Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
Music-Master
deric raven schreef:
Coldplay blijft voor mij een band zonder eigen geluid, maar wel de juiste dingen weet te jatten; wat verder prima songs oplevert.
Iets wat White Lies bijvoorbeeld ook doet, alleen die mogen dat blijkbaar niet.

Dit bijvoorbeeld; let op het intro.
YouTube - Coldplay - Speed of Sound
en dan James
YouTube - James - Born Of Frustration

Mwa die vergelijking vind ik nog meevallen.Die ingepikte tune van Viva La Vida is overduidelijk.

Talk

avatar van Co Jackso
Coldplay doet een stapje terug met dit album. Het niveau van dit album is minder dan de vorige 2 albums, ik snap eerlijk niet waarom de lengte van dit album het uur overschrijdt. Er staan zeker een aantal goede nummers op dit album, en die hadden bij een korter album duidelijker naar voren gekomen. Nu zijn ze verscholen in de middelmaat. Het sterkste nummer is met afstand Fix You. Dit nummer wordt gevolgd door Swallowed in the Sea en What If. De hit Talk doet mij zeer weinig en vind ik eerder te simpel en irritant.

avatar van The_CrY
Co Jackso schreef:
[...]De hit Talk [...] vind ik eerder te simpel en irritant.
Wat is er zo simpel aan? Of beter: wat is er zo simpel aan in vergelijking met andere 'gecompliceerdere' Coldplay-nummers als Clocks of In My Place?

The_CrY schreef:

Met simpel bedoel ik vooral het patroon waarbij Martin een rijmpje zingt en de gitaar vervolgens antwoord geeft. Daarnaast vind ik de gitaar te aanwezig en is het slot niet geslaagd, zoals dat wel bij bijvoorbeeld In My Place, Amsterdam en Shiver is. Eigenlijk bevalt de hele toon van het liedje mij niet, inclusief het woordje Talk. Ik heb het dus niet over de tekst zelf, daar besteed ik meestal niet zoveel aandacht aan, het gaat meer om de toon en het ritme waarop het gebracht wordt. En dit is iets waar Clocks op een fantastische wijze in geslaagd is.

avatar van Chronos85
Zoals jij het album beschrijft is het toch nog geen 3.5* waard. Ook vind ik die sinterklaasrijmelarij in Fix You (en op de rest van het album) vrij opvallend. Niks mis met rijm in nummers maar in veel X&Ynummers is inhoud is teveel ondergeschikt aan het rijm. Dit gaat wat mij betreft op lange termijn flink storen!

avatar van Eveningguard
De vibe van de platen blijft wel geweldig. De mindere tekst gaat dan weg!

avatar van Arrie
Wat Talk ook simpel maakt, is dat het melodietje waar het hele nummer om draait uit een ander nummer komt.

Dat is niet zo netjes...

Eveningguard schreef:
Dat is niet zo netjes...

Hoezo is dat niet netjes?
Volgens mij hebben ze voor dat nummer toestemming gevraagd om dezelfde riff te gebruiken.

avatar van Ataloona
Zo veel artiesten hebben de muziek van Kraftwerk gesampled en volgens mij Coldplay ook met toestemming..

avatar van Arrie
Ik had het niet over of het netjes is. Ik bedoelde dat dat het nog wat simpeler maakt.

Arrie schreef:

Vandaar dat ik het niks vind

Hm, ik ben niet zo kapot van Talk, maar dat ligt niet aan het feit dat ze, laten we zeggen, goed naar Kraftwerk hebben gekeken. Als ik nou alle nummers niks zou vinden waar ook maar iets van een ander nummer in zat... bleef er weinig meer over om wel leuk te vinden, geloof ik.

avatar van niels94
Zeer zeker wel netjes, ze hadden gewoon toestemming. En ik moet zeggen, natuurlijk stijgt mijn respect voor Coldplay niet dat ze een dergelijk deuntje overnemen (en er een behoorlijke hit mee hebben gescoord) maar ik moet zeggen, mijn respect daalt ook niet. Ze hebben het wat mij betreft prima gebruikt. Het nummer Talk zelf heeft niet veel om het lijf, maar is toch een lekker popnummertje wat mij betreft. Overigens verre van een Coldplay favoriet van mij, maar toch aardig.

