Marillion - Brave (1994)

Label: EMI

1. Bridge (2:55)
  2. Living with the Big Lie (6:47)
  3. Runaway (4:40)
  4. Goodbye to All That: The Wave / Mad / The Opium Den / The Slide / Standing in the Swing (12:27)
  5. Hard as Love (6:42)
  6. The Hollow Man (4:08)
  7. Alone Again in the Lap of Luxury / Now Wash Your Hands (8:13)
  8. Paper Lies (5:48)
  9. Brave (7:56)
  10. The Great Escape / The Last of You / Falling from the Moon (6:30)
  11. Made Again (5:02)
  12. The Great Escape [Orchestral Version] * (5:18)
  13. Marouette Jam * (9:44)
  14. The Hollow Man (Accoustic) * (4:10)
  15. Winter Trees * (1:17)
  16. Alone Again in the Lap of Luxury [Acoustic] * (2:43)
  17. Runaway [Acoustic] * (4:27)
  18. Hard as Love [Instrumental] [Previously Unreleased] * (6:48)
  19. Living with the Big Lie [Previously Unreleased Demo] * (5:12)
  20. Alone Again in the Lap of Luxury [Previously Unreleased Demo] * (3:17)
  21. Dream Sequence [Previously Unreleased Demo] * (2:36)
  22. The Great Escape (Spiral Remake) * (32:26)
avatar van fish
Wat kan je zeggen over dit album? Origineel binnen een periode waarin intelligentie niet meer samen mag gaan met muziek is het in ieder geval wel.
Dit is geen makkelijk album, niet een waar je naar gaat luisteren als je in de auto op weg bent, of als je in de trein zit. Er is maar 1 manier om dit album te beluisteren en dat is in het donker, alleen en met de volume knop hoog. Maar dat zijn ook de anwijzingen die in het tekstboekje vermeld staan.
Een concept album over een meisje dat de weg kwijt is na een moeilijke jeugd (misbruik)en in aanraking komt met drugs en foute types in de grote stad. Overleeft ze het allemaal? Luister maar naar de gitaren, keyboards, zang en woorden. Het antwoord ligt er in verborgen.

avatar van bonothecat
Geweldige cd van onze jongens van Marillion.......ik heb de uitvoering van deze cd live mogen aanschouwen......geweldig. Je kan hem ook prima luisteren in de auto.....maar dan wel sávonds met het licht uit

avatar van ChrisX
Of ze het overleeft? Tja, als je LP draait dan weet je nooit welk einde je krijgt want deze heeft dubbele groeven en afhankelijk van in welke groef hij valt eindigt het album met de korte versie van The Great Escape of met de lange versie gevolgd door Made Again.

Welke van de twee de overlevings-versie is weer afhankelijk van het feit hoe je het geheel opvat

avatar van c-moon
Ik moet dringend nog eens naar deze CD luisteren.. geef jullie dan mijn oordeel.. heb hem al een hele tijd niet meer opgehad..

avatar van ChrisX
Zoals ze zelf in het boekje zeggen: Play it loud with the lights off !!!

avatar van c-moon
Ok, Chris, I Will

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Steve Hogarths beste wat mij betreft. Inderdaad een plaat om intens te ervaren (al kan ik dat ook wel als ik in de trein zit). Ik hoor nog wel eens wat negatieve kritieken op de meer losse nummers op deze plaat (Hard as love, Alone again in the lap of luxury en Paper lies), maar persoonlijk vind ik ze er juist uitstekend inpassen, min of meer als breekpunten in het complexe verhaal. 4½*

DutchViking
Tja, wat kan ik er nog over zeggen... Brave is een prachtplaat, een groeiplaat bovendien. Een album dat je inderdaad het beste kunt beluisteren in een donkere kamer als je helemaal alleen bent. The Great Escape is ongeëvenaard, ik blijf het een geniale song vinden. Paper Lies en Alone Again In The Lap Of Luxury vind ik wat mindere songs, die toch wel enigszins uit de toon vallen. Niettemin 4,5 punt waard naar mijn mening.

avatar van cYNIC
Eén woord;Meesterwerk!

