Rush - Hemispheres (1978)

Canada
Label: Mercury

1. Cygnus X-1 Book II Hemispheres (18:04)
  2. Circumstances (3:40)
  3. The Trees (4:42)
  4. La Villa Strangiato (9:34)
  5. A Passage to Bangkok [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (4:02)
  6. The Trees [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] *
  7. Cygnus X-1: Book II Hemispheres - The Sphere (A Kind of Dream) [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (0:53)
  8. Closer to the Heart [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (3:15)
  9. La Villa Strangiato [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (11:21)
  10. In the Mood [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (2:36)
  11. Drum Solo [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (7:30)
  12. Something for Nothing [Live at Pinkpop Festival, Netherlands / 1979] * (4:17)
  13. 2112 [Live in Arizona / 1978] * (19:43)
Hans Brouwer schreef:
Ik zou toch "2112" willen aanbevelen. Ook "A farewell to Kings" is een Rush album dat eigenlijk niet in je collectie mag ontbreken Tot slot is "Permanent Waves" ook erg goed. Het kan zijn dat je even moet wennen aan sommige Rush albums. Er is maar één remedie: volhouden en doorbijten . Het doet mij in ieder geval deugd dat je Rush hebt ontdekt . Ja, dat is nog eens andere kost dan dat "dodelijk saaie gekabbel" van Coldplay .
"A farewell to kings" heb ik ook gekocht ,zie mijn bericht daar.Ja als je van coldplay 1 nummer hebt gehoort heb je het hele album gehoord

ricardo schreef:
heb je overigens ook nog jaren 80 rush tips?

Ofschoon mij niks gevraagd werd...

De jaren '80 Rush laat een glijdende ontwikkeling van het bandgeluid zien. Een aantal fans haakte hierop af, een aantal bleef en een aantal kwam erbij. De vier albums Signals (1982), Grace Under Pressure (1984), Power Windows (1985) en Hold Your Fire (1987) lijken op het eerste gezicht meer op elkaar dan op de rest van het repertoire. Nader luisteren laat toch wel horen in hoeverre Signals wél gewoon een opvolger van Permanent Waves en Moving Pictures is. 't Is even wennen, maar als het uiteindelijk aanslaat, kun je van daaruit verdergaan. Zo niet, dan kun je wellicht beter stoppen aangezien de volgende platen vooral de ontwikkeling voortzetten.

Kortom: Signals is zeker een luistertip.

avatar van ricardo
Casartelli je moet ook maar net weten wie de rush fans zijn op mu.me,Bij deze weet ik in ieder geval dat jij er ook een bent.ik vind counterparts en moving pictures de beste rush albums tot nog toe,A farewell to kings(jou nummer 1 in je top 10) en hemispheres vind ik ook goed maar iets minder bruisend dan mijn top 2,komen de jaren 80 albums en met name signals in de buurt van het niveau van A farewell to kings en hemispheres ?

ricardo schreef:

Dat is net hoe je er tegenaan kijkt. Hemispheres en (met name) A farewell to kings zijn eigenlijk nog volbloed progalbums (in de klassieke zin van het woord). Met Permanent Waves en Moving Pictures wordt eigenlijk een ontwikkeling ingezet, waarbij naast de oude (prog) hardrock geflirt wordt met new wave, reggae, pop, etc. Ik heb zelf als metafoor aangehouden dat de band op PeWa en MP nog met een been in de klassieke prog staat en met een been in een nieuw geluid, op Signals nog met een half been en vanaf GUP helemaal niet meer (progressief qua instrumentatie en ontwikkeling is de band wel altijd gebleven).

Moving Pictures is niet alleen compositorisch en instrumentaal een ijzersterk album, maar ook de geluidsmix is behoorlijk in-your-face. Dat is op Signals eigenlijk precies omgekeerd: het klinkt allemaal een stuk doffer. Daaronder vind je dan wel mooi gitaarwerk, veel dromerige synths en wederom ijzersterke songs (naar mijn mening eigenlijk nog betere dan op MP), maar dat geluid is even wennen.

Counterparts is anno 1993 eigenlijk een nieuw begin. Vandaar mijn opmerking dat als een paar jaren '80 platen ook op langere duur niet aanslaan, je er beter mee kunt stoppen (het is m.a.w. niet zo dat er langzaam naar Counterparts toegewerkt wordt of zo).

