CunninLynguists - Oneirology (2011)

Label: QN5

1. Predormitum (Prologue) (4:09)
  2. Darkness (Dream On) (3:58)

met Anna Wise

3. Phantasmata (1:53)
  4. Hard as They Come (Act I) (4:19)

met Freddie Gibbs

5. Murder (Act II) (3:23)

met Big K.R.I.T.

6. My Habit (I Haven't Changed) (2:03)
  7. Get Ignorant (4:29)
  8. Shattered Dreams (3:40)
  9. Stars Shine Brightest (In the Darkest of Night) (4:02)

met Rick Warren

10. So as Not to Wake You (Interlude) (1:24)
  11. Enemies with Benefits (4:37)

met Tonedeff

12. Looking Back (2:47)

met Anna Wise

13. Dreams (5:12)

met BJ the Chicago Kid en Tunji

14. Hypnopomp (Epilogue) (1:43)

met Bianca Spriggs

15. Embers (2:54)
Harco
Kno gooit me hier toch een stel saaie beats neer. Het is dat ik Deacon en Natti altijd al verdienstelijke rappers heb gevonden (tof stemgeluid, flow), anders was dit een stuk lager uitgevallen. Vooral omdat Kno zich hier ook weer geneigd voelt om zijn bek open te trekken. Op Death Is Silent bewees hij al dat dat een slecht idee is, maar hier doet hij dat nog eens dunnetjes over. Hij heeft z'n stem al niet mee en dan gebruikt 'ie 'm ook nog eens op een ontzettend saaie manier.

Track met K.R.I.T. is verreweg het tofste, en de beat van Stars Shine Brightest doet het meeste denken aan de "oude" CL, ware het niet dat het refrein op die track tenenkrommend is (net als de rest van de refreinen eigenlijk; saaie ongeïnspireerde rotzzoi), en wat die beatwisseling op 03:00 doet, is me ook een raadsel.

Deacon en Natti houden de boel deels overeind, maar kunnen niet verhelpen dat deze plaat een onvoldoende scoort.

avatar van FlyLo
Met name het samplegebruik is hier echt dieptriest. Tel daar nog eens afschuwelijk slechte drums bij op (bv. op Get Ignorant) en je krijgt gewoon kutmuziek. Daar kunnen zelfs Natti & Deacon niks meer mee.
Dit album is een gigantische smet op het prachtige oeuvre van CL

avatar van Jurrien
Dit is niet omdat ik een CL-fan ben, maar om dit kutmuziek te noemen, vind ik persoonlijk te ver gaan, maar ieder zijn mening.

tuktak
je zou maar kaartjes hebben voor het concert in de melkweg, gaan ze de hele avond deze shit spelen. zielloos album. de albumhoes is overigens wel erg fraai.

avatar van thgryda
Eens met jurrien er wordt hier zwaar overdreven gereageerd 2.75 ??? Hou toch op, ik begrijp de teleurstelling het komt niet in de buurt van de eerste drie pareltjes en is ook stukken minder dan death is silent of dirty acres. Maar ik vind het album zeker wel vermakelijk, te gladde producties dat is waar (mag je bij kno wel kritisch op zijn hij liet op zijn solo zien beter te kunnen), kno is geen goede rapper ook waar (maar ook niet de allerslechtste, fresku klinkt even houterig en wordt wel gedigged) maar er staan toch een handvol goeie nummers op en voor mij wordt het wel nooit echt heel slecht...

Dit album is niet veel slechter als Talibs laatste, maar omdat daar minder van verwacht werd stemt iedereen al gauw een ster hoger... Ik vind het allemaal erg meevallen en 1.5 geven vind ik sowieso zever. Dat gaf ik aan lasers van lupe en zelfs dat album scoort hoger dan deze degelijke plaat!!! Dit album heeft een gemiddelde score die een halve ster lager ligt dan pakweg saigon of zelfs lasers zoals ik al zei beetje overdreven vind ik dan (zelfs travis barker krijgt meer, zever gewoon). Maar een teleurstelling, ja dat toch wel. Ik had op een 4.5 gehoopt, dat is het niet geworden

avatar van Silky & Smooth
Verwachtingen zijn wel gebaseerd op vermogens. CunninLynguists heeft met eerdere albums laten zien wat ze kunnen. Dat niveau ligt erg hoog en natuurlijk is het moeilijk dit te verbeteren of zelf te evenaren. Maar je mag wel verwachten dat ze minimaal hun best doen en dat gevoel heb ik niet echt. Ik weet gewoon dat ze beter kunnen en daar mag je ze echt wel op afrekenen. Zoals R&P ook al zei: je kunt artiesten hier ook beoordelen op vermogens. Ik doe dat wel tenminste, dus daardoor kunnen cijfers niet altijd vergeleken worden.

