Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van Nicolage Rico
De piano klinkt altijd goed inderdaad. Ik denk dat er heus wel tracks opstaan met piano, want dat is toch wel iest dat Chris Martin leuk vindt om te doen.. Maar misschien heb ik het mis ??

Over anderhalve week zullen we het weten! Ik kan niet wachten.

Wat_Jij_Wil
Album is nu officieel gereleased op het internet!

dutch2
Wat jij wil schreef:

Album is nu officieel gereleased op het internet!

Is dat geen contradictie?

Ik heb hem geluisterd via het net (officieel via MTV Asia), maar ik ben er nog niet uit............heeft wel een paar draaibeurten nodig nog. Helaas blijft U2 op sommige nummers wel heel erg door mijn hoofd spoken, en nu ben ik wel een heel groot U2-liefhebber maar ik had Coldplay toch graag iets anders horen doen.
Gelukkig staan er ook genoeg nummers op die dit album zeker behoeden voor een totale teleurstelling (b.v. What If, Fix You). Maar of ik weer met 5 * ga komen betwijfel ik ernstig: het staat nu op zo'n 4 denk ik.
Nogmaals: ik wil hem nog vaker horen voordat ik met een beoordeling kom.

Ik heb dit geweldige album net geluisterd, ik hoor wat invloeden van U2, maar toch zeker ook hun eigen sound, Fix You en A Message + Swallowed in The Sea klinken voor mij tot nu toe echt geweldig, dat gevoel, echt prachtig, heb dit album overigens ook origineel al gereserveerd;)

groetjes Thomas

Thomas21 schreef:

Absoluut, het is onmiskenbaar Coldplay, alleen had ik gehoopt op een nog verdere ontwikkeling van een compleet eigen sound (waar ze op AROBTTH al heel goed in geslaagd waren), en dan vind ik het toch wel jammer dat die U2-sound zo aanwezig is op net iets te veel nummers, en dat die typische Coldplay-sound zoals op de single Speed of Sound een beetje stilstand vertoont.
Maar ik leg de lat vrij hoog na 2 voorgaande albums waar ik 5 sterren aan gegeven heb. X&Y is gewoon een erg mooi en goed album, misschien niet eens minder dan de 2 voorgangers, alleen ga je dit album toch kritischer bekijken. Maar wie weet rolt er na een aantal luisterbeurten toch weer de maximale 5 uit

Gisteren een paar keer geluisterd en ik ben verre van positief. Een saaie plaat met te veel nietszeggende deuntjes. Slechte zang, erg matige teksten en energieloos.

Ik vind het ook tegenvallen. What If, A message, Speed of Sound, X&Y en vooral Swallowed in the Sea klinken goed, maar ik heb toch het idee dat ik parachutes veel meer waardeerde, vooral door de puurheid van dat album. Ik vind dit tot nu toe te veel geknutselde liedjes zoals ik dat ook had bij een aantal nummers van AROBTTH (clocks bijvoorbeeld).

4 sterren voorlopig, ja inderdaad best hoog voor mijn kritiek, maar Coldplay is gewoon mooie muziek, ik vind dit alleen wel minder dan de vorige 2 albums. Kan nog verlaagd of verhoogd worden komende week na wat meer luisterbeurten.

Jordy schreef:

album is nog niet in het geheel gelekt, stemmen verwijderd

Nou, gezien onze baas jordy zo flauw moet zijn zelfs stemmen te gaan verwijderen, zal ik nog maar eens posten. Het zijn gewoon dezelfde nummers, dus als je meent dat ie niet uitgelekt was, dan heb je niet de goede wegen bewandeld. Ik blijf dan ook geheel bij mijn vorige standpunt, die enkele posts hiervoor staat. 2*

avatar van gemaster
bas schreef:

Hij stond er gewoon niet op, klaar uit.

gemaster schreef:

Hij stond er gewoon niet op, klaar uit.

ok knul. ik ga die discussie verder niet aan met je.

ehm, ik had 'm ook al de 25e en het zijn inderdaad dezelfde nummers, maargoed

avatar van Coldplayer
Het lijkt me sowieso goed (en bovendien netjes) dat je pas gaat stemmen als de cd officeel gereleased is. Maar goed dat is mijn mening en ik vindt het ook terecht dat jordy de stemmen verwijderd heeft . Het is gewoon niet te controleren of iemand hem nou al wel of niet heeft. Hij was op de meeste sites gewoon nog niet te vinden...

