Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

Niek schreef:
Zojuist helemaal de wereld in geprezen op DWDD. Woorden als 'beste hiphopplaat ooit gemaakt' werden in de mond genomen. En zijn Taylor Swift moment wordt opeens 'gewoon heel erg eerlijk' genoemd. Ik word het nu al spuugzat...

Je was me voor haha

Silky & Smooth schreef:
Als er een gastartiest is waardoor de score naar beneden zou moeten gaan is het Jay's verse op Monster wel.

Dat maakt die anders aardig goed op So Appalled. Toch een van de hoogtepunten van dit album, voor mij dan.

Kreeg vandaag ook 5 sterren in volkskrant, nu vind ik het zelf ook zijn beste album sinds college dropout maar 5 sterren iets teveel van het goeie. Vind hell of a life en lost in the world bv geen geweldige tracks, prima maar niet meer dan dat.

Ik denk btw wel dat hij hier een geweldige tour mee kan maken.

avatar van TheFunkyM
Ik vind het een geweldige cd!
Ik vind eigenlijk elk nummer lekker om naar te luisteren.
Hij krijgt van mij de volle punten. Natuurlijk kan hij nog zakken als de houdbaarheid van de cd niet te groot is.
Op dit moment wil ik eigenlijk niets anders luisteren en ben ik ontzettend blij met deze cd, waarbij ik hem tip als cd van 2010

haveman
De Schaafkaas schreef:
Mensen die dit beoordelen met een 10 of het zelfs het beste album sinds tijden noemen, hebben totaal geen kijk op hiphop.

Af en toe worden er platen door 'serieuze' media gehyped, alleen om interessant over te komen en te laten zien dat ze een brede smaak muziek op waarde kunnen schatten. Door dit soort scores neem ik bijvoorbeeld Pitchfork (op het gebied van hiphop) al lang niet meer serieus.

Neem je mensen die 4,5 of 4,0 stemmen nog wel serieus? Dan kan ik daar rekening mee houden als ik ga stemmen.

avatar van Kill_illuminati

Je was me voor haha

Door wie? Giel zeker?

avatar van InnerFreedomInt
Beste album van 2010!
vind het ook moeilijk om drie tracks uit te kiezen,
twee dingen weet ik al vast zeker
Runaway is er een van die drie wat een prestatie!,
en Monster en Devil in een new dress zijn de twee minste tracks komt allemaal door die bolle rick ross wat hij op deze album komt zoeken weet ik nog steeds niet?:{

avatar van niels94
Zelfs bij DWDD? Ik ben echt benieuwd hoeveel dit album in de eerste week gaat verkopen, wat een aandacht zegt, die Kanye West lacht zich helemaal kapot waarschijnlijk.

avatar van Silky & Smooth
Jordyp schreef:

Haha, dat was iets dat ik voor mijn review wilden bewaren: "Jay's verse op Monster is de slechtste van het album, maar dit maakt hij ruimschoots goed door de sterkste verse van So Appalled te rappen!"

Kill_illuminati schreef:

Door wie? Giel zeker?

Ja. Giel was de tafelheer maar er was een heel item van 10 minuten over het album. Dio zat er, die man van de Volskrant was er ook geloof ik. Noemde het de beste hiphop album ooit. Zot.

Silky & Smooth schreef:

Haha ik zeg al niks meer

avatar van Niek
InnerFreedomInt schreef:
Beste album van 2010!
vind het ook moeilijk om drie tracks uit te kiezen,
twee dingen weet ik al vast zeker
Runaway is er een van die drie wat een prestatie!,
Runaway is hopeloos pretentieus. Monster en Devil in a New Dress zijn met Power de beste tracks... vind ik dus

Rene1979
DWDD is een stuk in mijn waardering gezakt. De grootste onzin die ik daar ooit heb gehoord. Ik had toch wel verwacht dat ze zich meer verdiept hadden in mijn levenstijl Hip Hop. Net als die prutser van de Volkskrant. Als je geen verstand van Hip Hop heb praat er dan ook niet over. Als je denkt dat dit het beste Hip Hip album is. Dan daag ik je uit naar echte classics te lusiteren. Dan wordt dit een middelmatig plaatje.

SSS
Ligt het aan mij of is dit geen Hiphop? Ik weet niet waarom het gemiddelde zo hoog is, dat zal aan het hoge Pop gehalte liggen.

Of zit ik er volledig naast en moet ik deze gaan beluisteren met de verwachting dat het The College Dropout overtreft, of zelfs ver achter zich zal laten?

