Guns N' Roses - Use Your Illusion II (1991)

Label: Geffen

1. Civil War (7:36)
  2. 14 Years (4:17)
  3. Yesterdays (3:13)
  4. Knockin' on Heaven's Door (5:36)
  5. Get in the Ring (5:29)
  6. Shotgun Blues (3:23)
  7. Breakdown (6:58)
  8. Pretty Tied Up (The Perils of Rock & Roll Decadence) (4:46)
  9. Locomotive (8:42)
  10. So Fine (4:09)
  11. Estranged (9:20)
  12. You Could Be Mine (5:48)
  13. Don't Cry (Alt. Lyrics) (4:42)
  14. My World (1:22)
avatar van Edwynn
Je hebt gelijk het is Izzy. In de war. Had wel de Ju-Ju Hounds in het hoofd.

Zo gek is die vergelijking tussen November Rain en Estranged Toch niet? Het zijn beide doorgecomboneerde ballades met redelijk wat bombast. Van deze grandeur hoorde je ze niet veel in het gebruikelijke L.A. geweld. En daarmee zeg ik niets over de kwaliteit. Bovendien heeft die andere ballade Don't Cry veel duidelijker een andere vorm. En volgens mij wordt Estranged ook redelijk door een piano gedragen.

avatar van Eddie
Ik zal ze beide eens naast elkaar luisteren. Ik vind Estranged juist veel ingetogener dan November dan één bombastisch schouwspel is. Om die reden vind ik Estranged ook veel mooier dan November rain.

avatar van Edwynn
Gevoelsmatig vind ik dat beide nummers een beetje dezelfde sfeer ademen. Mijn voorkeur gaat ook uit naar Estranged. Dat heeft te maken met het feit dat Rain nogal vaak gedraaid wordt overal, denk ik.

Buffalotid
Wat is de reden waarom dit album zo weinig krijgt?

Buffalotid schreef:
Wat is de reden waarom dit album zo weinig krijgt?

Tja. Wisselende opinies over dit album denk ik. Want hij staat wel in de top 250. En dat voor een band dat maar vier volwaardige albums heeft gemaakt.

avatar van Ducoz
Just An Other Sunday is ook wel grappig, dat is een leftover van dit album

YouTube - Guns N' Roses - Just Another Sunday Demo (The Rumbo Tapes)

Casino Boogie
Waarom er nu een alt.versie van Don't Cry op moest is mij altijd een raadsel geweest, onnodig vulwerk, net als dat verschrikkelijke My World.

Verder heeft dit album veel lekkers te bieden in mijn ogen: Civil War, 14 Years, Get In The Ring, SG Blues, Locomotive, Pretty Tied Up, Breakdown en You Could Be Mine. De rest vind ik niet zo uberbijzonder.

avatar van Poeha
Casino Boogie schreef:

Dat heb ik ook nooit begrepen.

Ik vind juist Estranged en So Fine op dit deel dt beste nummers.

avatar van mental Theo
Estranged en Pretty tied up zijn de hoofdgerechten van het meest pakkende album van GnR. Hoewel de rauwheid van Appetite for destruction ver te zoeken is (en nooit gevonden zal worden) is dit sterk werk!

beaster1256
wat zijn de ballads op dit album en wat zijn de ballads op de andere use yr illusion 2 , ik zou zeer graag een compilatie cd hebben met alleen de ballads voor mijn vrouw haar verjaardag aub

cheers

michel

november rain en knocking mogen zeker niet ontbreken

maar wie wil me een cd opzenden met de beste trage , de ballads , mijn vrouw zou dat graag hebben aub ?

Stijn_Slayer
Zoals je in de PM al vroeg, komt voor elkaar.

avatar van vielip
De betere van de twee wat mij betreft! Op dit deel staan toch wat meer écht goede songs. Breakdown is een pareltje, net als Estranged overigens! Nummers die tussen alle hits niet opvallen bij de massa misschien maar toch echt fenomenaal in elkaar zitten! Civil war, Yesterdays, Locomotive, Shotgun blues, You could be mine en Get in the ring zijn ook prima songs! De rest is matig met als dieptepunt het overgewaardeerde Knockin' on heaven's door.

avatar van Darkzone
Als puberende tiener heel veel gedraaid dit album. Eerst gekregen op cassette voor mijn verjaardag samen met deel 1, en later op cd aangeschaft. En nogsteeds staat dit album als een huis. GNR was destijds de grootste band op aarde geworden. Zelfs basisscholieren vonden dit geweldig, terwijl de band absoluut niet klinkt als muziek voor 10-jarigen. En gelukkig maar.

