Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
Ik moet eigenlijk wel zeggen dat ik het beter en beter ga vinden! Nu heeft Coldplay sowieso wel wat meer krediet bij mij dan bij sommige anderen hier op de site. Maar het lijkt ook wel dat bepaalde mensen hopen op een flop. Ik vertel je... It ain't gonna be like that!

avatar van gemaster
Ik zit me al de hele tijd af te vragen waar die sample uit 'Talk' vandaan komt, maar dat is natuurlijk 'Computer Love' van Kraftwerk. Ik vind het eerlijk gezegd niet echt origineel. Er is niks nieuws mee gedaan ofzo.

Bloompje schreef:

Volgens een recensie in De Morgen hebben ze het wiel heruitgevonden

avatar van Kos
Kos
, inderdaad.

Misschien dat De Belgen die uitdrukking anders gebruiken.

Dat is toch juist negatief, als je het wiel opnieuw probeert uit te vinden?

De Morgen zit er wel eens vaker faliekant naast (de recentste worpen van Ocean Colour Scene en Teenage Fanclub werden quasi de hemel ingeprezen, terwijl het toch hoogstens "aardige" platen betreft). Spijtig, want het merendeel van de Morgen-recensenten hebben een prachtige pen

Desbetreffende recensie heb ik onder ogen gehad. Gefrons werd mijn deel - want het leek mij eerder het epos van de middelmaat en hoe we daar ons daar toch zo tevreden dienen met te stellen. Calimero was toch ook voldaan met z'n gebroken eierschulp?

Ik heb een paar van de nummers gehoord, en ik vrees dat Coldplay mij weinig luisterplezier gaat bezorgen.

Het is alweer middenklasseblues-muziek, die een troostende schouder biedt aan de penibele situaties waarin menig jonge, dynamische mens soms dreigt te verzeilen ("Waar is mijn squashracket?", " Heb ik reeds mijn Body Mass Index genomen vandaag?", "Zou ik die bedelaar nu € 5 of € 10 schenken om mijn gekielhaalde zelfbeeld op te krikken?")

Ik ga alvast mezelf opbeuren in emotionele nood en me € 19 uitsparen

avatar van bonothecat
Ik heb de hele cd nu twee keer gedraaid. Eerlijk gezegd vind ik de cd saai, voorspelbaar en heb weinig hoogtepunten kunnen ontdekken. Bij de meeste cd's zou ik het hier bij laten (kans genoeg gehad), maar dit is toch het "grote" coldplay. Dus de cd zal nog wel een tijdje in de rotatie blijven zitten. Maar 3 sterren is voorlopig wel meer dan genoeg.

Dat is toch juist negatief, als je het wiel opnieuw probeert uit te vinden?

Volgens mij bedoelde hij het wel heel erg positief, want de cd kreeg 5 sterren op 5. De recensent was enorm enthusiast...

avatar van Ruudf
Jordy schreef:

Alle tracks lijken op elkaar, veel beter dan bands als U2 en Keane (die bij mij in de categorie "erg aardig" vallen) vind ik dit niet meer.

...U2 in een adem noemen met Keane en Coldplay... Sorry hoor, maar dan ga ik aan je twijfelen.

Ik snap de vergelijkingen wel met U2 als je het over de kwaliteit hebt. Keane zou moeten bidden om in het voorprogramma van Coldplay (of U2) te mogen spelen

Ruudf schreef:

Het is wat, ik vind twee verschillende bands ongeveer even goed, de schande!

Jordy schreef:

Het is wat, ik vind twee verschillende bands ongeveer even goed, de schande!

Schande, inderdaad Jordy ... want het is min of meer dezelfde soort muziek: "zielsreddende" popmuziek die op het altaar der popnoten de moderne mens bezingt. Het is geen banale muziek, het is slechts modern

avatar van Coldplayer
Ik heb de cd nu ook 2 keer in zijn geheel gehoord en vind hem best goed. Ik heb hem in mijn discman geluisterd met goede oordopjes en dan klinkt hij echt super. Met uitzondering van een paar liedjes die nog niet aanslaan.

Wat mij opvalt is dat je bij Para en AROBTTH naarmate je het eind van het album naderde je steeds een beter gevoel kreeg en meer bij de muziek betrokken werd. Bij X & Y heb juist dat hij heel lekker begint, wat na liedje 4 een beetje afzakt en de liedjes een beetje "langs je heen gaan". Bij swallowed in the sea wordt je echter weer wakker geschud met een glimlach op je gezicht

Ik vind het zeker een goed album!
Maar ik denk dat hij net niet aan de vorige 2 kan tippen.

avatar van Zachary Glass
Grosso modo gezien is dit album waarschijnlijk een (w?)aardige zerk op het graf van Coldplay.

Met wat geluk worden de plastic bloemetjes en de met de sentitainment-achtige boodschap "Voor altijd in ons hart" getooide marmeren plaquette ons aangeleverd door de twee volgende langspelers

Ja, met dit album gaan ze nog groter worden dan dat ze al waren en het gaat niet meer leuk zijn (voor ons althans) . want wat ook in die De Morgen recensie stond, is dat speed of sound al de meest gedownloade single ooit is geworden. Ik vind het nu al niet meer leuk .

avatar van gemaster
Ik heb het nog een keertje geprobeerd, maar ik vind dit echt helemaal niks. Ik moest echt moeite doen om het hele zooitje uit te zitten.

Bloompje schreef:

Dus moeten we tot de conclusie komen dat die single van Coldplay ons nooit heeft kunnen behagen. Want enkel een repetitief beluisteren kan uitmonden in een min of meer "betere" (op welke manier dan ook) appreciatie van de muziek.

