Lupe Fiasco - Lasers (2011)

Label: Atlantic

1. Letting Go

met Sarah Green

2. Words I Never Said

met Skylar Grey

3. Till I Get There
  4. I Don't Wanna Care Right Now

5. Out of My Head

met Trey Songz

6. The Show Goes On
  7. Beautiful Lasers (Two Ways)

8. Coming Up

13. I'm Beaming *
  14. Shining Down *

met Matthew Santos

avatar van Raul
jezus, die beats zijn echt niet om aan te horen
past echt totaal niet bij Lupe...
jammer dit

Kid
Jaren uitgekeken naar dit album. Vooral na zijn vorige The Cool was ik helemaal fan van deze man. HIj verbond moderne hiphop en pop elementen met goede maar niet te ingewikkelde teksten en een lekkere flow. Precies waar ik van hou! Na 2 luisterbeurten moet ik concluderen dat dit album te veel naar de commerciele pop toegeschoven is. Vrijwel alle nummers hebben een refreintje wat je zo in de top 40 zou kunnen vinden. Aan de ene kant niet erg, maar dit is niet wat je van Lupe Fiasco wil horen. Begrijp me niet verkeerd, het is een bovengemiddeld mainstream hiphop album, maar het is niet Lupe! Als een of andere nieuwe rapper dit had uitgebracht (bijv Wiz Khalifa) was ik waarschijnlijk positief verrast geweest. Maar in vergelijking met de 2 vorige meesterwerken die deze man heeft gemaakt is dit album gewoon een grote teleurstelling Met dieptepunten als State Run Radio en Break The Chain ga ik dit album in ieder geval niet in de winkel halen. Doodzonde.

avatar van Silky & Smooth
Lupe Fiasco, een rapper die ik altijd schaar tot een select groepje van o.a. Kanye West, Common en Kid Cudi. Veroverde mijn hart met het nummer Daydreaming en kort daarna met zijn album Food & Liquor. Een jaar later verschijnt zijn meesterwerk: The Cool, gedragen door een gelijknamig fictief karakter samen met The Streets en The Game. Een project waarin Lupe al zijn creativiteit in kwijt kon. Geruchten ontstonden over een mogelijke stop van deze rapper. Hij ontkrachtte deze geruchten echter en kwam met het nieuws over een 3-delig album, genaam LupE.N.D. (Everywhere, Nowhere en Down Here). De titel veranderde later naar The Great American Rap Album, waarna de titel weer veranderde in We Are Lasers. Inmiddels is het 2011 en is de titel ingekort tot Lasers, het nieuwe album van Lupe Fiasco.

Zoals ik al zei schaar ik Lupe tot een groepje rondom Kanye West's G.O.O.D Music, een label dat Lupe niet zou misstaan. Hij heeft echter zijn eigen label, 1th & 15th Entertainment, wat weer onder het enorme Atlantic valt. Een label dat, na twee albums waarop Lupe zijn gang mocht gaan, besloot dat Lupe Fiasco de commercie maar eens moest opzoeken. Mocht dit niet goedschiks gaan, dan zou het wel kwaadschiks gebeuren. En zo geschiedde.

Lupe Fiasco is een artiest die zijn vrijheid nodig heeft om zijn creativiteit in muziek om te zetten. Bewijs hiervan is zijn tweede album The Cool. Helaas zag Atlantic dit niet of misschien wilden ze het niet zien. Waarschijnlijk zagen ze liever geld. Atlantic besloot zich actiever bezig te houden met de productie van het nieuwe album van Lupe Fiasco. Lupe's grote plannen voor een 3-delig album werd in de loop der jaren omgezet in een veel commerciëler album. Na een tijd van heftige discussies, protesten en spirituele tripjes werd de eerste single bekend gemaakt: The Show Goes On. Het nummer heeft een lekker triomfantelijk geluid en ook Lupe rapt wel leuk. Toch verbleekt dit nummer bij singles van eerdere albums, waar inhoudelijk ook nog iets in te vinden was. Na speculaties en geruchten over andere singles en releasedata komt dit album eindelijk in maart 2011 uit. Na een aantal luisterbeurten blijkt dat de vaste producer Soundtrakk aan de kant is gezet. Zijn passende producties hebben plaatst gemaakt voor moderne beats vol synthesizers en andere populaire geluiden. Ook vaste gasten zijn, op Sarah Green na, niet meer aanwezig. GemStones & Matthew Santos zijn vervangen voor popzangeres Skylar Grey, Trey Songz en de onbekende MDMA, wat een zanger met een tropische dance-stem blijkt te zijn. Totaal verkeerd bij muziek van Lupe Fiasco. Het zijn dan ook voornamelijk de simpele refreintjes die dit album kapot maken. Zelfs John Legend weet mij niet geheel te overtuigen.