Edit: nog één oneliner dan: tot en met Moving Pictures waren de songs beter, vanaf Signals de albums.

avatar van ricardo
Casartelli ik heb nu de 4 bovengenoemde studio albums van rush en het live album Exit stage left,ik zal de albums veel draaien en er vooral veel van genieten,Ik geloof dat ik de beste 5 albums van rush binnen 1 week wel gescoord heb toch?Ik wacht maar even met cd,s kopen voorlopig want anders word het te gek,maar waarschijnlijk ga ik mijn Rush muziek collectie toch wel verder uitbreiden

Casartelli (moderator)
Och, ze zijn allemaal goed

Maar hier hebben een aantal gebruikers er een lijstje van gemaakt.

avatar van ricardo
Hm het album signals staat bijna bij iedereen daar in de top 5,Dat is een album waar ik me als volgende Rush album maar eens in moet gaan verdiepen,als zoveel mensen hem zo hoog aanslaan! casartelli bedankt voor alle Rush info En wat vind onze enthousiaste mu.me gebruiker Hans Brouwer van het album Signals?

avatar van Hans Brouwer
ricardo schreef:
Wil je het eerlijk weten....

avatar van ricardo
Een minder album dus?Ik had hem vrijdag avond al beluisterd bij de platenboer en ik vond het in eerste instantie ook niks,misschien na meerdere luisterbeurten wel ,misschien is het ook wel een groeiplaat,heb hem dus ook nog niet gekocht,maar zal er toch wel van komen waarschijnlijk.mijn nieuwschierigheid is bij deze toch wel gewekt,omdat veel deze in hun top 5 beste Rush platen hebben staan.zal het toch wel een goede plaat zijn.

avatar van Hans Brouwer
Een minder album dus?
Ik vind van wel . Maar wie ben ik . Als ik jou was Ricardo zou ik het welgemeende advies van Carsatelli zeker niet in de wind slaan. Dus "Signals" moet je gewoon kopen, luisteren en zelf beoordelen . Maar vergeet a.u.b. ook vooral niet om het Rush album "Grace Under Pressure" te beluisteren!!!

avatar van ozwald
Blijf deze plaat toch minder vinden dan de jaren 80 cd's van Rush. Trees en La Villa zijn geweldig natuurlijk maar klinken op Exit toch weer stukken voller.

avatar van ricardo
Dit is veel meer sprankelend dan de (sobere)jaren 80 Rush volgens mij,maar ik heb wel eens gehoord dat dit meer voor de losse nummers is en vanaf Signals zijn de albums beter,vraag Casartelli maar eens.

ricardo schreef:

Het heeft bij mij wel een tijdje geduurd voordat ik het plaatkantvullende titelnummer van deze plaat kon waarderen. Vergeleken bij 2112 is deze toch wel wat minder toegankelijk (uiteindelijk ook wel beter naar mijn mening). Met de wat meer voor zich sprekende B-kant was ik toen wel binnen met deze plaat.

Verder vormt de plaat natuurlijk niet echt één geheel in de zin dat de verschillende nummers niet al te veel met elkaar te maken hebben. Het is gewoon een collectie puike nummers, net zoals A Farewell to kings dat was. Na deze plaat (vooral vanaf Signals) zouden de platen veel meer één geheel gaan vormen qua thematiek en qua muzikale vorm. Ze worden daarmee inderdaad als geheel sterker, maar de sterkste uitschieters zitten wel in de jaren '70. Uiteraard is ook dit alles slechts mijn bescheiden mening.

Daarmee is het eindresultaat toch dat Rush zowel in de jaren '70 als in de jaren '80 (en zelfs in de jaren '90 en sinds dit jaar ook in de jaren '00) enkele briljante platen op de mensheid losgelaten heeft. Door zichzelf af en toe eens goed te vernieuwen, vermeden ze vroeger of later een steeds verder aangelengde mix van het eigen verleden te worden. Consequentie is dan wel dat elke periode ook zo zijn fans heeft die met de rest van het werk niet zoveel ophebben.

Ze zijn al met al niet de eerste de beste, zullen we maar zeggen.

Casartelli schreef:

Wat is er dan toch aan de hand met mijn oren? De eerste keer dat ik het nummer Hemispheres in zijn geheel hoorde - meer dan 25 jaar geleden - was ik al verkocht. Het titelnummer is naar mijn zeer onbescheiden mening het beste dat Rush ooit in elkaar heeft gezet, wellicht met uitzondering van Xanadu. Maar ik heb geen zin om daarover te gaan redetwisten of zelfs maar te gaan nadenken. Van beide nummers krijg ik nooit genoeg, wat voor vele andere nummers wel geldt. Daarbij denk ik vooral aan La Villa Strangiato - veel betere instrumentale nummers zijn bijvoorbeeld Moby Dick en Wring that Neck. Villa kost Rush een halve ster.

avatar van ricardo
M.Nieuweboer wat vind je van het hoogtepunt van Rush,het album Moving Pictures dan?

avatar van orbit
Deze plaat ook maar eens met een halfje geupgrade. Het laatste nummer is weergaloos! Het eerste nummer zorgt nog steeds voor de meeste "up and down" vibraties.. Had meer mee gekund.