avatar van MJ_DA_MAN
Een uiterste: ook al stem je zelf 5* en de rest 0,5*, wat boeit jou het? Een album gaat echt niet anders klinken d.m.v. een gemiddelde. Een gemiddelde liegt ook nooit gezien het slechts een rekensommetje is en niet het cijfer voor moet stellen dat jij het waard vindt. Artiesten/albums vergelijken is ook zo zinloos; Kno met Fresku vergelijken al helemaal. Dus creeër niet je eigen waarheid, want het is gewoon heel simpel: het album wordt nou eenmaal niet zo goed ontvangen.

avatar van thgryda
Het boeit me inderdaad vrij weinig, ik vind het gewoon een beetje vreemd om echt zo laag te stemmen en vraag me af of dit teleurstelling is of omdat je het gewoon echt super super slecht vindt (dan stem ik namelijk 1 a 2 op 5, en dat vind ik hier minder het geval)...

Jij doet net alsof ik bij CL zelf hoor man, hij wordt niet goed ontvangen en dat mag zeker wel, want hij valt wel degelijk tegen, voor mij gewoon minder hard als voor anderen... En artiesten vergelijken gaat niet ???? Waarom geef je dan een rating aan elke album, maak je een top tien, een top 250,...

Jij bent de enige die hier altijd zijn eigen waarheid creeert, zo nu ook weer, jij trekt mijn mening in twijfel, iedereen die een hogere score geeft trek je eveneens in twijfel (yorrick een 4: ja maar voor jou is 4 matig, iemand anders vindt het gemiddelde onterecht en je doet net of hij in kno zijn kont woont...). Terwijl je het album geeneens geluisterd hebt.

avatar van MJ_DA_MAN
thgryda schreef:
Nee, jij bent dat, gezien dat duidelijk naar voren komt in je berichten. Ik trek je mening helemaal niet in twijfel, dan heb je niet goed gelezen, ik plaats alleen hele dikke vraagtekens bij je statement. Ik snap ook wel dat het mogelijk is dat mensen dit stenger beoordelen omdat het CL is en het snel wordt vergeleken met ouder werk, maar dat betekent niet dat iedereen dat doet. Vrijwel ieders mening hier is gewoon goed onderbouwd en wijst ook niet op extra puntenaftrek omdat het geen APOS deel 2 is. Dat van Yorrick vat je trouwens helemaal verkeerd op, moet je ook met een knipoog zien. Wat Modder-Eter deed sloeg gewoon nergens op, wat ie ook weer recht trok. En voor dit alles hoef ik het album ook nog niet beluisterd te hebben; ook al wordt dit mijn meest favoriete album ooit, dan nog niet ga ik klagen over het gemiddelde en kijk ik naar mijn eigen mening. Maak je eigen toch niet druk om een gemiddelde.

avatar van discipline
Ik vind eigenlijk allemaal wel lekker dromerig klinken.

avatar van thgryda
Het ging me ook niet zo over dat gemiddelde, eerder over 1 a 2 ster scores die ik niet meteen terecht vind (mijn mening dus). Waardoor dit album (gemiddeld en daar draait alles wel degelijk om in de wereld vriend) slechter gerate wordt als absolute bagger albums...

Anyway ik sluit me aan bij discipline ik vind het nog wel zweverig en dromerig klinken, al had ik het liever iets minder glad gezien en mis ik inderdaad net die handvol pareltjes om het tot een top album te maken...

avatar van No Surrender
Jammer dat mensen deze plaat zo matig vinden. Was bereid om hem te checken, maar heb net Southernground en Dirty Acres origineel binnen gekregen. Dus eerst die maar eens rustig luisteren.

Mocht het gemiddelde omhoog gaan dan ga ik hem misschien later wel checken.

avatar van alexander-r
Ik ga dit een 2* geven, omdat het gewoon echt bagger is. Star Shines the Brightest en My Habit (veels te kort) gaan nog wel, maar wat een pestnummers staan erop voor de rest zeg. Enemies with Benefits had ik het meest van verwacht (na de sample) maar dat vind ik het ergste nummer, ik heb dit om hiphop te luisteren, niet om een of ander mat dance nummertje te luisteren. Verder erger ik me ook aan Get Ignorant, dit word wat op 1 april...

Sven Bersee
Papegaaierij hier? Of is het gewoon toeval dat de meesten het hier slecht vinden? Op Rateyourmusic.com heeft dit album namelijk een gemiddelde van 3.84 uit 57 stemmen.

avatar van niels94
Ik vind het gemiddelde van nu wel heel erg overdreven. Dat dit minder is, oké, maar het beeld dat dit cijfer van het album geeft klopt niet. Vind ik.

Ik geef het een 3,5. Erg fijn album, de magie die CL eerder had is er af maar nog steeds erg leuk om naar te luisteren.

avatar van alexander-r
Sven Bersee schreef:

Zoek maar eens het album 13 stories van Factor op, ik vind dit geen haar beter...

avatar van thgryda
Ze zullen mijns inziens wel classics spelen al hoop ik van niet want ik ga toch niet

Mr_White
Ik vind het tot dusver zeker een goed album. Het kan niet op tegen APOS (dat niveau is ook gewoon lastig om te overtreffen) maar mensen lopen hier wel erg met lage cijfers te strooien na één of twee luisterbeurten. Ik weet niet of het papegaaierij is, het lijkt mij eerder een geval te zijn van andere verwachtingen en dan dus klagen dat het niet is wat jij wil en niet kijken naar wat de groep nu wilde neerzetten.

Maar die discussie terzijde, tot dusver is mijn voornaamste kritiek op het album dat Kno als rapper niets toevoegt. Op zijn solo album was hij nog wel te hebben (maar ook daar werd duidelijk dat hij zijn beperkingen had) maar hier had hij toch echt de mannen hun gang moeten laten gaan en zich gewoon moeten richten op de productie, die ik overigens uitstekend vindt. Lekker dromerig zoals discipline al zei.

P-DawG
Pas één luisterbeurt er op zitten, maar ik kan nu al zeggen dat dit geen onvoldoende gaat worden. De producties moeten je wel liggen, in dat opzicht kan ik de negatieve reacties hier wel begrijpen. Het geluid is zoals verwacht nog meer 'opgepoetst' en over het over het algemeen dus erg vol, dan krijg je natuurlijk al snel de klacht dat het overgeproduceerd is. Dat vind ik hier echter niet het geval, hoe glad het ook is in vergelijking met de voorgaande platen het blijft goede muziek en ik heb niet het gevoel dat de producties de nummers compleet overheersen.

Deacon en Natti doen het daarnaast (zoals altijd eigenlijk) meer dan goed, daarentegen zijn sommige gastbijdrages verre van denderend. Ondanks een (klein) aantal missers op dit punt is er toch geen enkel nummer langs gekomen dat ik totaal niet kon verdragen. Heel raar trouwens om zoiets te zeggen bij een CunninLynguists album, maar gezien alle consternatie hierboven leek het me wel gepast. Tegelijkertijd zegt dat natuurlijk wel genoeg over de status die deze groep bij liefhebbers heeft. Aan de andere kant denk ik wel dat er hier stemmen tussen zitten van mensen die (wellicht mede daardoor) wel erg snel hun oordeel klaar hebben liggen. Dit lijkt me nou niet bepaald muziek die je na een paar keer luisteren al helemaal door hebt, zeker gezien veel aandacht uitgaat naar de producties. Geef het nog wat tijd zou ik zeggen, dat heeft CL wel verdiend na een oeuvre wat bestaat uit louter classics.

Binnenkort verschijnt hier nog wel een bericht met mijn visie op Oneirology, grof en recht voor z'n raap maar eerlijk als altijd.

Harco
thgryda schreef:

De vergelijking is natuurlijk volslagen kolder, maar als het helpt: Fresku vind ik ook helemaal niets.

thgryda schreef:

Inderdaad; niet veel slechter. Gutter Rainbows krijgt van mij een krappe onvoldoende (2*) omdat dat album voor het grootste deel niet kan boeien, maar toch staan er een paar tracks op die ik afzonderlijk wel tof vind. Oneirology krijgt van mij een 1,5* omdat er één track is die mij wél kan boeien (Murder). Harde beat en verses van K.R.I.T. en Natti. Verder staan er een aantal genietbare verses op, maar die worden dan weer ondersteund door (voor het grootste deel) ongeïnspireerde beats. Deacon en Natti doen het weer verdienstelijk en Freddie Gibbs' verse is ook tof.