Ik lees bij een paar reacties hier dat er een aantal liedjes meteen aanslaan (Fix You, Swallowed to the Sea en A Message bijvoorbeeld). Zijn dat dan liedjes zoals we ze kennen van Coldplay?

bas schreef:

Of je 'm wel of niet had zou een vervelende welles/nietes discussie zjin, maar ik zal bij dit soort grote release voorlopig iig blijven aanhouden dat ik stemmen nog niet toelaat zolang er op grote mp3-release sites nog geen release bekend is.

MediaPlayer-playlist met de MTV Asia streams

In eerste instantie lijkt dit album minder dan de voorgaande albums. Ik denk ook dat dit het geval is uiteindelijk, al zal het niet eens heel veel schelen. Er zijn minder uitschieters en dus minder potientele hits. Daarom is het album iets minder toegankelijk.

De opening met Square One is wat mij betreft een zeer geslaagde. Het doet me wel wat aan Politik denken. What if is op zich een mooi liedje, maar biedt volgens mij geen perspectief voor een latere luisterbeurt.
White Shadows is een prachtnummer waarbij de Coldplay sound duidelijk aanwezig is. Fix you wordt mooi na zo'n 2 minuten. Van Talk vond ik de eerste uitgelekte versie een stuk beter. Ik snap ook nog niet echt waarom die niet op het album staat.

Verder zijn er nog een aantal nummers die het vermelden waard zijn: Speed of Sound, A message, The hardest part en Swallowed in the sea.

Al met al een aardig album, dat minder bombastisch is. Een paar mooie nummers en een aantal die duidelijk van minder niveau zijn.
Ik hou het op 4* maar denk dat die uiteindelijk wel omhoog zal gaan.

Ik hem hem nu een paar keer geluisterd en vind het wel een mooi album(misschien wel beter dan zijn voorganger vind ik)
Mijn beste nummers zijn Square One, White Shadows, Fix You, The Hardest Part en Swallowed In The Sea.
Ik geef het voorlopig een 4*.

avatar van John Doe
Ik ben het eens met de negatieve uitlatingen over dit album. Matige teksten, erg kinderachtig en lijkt erg commercieel gericht (zo van die makkelijk voor iedereen aanspreekbare semi-diepzinnigheid) in plaats van vanuit pure eigen ervaringen geschreven te zijn. Geknutselde nummers ook idd. Minder emotie, minder samenkomsten van veel goede partijen. ''Coldplay'' is niet doorgegroeid, maar hetzelfde gebleven en daarin een heel stuk minder geworden.

John Doe schreef:

Of ze gegroeid zijn kan ik nog niet zeggen. Maar je kunt moeilijk zeggen dat ze in herhaling vallen. Het nieuwe album is juist weer een stukje anders. Dat vind ik ook het interessante aan Coldplay. Ze zetten drie verschillende albums neer die ergens op elkaar lijken, maar toch weer zo ontzettend verschillend van elkaar zijn.

bas
John Doe schreef:(zo van die makkelijk voor iedereen aanspreekbare semi-diepzinnigheid).

prachtig omschreven.

avatar van Nicolage Rico
Jongens.. De officiële release is toch op 6 juni? Ik hoorde dat de plaat waarschijnlijk al op 3 juni in de winkels ligt. Klopt dat?

avatar van Ruudf
Nicolage Rico schreef:

Nee, lijkt me niet. Alle platenzaken geven aan dat hij vanaf 6 juni te koop is.
maar wel met de kanttekening; "De releasedatum is onder voorbehoud en kan buiten onze invloed wijzigen. We zullen op de site altijd de laatst bekende datum tonen."
Als het veranderd dan word het meestal een paar dagen later, niet eerder.

