Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

JanBetonde2e
Zo overbodig is dat toch niet? Hij zegt alleen dat hij nieuwsgierig wordt door het cijfer van pitchfork? Dat kan toch. Als iedereen hier alleen maar recensies zou schrijven zou het best saai worden.

avatar van niels94
Schijnbaar is Pitchfork bijzonder gerespecteerd. Ik heb echt geen idee wiens cijfer het meest waard is, maar iedereen lijkt nogal geschokt over 'de 10 van Pitchfork'.

JanBetonde2e
Luister gewoon naar jezelf, ik luister naar muziek dat zowel 2'en als 10'en krijgt op sites zoals pitchfork, maar boeiend. Sowieso ook op dat soort sites verschilt het per persoon, dus je kan nooit aanwijzen wie er nou gelijk heeft, of wat nou het beste/mooiste is. Al is het natuurlijk altijd wel leuk om te lezen als een band/artiest waar jij naar luistert, en die jij goed vind, een hoog cijfer krijgt. Mensen houden daarvan.

avatar van VforVictor
Vandaag voor de tweede x opgezet en wat me opvalt is dat deze plaat veel serieuzer is als zijn voorgangers. Kanye tapt hier duidelijk uit een ander vaatje wat opzich goed is. Ik vind alleen de tracks errug lang waardoor het snel gaat vervelen, steeds weer die loop over en over wat je snel hebt met hiphop. Het pakt me ook allemaal wat minder dan op bijvoorbeeld Graduation, dat was toch meer een vrolijke plaat met blije sounds en melodietjes/samples. Wat Kanye hier wel erg goed doet is de afwisseling tussen instrumenten, vocals, samples en beats. Voor nu een 3,5

JanBetonde2e
Serieuzer als 808's? Hoezo serieuzer?

avatar van Yamato
JanBetonde2e schreef:

Natuurlijk moet je altijd voor jezelf luisteren maar dat wil niet zeggen dat het enige 'nut' van recensies is om iemand te vinden die het met je eens is. Ik waardeer ook zowel hoog als laag door Pitchfork beoordeelde albums maar het leuke aan Pitchfork is dat ik het wel bijna altijd met ze eens ben over hoge beoordelingen. Ik heb via die site aardig wat goede muziek ontdekt die zij als Best New Music bestempelden waar ik anders waarschijnlijk nooit aan was begonnen. Ik denk dat dat het leuke is aan recensies. En ik denk dat dat ook het leuke is aan MuMe. Je komt er na een tijdje achter dat sommige mensen vaak dezelfde mening als jou hebben en gaat op basis van hun mening dingen beluisteren. Om ook maar meteen even op de opmerking van niels94 in te gaan: Ik denk dat de 10 van Pitchfork voor een hoop ophef zorgt omdat veel mensen zich vaak kunnen vinden in de meningen van de recensenten van Pitchfork. Daar komt bij dat een 10 bijna nooit door P4K uit wordt gedeeld dus als dat een keer voorkomt valt dat wel op.

avatar van bart1989
Ik vind het echt een knaller, zelden dat een hiphop-album mij zo verrast. Vooral Power schoot er in het begin eruit (sample king crimson!) maar na een tijd blijkt dat alle liedjes goed zijn. Dit geldt wel niet voor monster, dat vind ik echt niet zo goed.. Ik probeer het niet te skippen want misschien komt er nog iets uit. De plaat is op zich wel een groeier en dat vind ik altijd plezant! Nu zit ik op 4 maar dat kan nog stijgen!
Zijn de bonustracks iets waard?

avatar van niels94
De bonustracks zijn er nog niet allemaal. Degenen die er zijn zijn de moeite waard ja.

avatar van Yamato
Chain Heavy en Power (Remix) kun je samen met een hoop andere tracks gratis van Kanye's website downloaden onder het kopje 'GOOD FRIDAYS'.

