The Decemberists - The King Is Dead (2011)

Folk / Rock
Label: Rough Trade

1. Don't Carry It All (4:17)
  2. Calamity Song (3:50)
  3. Rise to Me (4:59)
  4. Rox in the Box (3:10)
  5. January Hymn (3:14)
  6. Down by the Water (3:42)
  7. All Arise! (3:10)
  8. June Hymn (3:58)
  9. This Is Why We Fight (5:31)
  10. Dear Avery (4:52)
avatar van NKCR
Mooi, afwisselend, gevoelig. Laat de lente inderdaad maar binnen, met deze plaat lukt dat.

Het klinkt allemaal wel heel erg country, en als ik ergens een hekel aan heb....

avatar van TEQUILA SUNRISE
Het klinkt inderdaad soms wat country achtig en als ik ergens een liefhebber van ben....
M.a.w morgen ga ik het album in huis halen.

avatar van Shangri-la
Pfff, altijd die kortzichtigheid t.o.v. country. Als er geen country geweest was, was er nu ook geen rockmuziek.

avatar van Paalhaas
Da's geen kortzichtigheid, da's 'een hekel hebben aan'. Alsof je van invloedrijke genres moet houden. Pfff, wat een bizarre opmerking als je er over na gaat denken...

avatar van Shangri-la
Niets moet natuurlijk maar ik merk dat er over country altijd een beetje minderwaardig gedaan wordt alsof het een muziekstijl uit het stenen tijdperk is terwijl er in dat genre genoeg mooie en vernieuwende platen gemaakt worden. Maar ja, het is nu eenmaal niet hip om van country te houden. Maar nu wordt het allemaal wel erg off-topic.

avatar van vins75
Je hebt nu eenmaal kuntrie en country

vins75 schreef:
Je hebt nu eenmaal kuntrie en country

Als je dat maar weet.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Ik heb de plaat in huis gehaald , erg mooi album, vooral het slotnummer Dear Avery ,January Hymn & Rise To Me springen er wat mij betreft uit.
De rest doet daar overigens niet voor onder.
Stond ook nog met het album The Crane Wife in mijn handen, maar daar ken ik eigenlijk ( nog ) niet veel van.

Heerlijke cd! Beetje Mumford & Sons gemixed met een vleugje REM en Dave Matthews.

De REM-connectie is nog concreter nu Decemberists ook een cover van Cuyahoga heeft opgenomen.

Moet zeggen dat (als fan van de jaren '80 REM) wat ik tot nu toe van dit album voorbij heb horen komen op de radio me niet echt aansprak. Maar ik zal nog eens wat losse nummers proberen.

Probeer dan zeker eens "Don't Carry It All", "Rox In The Box" en "This Is Why We Fight"!

Even Flow schreef:

Als muzikale referenties kan ik het allemaal wel volgen, maar dan doen we toch de vrouwelijke vocalen tekort.

Buckingham-Nicks hoor ik namelijk ook hierin.

Sorry, excuse le mot maar who the f*** is Buckingham-Nicks?? Never heard of them, heeft geen indruk gemaakt vrees ik..

avatar van harm1985
Je weet wel, die zangeres en gitarist van Fleetwood Mac? Die hadden voor ze bij de band kwamen een band, genaamd Buckingham-Nicks.

ik vind zowel kuntrie als country heerlijk! Kan mij niet genoeg harmonica's, banjo's, cowboyhoeden en indianentooien bevatten..komk maar door! Hiiiiiiiiaaaaaaaaaa!! Pow pow poef!

avatar van strandsmurf
Heerlijk album. Gewoon sterke nummers zonder veel gefrunnik en gefriemel. Sterke teksten, mooie composities en Colin (what's in the name..) goed bij stem. Het plezier galmt uit mijn luidspreker bij het beluisteren van dit album. 4,5*

avatar van deek
harm1985 schreef:
Zag em gisteren staan in de platenzaak (waar ik ondanks dat ik toch ruim 1,5 uur heb staan neuzen en luisteren maar 2 cd's heb aangeschaft) en de hoes sprak me aan, lijkt een beetje op de hoes van Live/Ghost Lights of Here's to Taking it Easy van Phosphorescent, dus maar eens checken.

