Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van thgryda
Harco schreef:

Bohemian Rhapsody is toch een zwaar overgewaardeerd kutnummer, dus ach.

Honderd procent mee eens, tenen krullend nummer

Wat een discussies, echt waardeloos. Dat mensen kanye met MJ willen vergelijken vind ik ook niet echt terecht maar wel logisch. Mister West heeft volgens mij die vergelijking zelf ooit de wereld in gestuurd (van de beatles weet ik het zeker). Maar waarheid of niet, moet je daar vier paginas over in discussie gaan. Ik vind ook dat flying lotus niet hip hop klinkt, andere vergelijken hem met Dilla. Er komen dan wat argumenten over en weer, je begrijpt elkaars standpunt en 'agree to disagree', simpel toch... Ik blijft het een goed album vinden, misschien verhoog ik het nog naar 4.5 want ik luister hem nu toch al even non stop, al wordt 4.5 wel veel voor een album met rihanna en een rappende fergie... Stemgedrag is persoonlijk trouwens maar een 0.5 geven en zeggen niet mijn ding is inderdaad trollin'

avatar van beruk
Toegegeven, het is mijn ding niet echt. Ik ben in mijn hiphop ontwikkeling blijven hangen bij de Jungle Brothers Maar ik trek dit niet, al die cliché's. Ik heb echt niets origineels gehoord.

Waarheid
sydbarrett schreef:
ach MJ was ook maar een nerd, als we t over hypen hebben, sinds die vent dood is, is ie ook in een keer weer t genie wat ie in de jaren 80 misschien was, maar daarna naar mijn idee zeker niet meer.

Zoek jij eerst maar er eens op wat het woord Nerd betekent, volgens mij heb je er geen flauw benul van. MJ was in ieder geval alles behalve een Nerd. En een Hype? Alleen een genie in de jaren '80? Ga je daar ook maar in verdiepen. Drie decennia lang [30 jaar] was hij één van de grootste artiesten. Je vergeet voor het gemak even zijn soul/funk werk van voor de jaren 80 en de 90's albums Dangerous & History [waar ook een dubbel cd van hits vanaf getrokken kunnen worden.] En dan hebben we het nog niet eens over het aantal concerten [500 stuks] in die periode van 30 jaar. Leuk zo'n forum, alleen jammer dat sommige mensen maar wat roepen onder het mom van: ach het is toch internet, niemand die mij ziet, kan alles roepen wat ik wil [Nerd]

Nu weer waar het uiteindelijk over moet gaan, Kanye West [Wat ook voor mijjzelf geldt natuurlijk]

avatar van Kos
Kos
Blame Game, Lost in the World en So Appalled zijn toch wel veruit de beste tracks hier. Met name op het gebied van productie. Knap gedaan.

Takkie schreef:
Als je echter naar dit album kijkt, het beschouwd als een puur hiphop album en verstand hebt van hiphop (lees veel luisterd naar ook de minder bekende kwalitatieve hiphopartiesten) kan je dit hoogstens zien als een redelijk/middelmatig album.
Ok, dan weet ik dat ook weer; ik verlaag het direct naar 2,5* .

avatar van Sound
Na alle lof over dit beste hip hop album ooit maar is gaan luisteren. Ik geef toe dat het feit dat ik een ongelooflijke hekel aan meneer West heb, mijn mening wel beinvloed zal hebben, maar het viel me allemaal wel mee. De muziek is heerlijk geproduceerd, maar al die filters over de stemmen storen me mateloos. Een openingsnummer met autotune en daar gaat alvast de eerste ster, daarna nog een hoop distortion en megafoon effecten en weer een halve punt eraf.
Na een tijdje wordt je de piano rideltjes ook wel zat en kom ik ondanks een vermakelijke luisterbeurt tot de conclusie dat deze niet op repeat gaat.
Toegegeven is dit wel een van de betere albums die ik van mainstream rappers heb gehoord sinds tijden, maar dat zegt misschien net zoveel over de troep die we over het algemeen voorgeschoteld krijgen als de kwaliteiten van Kanye West en consorten. Eindig ik hiermee op 3 sterren, wat nog steeds hoger is dan ik hem ooit zou willen geven.

ps
nog één rapper die autotune gebruikt en ik ga overal weer alles op 1 ster gooien uit protest, gvd wat heb ik een hekel aan die zooi.

avatar van MJ_DA_MAN
Er is denk ik niemand die een ergere hekel heeft aan de autotune dan ik, maar op dit album is het gebruik ervan tot minimaal? Ik heb me er iig niet aan gestoord, wat dus heel wat zegt. Sterker nog: de eerste luisterbeurt had ik de autotune niet eens gehoord, het is dat ik las dat ie werd gebruikt.