Yamato schreef:

Het probleem met Pitchfork anno 2010 is dat het allemaal zo verdomd voorspelbaar geworden is, nou is die 10 idd vrij uitzonderlijk (sinds Yankee Hotel Foxtrot geleden dacht ik, da's toch al een jaar of 8 ) maar iedereen die 2 keer die site bezocht heeft kon sowieso voorspellen dat dit album erg hoog -lees 9.5+- zou scoren nog voor men één noot van de eigenlijke plaat gehoord had. Ik vind het dan ook een beetje vreemd dat in 2010 mensen hun mening daar nog zo door laten bepalen, zeker aangezien je tegenwoordig toch ook maar weinig haalt uit de begeleidende recensies. Het goede nieuws is dat in tegenstelling tot een aantal andere Pitchfork-hypes (LCD Soundsystem anyone?) dit album wel degelijk zijn merites heeft, 't is een vrij toegankelijke hip-hop/pop hybride die ook Siberisch koele minnaars van het genre zoals mezelve wel aanspreekt, temeer omdat er Kanye toch een aantal risicovollere momenten introduceert (zie b.v. het einde van runaway) waardoor ie ook na een aantal draaibeurten nog interessant blijft. Een aantal keer gaat hij wel grandioos uit de bocht (Chris Rock mocht gerust in de kast blijven, Jay-Z is wss de gastartiest teveel op monster) en Kanye's gekoketteer met het monster van de roem heeft ook zo zijn limieten maar al bij al is het toch een genietbare rit.

avatar van VforVictor
JanBetonde2e schreef:
Serieuzer als 808's? Hoezo serieuzer?

808 heb ik dan niet geluisterd hehe, omdat ik die eerste single verschrikkelijk vind, ben de naam ff kwijt.. Alle andere albums bdoel ik dan.

avatar van music4life
Luister hem nu op Luisterpaal, en klinkt zeker lekkr!

avatar van thgryda
VforVictor schreef:

Love lockdown erg vervelend nummer ja. De beat op zich kon ik nog wel apprecieren maar dat refrein, tenen krullend slecht. Ik vond alleen heartless ok op dat album. Dit album is stukken beter, al vind ik een tien wel een beetje erover. Maar lil waynes laatste had ook al een hoog cijfer gekregen. Had dat album een keer op youtube beluisterd en dat album suckt dus ja dan kan ik een tien gebruiken. Al kan je dit bezwaarlijk het beste album van de laatste acht jaar noemen. Zelfs niet het beste hip hop album van de laatste acht jaar maar goed er zijn dus wel slechtere albums die allom gehypte worden.

avatar van Raul
Ook vijf sterren van de Volkskrant, voor wat het waard is...
Ze noemen het het beste hiphop album in vijf jaar, heb wel een beetje het idee dat alle critici elkaar napraten, zeker de Volkskrant, die toch niet echt bekend staan om hun genuanceerde mening wat betreft hiphop... Ze zeggen ook dat het album in Amerika wordt overladen met tienen.
Ik verhoog deze in ieder geval met een halfje, vind het toch een lekker album maar heb de absolute genialiteit die mensen erin horen toch nog niet helemaal ontdekt.
Wat niet is kan nog komen...

De Schaafkaas
Mensen die dit beoordelen met een 10 of het zelfs het beste album sinds tijden noemen, hebben totaal geen kijk op hiphop. Dit is een commerciële, bij elkaar geraapte plaat die bol staat van goedkope trucjes. Dan heb ik nog liever 808's & Heartbreak dat al een wanproduct is.

Af en toe worden er platen door 'serieuze' media gehyped, alleen om interessant over te komen en te laten zien dat ze een brede smaak muziek op waarde kunnen schatten. Door dit soort scores neem ik bijvoorbeeld Pitchfork (op het gebied van hiphop) al lang niet meer serieus.

