The Horrors - Skying (2011)

Label: XL

1. Changing the Rain (4:31)
  2. You Said (4:46)
  3. I Can See Through You (4:17)
  4. Endless Blue (5:10)
  5. Dive In (4:51)
  6. Still Life (5:21)
  7. Wild Eyed (4:04)
  8. Moving Further Away (8:34)
  9. Monica Gems (4:28)
  10. Oceans Burning (7:50)
  11. You Said [Ambient Version] * (8:12)
  12. Changing the Rain [Ambient Version] * (8:56)
  13. Wild Eyed [Andrew Weatherall Remix] * (7:13)
avatar van titan
titan (crew)
Ik zie dat enkele mensen dit album een stap voorwaarts noemen. Daar ben ik het grondig mee oneens. Voorganger Primary Colours, de geslaagde combinatie van gothpunk, krautrock en shoegaze die in 2009 mijn jaarlijst aanvoerde, klonk namelijk veel verrassender en had betere songs.

Daarmee wil ik niet zeggen dat dit album teleurstelt. Shoegaze en krautrock zijn (zij het wat minder prominent) nog immer aanwezig en op dit album voegt The Horrors er nog allerlei elementen en invloeden van met name bands uit de jaren '80 aan toe (denk aan de vroege Simple Minds, The Chameleons en Echo & The Bunnymen). Changing the Rain en Dive In knipogen naar de baggy Madchesterscene en de wat meer psychedelische nummers doen aan The Verve denken.

Wat mij vooral opvalt is dat de sterkere nummers in de tweede helft zitten. De eerste vijf luisteren prettig weg, maar echt memorabel wordt het nergens. Dat verandert bij de ijzersterke single Still Life, het meest toegankelijke nummer dat de band tot op heden op de plaat zette. Het hypnotiserende en monumentale Moving Further Away is net als Sea Within a Sea op Primary Colours de perfecte afsluiter, ware het niet dat er nog twee nummers op volgen.

Met Monica Gems heb ik ondertussen een haat-liefdeverhouding ontwikkeld. Het klinkt onmiskenbaar als Suede, maar zelfs Brett Anderson heb ik nog nooit zó aanstellerig horen zingen. Het rustieke en dromerige Oceans Burning sluit dit al met al toch wel geslaagde album vervolgens waardig af.

BobbieMarley
Leuke plaat, ondanks het hoge Simple Mindsgehalte.

avatar van Thomas91
Zo, dit is een lekker album zeg. Erg mooi allemaal, zeker een van mijn favorieten dit jaar. Wellicht komt er zelfs ooit nog een 5 *, maar ook nu een prima score. Heerlijk.

avatar van nico1616
Het lukt me niet om hier echt wild van te worden. Al die invloeden die hierboven genoemd worden hoor ik ook, maar net dat geeft voor mij een te weinig karakteristiek geluid. Als ik morgen een nummer van dit album op de radio hoor, zit het er dik in dat ik het niet herken ondanks verschillende beluisteringen de laatste dagen...

Ik verbaas me erover dat er zoveel mensen weglopen met een naar mijn mening maar matig album, terwijl Faris Badwan ditzelfde jaar ook een prachtig album heeft gemaakt met Rachel Zeffira, dat hier de 20-stemmen-grens nog niet heeft bereikt. Cat's Eyes - Cat's Eyes (2011)

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Caspar schreef:

Beide albums kan ik ten zeerste aanbevelen. Cat's Eyes is inderdaad een geweldig album.
Een van mijn favorieten van dit jaar tot nu toe.

avatar van Madjack71
The Horrors, kwam dit album tegen op de luisterpaal en de hoes sprak mij wel aan...dus ff checken. Niet onaardig het grijpt op een natuurlijke manier terug naar de wave van de jaren tachtig. De zang is eens een keer niet dat iele wat ik de laatste tijd zoveel ben tegen gekomen of dat zyprexa geluid, maar past goed bij de sfeer van de muziek. Maar helemaal gegrepen wordt ik er ook niet door.

avatar van Sandow
Wederom een zeer sterk album van The Horrors. Het sloeg niet meteen in als een bom, Primary Colours deed dat wel en was ook nog een tikje beter. Na een aantal luisterbeurten komt Skying toch vrijwel helemaal goed en ga ik er echt van genieten. Absoluut hoogtepunt: Endless Blue. Ik ga ze zeker eens bekijken op pukkelpop.

avatar van blur8
Skying is wel degelijk een stap voorwaarts ten opzichte van Primary Colours.
Vooral de zang van Faris Badwan is krachtiger geworden.
Er is iets minder Noise en meer melodie.
Still Life, Moving Further Away en Endless Blue zijn songs die helemaal af zijn.
Daar waar ik op de voorganger vaak nog een knock-out miste,
is nu de laatste minuut van de song het hoogtepunt.

avatar van Premonition
Ook op Pukkelpop, S.C.U.M., waar het broertje van Rhys (Spider) Webb in speelt. Niet alleen verwanten qua bloedband...

avatar van Kaaasgaaf
In mijn wekelijkse radio-rubriek 'De Keuze van Kas' op AmsterdamFM heb ik gisteren dit album besproken samen met het album van Cat's Eyes, beluister het hier.

avatar van hallo!
Echt een goed album. Eerst moest ik wat wennen aan die synthesizers, maar dat gebeurde vrij snel. Elk nummer heeft wel een hook waardoor je blijft luisteren en er zijn ook genoeg dromerige momenten. Endless Blue vind ik het prijsnummer.

avatar van Chronos85
Ha, op Lowlands! Vandaag bevestigd, opener op vrijdag de India! Ben ik erg benieuwd naar...

