Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van pqt
pqt
Recensie die ik had geschreven om te oefenen met het schrijven van recensies :

Onderhand weten we wel dat Kanye West een geboren musicus is. Toen hij in 2004 met The College Dropout kwam werd hij met open armen ontvangen in de mainstream hiphop wereld. De 2 daaropvolgende albums zouden niet veel slechter zijn, maar het in 2008 uitgebrachte 808s & Heartbreak werd iets slechter ontvangen onder critici. En nu, in 2010, komt Kanye terug met zijn gemuzikaliseerde donkere doch prachtige fantasieën.

Na het fiasco bij de MTV Music Awards in 2009 waar hij de bedankspeech van Taylor Swift onderbrak omdat hij vond dat Beyoncé de award voor Best Female Video had moeten winnen, zat Kanye West even in een diepe put, en terecht. Want hoewel de man altijd zijn eigen stijl heeft kunnen behouden brengt dit zowel positieve als negatieve bijwerkingen met zich mee. Toch zal deze depressieve periode mede oorzaak zijn voor de donkere sfeer die My Beautiful Dark Twisted Fantasy uitstraalt.

En niet alleen in de muziek, maar ook de album titel straalt geen positiviteit uit. Deze plotselinge verandering van albumtitel naar My Beautiful Dark Twisted Fantasy is welgeplaatst, want de melancholische beats die we onder andere op So Appalled horen zouden niet goed passen bij een album genaamd Good Ass Job, al maakt de voormalige benaming van het album zijn naam wel waar, want het is een erg goed album. Hoewel we nu niet hebben kunnen luisteren naar een (kijkend naar de voormalige albumtitel) ietwat positiever album, weet dit donkere album het voor menig mens ook zeer interessant te maken.

Productionele hoogstandjes zoals we niet anders gewend zijn bij Kanye West weten dit het beste te doen. En daar waar toch even een sterke MC of een goede zanger nodig is heeft Kanye nog zijn honderden connecties waar hij een appèl op kan doen. En blijkbaar hebben deze connecties niet allemaal een hiphop achtergrond en het zijn ook niet allemaal label maatjes. Zo komt John Legend ook even langs, al is dit natuurlijk niet zo vreemd want die heeft al vaker met Kanye samen gewerkt en heeft reeds zelfs een album met hiphop groep The Roots gemaakt.

Maar ook folkzanger Bon Iver verschijnt op het nummer Lost in the World, een van de vele experimenten van Kanye West. Want je kunt geen etiket plakken op de stijl die hij gebruikt binnen hiphop; het is altijd een verassing wat je voorgeschoteld krijgt bij Kanye. In tegenstelling tot het gebruik van autotune in zijn album 808s & Heartbreak pakt dit experiment helemaal niet verkeerd uit, best goed zelfs. Om nou te zeggen dat Bon Iver en Kanye West goed bij elkaar passen is 1 track niet genoeg, maar een goed begin is het zeker. Daarnaast weet Kanye West ook hier een daar een alleraardigste verse of refrein af te leveren, en dat zal ook wel moeten, want het blijft natuurlijk een soloalbum.

En na dit soloalbum komen we tot de conclusie dat het oeuvre dat de man in de laatste 6 jaar heeft opgebouwd logischerwijs kwantitatief maar vooral ook kwalitatief versterkt is. Laat Kanye West alsjeblieft nog even in zijn waarde zodat we over een jaar of twee misschien wel weer kunnen genieten van zo'n geweldig goed album.

toris
erg goed stukje! ikzelf ben ook aan het oefenen met recensies schrijven, ook bij dit album een korte.

Een hoop off topic berichten (over bv. Kanye's opmerkingen over The Beatles) verwijderd. Verder is het niet erg netjes om en public users te kakken te zetten. Iets meer respect voor elkaar aub.

Dat is dan weer grote onzin en echt zo'n typische opmerking.

Dat is het helemaal niet, ik las daar ergens boven dat iemand Kanye geen goede MC vond en wel een goede producer, dus daar reageer ik even op, niks geen typische opmerking. Juist wel typisch dat jij daar zo op reageert

avatar van Rhythm & Poetry
Nee, het is typisch dat jij denkt dat alleen Kanye het ook over andere onderwerpen heeft dan vrouwen, auto's en geld. Volgens mij - als ik zo jouw stemmenlijst bekijk - ken jij nauwelijks rappers. Alleen wat mensen die op tv of radio komen. Daar doelt MJ op.