't Is niet noodzakelijkerwijs omdat een groep "groter" wordt, dat de waardering vice versa afneemt. Waarschijnlijk heeft het te maken met het gedurig herhalen van dezelfde muziekjes

Een andere conclusie zou kunnen wezen: dat je waarschijnlijk nooit echt de muziek hebt gesmaakt, maar eerder het modeverschijnsel

Zachary Glass schreef:

Het kan ook met dwarsheid van een aantal zogenaamde muziekkenners te maken hebben. En om er nu telkens Kid A bij te halen, vind ik hetzelfde als appels met peren vergelijken.

avatar van lebowski
Het is natuurlijk ook niet verboden om pas in juli te stemmen, als je de cd een paar keer hebt gehoord, alle randdiscussies die Coldplay nu eenmaal blijken te omringen een plek hebt gegeven, tot je door hebt laten dringen dat een groep zich niet elke cd hoeft te vernieuwen en eindelijk eens een gedachte over Coldplay hebt gevormd waar het woord Radiohead niet in voorkomt. Waar ik me nu trouwens ook weer schuldig aan maak

malkovich schreef:

Ik heb nog nooit een muziekkenner ontmoet. Enkel karren vol popmuziekwijsneuzen. Nu ja, de haan kraait ook graag uit volle borst op de mesthoop.

Kid A was uniek. En inderdaad - dat soort vergelijkingen kan enkel duiden op een soort luiheid. Een popplaat kun je beoordelen door er naar te luisteren, net zoals ik in het weekend naar de kust trek om er zandkorrels aan een kundig onderzoek te onderwerpen

avatar van lebowski
Zachary Glass schreef:

We wachten vol spanning op je bevindingen

avatar van bonothecat
Fix you begin ik toch wel erg mooi te vinden....

Helaas is het zo dat mensen die allom geprezen en gewaardeerd worden voor hun prestaties en daardoor veel exposure krijgen uiteindelijk ook weer neergesabeld worden. Zo werkt het nou eenmaal het is menselijk. Komt omdat je op den duur met een loep naar die mensen gaat kijken, verglijkend waren ondezoek gaat plegen, etc. omdat je waarschijnlijk graag vlekjes wilt ontdekken.
je kan je afvragen wat nou beter aanvoelt die AL te kritische kijk op zaken of je gewoon toelaten om lekker weg te zakken met kippevel op je oren.

Muziek criticus? jongens da's toch geen beroep..het is gewoon een mening van één individu. Dingen spreken je aan of niet ook al blert de hele wereld dat het de shit is maakt toch allemaal niet uit.

Heb het album nu zo'n 4 keer beluisterd en vind 'm erg goed. Hij is gewoon Grootser en meeslepender geproduceert dan die vorige albums beetje in de traditie van Clock's. Kan me best voorstellen dat mensen vinden dat ie anders/ minder klinkt dan de vorige albums maar het zou pas echt vervelend worden als het een exacte voortzetting zou zijn van dat vorige werk.

De term vernieuwend is voor mij ook echt niet heiligmakend. Er zijn ook relatief maar weinig artiesten die de titel vernieuwend met zich mee dragen als je daar telkens naar moet verwijzen dan kan je wellicht 90% van alle muziek terzijde leggen...of je daar nou vrolijker van wordt...

Ik ga me echt ergeren aan Coldplay, albums zijn wel oké, maar...
Chris Martin vind ik maar niks, zo las ik 'Het is ons doel om U2 te verslaan'. Wat ben je dan voor een zielig typ om dat te zeggen.

'Het is ons doel om U2 te verslaan'. Wat ben je dan voor een zielig typ om dat te zeggen. Wat mijn betreft moet Coldplay wel 10x beter worden om U2 te verslaan. Moet er een strijd ontstaan tussen bandjes, ofzo?

Helemaal eens met je FriendOfLive

Ja, ik las laatst ook weer iets in de tv-gids van de Vara erover. Een heel artikel van Chris Martin over 'Hoe word je de grootste band ter wereld', als je daar de hele tijd mee bezig bent stel je toch verkeerde prioriteiten lijkt me..

avatar van Coldplayer
Ik denk dat jullie het verkeerd begrepen hebben. Hij noemt juist steeds dat U2 zijn voorbeeld is. Hij heeft regelmatig contact met Bono en ze zijn redelijk goed bevriend. Wel zegt hij dat hij het bijzonder vindt hij op gelijke hoogte komt met de band waar hij nog steeds fan van is. Over wie beter is valt alleen maar de discuseren. "Hoe word je de grootste band ter wereld", dat heeft hij heus niet zelf bedacht. Das gewoon de titel van het stuk zoals VARA die bedacht heeft.

Het gaat een beetje offtopic hier. Laten we het hier over X and Y houden en de rest in het forum bespreken.

avatar van Nicolage Rico
Volgens mij moet je zijn citaten niet al te serieus nemen en met een korreltje zout (humor) nemen.

Voor mij is Coldplay de grootste band van de wereld, omdat Coldplay mij meer kan raken dan bijv. U2. Over het algemeen is U2 natuurlijk een grotere band dan Coldplay. Maar U2 bestaat natuurlijk veel langer.

jevries schreef:

Dat ben ik wel met je eens, maar bij een andere stijl is het natuurlijk niet meer dan logisch dat niet iedereen daar in meegaat. De productie (die je al noemt) is voor mij het grootste probleem met dit album. Ik ben destijds liefhebber geworden van tracks als Spies: minimale productie, een breekbare stem, af en toe een geweldige uitbarsting, kippenvel. Hier is elke track dezelfde muur van strings, drums en in de verte een weggeproduceerd gitaartje.

Sommigen zullen dit "groei" vinden, voor mij verdwijnt Coldplay hiermee in de grote massa.

avatar van HiLL
Is Coldplay de grootste band ter wereld lees ik dat goed..?