Offtopic: Een album met Rick Ross en Nicki Minaj kan sowieso al geen perfecte scoren krijgen.

avatar van Silky & Smooth
Dat laatste is gewoon bullshit. Als beiden gewoon goed komen, ik vind Nicki Minaj op Monster zelfs erg goed, zijn ze ten eerste al hun eigen standaardniveau ontstegen. Ten tweede valt er niks op hen aan te merken en doen dus geen afbreuk aan de nummers. Nummers die wel een hoge beoordeling waard zijn. Als er een gastartiest is waardoor de score naar beneden zou moeten gaan is het Jay's verse op Monster wel.

avatar van UmindC
Rick Ross vind ik ook, vooral op Devil In A New Dress, erg goed komen.

avatar van faguar
De Schaafkaas schreef:

Als Rick Ross en Nicki Minaj een goed verse afleveren waarom dan niet?
Alleen vanwege de slechte naam? Ik ben het ook niet eens dat dit commercieele troep is.
Alleen bij All of the Lights (wat ik een nog prima nummer vind) kan ik de kritiek begrijpen.

Ik vind dit geen perfecte score waard door het nummer Monster.Voor de rest allemaal goede tracks, met als favoriete tracks Power, Devil in A new dress en Dark Fantasy .

avatar van MJ_DA_MAN
Ricky doet idd aardig mee; hij moet maar net de juiste beat hebben. Ben hem ook wel wat meer gaan waarderen in de loop der jaren, al blijft het natuurlijk een erg beperkte rapper. Nicki komt, zoals ik al vaker heb gezegd, hard. Een betere verse zal ze ook nooit meer spitten.

avatar van sjostie
Ik heb geen verstand van hip-hop, maar de hoge scores maakten me wel nieuwsgierig.
De plaat prikkelt me wel, maar ik herken nog niet de genialiteit die de vele recensenten erin horen. Ik sluit me aan bij mensen die de geloofwaardigheid van een 'pitchfork' in twijfel trekken.

Het kan aan mij liggen, maar op sommige nummers wordt er toch gewoon vals gezongen, hoort dat zo?

avatar van Rottingdale
@Schaafkaas: Je verwijt mensen geen kijk op hiphop te hebben. Ik zie het zelf dan ook meer als een pop-plaat. Dus wellicht moet je 'm op die manier luisteren.

avatar van MJ_DA_MAN
Als het goed is/niet goed is boeit het toch geen reet welk genre het is?

avatar van niels94
Als je een album niet goed vind als hip-hop plaat, maar hem dan bekijkt als pop-plaat en hem wel goed vind, gaat er iets mis.

avatar van Tha)Sven
Monster is een bruut nummer. Blijft erg jammer dat Nicki een stuk softer is geworden met haar album.

avatar van faguar
Ik ben een hiphopliefhebber, bepaald geen popliefhebber en ik vind dit album geniaal. Als het er toe deed zou ik het tot het genre Hiphop rekenen..
..Maar zoals MJ_DA_MAN al zegt, het maakt helemaal niet uit welk genre het is. Als het goed is, is het goed.

avatar van dusso
Bah, ik vind Monster echt een grote smet op het album, wat een verschrikkelijk nummer. Vanaf de eerste seconde doet het al pijn aan de oren. Ik snap ook helemaal niet wat Bon Iver op dat nummer te zoeken heeft, in tegenstelling tot Lost in the World waar Bon Iver wel heel erg goed tot zijn recht komt. Wat een tof nummer is dat!
Blame Game is ook wel een heerlijk nummer met dat prachtige Aphex Twin riedeltje.

Rene1979
Ik begin dit album wel beter te vinden. Al blijft Monster een Monster van een track in de negatieve zin van het woord. Dark Fantasy is wel echt de beste opener die Kanye kon bedenken.

avatar van Rudi S
MJ_DA_MAN schreef:
Als het goed is/niet goed is boeit het toch geen reet welk genre het is?

Heel juist, daar gaat het toch om.
Denk niet zo in hokjes maar luister gewoon of je het wel of niet mooi vindt.

avatar van Niek
Zojuist helemaal de wereld in geprezen op DWDD. Woorden als 'beste hiphopplaat ooit gemaakt' werden in de mond genomen. En zijn Taylor Swift moment wordt opeens 'gewoon heel erg eerlijk' genoemd. Ik word het nu al spuugzat...

avatar van Jordyp
Werd net zelfs bij DWDD over dit album gesproken... Weet niet of ik daar nou op zat te wachten.