The Doors - The Doors (1967)

Label: Elektra

1. Break on Through (To the Other Side) (2:25)
  2. Soul Kitchen (3:30)
  3. The Crystal Ship (2:30)
  4. Twentieth Century Fox (2:30)
  5. Alabama Song (Whisky Bar) (3:15)
  6. Light My Fire (6:30)
  7. Back Door Man (3:30)
  8. I Looked at You (2:18)
  9. End of the Night (2:49)
  10. Take It as It Comes (2:13)
  11. The End (11:35)
  12. Moonlight Drive [Version 1] * (2:43)
  13. Moonlight Drive [Version 2] * (2:30)
  14. Indian Summer [08/19/66 Vocal] * (2:36)
avatar van Gizzmann
Vind zelf eigelijk naast de epische tracks Light My Fire en The End, Alabama Song en I Looked At You de beste nummers van dit album.

Mordor
Deze band en dit album overstijgt goede muziek. Een onaardse sound.

avatar van orbit
Buitengewoon goed ja, maar ook zeer aards juist.

avatar van BlueVelvet
Dat ben ik met je eens, orbit. Onaards lijkt me net niet van toepassing op dit album. Bij onaards denk ik eerder aan Neu! ofzo.

avatar van orbit
Precies. De muziek van The Doors staat juist heel direct bij het lichamelijke, het aardse vind ik. Maar daarin wel de suprematieklasse!

avatar van Paap_Floyd
Gizzmann schreef:
I looked at you

avatar van Paalhaas
Da gibt's auch noch LMF und TE.

avatar van Paap_Floyd
Nee, natuurlijk niet Teun. Maar "I looked at you" leek me een beetje onderschat. Dat intro is zo leuk

kipling schreef:

100% mee eens!

avatar van Schizophrenia
Ik ook, en dan te bedenken dat zo nog zoveel betere nummers zouden maken! Wereld band, de enige concurrentie wat mij betreft is dan ook het debuut album van Led Zeppelin.

avatar van orbit
Hierbij vergeleken is Led Zep echt een saai doorsnee bandje, ze mochten willen dat hun gezamelijk oeuvre de finesse zou halen van deze ene plaat.

avatar van IntoMusic
kipling schreef:
Ik vind niet één minderwaardige song op dit album.

Ab-so-luut en vandaar dat ik als Doors-fan dit album hoog, zeer hoog bovenin mijn Top 10 heb staan. Elk nummer is werkelijk een parel.

Het begint met BoT, wat toch een subliem begin is voor een eerste plaat. Crystal ship is eeen nummer wat ik zeker op mijn crematie wil draaien, want de tekst van dit nummer is werkelijk heerlijk.
Light my fire, I looked at you en Take it as it comes... om stil van te worden. Sja en dan hét mooiste nummer van het album: The end. Zeker live nog veel beter... Ongelofelijk goede plaat!!!

avatar van Lennonlover
Van Take it as it Comes, light my fire en I looked at you word ik niet stil, hoor!

PARTAAAYYY!!!

DonDijk
Nou nou, zo leuk nou ook weer niet.

orbit schreef:

Hier ben ik het toch niet mee eens. Hun debuut is ook namelijk super goed, met de all time classic Dazed and Confused. En hun album heeft net zoals dit album, ook veel betekent voor de rock wereld.

IK zou ook niet een keuze maken beide super goed.
Gister hoorde ik trouwens nog light my fire op de radio, en kwam tot
de conclusie dat ik dit album al te lang niet heb geluisterd!
Iets wat ik vandaag weer goed heb gemaakt

avatar van IntoMusic
Weet iemand of die 3 extra tracks afkomstig zijn van de Boxset van 4 cd's (Without a safety net, Live in New York etc.)? Volgens mij zijn die tracks toch al eens eerder uitgegeven?
Als Doors-fan wil je natuurlijk niet achterblijven

avatar van Schizophrenia
Over de lizard king, he can do anything.
Tijd voor End of the night!

avatar van Lennonlover
...of naar led Zeppelin...???