Zijn er dan nog pluspunten? Ja zeker! Een man en zijn naam is Lupe Fiasco. Hij heeft te kennen gegeven dat hij soms voorgeschreven teksten over onderwerpen, bedacht door Atlantic, moest rappen. Ook moest hij samenwerken met gastartiesten en producers die hij niet eens persoonlijk ontmoet heeft. En hoewel hij heeft gezegd dat hij delen van dit album haat, laat hij persoonlijk zijn fans niet in de steek. Fans die samen met hem hebben gestreden voor een beter resultaat. Lupe klinkt dan af en toe wat ongemotiveerd, maar grotendeels is hij het lichtpunt hier. Hij flowt vrolijk en meestal heb je niet eens door dat hij met tegenzin rapt. Ook tekstueel is hij hier en daar erg sterk. Vooral op Words I Never Said en All Black Everything, waarin hij op een originele manier een Afrikaanse toekomst beschrijft als er nooit slavernij was geweest. Vooral op nummers die hij alleen rapt straalt hij. Met Till I Get There als hoogste punt op het hele album. Heerlijk flowt Lupe Fiasco over het pianoloopje en de leuke gekozen vocalsample van Needlz. En al is Never Forget You een pleister op de wonde, Lasers laat je teleurgesteld achter.

Dit is helaas niet het album waarop ik, en velen met mij gehoopt hadden. Lupe Fiasco neem ik persoonlijk niks kwalijk en ik kijk erg uit naar zijn volgende album. Hopelijk zet hij de negatieve ervaringen van Lasers om in nieuwe inspiratie en blijft Lupe Fiasco gemotiveerd!

Zeertjuh
Lees allemaal niet top reacties, echt zonde. Ik had echt erg veel van Lupe verwacht na twee sterke albums.

@Silky & Smooth

Je haalt me de woorden uit de mond. Zo ontzettend zonde dat de platenmaatschappij het album als het waar verziekt heeft. Lupe staat toch gecontracteerd dat ie 5 albums moet maken?

1,0
Wtf ik wist niet eens dat deze al uit was, dit is toch solo album nr 3 of een mixtape... Aan de reacties te zien, is dit niet de moeite maar ik moet het zelf toch even horen want ik vind de eerste twee albums van lupe erg aardig

Mr_White
"you know I ain't little, I'm Lupe
yessir, who they?
they yester, and I'm today
and tomorrow, hooray!

Het maakt niet uit in hoeverre de richting van het album gepusht is door Atlantic, teksten als deze (van I Don't Want To Care Right Now, sowieso het slechtste nummer van zijn carrière) zijn simpelweg onacceptabel. Kan Lupe nog zoveel klagen over Atlantic, als hij echt had gewild had hij op zijn minst zijn best gedaan voor de fans, die na deze waardeloze troep volledig in de kou staan.

avatar van Game
Je pakt ook het slechtste nummer qua inhoud...
En ook deed Lupe nog z'n best (wat hij zeker heeft gedaan tot een zekere hoogte), het label had het laatste woord over de nummers die op dit album kwamen.

avatar van Silky & Smooth
@ Mr_White: heb je het interview gelezen? Atlantic heeft zelfs kant en klare teksten aan Lupe gegeven!

Kid
State Run Radio is ook erg slecht qua inhoud. En gatverdamme, dat refrein...

