U2 - Zooropa (1993)

1. Zooropa (6:30)
  2. Babyface (4:00)
  3. Numb (4:18)
  4. Lemon (6:56)
  5. Stay (Faraway, So Close) (4:58)
  6. Daddy's Gonna Pay for Your Crashed Car (5:19)
  7. Some Days Are Better Than Others (4:15)
  8. The First Time (3:45)
  9. Dirty Day (5:24)
  10. The Wanderer / Hidden Track (5:41)

met Johnny Cash

11. Lemon [The Perfecto Remix] * (8:57)
  12. Numb [Gimme Some More Dignity Remix] * (8:51)
avatar van meyer
dit album is anders dan ik van U2 gewoon ben, misschien daarom dat ik het heb links laten liggen en niet veel heb beluisterd.
blijkbaar krijgt het nochtans goeie commentaar hier, mss moet ik het nog eens uithalen en een kans geven.

avatar van Hans Brouwer
meyer schreef:
....... mss moet ik het nog eens uithalen en een kans geven.
Dat zou ik zeker doen als ik jou was Meyer. Zooropa is zo'n verschrikkelijk goed album!!

avatar van Saldek
Ja, gewoon doen meyer. Het is idd - A - anders dan we gewend zijn van de ierse heren, - B - beladen met wat (naar mijn mening) overbodige electronische shit, dat zeker. Maar het goede werk dat overblijft is zeker voldoende voor veel luistergenot. Was eens een 'die-hard U2 fan' en vanuit die invalshoek gaat mijn waardering uit naar de songs 'Zooropa', beetje 'Babyface', beetje 'Lemon', 'Stay', en bovenal 'The first time' en 'Dirty day' Alleen 'Daddy's gonna pay....' skip ik, onvoorwaardelijk.
ps: 'Dirty day' is live echt niet normaal meer zo goed. 3,5

avatar van Droid
Een tussendoortje van U2, maar wát voor één.
Hun experimenteerdrift bereikt hier een hoogtepunt, ze zetten echt een apart sfeertje neer in combinatie met de Zoopora tour.
Ok, net als bijna iedereen skip ik ook "Daddy's Gonna Pay for Your Crashed Car" en "Numb" doet me ook niet zo veel, maar de rest is zeer de moeite waard. Vooral "Stay" kan gerust naast "One"gezet worden, zo mooi.

avatar van mkrake
Toen ik dit album voor het eerst luisterde vond ik het een teleurstelling, vooral na het schitterende Achtung Baby. Had namelijk meer verwacht. Maar hoe vaker ik dit album opzet hoe beter ik hem ga vinden. Nummers als Lemon en Zooropa zijn toch echt de moeite waard. The Wanderer met Johnny Cash had van mij niet echt gehoeven.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
over de magische grens getild (?): van 2½* naar 3*. Album onder het stof vandaan gehaald en bleek toch wat meer de moeite waard dan in mijn herinnering... ik moet hier eens vaker naar luisteren.

Heeft nu niet alleen All that you can't leave behind ingehaald, maar ook How to dismantle an atomic bomb...

avatar van Pinsnider
Ik vind Numb BRIL!JANT!

avatar van sinterklaas
Ook wel een redelijk U2-album. Deze keer werd alles met computers gedaan. Volgens sommigen is dit het bizarste en schokkendste U2-album ooit.

Met dan de nummers: Daddy gonna pay for your crashed car(over het leven met heroine) en het sublieme eind nummer van Johnny Cash: The wanderer(een verhaal na de val van de atoombom. Tsja, volgens mij hebben ze gelijk.

Ik vond het een best wel goede album. Numb was ook een leuk relaxed nummer.

Numb was verre van relaxed... Ik vind het een keihard, maar wel ontzettend goed nummer. The Edge die al die narigheid oplepelt en Bono die op de achtergrond zijn emotionele toestand bezingt: I feeheel nuhumb..

Verder ben ik niet zo onder de indruk van het album, maar Numb is toch wel een van U2's meest spraakmakende nummers ooit, vind ik.

avatar van FunkStar
Zoals van elke groep bestaat er het top album, en het flop album. Nou is dit natuurlijk geen flop, maar wel de minste U2 album. Heb hem als fan zijnde toendertijd blindelings aangeschaft maar kreeg best spijt na de eerste draaibeurd; wat is dit? Van mijn hele U2 collectie HET album die het stoffigst is m.a.w. zeer weinig de lade van mijn speler ziet. Stay (Faraway, So Close) en Numb zijn 2 aardige nummers.

avatar van Premonition
De slechtste plaat van U2 met afstand, pas daarna komen Rattle and Hum en ATYCLB.

avatar van kaztor
Ik vind dit toch wel een van hun meest gedateerde albums.

beaster1256
naar u2 normen , is dit de zwakste van deze toch wel zeer goeie groep , maar zooropa is duidelijk de zwakste in de reeks

Premonition schreef:

ben ik to-táál niet met je eens, provinciegenoot van me.ik vind het een cd die verrast van begin tot het eind met een paar hele goede songs.