Duidelijk moge zijn dat ik meer fan ben van de meer ingetogen nummers, die deze plaat in overvloed te bieden heeft: What If, Fix You, Swallowed In The Sea, Till Kingdom Come en mijn favoriete Coldplay nummer: A Message ( ). Maar ook de rest is goed tot zeer goed te pruimen, de twee grootste hits, Talk en Speed of Sound, zijn duidelijk de minste, maar geen skipnummers. Vandaar een terechte 4,5*.

Saturtijn schreef:

Tuurlijk, mijn probleem met dit geval is echter dat als je dat deuntje weghaalt je weinig overhoudt.

avatar van niels94
Klopt, het complete nummer steunt op dat deuntje. Nog steeds een leuk nummer Ik heb ook echt erger jatwerk gezien.

Arrie schreef:

En wat nou als Coldplay had gezegd dat het een cover, of een vrije interpretatie, was geweest van dat nummer van Kraftwerk?

avatar van waardamme
Deze plaat werd met veel poeha aangekondigd. Gekocht, 6 maanden grijs gedraaid, nadien zelden boven gehaald. X&Y heeft muzikaal niet de eeuwigheidswaarde die bijvoorbeeld Parachutes wel heeft en tekstueel zijn alle Coldplay platen gewoon zwak, waardoor je op bepaalde momenten in je leven toch meer naar andere platen grijpt.

avatar van jellecomicgek72
Ik draai hem nu weer na een lange tijd maar vind hem op een of andere manier toch wat minder dan eerst.. 0,5* eraf.

avatar van Slowgaze
Arrie schreef:

En dat ene melodietje maakt dit het enige fatsoenlijke Coldplay-nummer.

avatar van Eveningguard
Je hebt liefhebbers en haters. Kwa lyrics is Coldplay gewoon slecht en dat horen we terug op dit album. Als je goede teksten belangrijk vindt moet je niet hier zijn.

avatar van niels94
Dat over die lyrics ben ik niet geheel met je eens. Op Parachutes bijvoorbeeld vind ik de lyrics zeker niet slecht. Simpel, maar dat heeft een zekere charme. Slecht zeker niet. Op dit album is het allemaal wel een stuk minder, inderdaad. Eigenlijk niet eens slecht in de zin van ergelijk, maar gewoon erg nietszeggend, zo ervaar ik het tenminste. Maar de muziek is nog steeds prachtig en ik moet zeggen dat ik niet naar Coldplay luister voor de lyrics.

Brother George
Slowgaze schreef:

En dat ene melodietje maakt dit het enige fatsoenlijke Coldplay-nummer.

Talk is niet mijn favoriete nummer op deze plaat, maar ik vind het wel knap hoe ze het Kraftwerkmelodietje gebruikt hebben. Trouwens, wat is er mis met het gebruiken van een melodie uit een ander nummer? The Verve heeft zo z'n oerklassieker gemaakt (al hebben ze er nooit iets aan verdiend).

Brother George
Coldplay heeft nooit uitgeblonken in lyrics. Dat was al zo op Parachutes. Maar voor mij is dat niet de essentie van deze band. Mij gaat het er niet om wat Martin zingt, wel hoe hij het zingt. Zijn stemkleur is dan ook uniek.

avatar van Eveningguard
Toch wel een zeer mooi pop album. Coldplay blijft geweldig goed in het scheppen van prachtige melodieen.

PriestMaiden
Derde plaat en opnieuw een sterk album. Hoewel het gevoel van herhaling een beetje optreed. Talk, Speed of Sound en Fix You wel al wat teveel gehoord op de radio en dergelijke maar blijven op zich wel sterke singles.

Sectumsempra
Normaliter luister ik geen Coldplay, maar "fix you" blijf ik mooi vinden. Kan ook komen doordat het op een begrafenis werd gedraaid van een persoon van wie ik erg veel hield, maar ook zonder dat vind ik het een prachtig nummer. Lights will guide you home.

ElsenaarMetal
mijn favoriete album van Coldplay (: