Queen - Flash Gordon (1980)

Score
Label: EMI

1. Flash's Theme (3:29)
  2. In the Space Capsule (The Love Theme) (2:42)
  3. Ming's Theme (In the Court of Ming the Merciless) (2:40)
  4. The Ring (Hypnotic Seduction of Dale) (0:57)
  5. Football Fight (1:28)
  6. In the Death Cell [Love Theme Reprise] (2:24)
  7. Execution of Flash (1:05)
  8. The Kiss (Aura Resurrects Flash) (1:44)
  9. Arboria (Planet of the Tree Men) (1:41)
  10. Escape from the Swamp (1:43)
  11. Flash to the Rescue (2:44)
  12. Vultan's Theme (Attack of the Hawk Men) (1:12)
  13. Battle Theme (2:18)
  14. The Wedding March (0:56)
  15. Marriage of Dale and Ming (And Flash Approaching) (2:04)
  16. Crash Dive on Mingo City (1:00)
  17. Flash's Theme Reprise (Victory Celebrations) (1:23)
  18. The Hero (3:31)
  19. Flash's Theme [1991 Remix] * (6:43)
  20. Flash [Single Version] * (2:49)
  21. The Hero (October 1980… Revisited) * (2:57)
  22. The Kiss [Early Version, March 1980] * (1:12)
  23. Football Fight [Early Version, No Synths! - February 1980] * (1:56)
  24. Flash [Live in Montreal, November 1981] * (2:12)
  25. The Hero [Live in Montreal, November 1981] * (1:48)
avatar van ravenstein
Zeer fijne soundtrack die door stukken dialoog van de film toe te voegen een soort van audio-samenvatting brengt van deze top cult-film.

Als Queen fan schaam ik mij ietwat voor dit album.
In de film komt het nog wel enigszins tot zijn recht, maar dat komt misschien omdat de film nog vele male slechter is als het album.....

Down_By_Law
Dit is een van die soundtracks van grote rockartiesten die massaal afgekraakt worden. Het is geen lekker luisterplaat nee, het is ondersteuning van een film. Als je hier niet van houdt, zou ik me ook maar niet wagen aan muziek van bijv. Ennio Morricone. Als ondersteuning van de film is de muziek van "Flash Gordon" grandioos, en makkelijk het enige hoogtepunt van een verder vrij bespottelijke film. Dat maakt het dan ook geen 5 voor mij, simpelweg omdat er wat idiote dialogen tussen de muziek door komt. Jammer, hoewel het idee wel leuk is (Brian May herhaalde dat idee in 2000 voor zijn soundtrack van de vrij onbekende Franse film "Furia" van Alexandre Aja). Alle thema's zijn erg mooi, met name die van John Deacon ('Execution Of Flash', 'Arboria') en Roger Taylor ('In The Space Capsule', 'Escape From The Swamp', 'In The Death Cell'). Ook Freddie Mercury's thema's zijn heel mooi ('Ming's Theme', 'Football Fight', 'Vultan's Theme'). Brian May schreef het overgrote deel van de soundtrack, en zijn muziek is dan ook wat meer rock dan de andere. Met name de snoeiharde 'Battle Theme'. De songs zijn ook erg goed. 'Flash' vind ik een van hun beste singles en 'The Hero' is een donderend heavy metal nummer. Voor de liefhebber, zullen we maar zeggen... 4.5/5

neo
Down_By_Law schreef:

Dat is nogal kort door de bocht, vind je niet?

ikkezelf schreef:
The Hero vind ik wel goed, maar dat is dan ook wel het enige hoogtepuntje.

Dan heb je duidelijk de film EN de soundtrack niet begrepen; het hele idee was het over-the-top, campy gehalte van de originele Flash Gordon serial uit de jaren '30 te doen herleven, en zo ook meteen enigzins te parodiëren.

Wembleyfever
Slechts één single van dit album kwam uit, Flash. De B-kant was Football Fight. Dit album werd overigens in dezelfde periode opgenomen als The Game.

avatar van SemdeJong
Dit is inderdaad een echte soundtrack en is anders dan A Kind Of Magic. Zo af en toe draai ik deze cd nog wel eens en er staan sterke nummers op. Ook toe bewees Queen van alle markten thuis te zijn. Leuk dat deze jongens ook werk maakte waarvan van te voren min of meer bekend was dat het qua verkoop minder zou zijn.

Top Film met Sfeervolle Queen-muziek. Als je de film niet leuk vind, dan kun je deze plaat ook maar beter niet aanschaffen !!!

avatar van avdj
2.45 bij MovieMeter en een 6.0 bij IMDB. Over het algemeen zijn ze op die site vrij postitief over films. Queen heeft wel een film uitgezocht die bij hun niveau past.

avatar van Jan Wessels
Ik ken dit album verder niet maar die single Flash vond ik altijd wel mooi bedacht. In 3,5 minuut komt de essentie van de hele film voorbij (met de geluidsflarden uit de film). De film zelf vond ik helemaal niks, camp of geen camp. De strips echter zijn meesterlijk, vooral als je ze plaatst in die tijd.

avatar van kaztor
Ik heb nooit veel kunnen maken van dit album. Het is misschien een perfecte weerspiegeling van de film, maar ik ben niet zo'n liefhebber van theatraal gedoe en hou meer van hun recht-toe-recht-aan-werk zoals de eerste albums, News Of The World etc. The Hero, Football Fight en Flash zijn aardig te doen, maar niet genoeg voor me om het hele album te beluisteren.

2,5.

Goed bij de film , slecht als afzonderlijke cd want erg saai al staan er wel goede leuke deuntjes op,zoals flash en footbal fight en the wedding march

avdj schreef:

Heb je al een site van jouw niveau gevonden?Want jouw niveau is heel erg hoog é.

avatar van stuntman_jasper
Ik ben en grote fan van Queen en grote fan van filmmuziek, dus ik vind dit wel leuk. Toegegeven, dit is en niet het beste album van Queen, en niet de beste soundtrack ooit, maar Queen laat hier wel mee zien dat ze ook filmmuziek kunnen maken. Wel vind ik die dialoog die er doorheen loopt op den duur een beetje irritant worden. 3*

Escape from the Swamp komt net langs op een Last.FM zender die ik zit te luisteren en da's toch wel een verrassend nummer. Klinkt meer als Brian Eno dan als Queen zelf eigenlijk.

avatar van avdj
Queenlive schreef:

Haha, ik denk dat Abbey Road hoger gewaardeerd wordt dan puberplaatjes als Californication en A Night at the Opera. Voel je niet aangevallen, ik ben alleen benieuwd of Queen over vijf jaar nog steeds je favoriete band is. Ik vond het eerst ook een leuke groep maar inmiddels zijn alle singles, mijns inziens dan, dood gedraaid.

Queen is al 8 jaar mijn favoriete band en ik denk dat dat iets is dat blijft. Ik heb al veel muziek gehoord en mijn liefde voor Queen blijft dezelfde. Ik denk niet dat de link die jij legt tussen ouder en wijzer worden en Queen minder graag gaan horen een link met enige inhoud is. Er zijn aan een band ook wel meer kanten dan enkel de singles. Queen heeft verschillende prachtige albumnummers: dan denk ik aan: drowse, death on two legs, the millionaire waltz, is this the world we created, who needs you, mymelancholy blues, sail away sweet sister, keep passing the open windows,.... En als live band...gewoonweg subliem. Zeker in de jaren '70.

Misschien moet je dus wat meer moeite doen om Queen en hun muziek te begrijpen. Als je daar in slaagt , zal je bewondering toenemen. Queen verdient bewondering en hoe meer muziek ik hoor , hoe meer ik het vind Goede nummers, goed uitgevoerd, goed geproducet, goed aangekleed, interessante figuren met karakter, vele stijlen aangedaan. Dit album is daar ook een bewijs van: voor Queen een sprong in het onbekende. Is dat niet waar artistiek zijn om draait? Evolueren, dingen proberen met vallen en opstaan.

Bands wiens werk allemaal even goed is en die op alle vlakken de beste zijn , die bestaan niet en er kunnen vele bands wat leren van Mercury en co, ook the beatles en the stones bijvoorbeeld en omgekeerd geldt hetzelfde. Dat is toch net wat rockmuziek boeiend maakt: voor elk wat wils.

Doen alsof het ene waardevoller is dan het andere is onzinnig, toch op dat niveau.

Pieter Paal
Queen-muziek leent zich prima als soundtrack voor een film.
Dit is even zo goed als de soundtrack van 'Highlander'.

avatar van schizodeclown
ThomasQuinn schreef:

Dank voor de uitleg,daardoor kan ik hier ook meer van genieten,ik hou zowiezo van dat sfeertje.
Dat de Queen-fans dit niet zo hoog aanprijzen komt doordat het Queen-geluid hier niet zo vaak aanwezig is,op het laatst na dan bij momenten.
Begin met 3,5*,als dat Flash tune wat minder vaak herhaald werd,had ik al wat hoger gegeven denk ik.

Pieter Paal
'Flash' is een van de beste Queen-albums, meesterwerk!

Pieter Paal
De digital master-versie van 'Flash' is ook zeer de moeite waard en het geluid is stukken beter.

EVANSHEWSON
ikkezelf schreef:
The Hero vind ik wel goed, maar dat is dan ook wel het enige hoogtepuntje.

Deze Queen plaat is om je inderdaad vreselijk diep over te schamen als je een fan bent; Tjongejonge, ik ga Sheer Heart Attack nog eens goed luid afdraaien.

Gelukkig heb ik hier enkel een copietje van, iemand gaf me die ontbrekende Queen plaat, want om hier geld aan uit te geven ????

0.5 *

Wolfgang1975
Iedereen zit altijd te zeiken over dit album. Je moet er niet naar luisteren als zijnde een album van de rockband Queen, maar als een soundtrack van een film. Er bestaan een aantal sterke soundtracks voor films,(zoals Star Wars of het werk van Morricone, ook al is dat een ander muziekgenre) en dit is er één van.

EVANSHEWSON schreef:
want om hier geld aan uit te geven ????

En TOCH wil ik ook deze aan m'n Toshiba-collectie toevoegen...
Wellicht als laatste, overigens...

Hoe gek kan het gaan...

Vandaag kreeg ik 'm dus binnen (remastered mini-vinyl versie) en.... ik weet niet wat het is, misschien komt het doordat ik door de jaren heen naar veel meer andere muzieksoorten ben gaan luisteren dan naar rock en pop alleen, maar.... nu valt alles op z'n plaats! Ik ben er eens goed voor gaan zitten, had het al jaaaren niet meer beluisterd omdat dit op m'n 14de heel koud op m'n dak viel, en besloot om de ervaring opnieuw aan te gaan met de wetenschap dat dit niet een 'normaal' Queen-album is. Nu vind ik het klinken als een zeer interessant album die je op je in moet laten werken zodat je mee wordt gesleept over avant-garde-achtige soundscapes en Queen's rocksound.

Weer een wetenschap rijker en een illusie armer.
Deze stijgt fors naar een 4!

Pieter Paal
'Flash' laatst weer eens beluisterd en het blijft voor mij een topper uit het hele Queen-oeuvre.

bikkel
Als filmsoundtrack helemaal niet gek.De groep heeft zich aardig verdiept in de film en kan zich heerlijk uitleven in voornamelijk instrumentaal werk.
Ik ging toendertijd naar deze film en heb me slap gelachen,zo slecht.
Maar voor de muziek een hele ruime voldoende.
The Hero is overigens een dijk van een rocksong.
Errug Brian May!

Tja, geen Queen album naar mijn mening, maar een soundtrack dus. Neemt niet weg dat het wat aardige nummers bevat, maar zeker niet mijn favoriet.

2.5*

avatar van Queenidiot
Ik heb deze plaat zopas gekocht en ik vind het zalig om ernaar te luisteren. Echt een hemelse plaat. Ik had er die 20 euro wel voor over. Echt geweldig. En het schitterende The Wedding March spant voor mij echt de kroon. Echt het hoogtepunt. Hier kunnen Led Zeppelin en -jaja- zelfs de Beatles nog wat van leren. En Arboria is een partysong van hier tot Tokyo
***** ik zou 6 sterren willen geven