Guns N' Roses - Use Your Illusion II (1991)

Label: Geffen

1. Civil War (7:36)
  2. 14 Years (4:17)
  3. Yesterdays (3:13)
  4. Knockin' on Heaven's Door (5:36)
  5. Get in the Ring (5:29)
  6. Shotgun Blues (3:23)
  7. Breakdown (6:58)
  8. Pretty Tied Up (The Perils of Rock & Roll Decadence) (4:46)
  9. Locomotive (8:42)
  10. So Fine (4:09)
  11. Estranged (9:20)
  12. You Could Be Mine (5:48)
  13. Don't Cry (Alt. Lyrics) (4:42)
  14. My World (1:22)
avatar van avdj
...als deel I over is gaat m'n stereo over naar dit album de laatste dagen. De opener is hier een stuk beter. Yesterdays is goed, net als Get in the Ring. Shotgun Blues had zo een Stones nummer kunnen zijn. Net als deel I sowieso veel Rolling Stones achtige gitaarsolo's/riffs. Don't Cry met een andere tekst is natuurlijk overbodig, net als My World. Vre-se-lijk! Ik ben nog niet verder dan 3 seconden gekomen. Estranged is goud. Prachtige gitaarstukken en pianobegeleiding. Ook de zang is hier prima in orde. Mijn favoriet van I&II.

avatar van Eddie
Don;t cry alt lyrics is juist een prachtige aanvulling, je zou ze aan elkaar moeten plakken dan word het een prachtige song, ik vind de alternative teksten ook mooier dan het orgineel.

avatar van avdj
Zou kunnen, de teksten heb ik niet doorgenomen. Maar omdat het gitaarstuk 100% hetzelfde is leek het me overbodig.

Het is en blijft een skip-album voor mij, maar de juweeltjes zijn dan ook echt goed!
Estranged is uiteraard de allermooiste.
Jammer van de nummers die gewoon ronduit oninteressant zijn.

avatar van avdj
Skippen is soms inderdaad noodzakelijk maar op My World na vindt ik geen één nummer echt om uit te kotsen.

avatar van Arno
Geweldig album, zit net tussen Appetite for Destruction, het meesterwerk, en UYI 1, die ik net iets minder vindt. You Could Be Mine en Don't Cry zijn mijn favorieten hier. 4,5*

Hoewel dit een minder rauw album is dan Appetite for Destruction, staan er toch wel briljante nummers op. Jammer natuurlijk dat er zonodig een dubbel-album moest worden uitgebracht. Nietszeggende nummers als 'The Shotgun Blues' hadden van mij dan ook achterwege gelaten mogen worden. En hoewel 'Get in the ring' best lekker rockt is het niet het meest intelligente nummer.

Estranged is echt het beste wat er op deze cd staat, de laatste gitaarsolo van Slash is geniaal. Erg jammer dat Axl hierna nooit meer van zich heeft laten horen eigenlijk. Was toch naar mijn idee een goede songschrijver.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik ken een paar nummers van dit album, waar ondere de bekende nummers, maar Estranged is in een woord geweldig en komt zelfs in de buurt van November rain

avatar van avdj
The Shotgun Blues vindt ik niet slecht, My World en een tweede vesie van Don't Cry vindt ik wel overbodig. Get in the Ring is live maar er is kennelijk geen studioversie van?

avatar van Eddie
Get in de ring is niet live dat lijkt maar zo, ze hebben het publiek er gewoon ingemixed.

Eddie schreef:

Ai...gladjes...
Wel lekker nummer verder.

avatar van Eddie
Zeker een van de hoogte punten van de UYI plaat.

avatar van ZERO
MJ_DA_MAN schreef:

Estranged in de buurt komen van November Rain? Je bedoelt andersom? En zelfs dan! Ik vind Estranged een heel stuk beter dan November Rain. Het enige nummer van GnR dat op gelijke hoogte staat is wat mij betreft Civil War.

avatar van avdj
Estranged krijgt ook mijn voorkeur boven November Rain. Zoals deel II mijn voorkeur weer krijgt boven deel I.

avdj schreef:

Same here

obsessed schreef:

Wat een onzin. Zonder Axl geen G'N'R punt. Hij was de belangrijkste songwriter en zonder hem waren ze nooit zo groot geworden. Bovendien bestaan ze dus juist nog wel, dat is het leuke. Chinese Democracy staat nu gepland voor 2010 hoorde ik

Even een correctie, zonder Izzy Stradlin en Slash zou Guns N Roses geen eens bestaan. Ik snap niet hoe kan opschrijven dat Axl de songwriter was, terwijl Izzy en Slash 90% van de nummers op hun naam hebben staan. Ik vind Axl een zak, maar in de GNR tijd vond ik de band heel gaaf, maar na de Spaghetti Incident en vooral omdat Izzy wegging vond ik het minder, dat merkte je ook aan de muziek.
Als je logisch nadenkt dan zou men geen eens een Spaghettti Incident album maken als Izzy nog bij de band was gebleven, want hij was tha brain. Axl kan zelf geen texten schrijven.

