Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van Ducoz
Talk!

avatar van vielip
Wat mij betreft is dit het beste Coldplay album! Ik geef gelijk toe dat ik geen gigantische fan ben van de band maar ze toch zeker kan waarderen. Op dit album lijkt de band wat steviger uit de hoek te komen en daar hou ik dus wel van. Sommigen beweren dat de band met dit album wat al te enthousiast een U2-achtige sound nastreeft. Kan ik me wel in vinden. Ik stoor me er absoluut niet aan! Fix you tovert bij mij elke keer als ik het hoor weer metershoog kippevel op de armen. Geweldig nummer op een geweldig album!

avatar van legian
dit was het moment dat ze wat minder werden, let wel ze zijn niet slecht.
het pakt me wat minder dan de voorgangers en luister hem ook minder vaak.
mischien dat het wat met de lengte te maken heeft, want het is toch wel het langste album van ze.
maargoed echt negatief gaan we niet zijn want er staan een aantel erg lekkere nummers op, en het ligt zeker goed in het gehoor.

3.5*

Coldplay herkent geniale melodiën en verwerkt deze in nog genialere tracks. Talk is een voorbeeld hiervan.

Talk van Coldplay haalt het toch bij lange na niet bij het origineel van Kraftwerk... er zit veel minder gevoel in.

avatar van vork666
Dat melodietje zit er zo te horen ook alleen maar in om het catchy te maken, een plak gitaarakkoorden erachter en klaar is je geniale track.

avatar van chevy93
Tja, ik snap de teleurstelling na de eerste 2 uitstekende platen. Het meer popachtige geluid zorgt enerzijds voor meer tempo en dat is in nummers als Talk en The Hardest Part inderdaad een welkome afwisseling. Maar daar staat tegenover dat er zoveel nummer tussenstaan die me niks doen. Het is leuke muziek voor op de achtergrond en zo af en toe veer je zowaar op (bv. bij eerder genoemde nummers), maar over de hele lijn is dat percentage zeer mager in vergelijking met de totale speelduur. Coldplay is leuk en aangenaam, maar het moet niet te lang duren. Gelukkig hebben ze dat zelf ook beseft.

En wat iedereen toch in Fix You ziet? Ik hoor het niet.

avatar van Robbie Keane
Tja de een hoort iets geweldigs er in de ander vind weer wat anders briljant, dat zal je altijd hebben

chevy93 schreef:

En wat iedereen toch in Fix You ziet? Ik hoor het niet.

Als Sinterklaas (op voorwaarde dat je in de Goedheiligman gelooft) niet meer zou leven, zou hij zich in zijn graf omdraaien bij de treurige LOI-cursus rijmelarij van Fix You. Daar krijg je in het normale leven écht geen kunstenaarsuitkering voor...

avatar van Eveningguard
En dan zien we natuurlijk even die prachtige gitaaruitbarsting over het hoofd.

Chronos85 schreef:
Daar krijg je in het normale leven écht geen kunstenaarsuitkering voor...

Nou en? Wie wil zo'n ding dan??

avatar van niels94
herman schreef:

Ben het niet helemaal met je eens, als ik eerlijk ben. Ben doorgaans groot fan van Kraftwerk met heb juist met het nummer Computer Love nogal problemen met de zang, die gaat me op dat nummer een beetje té ver. De werkelijk fenomenale melodie zorgt ervoor dat ik het wel een sterk nummer vind, maar omdat ik me bij Coldplay absoluut niet aan de zang erger vind ik Talk misschien net iets sterker. Maar beide zijn sterk, laat dat duidelijk zijn. Vind het trouwens zeker niet één van de hoogtepunten van dit album. Mijn sterretjes staan, voor wie dat interesseert, bij What If, Swallowed in The Sea en één van mijn absolute Coldplay favorieten: A Message. Dit blijft over de gehele linie gewoon een geweldig album.

avatar van M<3Y
Na een hele lange tijd de cd afgelopen week eindelijk eens gekocht omdat ik wel benieuwd was wat de cd te bieden had buiten de bekende nummers.

Helaas kan ik er niet omheen dat het toch wat tegenviel, het leek allemaal teveel op elkaar naar mijn mening. En dus heel spijtig moet ik concluderen dat ik de 3 'top 40' nummers het beste vind.

1988
Coldplays beste album waar zo lijkt ze hun meeste artistieke vrijheid hebben gehad.
T klinkt alkemaal minder catchy en gewoon serieus mooi met hun beste teksten.niet te pretentious.

JanBetonde2e
Minder catchy? Coldplay zelf vind zelfs dat dit album niet is wat ze ervan gehoopt hadden dat het zou worden. Veel te simpel, veel te makkelijk. Niet slecht, dat zeker niet.

1988
JanBetonde2e schreef:

Hmmmm.... apart.

1988 schreef:

Beste teksten?!

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Tranen inderdaad, en een klein kotsbakje...

All that noise, and all that sound,
All those places I got found.
And birds go flying at the speed of sound,
to show you how it all began.
Birds came flying from the underground,
if you could see it then you'd understand,

Mooi zeg zo'n alternatieve evolutieleer...