KSPR schreef:

Al dat onzinnige, wazige geblaat over 'genre's' en 'referentiekaders' begint me eerlijk gezegd behoorlijk de keel uit te hangen. Daarnaast is het ook vrij irritant dat iemand voor mij gaat bepalen hoe goed ik een album moet vinden vanwege mijn voorkennis, maar ik weet niet of je het ook daadwerkelijk zo bedoelde.

Misschien wordt het eens tijd dat je al die 'referentiekaders' de prullenbak ingooit en muziek gaat luisteren zonder dat je er van tevoren bepaalde voorwaarde's aan stelt gebaseerd op het genre en jouw ervaringen daarmee. Het scheelt sowieso al een hoop onzinnige discussies, en je voorkomt dat je albums gaat beoordelen op bepaalde, vastgestelde punten; wat in mijn ogen de meest beperkte manier mogelijk is om muziek te luisteren.

Kijk, als je het nou luistert en zegt, dit is niet helemaal mijn ding, dan is het weer iets anders.

Mijn opmerking was zeker niet bedoeld als aanval op wat mensen leuk mogen vinden of wat voor kennis ze nodig hebben voor het luisteren van muziek (snap wel een beetje dat je dat er van maakt na lezen van mn opmerking).
Het was meer, misschien wel een slechte als ik de reacties lees, poging tot begrijpen waarom/ wat mensen goed vinden aan dit album. Heb het echt een paar keer eerlijk de kans gegeven en vind het onbegrijpelijk dat zoveel mensen hier zo lyrisch over zijn.
En over die referentiekaders, die komen er pas grotendeels bij kijken na het luisteren van een album, maar op dat moment ontkom je er niet aan omdat je nou eenmaal altijd de neiging hebt tot vergelijken en plaatsen van muziek.
Luister zelf heel veel naar instrumentele/elektronische muziek en als ik dan die outro van runaway hoor dan vind ik daar echt geen klap aan. Maar zeker over smaak valt en moet niet getwist worden.

MJ_DA_MAN schreef:

Op het eind van Runaway toch wel meer dan duidelijk hoorbaar hoor.

avatar van niels94
Maar daar wordt het op zo'n manier gebruikt dat ik het eerder prijs dan het slecht vind. Hij gebruikt zijn stem daar als een soort gitaar (dat is het idee, je verstaat namelijk niet wat hij zegt) en ik vind dat heel vet geworden.

Auto-Tune wordt wel redelijk veel gebruikt maar ik vind het niet storend. Meestal is het wel storend maar Kanye West weet het vaak wel redelijk goed te gebruiken. In Jesus Walks wordt ook auto-tune gebruikt, vind ik ook mooi geworden.

UmindC schreef:
Op het eind van Runaway toch wel meer dan duidelijk hoorbaar hoor.
Is dat wel 100% autotune? Want het klonk meer als zo'n ''elektrische gitaarstem'' (geen idee hoe dat heet; Daft Punk deed dat ook wel eens) dan autotune.

avatar van niels94
Het is een gitaarstem, maar wel met auto-tune gemaakt. Heel erg dikke laag auto-tune, als je begrijpt wat ik bedoel.

avatar van MJ_DA_MAN
De autotune hoeft dan ook niet per se een verschrikking te zijn, het is maar net hoe je het gebruikt.

avatar van UmindC
Hier vind ik het inderdaad meer dan goed gebruikt, T-Pain en Co. daarentegen doen dat nooit.

Kanye ook niet op 808's.

avatar van UmindC
Ben ik het niet mee eens.

avatar van Raul
Ik snap die lyrische reacties over de outro van Runaway ook niet... Duurt echt veel te lang en vind het nummer sowieso één van de minderen van het album

Vind het eerste nummer nog steeds het vetst

avatar van Schuller
Ratethemusic's blog - ratethemusic.web-log.nl

Autotune kan muziek mooier maken, maar ook minder mooi.

Harco
Sound schreef:
ps

Als nog een metalcoreband een breakdown toepast, gooi ik alle metalalbums op 1*. Kom op, jonge, niet gelijk boos worden omdat één persoon het gebruikt.

