Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van Hurrdurr
Dat stukje vind ik echt heerlijk, als hij zo vals als een kraai deze anekdote overbrengt. Je hoort gewoon in zijn stem dat hij zich oprecht afvraagt waarom zijn vriendin een wenkbrauw optrok toen ze die foto's zag.

avatar van Jurrien
Runaway is sowieso een aparte track, met heel veel charme.

avatar van Ducoz
Zo dan, deze plaat scoort wel heel erg hoog!
Appart voor een Hip-hop plaat, buiten een plaat van Nas om heb ik nog niet zo'n score gezien!
Is dit daad werkelijk zo goed, en zou ik mij als rock liefhebber hier aan kunnen wagen? Of is het ook weer niet zo goed dat het iedereen te vrede stelt?

score zal nog wel wat zakken in de toekomst.

avatar van MAS
MAS
Ducoz schreef:
Zo dan, deze plaat scoort wel heel erg hoog!

Er zijn nog veel meerhiphop platen met een hoge score hoor.

Deze plaat is nog niet zo lang uit (gelekt) dus de score zal nog wel een heel stuk dalen. Zo ging het dit jaar ook met andere hiphopalbums zoals Eminem en Kno. Ik denk eerlijk gezegd niet dat je dit als rockliefhebber kunt waarderen maar je kan het proberen.

avatar van Niek
Tot en met Devil in a New Dress is het een flink sterk album. Daarna kakt het wat mij betreft in. Snap ook absoluut niet dat Runaway zo populair is. Vind dat misschien wel de zwakste track. Maar duidelijk is dat Kanye nog niet afgeschreven dient te worden. Waar er een dalende lijn in zijn muziek leek te liggen is hij nu weer omhoog gekrabbeld. Wie had verwacht dat Ye een betere plaat dan The Roots zou brengen dit jaar? Of in ieder geval een interessantere plaat. Wat ook leuk is: ik kende Nicki Minaj nog niet, alleen haar slechte reputatie, maar die chick komt echt geniaal op Monster.
Enfin, voorlopig oordeel dit. Straks in de trein maar weer even opzetten.

De Schaafkaas
Niek schreef:
Enfin, voorlopig oordeel dit. Straks in de trein maar weer even opzetten.

Dat ben ik met je eens. Ik vond Nicki Minaj ook eigenlijk wel verrassend en origineel uit de hoek komen. Misschien dat ze een ghostwriter had op deze track?

avatar van Niek
Wie weet, maar dat 'I'm a M*THERFUCKING MONSTER!!' zo ontzettend vet klinkt heeft toch vooral te maken met de manier waarop ze dat vanuit het diepste van haar galblaas eruit gooit..

toris
Toen het album in opkomst was, waren mijn verwachtingen erg laag, vooral door "Power", wat ik in eerste instantie helemaal niks vond. Maar door alle media-aandacht werd ik toch steeds benieuwder naar het album, ook POWER begon me steeds beter te liggen.

Ik heb het gisteren 2 keer geluisterd, expres niet meteen toen het gelekt was, want ik wou tot de releasedatum wachten ( niet gelukt ). Ik vind het echt een erg goed album! Het album opent sterk met "Dark Fantasy". Ik zit meteen lekker in het album. Ook "Gorgeous", "POWER" en "All of the Lights" zijn erg sterk. Power is nu 1 van mijn favorieten, en AotL bevat een erg leuke beat, en zelfs Rihanna weet mij te vermaken. De Skit die aan het nummer te voren gaat klinkt ook goed. "Nicki Minaj", een van de MC's waar ik me het meest aan erger, klinkt ineens heel goed op "monster", wat ik dan ook een monsterlijk goed nummer vind.
Ook Runaway vond ik eerst niet zo geweldig, maar op het album klonk het met de rest van de nummers ineens geweldig. De valse Kanye is fijn te beluisteren, mede door de beat. De eindsprint is tevens geslaagd, met als laatste nummer "Lost in the World". De opbouw in dat nummer vergelijk ik met die van het gehele album: Het steekt perfect in elkaar. Een enorme verzameling aan geluiden mixt door elkaar heen en het wordt nooit saai.

Kanye levert met die album weer een goede prestatie. De kwaliteit straalt van de beats op, en ook Kanye rapt prima. Waarom ik geen 5* geef, is omdat de rap van Kanye erg vermakelijk is, maar niet genoeg om hoger te krijgen. Dan is er nog 1 klein minpuntje: ik erger me dood aan die dude die je in het nummer "Runaway" steeds iets van "What at ya" hoort roepen ofzoiets. Ik wordt er helemaal gek van, vooral omdat het steeds terugkomt en ik mijn koptelefoon de hele tijd van links naar rechts gaat etc. Maar dat kan het album natuurlijk niet van een hoge beoordeling af houden. Het album krijgt een dikke 4* van me, voor de geweldige beats, raps en de erg vermakelijke nummers. Misschien verhoog ik het in de toekomst.

avatar van woutorrmusic
Ik vraag mij oprecht af, hoe in godsnaam een album dat een link (lees: een albumtrack) met Rihanna heeft, zo hoog kan scoren... Verklaringen aub? Ik zal hem ook luisteren trouwens!