avatar van bonothecat
Hoe bestaat het dat deze cd na 12 jaar heel vaak draaien, nog steeds zoveel emotie en gevoel kan losmaken. Ik word nog iedere keer dat ik hem draai verrast door de schoonheid van deze cd. Het zal wel komen door de combinatie van prachtige muziek en een zeer goed verhaal. Die je iedere keer weer bij de strot grijpt. Ik kan het cijfer niet meer hoger maken, maar ik vind hem toch net weer iets mooier geworden

avatar van VanDeGriend
bonothecat schreef:

Amen

Sietse
ChrisX schreef:

Volgens mij wil ik deze, nee moet ik deze op vinyl zien te krijgen.

avatar van UmmaGumma 44
Mooi album, maar mis af en toe net datgene waardoor het een superplaat zou kunnen zijn...

avatar van rockosaurus
Intens emotioneel album en samen met Marbles het beste van Marillion.
Geweldig gitaarwerk van Steve Rothery.

5 sterren meer dan waard, zelfs na 12 jaar !

avatar van the viking
Heb je het oudere werk van Marillion al eens beluisterd ?

avatar van rockosaurus
Tuurlijk.
Als rechtgeaarde Marillion fan heb ik natuurlijk alle albums. Ook de Fish-periode heeft z'n briljantjes (Fugazi, Clutching at Straws) maar ik vindt de band met Hogarth op de een of ander manier toch mooiere en emotioneel intensere muziek maken. Ligt toch aan Hogarth me dunkt.
Let op ik vond Fish niet slecht maar je kunt beiden niet met elkaar vergelijken.
Okay ?

avatar van the viking
Prima ieder zijn smaak toch !

avatar van Hans Brouwer
Brave? Vlees nog Fish!

Hans Brouwer schreef:
Brave? Vlees nog Fish!

Let op de auteursrechten Hans !

avatar van Janz
the viking schreef:

Let op de auteursrechten Hans !

En op je spelling. Noch met een g

avatar van Hans Brouwer
Janz schreef:

En op je spelling. Noch met een g

Een "g" of een "ch", wat maakt het uit. De boodschap komt over en daar gaat het om

avatar van Janz
Hans Brouwer schreef:

Tuurlijk maakt het wat uit. Nog met een G betekent heel wat anders dan noch met CH. Het door jou gebruikte nog slaat in bovengenoemd verband helemaal nergens op. Dat je daarbij de zinsnede van iemand anders leent zonder bronvermelding is natuurlijk helemaal kwalijk.

Janz schreef:

Al was die vermelding niet helemaal identiek !

avatar van Saldek
Machtige plaat die me echt weet te raken. Vrij emotioneel dingetje is het wel. Wat me opvalt is dat hier niemand vermelding maakt van de film die op deze muziek gemaakt is. Mocht idd niemand deze gezien hebben, dan zal ik er niets over zeggen. Wat ik denk ik wel kwijt kan is dat alle vragen over dit muziekstuk in die film als het ware worden beantwoord, ook wat er met het meisje gebeurt. Prachtige (muziek-)film waarbij ik het niet kon laten een traan weg te pinken. Byzonder ontroerend.

Saldek schreef:

Ik had de film...tot dat de video recorder besloot om de band definitief in te slikken .... maar inderdaad mooie film, die weer wat meer duidelijkheid schept over het verhaal wat deze cd vertelt.

avatar van Robz
Mooi mooi mooi ...heb de show 3 keer live gezien ennehhh dat was NOG mooier.....Groedels Robz

avatar van ChrisX
Euh.. de film is eigenlijk 1 variant op het Brave verhaal en uiteindelijk (met name naar het eind toe) is de film matig uitgewerkt. Het begint echt als een film maar verder op zitten er mij te veel 'normale' video-clips in de film (denk aan Hollow Man) en word het verhaal niet echt meer verteld.

avatar van Sonic Nurse
Heb het album al heel wat jaartjes en keer op keer met plezier geluisterd. Ben ondertussen wel benieuwd geworden naar de film. Heb zojuist de DVD besteld.
Ich bin gespannt.

avatar van Flipper
Het beste wat Marrilion heeft gemaakt in de 'Hogarth periode'. Beter en emotioneler dan 'Marbles' en samen met 'Misplaced Childhood' het beste van deze Schotten.

Hogarth is hier kwa zang echt in topvorm en weet de emotie van het verhaal goed over te brengen. Muziekaal perfect ondersteund met in de hoofdrol Rothery.

Omayyad
Schotten? Ik weet niet of die Engelsen daar wel blij mee zouden zijn...