Sumulael
Heb het album nog eens goed beluistert. Veel hoogtepunten maar ook veel dieptepunten. Bij het beluisteren van prachtige nummers(/producties) zoals Runaway, So Appalled of Dark Fantasy neig ik naar een verhoging, maar na enkele gedrochten van nummers zoals See Me Now (gelukkig nog wel een bonustrack) en All of the Lights (ik kan die Rihanna niet meer aanhoren) of irritante stemmetjes en andere voor mij onaangename details, blijft die 3* toch staan.

Sumulael schreef:

Je moet een album natuurlijk nooit beoordelen op zijn extra's.

avatar van sydbarrett
Waarheid schreef:

Als je langs wil komen, wil ik je ook best hetzelfde verkondigen in real life, maar ja of we daar beiden nou zo gelukkig van worden weet ik niet.

Verder mag ik op een forum gewoon verkondigen wat ik wil als het binnen de perken blijft. Natuurlijk overdreef ik een beetje, maar het was even om aan te geven dat ik MJ ook een beetje een overgewaardeerde artiest vind (natuurlijk kan ik nummers/platen noemen die hier een uitzondering op vormen).

Haha en ik weet wat een nerd betekent en ik vind MJ nog steeds een nerd, zoals hij tenminste het afgelopen decennium in de media is verschenen. Ik kan hem ook (wat positiever) een cultheld noemen, want dat was ie natuurlijk wel met z'n masker op.

En de laatste zin die je noemt, kan ik ook gewoon als een bal naar jou terugkaatsen. Ómdat het internet is, kun jij op mij reageren en een genuanceerder, maar in mijn ogen misschien net zo'n onzinnig bericht plaatsen.
Als je me er volgende keer bij wil zien, doe ik de webcam voor je aan en kun je me (roepend ) zien zien schrijven op musicmeter.

En nou idd weer over dit fijne album van Kanye!

Waarheid schreef:
Dat ís het Internet.

avatar van Soulistic
"Runaway" & "Blame Game / the Best Birthday"

avatar van Elohim
Dungeon schreef:

Naar mijn idee is hiphop een vorm van noise muziek. Alleen dan georganiseerd.
Organized Noize dus.
Denk maar aan knippen, plakken, sampelen, vervormen, scratchen, feedback, distortion en al die andere trucjes die gebruikt worden in de hiphop muziek.

tsjah, je kan er wel gelijk in hebben... zeker, maar ik weet dan neit precies wat mensen hier onder noise verstaan, voor mij is noise Merzbow of Li Jianhong

Zelf ben ik er geen fan van, laat dat duidelijk zijn (alhoewel Merzbow soms wel heel erg sick is). Maar ik heb nog nooit hiphop gemixt met dat genre, als iemand dat wel heeft, zou ik daar graag van horen!

Plus, georganiseerde noise muziek haalt voor een groot deel de pracht van noise muziek weg.

@Yamato, 10 genres bij elkaar brengen. Ik hoop dat dat een hyperbool is? Kijk, Kanye West kan goede beats produceren. Maar zo erg vernieuwt hij niet, qua genres bij elkaar brengen.

UmindC schreef:
Ben ik het niet mee eens.

Misschien dat je het hebt over de context waarin hij het gebruikt. Dus dan zou ik ernaast zitten, maar voor de rest gebruikt hij het echt precies hetzelfde hoor.

avatar van UmindC
Ik vind 808s & Heartbreak van een hogen niveau dan T-Pain en soortgelijke. Hij gebruikt het zeker niet hetzelfde hoor.

pqt schreef:
En blijkbaar hebben deze connecties niet allemaal een hiphop achtergrond en het zijn ook niet allemaal label maatjes. Zo komt John Legend ook even langs, al is dit natuurlijk niet zo vreemd want die heeft al vaker met Kanye samen gewerkt en heeft reeds zelfs een album met hiphop groep The Roots gemaakt.

John Legend zit wel bij zijn label. Het is zelfs zo gegaan dat John Legend de achtergrondzang zou doen op College Dropout als Kanye, John zou helpen met zijn debuut album. Ze zitten allebei bij G.O.O.D Music

avatar van pqt
pqt
Ik ga dan ook uit van Roc-A-Fella en Def Jam.

avatar van UmindC
G.O.O.D. Music is ook wel zijn label.