Mr_White
Silky & Smooth schreef:

Heb ik gelezen, maar volgens mij verwees hij vooral naar de refreinen (die inderdaad wel vaker kant en klaar afgeleverd worden). Sowieso wordt het dan wel erg makkelijk om alles wat bagger is aan dit album op Atlantic te schuiven en Lupe te excuseren van enige verantwoordelijkheid.

En ondanks dat het interview uiteraard een rellerige titel draagt, merk ik weinig echte haat:

“One thing I try to stress about this project is, I love and hate this album. I listen to it and I’ll like some of the songs. But when I think about what it took to actually get the record together and everything that I went through on this record—which is something I can’t separate—I hate this album. A lot of the songs that are on the album, I’m kinda neutral to. Not that I don’t like them, or that I hate them, it’s just I know the process that went behind it.

“I don’t like the process behind Lasers. The music is dope but I just don’t like the process.

Ja, Lupe hekelt de manier waarop het album tot stand is gekomen maar voor het grootste deel lijkt hij weinig problemen te hebben met de muziek zelf. En sowieso, hoe een album tot stand komt, maakt voor mij geen verschil bij de beoordeling. Het gaat om de muziek zelf en die is hier gewoon bagger.

avatar van Game
Uiteindelijk heeft Atlantic toch de strijd gewonnen. Anders konden we nog 2 jaar wachten op het album. Alleen jammer dat dit product voor eeuwig aan de naam Lupe Fiasco verbonden zal zijn.

1,0
Ik had liever 2 jaar op dit album gewacht en een album in de stijl van zijn eerste plaat gezien. Laten we eerlijk zijn ook op food & liquor en helemaal op the cool had je een commerciele toets. Gezongen refreintjes, catchy hooks, zeemzoete producties,... Lupe kon het voor mij in de meeste gevallen compenseren door zijn beheerste manier van rappen, zeker op zijn eerste album lukte dit erg goed. Op the cool sloeg hij de bal al eens mis met superstar maar toch ook daar een heel aantal lekkere nummers en veel variatie...

Ik keek dus wel uit naar een nieuw album van lupe fiasco, zijn stemgeluid, flow en lyrics blijven me aanspreken en ik was benieuwd of hij terug zou grijpen naar food & liquor of nog verder richting het commerciele zou opschuiven. Dat hij voor dat tweede gekozen had, merkte ik al aan de commentaren maar dat het zo erg zou zijn , wat een ROMMEL !!! Op nagenoeg elke track een gezongen r&b refreintje, en een waardeloze beat (typische mtv rotproducties, semi bombastische rommel). Alleen op track drie hoor ik de oude lupe doorschemeren. Voor mij een werkelijk idioot album en ook al had je op the cool en f&l ook al wel eens zo een track, dan nog zorgden een dope productie, een geniale sample of een dope verse van lupe wel voor de verademing. Of zoals bij superstar, skipte je gewoon die tracks. Triest album dit...

avatar van Raul
Ik vond Superstar echt een heerlijk nummer hoor!

Dat kan je van de commerciële zooi op dit album helaas moeilijk zeggen...
Vooral Coming Up, State Run Radio en Break the Chain zijn echt abominabel slecht; die serie tracks doet echt pijn aan mn oren

Enige lichtpuntjes zijn Words I Never Said, All Black Everything en Till I Get There
The Show Must Go On kan ik ook nog enigszins waarderen

thgryda schreef:

Ik vind dat er een enorm verschil in commercialiteit zit tussen de eerste twee albums en deze. Hoewel Lupe een mainstream artiest is klopten die albums wel, door de creativiteit die hij er in kwijt kon. Hier kiezen ze gewoon echt voor de populaire commerciële muziek. Er zit zowaar een dance-nummer in...

1,0
Ja dit is heel slecht, laat daar geen twijfel over bestaan en ik heb zijn eerste twee albums met 4 en 3.5 gerate. Dus klopt, commerciele artiest maar albums zijn zeer degelijk en een mooi geheel. Dit is ook een geheel maar wel een geheel aan rommel

avatar van Silky & Smooth
Mee eens! Al vind ik Lupe hier ook nog de muziek grotendeels compenseren met zijn beheerste manier van rappen.