Rene1979 schreef:

Mathijs kent geen Hiphop, Giel Beelen draait het niet op de radio, die vent van de Volkskrant zal er ook niet veel vanaf weten... dan blijft Dio over, die zei kennelijk niets?

Andrew Makkinga zegt trouwens wel dat het moeilijk valt te zeggen dat dit het beste hiphop album is.

avatar van Yamato
Compleet eerlijk: Ik vind dit niet zijn beste album vooralsnog want voor mij in Late Registration een van de beste albums ooit maar ik snap compleet dat dit album zo de hemel in wordt geprezen. Ik vind het ook heel erg dom om een recensent van de Volkskrant er van te beschuldigen zijn klassiekers niet te kennen. Die man weet echt wel waar hij het over heeft. Hij kent de Wu-Tang, ATCQ, DOOM e.d. echt wel. Beter dan jullie waarschijnlijk want het is zijn beroep. Ik vind het album op deze korte termijn al zó goed dat ik hem durf te geloven. Het zou heel goed het best hiphopalbum aller tijden kunnen zijn. Dit is gewoonweg geniaal en ik denk ook daadwerkelijk dat dit één van de meest invloedrijke albums aller tijden zal worden. Klaar.

avatar van GarnalenPeller
Beste Hip-Hop album ooit? Word?
Toch maar eens checken dan.

bap
Volkskrantmeneer noemde het overigens de beste hiphop-plaat van de laatste 5 jaar, niet aller tijden. Makkelijk om een recencent af te schieten, maar ik vond dat die toch de meest afgewogen mening had. Makkinga, Giel en Dio zaten voor mijn gevoel toch een soort wedstrijdje te doen wie hem het beste kon vinden. Die zaten hem echt te hypen.
MBDTF is weer een sterke plaat, maar voor steekt ie niet met kop en schouders boven zijn voorgangers uit; die vond ik vaalk even briljant. Ook het door velen afgefikte 808s. (Over 15 jaar vinden veel mensen dat stiekem toch een echt goede plaat geworden denk ik.)
Wat mij betreft dus niet de beste hiphop-plaat aller tijden, niet eens de allerbeste van Mr. West, wel steengoed!

KSPR
Niek schreef:

Huh? Heb ik iets gemist of is dat laatste nooit gezegd? Volgens mij waren nog best wat mensen kritisch over zijn gedrag hoor.

Het enige wat Giel zei is dat Kanye laatst in een interview zei dat Taylor hem eigenlijk zou moeten bedanken, wat volgens mij bullshit is aangezien Kanye heel weinig interviews heeft gegeven en ik dat eigenlijk nooit gelezen heb.

Rene1979 schreef:

Hoi. Meningen? Daarnaast noemde hij het het beste hiphopalbum van de afgelopen 5 jaar, niet aller tijden. En dit is ook van dat leuke gedrag, we willen graag dat mensen goede hiphop luisteren, maar oh wee als ze er wat over zeggen, dan moeten ze zich ineens totaal in het genre verdiept hebben. Vermoeiend.

Jordyp schreef:

Hetzelfde. Wie dan? Die gast van de VK noemde het gewoon het beste hiphop album van de laatste vijf jaar. En Dio neemt toch niemand serieus.

Leuk hoor, verschijnt hiphop eens positief in de 'normale' media, gaat weer iedereen erover zeiken. Ik heb er ooit zelfs eens een heel artikel gewijd aan dit irritante 'muziekliefhebber' gedrag (waar ik me ongetwijfeld ook wel eens schuldig aan heb gemaakt).

De Schaafkaas
Niek schreef:

Co-sign on everything. Dit is toch te bizar voor woorden? Al die ophef van zelfbenoemde kenners die dit dan ook nog goudeerlijk 'het beste in hiphop sinds lange tijden' durven te noemen. En dan ook nog op nationale tv!

Waar gáát dit over? Dit is gewoon 'maar' een Kanye West plaat, niks baanbrekends aan; dat was hij alleen met zijn eerste twee platen wat mij betreft.

Of zou het gewoon te maken hebben met het feit dat 2010 nog geen échte topper heeft kunnen leveren? Kan toch wel 10 albums opnoemen van de laatste jaren die veel origineler, veel baanbrekender en veel aansprekelijker zijn dan dit albumpje.

