. Dat is gewoon nog nooit eerder gedaan, geniaal. Kanye West laat zien verder te denken dan hitjes scoren.

Hell Of A Life is wel een mindere track, maar toch zeker niet slecht. De beat zit toch wel erg goed in elkaar, hoewel je er op gegeven moment wel genoeg van hebt. Het refrein is dan wel weer heel erg lekker, dan worden er ook wat dingen bij de beat gevoegd, wat erg goed klinkt. Al met al toch zeker een redelijke track die wat mij betreft wel een plek op dit album verdiend.

Blame Game met John Legend is een fantastisch nummer, hoewel ik John Legend in zijn verse niet zo heel goed vind. In het refrein echter weer wel. De beat met die roffel is erg lekker. De outro is redelijk apart en had ook niet veel langer moeten duren, ik vind alleen het feit dat dat meisje 'Yeezy told me' steeds op dezelfde, irritante manier uitspreekt best wel storend.

Het nummer Lost In The World begint heel erg langzaam, dit stuk duurt precies lang genoeg, als het te lang had geduurd was het vervelend geworden. Maar door dit begin komt de beat des te harder en komt er een heel mooi nummer tot stand. De beat is heel erg mooi, met een bijna Afrikaans-aandoende up-tempo beat. Het is bijna moeilijk hier niet goed op te flowen, wat dus ook niet gebeurt.

De outro: Who Will Survive In America is een stuk speech die mooi begeleidt wordt door de muziek. De overgang van Lost In The World naar dit nummer is heel mooi gedaan. Een goede outro voor een heel goed album.

Dit album is belachelijk goed geproduceerd, tegen dit album steken andere grote hip-hop releases van dit jaar, zoals Recovery, maar kaal af. De lyrics stellen op dit album dan over het algemeen weer niet zoveel voor, hoewel er wel eens grappige lines zijn. De gastartiesen zijn ook niet altijd even sterk. Dit album moet het vooral van zijn producties hebben. Het is een zeer goed album, waar wel een paar mindere stukjes inzitten, dit zijn er echter niet zoveel dat het het album echt naar beneden trekt (behalve Monster). Dik verdiende 4*.

avatar van Niek
Ben bij nummer 8. Moet zeggen dat ik positief verrast ben . Met name Power is erg fijn. Monster blijf ik wat zwakker vinden maar de algehele sound is top. Wat een leuke verrassing!

avatar van Silky & Smooth

Nice! Niet overal mee eens, maar mooi review. Zal mijne binnenkort ook maar eens gaan maken. Wacht nog even op officiele producerlist en bonustracks .

Dank je

Waarschijnlijk wordt jouw review nog positiever of niet?

Ja, ik heb echt zin in de bonustracks. Ik ben vooral benieuwd naar die met M.I.A. (toch een interessante samenwerking) en die met Mr. Hudson. Eigenlijk ook wel naar Momma's Boyfriend. Ik ben gewoon erg benieuwd

Ik vind dit album trouwens beter dan Graduation. The College Dropout haalt hij dan weer niet.

avatar van Silky & Smooth
Haha, ja mijn review wordt eerlijk, maar (waarschijnlijk) heel erg positief. Zelfs over Monster! Ik vind het alleen moeilijk om albums van Kanye West te vergelijken. Als ik College Dropout opzet vind ik dat het beste album, maar als ik Graduation of 808s opzet vind ik die weer het beste. Luister ik dan weer een nummer van College Dropout ben ik zo weer om. Maar ik neig denk ik toch naar zijn oudste producties. Als ik beats hoor van het album van Consequence (aanrader!), The Blueprint en nummers die op albums als Freshman Adjustment en I'm G.O.O.D staan verlang ik toch wel erg naar die muziek. Dat zijn dan nog echt de soulvolle producties . Maar ik vind MBDTF echt geweldig in elkaar zitten, zowel qua sfeer als beats als lyrics als gastartiesten en weet ik wat al niet meer!

avatar van Game
Eindelijk de ongecensureerde versie binnen
Wel raar dat die intro van Nicki Minaj op Dark Fantasy zo'n slechte geluidskwaliteit heeft, vergeleken met de film Runaway.