Zonde ik ben benieuwd hoe dit album had geklonken als er geen problemen waren met Atlantic en hij gewoon dezelfde vrijheid kreeg als bij The Cool. Er zit veel potentie in dit album en op sommige nummers laat hij nog steeds horen hoe goed hij eigenlijk is. En als Lupe het voor het zeggen had hadden Shining Down en I'm Beaming waarschijnlijk ook wel het album gehaald. Hij strijd nog steeds om independent te worden ben benieuwd waar hij dan mee kan komen.

Ongelofelijk, ik lees een aantal reacties en twijfel of ik het album überhaupt gaat luisteren..maar dan hoor ik 'the show goes on' en dan krijg ik toch kippevel. Voor mij is dit 'my dark twisted fantasy' niveau.

avatar van UmindC
²²²²²
MBDTF niveau is dit sowieso niet.

avatar van Game
The Show Goes On is wel een van de beste nummers van deze plaat vind ik. Het heeft iets episch en positiefs. Vooral het stukje in de beat met de violen is erg mooi.

avatar van Silky & Smooth
Jawel, ik vind ik het triomfantelijk klinken. Maar dat nummer komt niet in de buurt van MBDTF. En ook niet bij de andere twee eerste singles van Lupe.

Lasers
Na meerdere malen luisteren worden de mindere nummers toch beter. State run radio kan ik al beter aan horen bijvoorbeeld.
Alleen Break the chain kan ik met nog met moeite afdraaien. Album viel heel erg tegen en nu kan ik er wel genieten.

Lupe is lid van de Atlantic hit machine dus dit was wel te verwachten.
Kwa rap is dit vele malen beter als MBDTF..

avatar van Jordyp
Ik kan dit album wel waarderen, de raps blijf ik namelijk erg goed vinden op een paar missers na dan. Zijn vorige albums waren idd beter, maar dit album luistert bij mij ook weer makkelijk weg, met maar 12 nummers en de catchy R&B refreintjes. Misschien niet iets wat je verwacht van Lupe of waar je op hoopt, gezien zijn vorige twee albums, maar dit zag je toch zeker wel aankomen na de leaks en gezeik rond dit album?

Voor een commercieel hip-hop album vind ik dit een prima plaat. 3.5*

Sorry maar als je van hip hop houdt, kan je dit album echt niet slecht vinden, en ook niet mixtapes en albums vergelijkingen maken, ook al heeft atlantic een grip erop toch zijn er zeker xeker goeie nummers, words I never said, the show goes on, all black everything, Coming up, never forget you, allemaal wel behalve die state runradio waarvan ik dieals enige niet echt lupe in herken de rest is gewokn hard, telkens als er iemand echte shitspit uiteindelijk krijg je ontevreden mensen die huilen hypehoppers, ga maar lekker diddy dirty moneyluisteren ofzo klaagsmurfen haha.

avatar van MJ_DA_MAN
Dank voor deze wijze woorden, heilige kenner. Toch fijn dat je je speciaal hebt ingeschreven om ons de les te leren. En dat in één zin .

avatar van Silky & Smooth
Ik vind een aantal tracks hierop van het niveau Diddy Dirty Money, wat al genoeg zegt over het niveau van deze plaat.

avatar van -marco-
Ondanks de lage cijfers en vele kritieken ben ik wel benieuwd naar dit album.

De single is imo niet heeeeel slecht nl. Commercieel ja, nou en......

Commercieel is bij voorbaad niet slecht, hetgeen wel veelal door mensen zo word benaderd.

Jammer, moeten we eens vanaf.

avatar van Oepsje
Ik ben ondanks de vele kritieken toch ook wel benieuwd naar dit album. The Show Goes On vond ik toch wel een erg lekker nummer. Ik weet in ieder geval dat ik geen The Cool-niveau moet verwachten als ik de reacties zo lees.

Verder las ik vandaag een deel uit een interview met Lupe waarin hij aangaf in 2011 NOG een album uit te willen brengen. Album schijnt al praktisch af te zijn, alleen moet Atlantic nog toestemming geven voor een andere release. Laten we hopen dat dat Lupe's Meesterwerkje deel 2 is en dit meer een platenmaatschappij-verplichting....