Nu je het 'zegt' die hoezen lijken wel heel erg veel op elkaar, zijn dan ook allebei mooie albums..

avatar van himpie
Als geheel beter dan Hazards of Love, maar minder dan The Crane Wife.
Daarentegen is This is why we fight wat mij betreft meteen een van hun sterkste nummers.

avatar van AOVV
Ik weet het niet, maar een stukje van 'Rox In The Box' klinkt me wel heel erg bekend in de oren (van één of andere Ierse folkband of zo..)

Er staan mooie nummers op, maar geen uitschieters.

avatar van vins75
AOVV schreef:

Er staan mooie nummers op, maar geen uitschieters.

Dat gevoel had ik ook al, ik kwam uit op "thousands are sailing" van The Pogues.

avatar van rkdev
Mijn eerste kennismaking met deze folk/popband en ik moet zeggen dat ik erg gecharmeerd ben van deze plaat. Mooie sfeervolle nummers die mij klinken als een zeer goede blendermix van oude R.E.M., Toad The Wet Sprocket, Jayhawks en het akoestische werk van Neil Young.

Jammer dat Peter Buck op de platen van R.E.M. nooit meer zulk geweldig spel laat horen zoals 'ie hier doet op Calamity Song. Een van m'n favorieten, samen met Down by the Water en June Hymn, Rise to Me, This Is Why We Fight en Don't Carry It All (uh, de halve plaat dus ).

Nu snel maar eens gaan luisteren naar The Crane Wife...

Even Flow schreef:

Eddie Vedder heeft zelfs nog met Stevie Nicks opgetreden tijdens een Tom Petty-tour een jaar of twee terug. prachtige 3-stemmige zang.

Buckingham-Nicks, toch goed voor de verkoop van een 30-40 miljoen platen....

Als je deze Decemberists-stemmen fijn vind samen, toch maar eens luisteren naar hun 70's music.

Overigens zijn de Decemberists zelfverklaarde Fleetwood Mac-fans. Ze coverden al eens een nummer van Tusk: Think About Me en speelden regelmatig Dreams Live, net als Go Your Own Way in samenwerking met Death Cab For Cutie.

Schitterende plaat. Rootsy folk en country, de ene keer intiem en rustig, de andere keer wat opzwepender. Het album verveelt eigenlijk geen moment. De opener, 'Rise to Me' en 'Down by the Water' vind ik de hoogtepunten.

avatar van harm1985
Eens! Staat nu ook bij mij in de kast, met bonus DVD, ga ik morgen eens bekijken. Ben wel benieuwd naar de making of.

avatar van AOVV
Leuk dat ze weer eens iets anders proberen, maar soms heb ik het gevoel dat ik naar iets anders zit te luisteren. De songs zijn zeker goed geschreven, en het is gewoon erg leuke folkrock met een country-toetsje hier en een roots-toetsje daar. Bij momenten erg aanstekelijk, maar evenzeer ingetogen. Mooie samenzang tussen Meloy en Gillian Welch (wiens solowerk ik erg waardeer). De mondharmonica doet me aan een kruising tussen Bruce Springsteen en Neil Young denken; het spel heeft het opzwepende van The Boss, en de tristesse van ome Neil. Mijn favoriete nummers zijn voorlopig het meeslepende 'Rise To Me' en het lieflijke 'June Hymn'.

3,5 sterren

avatar van WesleyX16
Okay dan. Down By The Water is een heerlijk nummer.

beaster1256
zeer mooi album van één van de beste groepen van de latste tijd ! voor r.em. en neil young liefhebbers !

avatar van Jumperjack
Net weer met een 1/2 verhoogd naar 4,5. Het is gewoon een fantastische plaat die met iedere luister beurt beter wordt. Het zou zo maar kunnen dat dit voor mij het album van 2011 gaat worden.

avatar van WesleyX16
Jumperjack schreef:

Misschien heb je wel gelijk. Ik had hem ook met een halve punt verhoogd. Dus als ik hem nog 4 keer beluister, komt-ie op een 5 uit.