Ooh zo, maar wat is nou het probleem? Ik heb toch helemaal niet gezegd dat Kanye de enige rapper is die niet alleen over dat soort dingen rapt? En over mijn stemmen gesproken, ik luister iets meer naar de r&b kant van hip hop, dus daarom.

Wel heel luid deze CD. Monster en Blame Game doen bijna pijn aan de oren.

Hopen op een Stadium Arcadium mirakel bij de vinyl versie

avatar van Silky & Smooth
Ik vind dit echt een heel vet stukje van Kanye:

Is hip-hop, just a euphemism for a new religion
the soul music for the slaves that the youth is missing
this is more than just my road to redemption
Malcolm West had the whole nation standing at attention
as long as I'm in Polo's they think they got me
but they would try to crack me if they ever see a black me
I thought I chose a field where they couldn't sack me
if a nigga ain't running shootin a jump shot running a track meet
but this pimp is, ar the top of mount Olympus
ready for the World's game, this is my Olympics
we make 'em say ho cause the game is so pimpish
choke a Southpark writer with a fishstick
I insisted to get up offa this dick
and these drugs, fans can't resist it
remind me of when they tried to have Ali enlisted
if I ever one of the greatest nigga, I must have missed it!

avatar van FlyLo
Larssebas schreef:

Jij insinueerde wel dat Kanye West quasi de exponenent is van de alternatieve onderwerpen en dat is hij zeker niet. Er zijn tal van anderen die dat vaker en beter doen (bv. Atmosphere).

I'm in a speedboat, In my boatshoes HUHH

avatar van MJ_DA_MAN
Larssebas schreef:
Dat kan allemaal wel, maar je doet net alsof hiphop tegenwoordig bijna alleen maar bestaat uit materialisme, wat dus onzin is.
Larssebas schreef:
ik luister iets meer naar de r&b kant van hip hop, dus daarom.
That explains a lot.

avatar van Niek
Niek schreef:
Tot en met Devil in a New Dress is het een flink sterk album. Daarna kakt het wat mij betreft in. Snap ook absoluut niet dat Runaway zo populair is. Vind dat misschien wel de zwakste track.
Enfin, voorlopig oordeel dit. Straks in de trein maar weer even opzetten.

Hmm. Gister dus nog eens geluisterd en de lol is er helaas na Devil in a New Dress echt van af. Runaway wordt na drie minuten al saai en dan moet je er nog zes. Hell of a Life is ook zeer zwak (iets met religie en pussy :s), Blame Game is ook al zo nodeloos uitgesponnen en het slot is gewoon weinig zeggend. Jammer, zo kom ik uit op een kleine voldoende. Wel fijn te weten dat Kanye het nog wel kan. Ik kijk uit naar de eerste keer dat ik Power of Monster in de club hoor.

avatar van Don Cappuccino
Ik ben echt geen Hip Hop-liefhebber, maar Runaway vind ik het beste nummer van dit jaar. Mooi begin met alleen piano, Kanye West klinkt goed en de raps zijn geweldig. En dan die autotunesolo aan het einde! Van mij had het wel iets langer mogen doorgaan. Ook nummers als Power, Monster en Gorgeous vind ik heel erg goed, het begin van Monster is erg gaaf (met Bon Iver). Daarna worden de raps op een enorm hoog tempo op je afgevuurd. Nu het album uit is (hier staat 22 november, maar ik zag hem vrijdag al staan bij de FRS) zal ik eens hem compleet beluisteren en dan komt er een beoordeling. Als de rest ook zo goed is krijgt deze zeker 4 sterren.

avatar van faguar
Don Cappuccino schreef:

Runaway nóg langer? Mij lijkt 9.08 minuten lang genoeg

Heb Dark Fantasy en Runaway beluisterd omdat het de populairste tracks van dit album zijn, maar vind er maar weinig aan eigenlijk. Het vorige album van Kanye ben ik nog wel benieuwd naar (door de mooie singles), maar deze laat ik aan me voorbij gaan.

avatar van Silky & Smooth
Ik zou het toch een luisterbeurt geven, het is het proberen wel waard! Nu vind je twee tracks minder, maar het kan zijn dat je die tracks, en het hele album, meer gaat waarderen als je het als een geheel luistert.

avatar van UmindC
Terecht.

avatar van KampF
Een 10.... Dat hebben ze 10 jaar niet gegeven? Echt absurd..
Maarja, eerst maar eens lezen waarom

Hoe kan dit een 10 zijn tegenover Late Registration?

avatar van Niek
KampF schreef:
Hoe kan dit een 10 zijn tegenover Late Registration?
Van die vraag ken ik een hoop varianten..

avatar van KampF
Niek schreef:
Van die vraag ken ik een hoop varianten..