Het klinkt geregeld hard, recht-voor-z'n-raap en toch is het ook weer commercieel. En dat laatste is niet alleen te danken aan een band in topvorm, maar vooral ook dankzij de productie.

Snel maar weer eens van zolder halen en in de auto afspelen.

avatar van Ducoz
De beste Gn'R nummers zijn als je het mij vraagt:
1. Rocket Queen
2. Breakdown
3. Estranged
4. Pretty Tied Up
5. Locomotive

Dit is echt een goed album

haveman
Ik had het je niet gevraagd, maar ik kan me er aardig in vinden.

Toevoegingen om een top 10 te vormen zouden (voor mij) kunnen zijn;

This I Love
You're Crazy
Shotgun Blues
One in a Million
Out To Get Me

haveman schreef:
Ik had het je niet gevraagd, maar ik kan me er aardig in vinden.

Toevoegingen om een top 10 te vormen zouden (voor mij) kunnen zijn;

This I Love
You're Crazy
Shotgun Blues
One in a Million
Out To Get Me

Bizar hoe smaken kunnen verschillen. Jij noemt nou net de nr's (uitgezonderd Out To Get Me) die voor mij de zwakke broeders op de albums zijn.

haveman
Germ schreef:

Ja dat kan natuurlijk, maar vind je This I love echt een zwakke broeder van CD?

Germ (crew)
Nee, dat valt wel wat mee. Maar als ik de beste nr's van CD zou moeten opnoemen, zou This I Love niet als eerste in me opkomen.

Rijnes
Mijn favo CD van GN'R! Begrijp die enorm wisselende opinies niet.

Rijnes schreef:
Begrijp die enorm wisselende opinies niet.

Dat komt omdat het gebodene nogal wisselend is

avatar van uffing
Kom op zeg, als je nummers als Estranged en My world of Knockin' on heavens door op een album zet, kun je met recht spreken van wisselvalligheid.

avatar van Rogyros
Estranged en My World zijn inderdaad wel de twee uitersten!

Rijnes
vielip schreef:

Dat komt omdat het gebodene nogal wisselend is

Ja, maar je bekijkt het album toch als een geheel? Zo doe ik dat tenminste altijd. Ach, maakt verder niet uit.

avatar van Rogyros
Naar het geheel bekeken is de plaat wat wisselvallig. Ik denk dat veel mensen dat zo zien. Nummers als My World en Get in the Ring steken mijns inziens nogal schril af bij Estranged, Civil War en Locomotive.

Rogyros schreef:

Exact! Juist als je kijkt naar het geheel dan valt de grote wisselvalligheid op vind ik.

avatar van Edwynn
Ik kan de plaat niet in zijn geheel uitzitten. Sommige momenten zijn ronduit tenenkrommend.

avatar van LucM
Ik ben het volkomen eens met Edwynn, Guns N' Roses heeft meer gekozen voor kwantiteit en commerce dan voor kwaliteit. De tenenkrommende tracks waaronder die Dylan-cover hadden ze achterwege moeten laten, met de beste nummers van Use Your Illusion I en II zouden ze een meesterwerk hebben uitgebracht. Maar 1 CD zou minder hebben opgebracht dan 2 CD's.

avatar van Edwynn
De kwantiteit doet inderdaad afbreuk aan de plaat. Vooral de Dylan cover vind ik volkomen overbodig en niet meer dan een b-kant waard. Dat het grote publiek er massaal voor viel vanwege het optreden op de Freddie Mercury tribute geeft aan dat het volgen van mijn mening een commerciële misser betekend zou hebben.
Hetzelfde geldt voor Yesterdays. Die vind ik ook vreselijk terwijl ook dat is een hit is geweest.

Deel 1 heeft ook een lange speelduur, maar daar staan ook direct de beste nummers bijelkaar vind ik. Zodoende heb ik bij II altijd een soort leftover gevoel ondanks die paar prachtige nummers die er toch ook wel opstaan.

Ik moet wel bekennen dat ik Guns N Roses het liefst heb zonder opsmuk, zoals op Appetite For Destruction.

Germ (crew)
Knockin' On Heavensdoor is ook in de versie GNR een geweldige song, vooral in die versie die Edwynn al aanhaalt. Die live versie verscheen op single en bereikte in Nederland nog de eerste plaats in de top 40.
Echter, op dit album vond men het nodig om wat geluidjes toe te voegen (telefoongesprekjes e.d.) waar ik persoonlijk de meerwaarde niet van in zie en het nummer wmb verprutsen.

avatar van vielip
Sorry Germ maar ik vind de versie van Knockin' door Guns ook erg irritant. Vanaf de eerste keer dat ik 'm hoorde dacht ik; nee hè...ja dus