Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

De Schaafkaas
The Best Birthday is zo zielig dat het weer hilarisch is. Wat een triest gevalletje is Kanye West eigenlijk. Hier is een advies: groei eens op, wordt een grote jongen en accepteer een verlies.

Dat hij een heel album voljengelt met de autotune om zijn liefdesverdriet te uiten/verwerken is al zielig genoeg, maar dat hij na 2 jaar nog steeds dit soort dingen nodig heeft...

avatar van Silky & Smooth
Als hij er mooie muziek van maakt mag hij van mijn part zijn hele leven blijven huilen om zijn ex. Ik vind die skit sowieso wel erg grappig.

ramboo26 schreef:
John Legend zit wel bij zijn label. Het is zelfs zo gegaan dat John Legend de achtergrondzang zou doen op College Dropout als Kanye, John zou helpen met zijn debuut album. Ze zitten allebei bij G.O.O.D Music

Zou? Hij heeft gewoon meegeholpen hoor .

avatar van MAS
MAS
Waar blijven jou 5 sterren eigenlijk S&S?

avatar van DarkDuuvel
leuk album, vind de 808 & heartbreaks meer sfeer/lijn erin hebben maar dat kan aan mij liggen.

geen nummer die eruit springt ze zijn allemaal erg goed te beluisteren,.

tog wel 5*****
kanye is me favoriete debiel

avatar van niels94
Zijn de verkoopcijfers van de eerste week van dit album al bekend? Ben toch wel benieuwd na alle aandacht. Of zou die erg lijden aan het Kanye/Taylor incident waar een heleboel Amerikanen een big deal van maken.

avatar van UmindC
Hij werd in ieder geval flink uitgefloten op Thanksgiving, ze zijn het in ieder geval niet vergeten. En volgens mij zijn er nog geen cijfers.

Improvision
Ik heb hem in de winkel zien liggen met "de verboden hoes". Klopt deze wel dan?

avatar van UmindC
Ik heb hem ook met de 'verboden hoes', dus ik denk van wel.

MAS schreef:
Waar blijven jou 5 sterren eigenlijk S&S?

Zit op een review te broeden en daarbij doe ik mijn 2,5*

avatar van niels94
Ah. Van gedachten veranderd?

avatar van Silky & Smooth
Nee man! Maar wilde hiervoor even de tijd nemen. En eigenlijk wacht ik op de Deluxe Edition en bonus tracks.

avatar van UmindC
Ik heb de Deluxe Edition (met Runaway DVD) ik mag hem alleen pas 5 December gebruiken. Staan daar alle bonustracks op dan? Ik dacht dat dat iTunes tracks waren.

avatar van Deacon
Improvision schreef:
Ik heb hem in de winkel zien liggen met "de verboden hoes". Klopt deze wel dan?

deze is van de deluxe editie, daar kan je de plaatjes mee verwisselen, ook die van "de verboden hoes" dus

Nathan1988
KSPR schreef:

Onder mijn favoriete hiphop albums schaar ik o.a. Illmatic, Enter the Wu en zo'n beetje alles van Atmosphere. Desondanks vind ik dit een heerlijk album.

Al dat onzinnige, wazige geblaat over 'genre's' en 'referentiekaders' begint me eerlijk gezegd behoorlijk de keel uit te hangen. Daarnaast is het ook vrij irritant dat iemand voor mij gaat bepalen hoe goed ik een album moet vinden vanwege mijn voorkennis, maar ik weet niet of je het ook daadwerkelijk zo bedoelde.

Misschien wordt het eens tijd dat je al die 'referentiekaders' de prullenbak ingooit en muziek gaat luisteren zonder dat je er van tevoren bepaalde voorwaarde's aan stelt gebaseerd op het genre en jouw ervaringen daarmee. Het scheelt sowieso al een hoop onzinnige discussies, en je voorkomt dat je albums gaat beoordelen op bepaalde, vastgestelde punten; wat in mijn ogen de meest beperkte manier mogelijk is om muziek te luisteren.

Kijk, als je het nou luistert en zegt, dit is niet helemaal mijn ding, dan is het weer iets anders.

Hulde! Niets aan toe te voegen.

Grappig trouwens, over die referentiekaders enzo. Mensen die Kanye's VH1 Storytellers-album hebben beluisterd weten dat Kanye ook tegen de mensen aan hikt die bepaalde verwachtingen hebben van nieuw uit te brengen materiaal. Alles moet lijken op, en beter zijn dan The College Dropout. Alles wordt op een weegschaal gelegd en dat gaat ten koste van het plezier waarmee Kanye zijn platen wil maken.