avatar van Lexcoaster
kanye West, een man waar ik gemixte gevoelens bij heb als artiest.. Album cover is wel erg gaaf.

avatar van JelleAkkermans
Na een aantal luisterbeurten, waarvan de laatste de dirty-versie was (wat de muziek ten goede komt), is dit mijn oordeel:

Dark Fantasy: 4*
De intro van Nicki Minaj is wel aardig. De lyrics vind ik erg sterk in deze track en de beat is echt ziek.
'I fantasized 'bout this back in Chicago, Mercy Mercy Me, that Murcielago'

Gorgeous: 3,5*
Props voor het gitaarrifje. Ik vind de dromerige stem van kid cudi er goed bij passen. Ik vind Gorgeous wel wat lang; hij gaat tegen het eind wel wat vervelen.

Power: 4,5*
Super bruut nummer!
'Oh ho, ééééééhééé, Oh ho, ééééééhééé!'
'Stop trippin', I'm trippin off the POWER!'
Ik heb nog nooit eerder 'n nummer gehoord dat hier ook maar enigszins op lijkt. Wat 'n originele plaat! Het Dwele gedeelte op het eind vind ik ook erg goed.

All Of The Lights (Interlude): 3,5*
Erg mooi.

All Of The Lights: 3*
Rihanna past erg goed bij dit nummer. Dat valt, imo, over Fergie niet te zeggen. Haar poging tot rappen raakt kant noch wal. Later komt er ook zo'n dude in die 'gettin' mine, gotta let these n-ggas know' zingt. Dit vind ik ook 'n wat minder gedeelte. Er zijn ook een hoop goeie dingen over dit nummer te zeggen! De blazers vind ik super en de beat in het refrein klinkt bijna drum 'n bass-achtig. De break na de Fergie 'rap' vind ik ook erg fijn. Ik kan overigens niet alle featurings die boven vermeld staan eruit halen.

Monster: een krappe 3*
De intro van Bon Iver is super. Beetje Thriller-achtig. De beat die er daarna inkomt is ook erg lekker. Een pluspunt aan deze track vind ik dat Rick Ross als eerste z'n verse doet; zijn we daar ook weer mooi vanaf.
Hoewel ik Nicki Minaj ontzettend lame vind, past ze wel goed bij dit nummer. Dat boze gebrul is ook gewoon monsterachtig. Dat posh britse vind ik dan weer totaal overbodig.
Tegen het eind ben ik Monster meestal wel beu, maar dan komt gelukkig dat gedeelte van:
'I crossed the line and I'll let god decide''. Dat brengt toch weer wat variatie. 

So Appaled: een krappe 3*
Nummer met 'n prima beat. Jay-Z vind ik zeer hard op dit nummer (veel beter dan op Monster). Ik vind Swizz Beatz echter bijzonder irritant. Ook hier had er wel 'n verse minder gekund.

Devil In A New Dress: 3,5*
Deze heeft echt zo'n lekkere oldskool Kanye beat van vroegàh. Bovendien is de gitaarsolo erg lekker! Rick Ross's bijdrage vind ik 'n minpunt. Hij verpest voor mij de sfeer volledig. Ik had het mooier gevonden als 'ye er na de gitaarsolo 'n eind aan had gebreid.

Runaway: 5*
Geniaal nummer. Die dubbele gelaagde stem van Kanye is awesome en vooral de line 'You've been puttin' up with my shit just way too long' brul ik altijd luid mee .
De inbreng van Pusha T vind ik vet. Het brengt wat afwisseling in het nummer.
Ik ben blij dat de extended versie op het album is gekomen. Ik vind dat einde met de 'stemgitaar' echt super tof

Hell Of A Life: 3,5*
De lyrics zijn ronduit zwak, maar de beat is overheerlijk
Die strings (weet niet zo goed hoe ik het moet noemen ) op 't eind v/h refrein vind ik ook leuk bedacht

Blame Game / The Best Birthday: 3,5*
Een ontzettend mooi nummer. John Legend vind ik, as always, erg sterk. Kanye vind ik qua lyrics niet zo super in deze track, tot hij op 'n gegeven moment stopt met rappen en met 'n soort gedicht gedicht komt.
''Lack of visual empathy equates the meaning of L-O-V-E. Hatred and attitude tear us entirely''.
The Best Birthday is dirty toch wel ontzettend grappig, haha. Ik vind het inhoudelijk alleen niet zo goed bij the Blame Game passen. The Blame Game is best 'n serieus nummer over 'n verrotte relatie en dan vind ik 'n grappige skit daar niet echt bij passen persoonlijk.