JanBetonde2e
Omdat Kanye West een best wel geniale man is.

avatar van woutorrmusic
Niet geheel overtuigend moet ik zeggen

avatar van UmindC
woutorrmusic schreef:

Omdat men haar hier niet storend vindt.

avatar van FlyLo
woutorrmusic schreef:

Omdat dat zowat het enige slechte nummer is op een prima album.

avatar van niels94
Ik vind het geen slecht nummer. Het enige nummer met Rihanna die ik ken waar ik me niet erger aan haar stem. Maar dat vond ik eigenlijk met Love The Way You Lie ook, tot ik het een paar keer op de radio had gehoord, toen had ik er al heel gauw genoeg van. Ben alleen bang dat dit hiermee ook zou kunnen gebeuren, als het een hit wordt.

avatar van niels94
De allerslechtste MC aller tijde... Leven wij in dezelfde wereld, Koning-Phong?

niels94
Noem minstens 8 lines die dope zijn van Kanye of songs met goede lyrics en al,
en hoe hij flowt op Runaway (lol, ik lachtte mij kapot) is dat nou flow? is eerder Gepraat met een toontje
Pusha T killde hem man op Runaway maja Ye is toch nu een TMF Rappertje he, zolang hij maar er goed uitziet en het refrein altijd goed is..

Check out the chorus !!Joehoee!!!

avatar van niels94
Kanye West rapt niet op Runaway. Je kunt kritiek hebben op zijn lyrics, maar hij flowt erg goed op bijvoorbeeld Dark Fantasy, Devil In A New Dress, Lost In The World, eigenlijk op de meeste tracks wel. En jij hebt het over de slechtste MC's allertijde. De hele dag wordt je bekogeld met slechte MC's: Soulja Boy, Drake, Lil Wayne, Nicki Minaj, etc. etc. En dan heb ik het alleen nog over MC's van nu, nog niet eens over alle tijden. Kanye West is niet een supergoede rapper, dat is bekend, maar één van de slechtste? Never nooit niet. Hij heeft heus wel 8 dope lines, veel meer zelfs, heb geen zin om die allemaal op te gaan zoeken nu hoor. Weet er zo wel een paar, maar ga die echt niet allemaal op lopen schrijven voor jou. Je moet blij zijn dat ik überhaupt normaal inhoudelijk op je inga. Echt belachelijk wat je hier loopt te vertellen. En durf je nou nog steeds te beweren dat het een 'TMF-rappertje' is?

niels94
Ik weet niet hoe jij Hiphop ziet of wanneer je precies naar Hiphop begon te luisteren maar ik ken Kanye West heeeeeel goed hoor, beter dan jij denk, ken zijn manier van spitten, lyrical ability etc

Ik ken College dropout, ik was er bij!!! En als ik hem Nu zie en hoor krijg ik gewoon kotsneigingen, serieus.
Een echte College dropout-fan weet wat ik bedoel !!

En als je zoo hard valt krijg je conclusies zoals, Slechtste MC aller tijden, en ik vind Ye echt wel 1 van de slechtste tegenwoordig, zijn stem alleen al, wat een kakker !!Hij rapt ook over dingen en dan tekt hij zijn conclusie van: waar slaat dat op?! Ye is de slechtste in METAPHORS echt de slechtste!!..

Geen enkel roughness erin!! Maar een goede producer is het wel, daar ken ik niks tegenop zeggen.

En dan gaan mensen Ye kiezen boven bijv 50 Cent, belachelijk!!!

En ja Ye heeft aparte muziek maarre, sinds wanneer is creatief zijn in hiphop van muziek switchen??

Ik voel de vibe steeds minder..

avatar van niels94

Jaa, 50 Cent, dat is een goede rapper. Wat een teksten heeft die man zeg, dat is absoluut geen commerciële rapper

Jij spreekt jezelf trouwens ongelooflijk tegen, de ene keer vind je Runaway weer vet, dan weer niet, dan zijn er een paar tracks goed, dan is het weer de slechtste MC allertijde. En nou zit je net zelf te vertellen dat je The College Dropout wel goed vind, zo slecht vind je hem dus niet

Geen enkele roughness erin, nee, zo ken ik er nog wel een paar. Jay-Z, die is ruig wil je zeggen. Niet dus, maar die staat wel mooi 2x in je top 10.