M.Nieuweboer schreef:

Zéker met uitzondering van Xanadu...

Ik geloof dat Hemispheres het derde Rush-album was waar ik me aan waagde (na Moving Pictures en 2112) en ik verwachtte hier een tweede soort 2112 (het nummer). Dan sloeg deze plaat toch wat minder direct in. Het is uiteindelijk wel goedgekomen (en ik vind CXBkII inmiddels ook wel sterker dan eerstgenoemde), maar toch wringt er iets... sterke compositie, maar het was prettig geweest als Lee's octaafverlaging zich bij deze plaat al ingezet had. Op A Farewell To Kings krijst hij functioneel, maar hier doet het hier en daar wat misplaatst aan.

Kijkend naar de kwaliteit van het geheel is dit natuurlijk allemaal geneuzel in de marge, maar goed, daartoe zijn we deels ook op dit forum bijeen.

voltazy
wow, dit album moet ik maar snel eens aanschaffen...

vooral La Villa Strangiato is briljant.

Ik kan me volledig vinden bij de mening van Casartelli over het stemgebruik van Geddy. De stem vraagt hier en daar te veel aandacht door het geschreeuw, wat het geheel hier en daar toch stoort. Maar dat neemt niet weg dat het titelnummer een heel knappe compositie is. De andere nummers zijn ook van hoge klasse ( maar wat niet als onze drie heren zich er eens op smijten ) en natuurlijk is La Villa, ja..., wat moet hier nog over gezegd worden?

ricardo schreef:

Heb ik daar nog niets geschreven dan? Moet ik dan, na controle, toch eens doen.

avatar van ricardo
Jawel daar heb je wel een berichtje gepost,maar niet wat je van het hele album vind,of wat je de beste nummers daar op vind.Of de moderators hebben wat berichten verwijderd,dat kan ook nog natuurlijk. O ja,en waarom vind je het nummer Xanadu het beste nummer van Rush dan?

avatar van Gert P
Mooi album en Trees en Hemispheres natuurlijk de toppers.

ricardo schreef:

Ik maak het in orde. Maar, nogmaals, ik weet niet of ik Xanadu het beste vindt dan wel Cygnus. Cygnus is perfect, maar ik heb het myserie er van kunnen doorgronden. Ik begrijp elke noot en dat doe ik van Xanadu niet.

avatar van notsub
La Villa Strangiato is een van de beste instrumentals die ik ken, er gebeurt zoveel in dit nummer, erg gaaf. Het muzikale vakmanschap spat er van af. The Trees is ook al een Rush klassieker. Het lange titelnummer komt in mijn beleving wat langzaam op gang. Ik vind het net een film die te laat spannend wordt. Als nummer hoor ik liever 2112, als compleet album vind ik deze twee gelijkwaardig.

avatar van ricardo
Bijna iedereen vind dit album gelijkwaardig of beter dan Moving Pictures.Ik vind hem wel ok dat zeker maar toch wel minder dan MP, Counterparts en A Farewell To Kings.Ik vind de eerste song wat te langdraderig eigenlijk.Ik heb het liefst nummers als b.v Xanadu,YYZ of Tom Sawyer.

Ja wat kan ik hier nog aan toevoegen? Samen met A Farewell to Kings mijn favoriete platen van deze badgasten.

5 sterren!

avatar van Eppers
Die plaat blijft maar groeien.
Wanneer kan ik 5,5 sterren geven?

Sstttt
ricardo schreef:
Ricardo, ik ben het wel met je eens. Ik heb Hemispheres in mijn koffer meegenomen naar Kreta. Na twee luisterbeurten op een zonnig Grieks strand moest ik toch redelijk gapen. Een nummer als "Cygnus X-1 Book II Hemispheres: Prelude..." vind ik inderdaad veel te langdradig. Ik beluister toch liever het latere werk van Rush zoals bijvoorbeeld Counterparts of Snakes & Arrows.

avatar van freitzen
Uitstekend album van Rush, met La Villa Strangiato als een van mijn favoriete nummers aller tijden. De hele plaat is lekker energiek, en doordat vandaag het kwartje ook bij Circumstances is gevallen gaat het geheel een halve ster omhoog naar 4.5*.

Joy
laat la villa weg en je hebt een redelijk saaie plaat