Lost in the World: 4*
Ik denk dat ik deze van alle nummers tot nu toe het vaakst heb geluisterd.
Erg tof hoe die beat erin komt na dat Bon Iver sampletje.
Die Afrikaans klinkende trommels doen me erg denken aan Love Lockdown en die 'hé oh oh' kreten sluiten weer ontzettend goed aan bij Power. Ik denk dat hij dat bewust heeft gedaan, als 'n soort terugkerend ding.

Who Will Survive in America: 4*
Goeie tekst. 'A rapist known as freedom; free doom'.

Op 'n paar kleine schoonheidsfoutjes na vind ik dit album echt geweldig 4 Sterren is hij imo zeker waard

avatar van niels94
Mooie review, JelleAkkermans. Wij zijn het op heel veel punten eens zo te zien

haha,
danku

avatar van niels94
Heel veel dingen die jij zei, zei ik ook, dat is toch grappig, dat bevestigd maar weer dat ik het goed gehoord heb.

Ik vind Power een onderschat nummer eigenlijk. Toen het uitkwam heb ik het een paar keer geluisterd. Vond er niet zoveel aan, de beat leek me toen heel simpel (alleen maar dat ohoh, ey ey) en verder niet echt een leuk refrein. Ik las toen ergens van een recensent, dat hij het net zo'n goede single vond als bijvoorbeeld Stronger. Ik kon daar echt niet bij. Toen hoorde ik het laatst op de EMA's voor een stukje en vond ik het toch wel sterk klinken. Nog eens een paar keer goed geluisterd en wat blijkt? Een geniaal nummer, het zit vreselijk goed in elkaar, ongelooflijk veel lagen en afwisseling, met die heerlijke gitaar erin bijvoorbeeld. Daarnaast is juist die zin 'No one man should have all that power' wél ontzettend lekker. En, zoals JelleAkkermans al opmerkte, het is nog origineel ook. Fantastisch nummer, ik heb hem als favoriet aangekruist. Dit nummer verdient meer aandacht dan hij nu krijgt, vind ik.

Wat jullie?

avatar van Snoeperd
Ik ga dit album maar eens checken, ligt al in de download. Is het gemiddelde echt terecht of hebben alleen de fans gestemd?

avatar van niels94
Lees de reviews maar, dan zul je zien dat dit zeker de moeite waard is. Het belachelijke hoge gemiddelde zal nog wel bijgesteld worden (Loud van Rihanna staat ook nog veel te hoog). Dat is blijkbaar normaal.

Maar zeker de moeite waard dit

avatar van Lexcoaster
Hé, ik zie nu ineens een andere album cover.. De vorige vond ik leuker...

avatar van niels94
Nee, de vorige was gecensureerd. Om de één of andere reden weigeren ze die er ongecensureerd op te zetten, maar dit is al een hele verbetering

Dit album krijgt trouwens alleen maar 9's en 10'en van de grote bladen

avatar van jordkaka
dit word toch niet de cover?

avatar van UmindC
Er zij 5 cover, dus ja

avatar van Kos
Kos
Hm, tja. Wat moet ik er van zeggen.

In de categorie overgeproduceerde TMF hip-hop geen onaardig albumpje.

Improvision
Snoeperd schreef:

Het album is pas gelekt, dus ik denk inderdaad dat enkel de fans nog maar hebben gestemd.

Het klinkt maar wat gewoontjes.

Kos schreef:
In de categorie overgeproduceerde TMF hip-hop

Ten eerste vind ik het niet OVERgeproduceerd, ik vind het GOED geproduceerd. Ten tweede vind ik weinig van deze nummers slecht genoeg om op TMF voorbij te komen.