Die punten bij elkaar opgeteld vormen mijn 1,5*. Murder zal ik nog wel eens opzetten, maar voor de rest vind ik dat hier, vooral op afzonderlijke nummers gelet, niet veel valt te beleven. Mijn oren gaan er in ieder geval niet van bloeden (daar zijn de 1* en 0,5* voor), dus waarom je het volgende aanhaalt, begrijp ik ook niet:

thgryda schreef:

Enige nuance in je stemgedrag vind ik ook wel gewenst: als je iets een 2* geeft en dat superslecht noemt, vind ik het niet gek dat je vreemd opkijkt naar iemand die 1,5* of 2* stemt. In mijn boekje is 2* net onvoldoende en 1,5* zit daar logischerwijs net iets onder. Maar als jouw 2* al superslecht betekent, wat betekenen jouw cijfers daaronder dan wel niet? Is het zelfs mogelijk om iets lager dan "superslecht" te bestempelen?

Daarbij wil ik zeggen dat ik deze groep nooit "het grote CunninLynguists" heb gevonden dat hier aangekaart wordt. Van teleurstelling is dus totaal geen sprake

Sven Bersee
Zag ze twee jaar terug in Tivoli Oudegracht en daar deden ze volgens mij van alles wel wat. Maar ja, toen was hun laatste plaat alweer twee jaar oud.

avatar van Arrie
Flauwe berichten verwijderd.

avatar van kobe bryant fan
Ik denk dat dit 2.90 scoort gewoon omdat veel users er veel van verwachten( ik ook) en ze zagen ook dat CL beter kunnen.En het is slecht als je het vergelijkt met APoS of Death Is Silent.
Maar als je die 2 niet gehoord hebt en gewoon luistert alt hij nog mee, ik had er ook meer van verwacht, maar hij luistert nog goed weg, en Kno produceert nog redelijk goed ook onder niveau maar we hebben andere producers al slechter zien of horen presteren.
Mijn 3.0* is ook niet zeer hoog en als R&P een 2.0* wilt geven dan is dat zijn mening want als dit album binnen 3 luisterbeurten achteruit gaat inplaats van vooruit zit er bij mij ook een 2.0* in.Want Kno verpest het met zijn raps als hij de 2 Mc's meer had laten rappen was het misschien een 3.5*.
Maar als ik echt zou moeten stemmen om wat Cunninlynguists kan maken zou ik een 2.0* geven, maar nu geef ik een 3.0* gewoon omdat ik niet aan hun vorige werken heb gedacht en mijn verwachtingen zo laag mogelijk heb gehouden en dan luistert hij nog redelijk goed weg, maar toch is dit ondermaats maar toch een krappe 3.0* .

Rene1979
Ik heb hem ook een lichte verhoging gegeven. Blijf bij het feit dat je dit niet als een individueel album kan beoordelen. Deze cd is van CL en die naam hebben ze er ook aangehangen. Hiermee stellen ze gewoon teleur.

avatar van Rhythm & Poetry
Grappig, ik kreeg bij de zoveelste luisterbeurt zelf verhoging en hoofdpijn.

avatar van D-Clutch
Ik moet zeggen dat ik dit toch wel een erg laag gemiddelde vind.

Natuurlijk, van Cunninlynguists mag je meer verwachten. Het verwachtingspatroon lag bij mij ook torenhoog, en ook ik ben een beetje teleurgesteld in dit album. Er staan geen échte CL-klassiekers op, het is kwalitatief minder dan de andere albums die ze gefabriceerd hebben, en de gastartiesten voegen soms weinig toe. Daarnaast is Kno een hele matige MC. Hij had zijn verses beter aan Deacon en Natti kunnen geven. Op Death Is Silent viel het nog wel mee, maar wat hij hier laat horen is toch wel vrij treurig.

Maar toch kan ik niet ontkennen dat dit kwalitatief nog steeds wel vrij aardig is. Ruim voldoende voor mij in ieder geval. Natti en Deacon staan gewoon hun mannetje, en ik kan wel genieten van het grootste gedeelte van de beats.

Nogmaals, ook ik ben teleurgesteld, maar als je dit puur als individueel album beoordeelt is het naar mijn mening allemaal zo slecht nog niet. Het jammere is alleen dat het zoveel beter had gekund.

D-Clutch schreef:

dit dus

P-DawG
Die hook op Enemies With Benefits werkt mad verslavend.

avatar van Murdoc023
Dit album begint steeds meer op zijn plaats te vallen. Slechts de nummers 12 t/m 14 vind ik ff een rotstukje. Een zeer constant niveau met weinig dieptepunten, maar daarentegen ook te weinig hoogtepunten. Get ignorant is het enige nummer wat er echt boven uitsteekt.

<moderatorknip>

Murdoc eens wat nummers 12-14 betreft voor mij steken murder erboven uitsteken al vind ik get ignorant net als stars shine brightest, enemies as benefits en hard as they come (erg gegroeid, int begin vond ik dat nummer erg matig) ook leuke nummers