Als je elke cd zonder voorkennis zou beluisteren dan zou je tot de conclusie moeten komen dat dit een hele goede en vernieuwende, artistieke cd is. Al mag je natuurlijk zelf bepalen of jij het mooi vind of niet.

k.grubs
Nog nooit hiervan gehoord, vanwege de zogenoemde hype een paar keer geluisterd. Een soort slecht gezongen r&b-hiphop kitsch. Wat is de hype, dit is toch niets nieuws?

avatar van Yamato
Nathan1988 schreef:

Ik ben van mening dat de voorkennis de cd juist kan versterken. Als je het proces dat een artiest door heeft gemaakt kent kun je veel beter verbanden zien en zal de cd daardoor ook veel beter op zijn plaats vallen. Als ik 808s & Heartbreak niet had gekend zou Blame Game niet hetzelfde betekenen. Als ik Kanye niet had gevolgd tijdens zijn Twitter-rampages had ik Runaway niet begrepen. Ga zo maar door. Voorkennis over een album kan het zo veel meer doen betekenen. Het is niet noodzakelijk maar het kan zeker bijdragen bij het doorgronden van een album. Zeker bij een album van iemand die zo gecompliceerd in elkaar steekt als Kanye West.

@k.grubs:

Ja, goed hoor. Goed commentaar. Ik ben trots op je.

UmindC schreef:
Ik vind 808s & Heartbreak van een hogen niveau dan T-Pain en soortgelijke. Hij gebruikt het zeker niet hetzelfde hoor.

Je hebt het dus over de context waarin het zit. Want in principe gebruikt hij het programmaatje precies hetzelfde. Hij fuckt zo erg met de instellingen van het programma tot hij praktisch een robot stem heeft. Grappige is eigenlijk dat dit al fucking oud is. Ik moet eerlijk zeggen, zonder KRS en Buckshot had ik het nooit geweten, maar luister eens naar Planet Rock van Afrika Bambaataa. Ik weet zelf ook dat het niet precies hetzelfde programma is, maar het idee is hetzelfde.

@Yamato

wat is daar nou mis mee. Hij heeft het serieus beluisterd, en vind het niet vernieuwend. Hij snapt niet waarom mensen hier dan zo'n ophef over maken, en daarom vraagt hij dat. Kortom: hij deelt niet dezelfde mening als jij, dus ga je (lijkt mij toch wel) sarcastische opmerkingen maken.

Ja, goed hoor. Goede reactie. Ik ben trots op je.

k.grubs
@yamato: ik ook op jou, wat een voorkennis! Moeilijke jeugd ook waarschijnlijk, die meneer West.

avatar van MJ_DA_MAN
Goed argument, iemands jeugd erbij halen (van iemand die je niet persoonlijk kent).

avatar van Elohim
Dat kwam op mij meer over als sarcasme.

Elohim schreef:

Nooit GTA: Vice City Stories gespeeld?

avatar van MJ_DA_MAN
Elohim schreef:
Dat kwam op mij meer over als sarcasme.
Cynisme eerder, net als mijn reactie.

UmindC schreef:

Geen idee, bedoelde dat ik eigenlijk wil wachten op de bonustracks voor de ultieme beoordeling. Dat zal vast wel niks worden. Waar heb je die Deluxe gekocht dan?

avatar van Yamato

@Yamato

Ja, goed hoor. Goede reactie. Ik ben trots op je.

Nee, als hij daadwerkelijk geïnteresseerd was waarom mensen hier zo'n ophef over maken had hij gewoon even twee pagina's aan berichten teruggelezen en dan had hij het antwoord gehad. Als hij dan nog steeds iets niet snapte had hij dat (op een duidelijkere en specifiekere) manier kunnen vragen. Dit is gewoon trolling. Het gaat niet om het meningsverschil maar het gaat erom dat hij hier een bericht plaatst met als enige doel om mensen te irriteren. Als dat niet het geval is is hij te lui om berichten terug te lezen en ook dat vind ik niet prijzenswaardig.

k.grubs schreef:

Dit bericht snap ik niet. Bedoel je er mee te zeggen dat Kanye aan alle Hip Hop clichés voldoet ofzo? En ik neem aan dat het andere deel van je bericht sarcastisch was maar wat je er nou precies mee wilt bereiken is me volstrekt onduidelijk.

avatar van Elohim
@UmindC, nope, begonnen met GTA met San Andreas, ik ben nog maar jong snap je. XD
In ieder geval, dan stel ik voor te luisteren naar Buckshot en KRS-One, zij maken mijn punt wel duidelijker.

@MJ, crap. die had ik dan weer niet door. Ik ben altijd al slecht geweest in het opmerken van dit soort dingen via internet.

@Yamato, ik denk eerder dat zijn bericht half of half was. Het irriterende gedeelte lijkt me duidelijk, maar er zal ook een ware serieusheid achter zitten. Wat ik trouwens heel goed kan begrijpen is dat je niet zin hebt om 34 pagina's te lezen bij een album wat je niet interessant vond. (Hij kon niet weten dat het twee pagina's terugstond natuurlijk).

Elohim schreef:

Nou ja, dat nummer van Africa Bambaataa zit dus in VSC, waar ik het van ken.

Silky & Smooth schreef:

Hier

avatar van Frank White
De beats zijn zoooo vet alleen jammer dat Kanye maar een matige rapper is...

Bedankt & besteld!

avatar van UmindC
Ik mag hem dan nog niet luisteren, maar ik heb er wel even stiekem naar gekeken. En ik moet zeggen dat het zeer mooi uitgevoerd is, zowel de voor- als de achterkant.