En het blijft ongelooflijk dat jij schijnt te denken dat als iets niet aan jouw eisen voor hip-hop voldoet, meteen slecht is. Wat boeit mij het genre nou, als ik het maar goede muziek vind, dat is het enige wat telt. Dit vind ik goede muziek. Dit is hip-hop. Ik hoor toch duidelijk rappers en hip-hop beats.

Maar van MJ moet ik stoppen met ingaan op jou, dus dat ga ik vanaf nu maar doen

Koning-Phong
Ohjah dus ik vind RUNAWAY goed en mag ik het geen slechte MC VINDEN?

Dat is wat mensen als jij niet begrijpen als het gaat om HipHop,

Je kan bijv een battle champ zijn of freestyle champ zoals bijv Jin, en dan maakt hij een album wat gewoonweg slecht is!!!
Ye is precies andersom, ik vind bijv runaway mooi maar zijn lyrics niet, althans zijn verse

Ik vergelijk het soms weleens met voetbal, je kan goed zijn en techniek hebben etc maar op het veld stel je niets voor, maar daar ligt wel het geld! YE IS DUS EEN VELD MC
geen straat MC met zieke skillz etc dus.

Ik vind dat Ye een goede artiest is maar geen goede MC/Rapper/..Muziek kan die maken, hits ook maar echt Rappen kan die tegenwoordg niet(meer)

Dus als ik een song leuk vind moet ik meteen alles leuk vinden?? Sorry hoor maar zo werkt het niet bij mij..en ik ken Kanye goed bedoel ik ermee zijn stijl van toen en hoe hij een beetje is als RAPPER.

Dus het heeft niks te maken met familie ofzo, als ik een beat hoor bijv. herken ik bijv dr dre, dat komt omdat je zijn formule herkent en zijn stijl..en Kanye is changing on me completely !!!!!

groetjes, De Koning

JanBetonde2e
Misschien moet je bedenken dat hij meer pop maakt, dan echte hip-hop. Misschien dat je de muziek misschien een heel klein beetje anders moet gaan beleven, want ik bedoel, als je Backstreet Boys zo goed kan vinden, dan moet dit toch ook wel lukken denk ik.

avatar van MJ_DA_MAN
Nadat ik bij Graduation geen verwachtingen had, maar het alsnog een goed album werd (op wat missers na), waren mijn verwachtingen bij dit album nóg lager, vrijwel nul eigenlijk (vooral na die Good Friday-tracks). Maar Kanye flikt het toch weer een zeer puik album af te leveren. Qua instrumentatie zeer muzikaal, divers en (sfeer)vol, en zijn raps vullen het goed aan. Natuurlijk is hij geen wereld-MC, maar hij vult zijn eigen beats erg goed aan. Kanye is ook de ster van dit album; de rest van de gastartiesten zijn hooguit ingehuurd als veredelde bijrol. Wonder boven wonder kwam ik er trouwens achter dat Nicki Minaj nog niet eens zo slecht is als ze over doet laten komen; haar bijdrage aan Monster is echt hard. De plaat is ook constant op hoog niveau; niet alles is natuurlijk perfect, maar dat hoeft ook niet.

avatar van Rhythm & Poetry
Laat ik eens gek doen en deze plaat in mijn top 10 zetten. Wachten is een bitch en bovendien beluister ik momenteel geen plaat liever dan deze. Alles lijkt te kloppen. Zelfs gastartiesten die normaal gesproken een bedenkelijk niveau halen weten te verrassen op My Beautiful Dark Twisted Fantasy.

avatar van UmindC
Zo Rob, jij durft.

avatar van Rhythm & Poetry
Ja, het is zaterdag.

Mensen die zeggen dat Kanye een slecte MC is, weten of hélemaal niks van hip hop af, of zijn gewoon niet goed bij hun hoofd. Als er één rapper is die tegenwoordig nog laat zien dat het mogelijk is om niet alleen over materiële dingen te rappen, is het meneer West wel. Ik verhoog mijn stem van 4* naar 4.5*, aangezien ik aan een aantal nummers toch nog wel moest wennen, waaronder voornamelijk ''Monster''. Nog steeds vind ik het geen heel goed nummer, maar ik erger me er ook niet (meer) aan. ''Gorgeous'' vind ik nog iets missen, iemand met me eens? Het begin veelbelovend, maar blijft uiteindelijk een beetje saai.

avatar van MJ_DA_MAN
Larssebas schreef:
Dat is dan weer grote onzin en echt zo'n typische opmerking.

FightForMore
MJ_DA_MAN schreef:
Dat is dan weer grote onzin en echt zo'n typische opmerking.

Word.