Ik heb nu alleen Still Life gehoord en ben zeer positief verrast. Het nummer Endless Blue is daarnaast ook fantastisch. Een grote vooruitgang ten opzichte van Primary Colours dat ik maar wat saai vond, wat Blur8 hieronder schrijft kan ik me wel in vinden. Gauw de rest maar eens opzoeken.

Prachtig album! wordt beter en beter na elke luisterbeurt!

avatar van AOVV
Goeie plaat, maar een tikkeltje te lang naar mijn smaak. Er staan zeker erg goede nummers op (zoals 'Still Life' en de afsluiter), maar sommige nummers vind ik dan weer helemaal niets. Een jaren '80-invloed is meer dan duidelijk aanwezig, en dat beklijft niet altijd. Soms gaat het cheesy klinken. Nu ken ik de voorgaande platen van deze band niet, maar 'Primary Colours' was enkele jaren geleden vrij hip, meen ik me te herinneren. Vreemd dat ik er nooit iets van gehoord heb.

3 sterren

avatar van Sandow
AOVV schreef:

Luister dan maar eens naar 'Sea Within a Sea,' een nummer dat de perfectie wel heel dicht benadert.

avatar van Cor
Cor
Lekkere plaat van The Horrors. Ze geven wel een originele touch aan oude geluiden. Mooie jaren '80 galm die toch niet gedateerd aan doet. De voorganger was kandidaat voor mijn eindejaarslijstjes. Deze komt - denk ik - niet zo ver.

avatar van Thomas91
Music tomas schreef:
Prachtig album! wordt beter en beter na elke luisterbeurt!

Bij mij was het juist andersom. Eerste luisterbeurt erg onder de indruk en de volgende paar ook wel. Toen een tijdje niet geluisterd en later weer een paar keer, maar ik was echt verbaasd over de score die ik hier had staan (4,5). Inmiddels maar even verlaagd, verwacht ook niet dat ik het 'gevoel' uit het begin weer terug krijg.

avatar van Bakema NL
Van de week gehaald na het geweldige Still life gehoord te hebben.....wereldplaat en lekker 80ies. En idd, je hoort meerdere malen Simple minds er in terug in sommige stukken zang.
Een welkom plaatje tussen mijn gebruikelijke metal-geweld.

Ik heb te lang gewacht met luisteren. Ze doen het gewoon weer the Horrors. Primary Colours haalde mijn jaarlijstje, Skying zou dat ook weer kunnen doen.

En het is ook nog een groeier voor mij, verhoog 'm naar 4,5*: ze halen weer mijn eindejaarslijstje.

avatar van IllumSphere
Mij moet je niet vragen om de invloeden die ik te horen krijg in dit album een naam te geven, want dat kan ik niet. Ik weet enkel dat dit album een redelijk goed album is die me niet heeft verveeld, maar wel iets te lang duurt naar mijn mening.

Dikkop
Ongelooflijk dat You Said bijna helemaal onderaan staat bij de favoriete nummers!
Ik vind het 1 van de beste nummers uitgekomen dit jaar.

avatar van bart1989
The Horrors gaan netjes de muziekgeschiedenis af:
Strange House: Punk (1976-1978)
Primary Colours: Post-Punk (1978-1980)
Skying: New Wave (1980-1982)

Vol argwaan moet ik toch toegeven dat ik deze plaat heel graag opzet!
De vorige plaat is wel nog altijd beter, Joy Division en Public Image Ltd. vind ik gewoon iets leuker als Simple Minds en Psychedelic Furs..

Volgens mij ondergewaardeerd en zeker eentje voor mijn toplijstje van 2011!
Girls - Father, Son, Holy Ghost doet het pikken toch nog net iets beter.

Dikkop
Hopelijk is hun volgende album een shoegaze plaat.

avatar van Demoniac
De termen krautrock en shoegaze zeggen mij helemaal niets. Ik heb ook nog nooit van deze band gehoord.

Ik kwam een paar weken geleden op mijn pc de track "Oceans Burning" tegen. Waar ik hem vandaan heb weet ik niet meer, maar ik vind het wel een erg lekker nummer. Een beetje dromerig en zweverig. Als het nummer dan lijkt te eindigen, komt vrij onverwacht nog een versnelling om de hoek en gaan ze nog vrolijk 3 minuten door.

avatar van arcade monkeys
Endless Blue

avatar van Chronos85
Demoniac schreef:

Dan heb je nog een hoop te ontdekken! Luister eens naar Can, Neu!, Ride of recenter Radio Dept. (als je van dromerig houdt).

avatar van oceanvolta
Als Moving Further Away begint, denk ik altijd dat Arc Arsenal van At The Drive-In zo uit luidsprekers komt knallen. Beide magistrale nummers overigens..