[quote]izzycerino schreef:

Niet helemaal waar, izzy schreef idd een hoop songs maar om nu te zeggen 90% das niet waar en axl kan om de dooie dood wel texten schrijven. Aan de muziek kun je het nooit gemerky hebben dat Izzy wegging, want de laatste plaat waaraan Izzy meeschreef waren de UYI platen en daarna is er geen werk met nieuwe matriaal meer verschenen. Ook met Izzy was er een cover plaat gekomen, wan t daar waren eind jaren 80 al plannen voor.
Izzy was een belangrijk songschrijver maar volgens mij waren Alx en Slash toch echt de belangrijkste songschrijvers. Luister trouwens maar eens naar de solo platen van dhr stradlin, dat is op zijn zagts gezecht niet echt geweldig (behalve de eerste). Dus ik betwijfel of hij echt zo'n goede songschrijver is.

jdb
Heel goed album van GNR!
Het nummer my world is echt een slippertje in de verkeerde richting! Das wel jammer.

Verder: Estranged en Locomotive zijn echt super geniaal!

Slippertje?
Meest vreselijke nummer op een rock album ooit.

jdb
avdj schreef:
Slippertje?
Meest vreselijke nummer op een rock album ooit.

Helemaal mee eens

avatar van freebird
Deze begint al zo lekker met Civil War die start met 'n quot uit Cool Hand Luke.......
ja en Shotgun en Locomotive en........

'n 4,5

Voor mij hun beste album, ook al is de rauwheid van appetit for destruction niet te versmaden! ik heb GNR leren kennen via deze dubbel illusion album en was helemaal gewonnen voor hun muziek, ook al gedroeg Axl zich dezer dagen als een arrogante kwal. Maar ik heb het hem vergeven telkemaal ik zijn muziek beluisterde!
dit blauwe album van de twee illusions steekt er bovenuit omdat er niet echt een dieptepunt insteekt, met absolute pareltjes zoals civil war, estranged en breakdown!

knight3
Als Use Your Illusion 1 plaat was geweest en ze hadden alle simpele nummers en pure shit (My World) weggelaten dan had ie 5 sterren kunnen krijgen...

fredpit
knight3 schreef:

Ja...als als als

Zo kan ik ook nog wel wat bedenken.

avatar van JipStoop
4 sterren....
Estranged is voor mij waarschijnlijk wel het beste nummer van (de oude) Guns 'n' Roses.

Intro is ook zo lekker herkenbaar: "When you're talking to yourself and nobody's home, you can fool yourself, but you came in this world alone..."

DonDijk
gister nog geluisterd, blijft gewoon een goed en degelijk album.met uitschieters als Locomotive, Estranged en Civil War..hmm een 4.

avatar van ZERO
Het was lang geleden, maar gisteren heb ik hem nog eens geluisterd. Eigenlijk toch écht wel een goede plaat met een paar klassiekers op. Civil War is een briljant begin.

Daarna komen een heleboel degelijke nummers, maar niet echt uitschieters, tot we bij Estranged belanden. Wat mij betreft samen met Civil War het beste wat G'N'R te bieden heeft. Echt een briljant nummer!

Na Estranged had de plaat wel mogen stoppen van mij. You could be mine is niet slecht, maar ook niet echt een toevoegingen. De laatste twee nummers zijn (zoals hier al vaak gezegd) overbodig.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Goede cd met, op inderdaad het afgrijselijke My World na, weinig uitschieters naar beneden. Over de hele linie ook iets beter dan deel 1.

Beste nummers vind ik Get in the ring (weinig intelligent maar wel adrenalineverhogend), Locomotive (fantastisch intro) en het schitterende Estranged. Beter dan November Rain. Desondanks moet ik er niet aan denken dat dit nummer ook een klassieker-status bereikt. Laat het maar lekker zo. Een echte albumklassieker, dat alleen beluisterd mag worden door diegenen die de moeite namen de cd te kopen.

Overigens vind ik You Could Be Mine, Breakdown en Civil War ook bovengemiddelde nummers. Van You Could Be Mine weet ik nog dat toen de single uitkwam in 1991 ik het een fantastisch nummer vond (nog steeds trouwens). En dan de bijbehorende videoclip.....wow....... Als er ooit 1 nummer bij een film heeft gepast is You Could Be Mine het wel.

Eigenlijk had GNR definitief moeten stoppen na deze cd. Hierna werden ze een karikatuur van zichzelf, maar elke keer dat ik deze cd weer hoor realiseer ik me hoe goed ze geweest zijn.

avatar van frankvankesteren
Ik zou niet wetenw aarom deze onder zou doen voor I (neit dat dat hier beweerd hoor ).. ik vind hier minstens zoveel kwaliteit op staan, helaas ook minsten zoveel slechte nummers.. de beste is toch wel Locomotive

DonDijk
het begin van pretty tied up....LOUD PLEASE..