Mja, het ging meer over The Doors dan Led Zep mijns inziens. Als het nu alleen nog maar over LedZep gaat, verplaatsen we dat stuk wel weer.

Misschien is het trouwens handiger dit soort dingen even te PM'en...

avatar van UndahCovah
Vroeger was alles beter... Toen werd er nog goede muziek gemaakt.

In veel gevallen is dat pure onzin, maar na het horen van dit plaatje begin ik deze opmerking beter te snappen.

Ik begin met een 4* maar het heeft zeker meer potentie

UndahCovah schreef:
Vroeger was alles beter... Toen werd er nog goede muziek gemaakt.

hahahaha ik hou van die uitspraak voor ouwe zakken!

avatar van muismat
Vannacht lekker met een kampvuurtje gezeten aan een plekje bij het water.
En dan deze cd op!
Ultiem relaxen

Father McKenzie
Klassieker uit het jaar van The Beatles' Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band;
Hoezeer ik ook een fan ben van die Fab Four, ik vind deze debuutplaat van The Doors toch véél beklijvender en sterker dan de voor mij toch wat overroepen Sgt. Pepper.
Hier staat nagenoeg geen zwak nummer op, en zeker al geen vullertjes;
Topperdetop! *****

avatar van LucM
Ik ben toevallig net het hele Doors-oeuvre aan het beluisteren en ik vind het debuut nog steeds hun beste, al komen ze enkele keren dicht in de buurt. The Doors waren wellicht de band met de meest unieke sound van die tijd : de zang van Morrison, dat orgeltje, die gitaarsound ...

Father McKenzie
Dat is waar, maar er waren in de tweede helft van de Sixties (let op de hoofdletter, I just adore deze periode) wel meerdere bands met een unieke sound; Zappa & The Mothers, The Kinks, The Animals, Procol Harum, Cream, ook Led Zeppelin kwam al in 1969 met hun uniek "nieuw" geluid toen.... Jimi Hendrix, màn wat missen de tienertjes die de Christina Aguilera's en Rhianna's en Anouken van deze wereld aanbidden toch ontzettend leuke muziek...

ik ben blij dat ik nu geen 17 ben.... alhoewel, met mijn nieuwsgierige aard naar muziek van voor mijn tijd zou ik toch ook héél de popgeschiedenis bestudeerd hebben zulle!

avatar van LucM
Hoewel die bands elkaar beïnvloedden, hadden ze toch allemaal een zeer eigen sound: the Beatles, the Doors, Rolling Stones, the Kinks, Beach Boys, Bob Dylan, Frank Zappa, Moody Blues, Velvet Underground ... en zo kan ik doorgaan.
Tegenwoordig klinkt de hitparadepop bijna allemaal hetzelfde: Rihanna, Christina Aguilera, Leona Lewis ...

avatar van UndahCovah
Father McKenzie schreef:

Je hebt helemaal gelijk! Een gedeelte van mijn vrienden kijken niet verder dan de neus van de top-40 lang is. Laatst was er bijvoorbeeld een remix gemaakt van Another Brick in the Wall (pt 2) door een DJ. Van dit nummer had hij een soort danceversie gemaakt. Dan hoor ik mensen van mijn leeftijd zeggen dat ze dat nummer veel beter vinden dan het origineel. Op zo'n moment krijg ik pijn in mijn hart.

Ik vind het zo jammer dat de schoonheid van de oude muziek vaak word afgedaan als 'ouwe lullen muziek'. Neem nou een nummer als 20th Century Fox. Eigenlijk een heel lekker, catchy nummer.

avatar van LucM
Wie enkel muziek uit de top-40 kan waarderen noem ik bekrompen en geen muziekliefhebber. Er is zoveel mooiere muziek buiten de huidige top-40 waaronder deze CD.