Dieder
Minst goede plaat van U2, Numb en Stay (en Daddy's Gonna Pay is live leuk) zijn nog wel te doen.

avatar van AdamClayton
EmDee schreef:

First time is ook mijn favoriet op dit album en dat geluid is dat niet gewoon een anti-random foefje?

Dat alarm na afloop is een gimmick: radio dj's horen dat geluid als het tien seconden stil is in de ether

AdamClayton schreef:

tja, als Adam het zelf zegt, valt er niks tegen in te brengen natuurlijk

zooropa is het meest gewaagde album die de mannen ooit hebben gemaakt, en dat maakt m nu zo speciaal. Het titelnummer is een reis, prachtig. Het einde van van het nummer is gewoon weergaloos. Verder is natuurlijk Stay een nummer die eigenlijk op Achtung Baby hoorde, het nummer haalt met gemak het niveau van One.
Numb is het meest gekke nummer dat ik ken. Eerst vond ik er niks aan, maar nu ik de clip erbij heb gezien zet ik m steeds vaker op. Daddy is eigenlijk alleen live leuk ( vooral vanwege Mr Macphisto) . Ook Lemon kon ik pas later waarderen, ook erg origineel.Dan is er nog 1 nummer op dit album dat echt goed is, en dat is Dirty Day. Die tekst!
De rest van de nummers zijn niet echt bijzonder.

Zooropa is ee aardig album, het verdient zeker de originaliteitsprijs, maar vanwege de mindere nummers
zet ik deze van alle U2-albums het minst vaak op.

EVANSHEWSON
Meest experimentele plaat van deze Ieren. De titelsong laat je zweven.. Vorsprung Durch Technik, was dat trouwens geen Audi-slogan ?
Numb is het gekste wat deze mannen ooit maakten; The Edge Mummelt wat op een beat en Bono krijst wat met een falsetto stem op de achtergrond... zeer apart nummer.
Lemon is disco met een knipoog... Stay is een waardige opvolger voor ONE, van dezelfde orde.
Daddy's gonna pay... is een knaller, dit had voor mij op hun best of mogen staan, wàt een beat, wat een funk !
Daarna wordt de plaat wat stiller, maar daarom niet minder. Geen topper als Achtung Baby, maar toch niet kwaad, 3.5 sterren wat mij betreft !

tsja, wat moet ik hier van zeggen? Een bijzonder album! dit is helemaal niet te vergelijken met andere U2 albums. Ik kan hier geen mening over geven.

avatar van Tribal Gathering
Een wat wisselvallig album van U2.

Allereerst even een vuiltje wegwerken. Numb is helemaal niets, een anti-nummer. Dan de drie U2 by-the-numbers tracks : Daddy's Gonna Pay for Your Crashed Car, Some Days Are Better Than Others en Dirty Day. Deze hadden ze in hun slaap kunnen maken en volgens mij hebben ze dat ook gedaan.

Gelukkig staan er nog 6 tracks op. Stay was de hit en best een goed nummer, alleen ben ik hem lichtelijk zat. Babyface is een lief liedje, Zooropa is een prima opener, Lemon is een heerlijke track.

De twee beste nummers zijn echter the Wanderer met een heerlijke hoofdrol van Johnny Cash en de bloedmooie ballad the First Time.

Hij staat op 3,5 ster, maar dat zou evengoed 3,0 kunnen zijn. Al met al een aardig tussendoortje, maar ze hebben veel beter werk uitgebracht.

avatar van Hans Brouwer
Tribal Gathering schreef:
Maar het kunnen natuurlijk ook zomaar meer sterren zijn . Ik geef "Zooropa (1993)" 4,5****. Ik vind "Zooropa (1993)" nog steeds één van de beste U2 albums .

en Numb vind ik weer geweldig

avatar van starbright boy
DonDijk schreef:
en Numb vind ik weer geweldig

Ik ook, haait moeiteloos mijn U2 top 10 allertijden, het hoogtepunt van Zooropa en beter dan elk willekeurig nummer van de drie albums hierna.

Verder springen op deze plaat de titelsong en Stay er stevig bovenuit.

avatar van rudiger
Jammer dat het hier weer de verkeerde kant op gaat met U2 , er staat 1 mooi nummer op nl Stay , de rest kan je verbranden .
toch nog 2 stars vanwege Stay .

avatar van STOOKERY
Some days are better than others!

EVANSHEWSON
EVANSHEWSON schreef:

Ik heb hem ondertussen vaker beluisterd en ga hem opwaarderen naar 4.5 sterren. Sluit me aan bij Hans Brouwer. Prima plaat die er helemaal uitspringt, ik bedoel uit het rijtje U2 platen. Gedurfd, en geslaagd!
****1/2

avatar van Memphis
Durven grote bands maar vaker wat muzikale risico's te nemen. Je ziet tot wat voor een schoonheid het kan leiden. Ik zit nog steeds te hopen dat ze weer zo'n soort album maken

avatar van Ben Post
Numb en Lemon. Wat een tracks.

De jaren negentig hebben U2 een plekje in de eeuwigheid van de pop gegeven. Deze plaat heeft voor mij wat minder samenhang dan Achtun en Pop, maar wat een prachtig experiment.

avatar van LeRoi
Hier haak ik af......al is Numb wel een meesterlijk 'number'....