Ruudf schreef:

Alle platenzaken

Platenhuis 't Oor in Hilversum adverteert 3 juni

avatar van Jordy
Ben overigens ook absoluut niet zo weg van het album. Allemaal zo oppervlakkig, zonder veel emotie. Waar zijn die kippenvel momenten als in Spies? Of die muzikale uitbarstingen als in Politik? Het is dat er op het vorige album ook al 2 of 3 matige tracks stonden, anders had ik hier Coldplay amper in herkend. Alle tracks lijken op elkaar, veel beter dan bands als U2 en Keane (die bij mij in de categorie "erg aardig" vallen) vind ik dit niet meer.

Jammer, hopelijk doen ze 7 juli veel oude nummers

avatar van Nicolage Rico
Ik heb ook al een aantal nummer beluisterd en krijg zeker nog niet het gevoel als bij de vorige 2 albums, maar ik moet erbij zeggen dat ik dat gevoel bij de vorige albums pas kreeg na een aantal luisterbeurten. Behalve dan bij "the scientist".. Daar kreeg ik bij de 1e keer al kippenvel bij. Dat was mij nog nooit eerder ovekomen.

Maar goed, ik las ergens op een coldplay-site dat de cd's al op 3 juni in de meeste winkels liggen..
Het zou mooi zijn.

Ik denk dat op 7 juli erg veel tracks gedraaid zullen worden. Ik hoop (en denk) dat het concert ong. 2,5 uur zal gaan duren. Ook denk ik dat alle nummers op de nieuwe cd gespeeld zullen worden.
Voor zover mijn helderziendheid...

avatar van gemaster
Heb het album net voor de 2e keer in zijn totaliteit gehoord. Ik was al geen fan van de vorige albums, maar dit klinkt nog een stukje minder. Ik ga het nog 1 keertje proberen, maar dit zal waarschijnlijk een 2* worden.

Volgens een recensie in De Morgen hebben ze het wiel heruitgevonden...vijf sterren. Ale, ik ben benieuwd..

Ik snap de negativiteit niet zo goed.
Een album als dat van Coldplay moet je toch een keer of 4 / 5 luisteren voordat je er echt een mening over kunt hebben.
Ik heb dat inmiddels gedaan en ik vind het prachtig!

Tuurlijk is de oude en vertrouwde Coldplay-sound aanwezig, maar dat is toch juist de reden dat we massaal dit album luisteren. Topsong is wat mij betreft: Swallowed in the sea!

Verder nog veel meer potentiele hits en dat zorgt er dus voor dat ik ontzettend veel spijt heb toch geen kaarten te hebben gekocht voor het concert (te duur!).

Veel luisterplezier en ik geloof zeker dat al de negativiteit met de tijd zal verdwijnen voor louter positieve kritieken!!!!

avatar van The Scientist
1,0
Ik vond het de eerste keer dat ik luisterde echt eentonig. Pas na een keer of 5 hoorde ik echt de verschillen, en wat elk nummer zo goed maakt. Ik vind zelf 'White Shadows' het beste nummer, maar ook 'A Message' en 'Swallowed in the Sea' vind ik erg goed. Maar wie weet gaat het als met de vorige CD, daarvan heb ik alle nummers (behalve 'a whisper') het beste van de CD gevonden.

avatar van Nicolage Rico
Arjan en the scientist hebben helemaal gelijk. Je moet de songs gewoon een stuk of 5 x beluisterd hebben. Dat was met de vorige 2 albums ook het geval. Sommige nummers worden pas goed na 20 x beluisteren.. Had ik tenminste...

Ik heb sommige nummers nu 2 x beluisterd (via internet > slechte kwaliteit) en ik vond de tracks ook eentonig klinken, als ik eerlijk ben. Maar ik weet zeker dat ik er nog van ga houden.