EDIT: nu schiet me de Michael Jackson opeens te binnen. Dat sloeg werkelijk waar alles! Kanye West mag nog geen eens in de schaduw staan van de king of pop.

avatar van UmindC
Amen.

avatar van Rudi S
De critici hebben gesproken , buitenaards, beste album aller eeuwen, mooiste hiphopplaat van het jaar etc.
Nieuwsgierig geworden deze ook maar meegenomen en uitvoerig (en nog steeds) beluisterd.
De laatste dagen hier op de album page gekeken en het stemgemiddelde valt toch wel tegen (4.01).
Ik verwachte in de euforie toch wel een gemiddelde van > 4.25, wat in de tijd misschien wel weer zou gaan zakken, zeg maar het nieuwe album effect.
Ach misschin is het album niet hiphop genoeg voor de hiphopliefhebber en niet pop genoeg voor de popliefhebber.
En dan ben ik ook nog geen kenner, maar alla mijn oren zitten nog vast en werken.
Misschien zijn de fils en trils en raps en skills niet goed genoeg, maar eh de samples zijn niet slecht (21st Century Schizoid Man) en de tunes errrrrrg goed.
Ik begin voorzichtig en geef ****1/2 en dat is echt lager dan Volkskrant en Pitchfork en dan moet OOR nog komen.

avatar van Boy
Boy
Hangen mensen die alle meningen die in DWDD voorbij zijn gekomen verafschuwen niet gewoon zélf ook de zelfbenoemde kenner uit?

avatar van Philadelphonic
Sommige mensen lopen wel te haten op elke nieuwe release, ongeacht de artiest, dat niet klinkt zoals menig release uit de 90's boombap era. Ook ik maak mij hier regelmatig schuldig aan.
Toch moet ik concluderen dat Kanye met dit album een pareltje heeft uitgebracht.
En dat terwijl Kanye totaal niet in mijn "stijl/smaak" valt.
Ik probeerde dus tijdens mijn eerste paar luistersessies zo neutraal mogelijk te luisteren, en ik verbaasde mezelf eigenlijk door te zeggen dat ik dit album eigenlijk gewoon ontzettend goed vind.

De producties zijn strak. Er is werkelijk overal over nagedacht.
Iedere sample, elk instrument, alles klopt.
Ik schijt op Rihanna, (die even op komt draven met een hook) maar ik zeg je,
de drums op All Of The Lights deden mij watertanden.
Tekstueel kan Kanye mij dan weer helemaal niet boeien.
Maar omdat het muzikaal zo ontzettend goed klinkt maakt mij dat niet zoveel uit.
Vernieuwing van de scene. Dat is wat Kanye doet en dat doet hij goed.

Die Runaway film zit trouwens tegen het geniale aan.

avatar van Dungeon
DWDD die uitspraken doet over wat de beste hiphop is vind ik een flinke faal.

avatar van Kos
Kos
Ik heb me al flink opgewonden er over op twitter dus ik laat het hier maar bij. .

avatar van Niek
Ik heb er helemaal geen moeite mee als mensen dit een geweldig album vinden, ben blij voor ze. Maar wat er nu, bij DWDD, gebeurt is dat de plaat zonder enige nuance gehyped wordt. Kanye is niet slechts een goede producer meer, nee, hij is ook een geweldige rapper met poetisch vermogen. Runaway wordt gelijk gesteld aan Bohemian Rapsody en het is zo ontzettend bijzonder dat Kanye ook samples gebruikt uit andere genres...
Dat gaat toch nergens meer over?

avatar van MAS
MAS
"De reus van de hiphop Kanye West" Wat een grap. "De nieuwe Bohemian Rhapsody" Hahaha. Kanye wordt nog erger opgehemeld dan Lady Gaga begin deze week. Ik vind het leuk dat DWDD aandacht besteed aan hiphop maar overdrijven is ook een vak.

avatar van blonde redhead
Waarom zou dwdd niet hun eigen inkijk geven over een hip hop plaat. Ze weten ook niet zoveel over tegenwoordige pop en rock muziek als dat ik dat weet en daar hebben ze ook altijd een mening over en daar zegt niemand wat over. Ik vind het zelf ook niet erg, ik weet zelf wel beter. Deze reacties vind ik dan weer typisch voor de hip hop cultuur. En op deze manier bevestig je eigenlijk de mening van die man van de volkskrant. Lol.

pretfrit
Waarom zou ik nog naar dit album luisteren? Kan nooit zo spectaculair zijn als de totale mediahype mij wil doen geloven.

avatar van MAS
MAS
blonde redhead schreef:

Begin niet over de hiphop cultuur als je daar geen verstand van hebt.