Zeker weten

avatar van MJ_DA_MAN
herman schreef:
Los vond ik de tracks (het aantal dat gelekt was) ook niet zo bijzonder, maar als geheel werkt het dus erg goed.

avatar van thgryda
UmindC schreef:

Omdat men haar hier niet storend vindt.

Spreek voor jezelf dat vind ik namelijk wel...

avatar van Kill_illuminati

Ach het kan nog erger, de review van I'm Not Human Being EP in the Rolling Stone was het dieptepunt.

avatar van thgryda
Larssebas schreef:

Wel een typische opmerking jongen. Jij zegt als iemand... dan is het kanye wel. Wel nieuwsflash kanye is geen super mc !!! Hij heeft imo een degelijke flow en delivery en ik vind hem tekstueel ook oké maar top ? Nee zeker niet, zelfs niet als je (indien dat al mogelijk is) objectief naar zijn mc skills kijkt. Ik ben een grote fan van zijn eerste twee albums en ook graduation en dit album vind ik erg vermakelijk, eigenlijk vind ik alleen 808s minder. Maar zelfs op CD (zijn beste cd imo) rapt hij nergens echt speciaal, het gaat hem vooral om de prachtige producties en de sfeer die deze man kan neerzetten op een album.

Bovendien ken je zelf niet zo veel van hip hop als je aanhaalt dat kanye zowat de origineelste mc is er die er bestaat en dat de rest enkel rapt over wijven en geld... Dan moet je je toch maar wat meer gaan verdiepen in het genre. Kanye is zeker wel een originele artiest, zeker in de mainstream maar een top mc, nee dat zeker niet. Bovendien als iemand bling bling uitstraalt dan toch wel deze mijnheer lijkt me. Maar ik vergeef hem zijn arrogantie want dit is gewoon een goed album, dat is echter geen reden om hem dan meteen ook maar de best rapper alive te gaan noemen.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind dat Kanye qua flow, tekst en voornamelijk delivery heel ver komt als rapper, maar dat maakt hem geen toprapper. Er zijn makkelijk honderd beter dan hij. Ondanks zijn beperkte rapkwaliteiten durf ik wel te zeggen dat hij een van, zo niet de beste (rap)artiest is die er op dit moment rondloopt. Hiermee bedoel ik dus het hele plaatje: producties, raps, passie, stijl, optredens, originaliteit, creativiteit en ga zo maar door.

Ben het trouwens niet eens dat Kanye bling-bling uitstraalt... Kanye loopt inderdaad in dure merken rond en laat duidelijk zien dat hij met mode bezig is. Het enige bling wat hij vrijwel altijd om heeft is zijn Jesus-piece. Ik ken ook wel honderd rappers die altijd meer bling om hebben dan Kanye waarschijnlijk in zijn kast heeft liggen.

avatar van MAS
MAS
Freestyle van Fashawn over de Dark Fantasy beat: fashawn-dark_fantasy_freestyle-2dope.mp3 - mediafire.com

avatar van niels94
Dit album heeft wel meer 9's en 10'en gekregen.

Lukk0
Ja, maar een tien op pitchfork is vrij uitzonderlijk. Ze zijn daar best wel kritisch en bewaren de tienen voor (in hun ogen) hele bijzondere albums. Kid A heeft hem bijvoorbeeld gekregen, dat was gewoon een erg baanbrekende plaat, zeker voor het grote publiek. Die status hoor ik hier eigenlijk niet in, ik ben voorlopig gematigd enthousiast.

De Schaafkaas
Lukk0 schreef:

Pitchfork geeft ook iedere mixtape van Gucci Mane minstens een 7. Lijkt me nou ook niet echt dat de hiphop recensent(en) van Pitchfork serieus te nemen zijn.