You can take a picture of something you see
In the future where will I be?
You can climb a ladder up to the sun
Or write a song nobody has sung or do
Something that's never been done

DE ironie, een liedje zingen wat niemand eerder heeft gezongen. Inderdaad vrij pretentieloos...

avatar van bikkel2
Deze schijf valt mij allerzins mee . En krijg gelukkig ook geen kotsneigingen van Coldplay .
Ok . De ontwikkeling blijft wat achter na de eerste 2 albums , en soms wordt het effe te prentieus .
Maar daarintegen vind ik bepaalde liedjes wel weer tot hun beste behoren . ( Swallowed In The Sea , Till Kingdome Come .)

Ik heb trouwens sterk de indruk dat Coldplay momenteel als een soort schietschijf wordt gebruikt .
Ik vind hun laatste plaat matig , maar om nu de band helemaal af te branden ..... kritiek ok , maar het gaat naar mijn idee een kant op die meer met afzetten tegen Coldplay te maken heeft .
Niet helemaal mijn ding . Doe je zegje , maar blijf niet eindeloos hakken .

avatar van LucM
De Coldplay-haters richten hun pijlen nu massaal op Mylo Xyloto. Dit vind ik lang niet Coldplay's beste album maar een stuk beter dan hun laatste, hier staan toch wel een aantal sterke songs.

bikkel2 schreef:

Niet helemaal mijn ding . Doe je zegje , maar blijf niet eindeloos hakken .

Till Kingdom Come is inderdaad erg mooi. Ingetogenheid en minimalisme, daar liggen volgens mij de kwaliteiten van Coldplay. Ondanks dat Twisted Logic wel erg Radioheadachtig klinkt kan ik het nummer erg waarderen. Het komt als één van de weinige nummers op deze plaat oprecht over. Het derde nummer wat mij nog kan bekoren is de titeltrack een voorbeeld van hoe de band ook artistiek spannend kan zijn, zonder afgezaagd of te gekunsteld over te komen.

Van begin af aan vond ik dit album zo tegenvallen. Vrijwel alles wat bij AROBTTH op zijn plaats viel, was los zand bij X&Y. Zoveel cliché's, zoveel leentjebuur maar ook zoveel misplaatste pathos en bombastische climax.

Persoonlijk haal ik weinig plezier uit het Coldplay-bashen maar aangezien de band mijn eerste actuele muzikale liefde was (ten tijde van AROBTTH) ben ik extra teleurgesteld en daarmee ook extra kritisch op de band.

avatar van LucM
Dit album vond ik - toegegeven - na het uitkomen beter dan nu, ik vind het bij momenten te overgeproduceerd maar nummers als Speed of Sound, Swallowed in the Sea, Twisted Logic en Till Kingdom Come vind ik wel prima.
Ik ben het wel eens met Chronos85 dat X&Y bij momenten te bombastisch is en soms ook clichématig maar Mylo Xyloto is op dat gebied nog een stuk erger.

avatar van The_CrY
Ofschoon ik Speed of Sound en Low nogal matig vind, is dit bijna mijn favoriete Coldplay album. Het contrast met AROBTTH is groot; van een intiem geluid naar een bombastischere, maar dat mag ik juist wel. Dat bombastischere, synth-gerichte pakt mij juist een stuk meer. Ik vind er ook sterkere nummers op staan dan op de voorganger zoals bijvoorbeeld kroonstuk White Shadows, Swallowed in the Sea of Square One. Maar ze verloren hun 'eigen' geluid wel een beetje... Klinkt bij vlagen heel erg U2 bijvoorbeeld.

avatar van IntoMusic
Wel grappig dat ik net een verzamelaar van Kraftwerk zit te luisteren en in Computer Liebe de identieke riedel zit die Coldplay in Talk gebruikt. Misschien wist iedereen dit al, maar kom er net achter...

avatar van Rogyros
Coldplay heeft daar ook nooit een geheim van gemaakt, IntoMusic. Kraftwerk staat ook genoemd in het boekje als ik mij niet vergis.

avatar van IntoMusic
Oeps... ga het boekje even inzien... lekker slim IntoMusic...

avatar van vielip
Sterker nog; gisteren tijdens top2000 a go-go kwam het ter sprake in de les van Blokhuis. Chris Martin blijkt dus zelf een brief te hebben geschreven of ze het mochten gebruiken.

avatar van IntoMusic
Ik heb het gister toevallig niet gezien, maar ga de herhaling nog wel ff kijken. Leuk dat het op die manier is gebeurt .

Edit: aflevering net gedownload en inderdaad. Wel toevallig dat ik deze week me ben gaan verdiepen in Kraftwerk.

avatar van Rogyros
Ja, ik had het ook gezien. Een les van bovenmeester Don Leo die ik min of meer al kende... Komt vaker niet dan wel voor!

avatar van IllumSphere
Dit is best een prima album, al klinkt het hier al duidelijk dat Coldplay de mainstream weg op gaat. Dit album zit allemaal vol met liedjes die het thema liefde hanteren en al ben ik niet direct het romantische type, ik vind het wel mooi. Het mag dan wel niet van een hoogstaand niveau zijn, ze doen wat ze moeten doen en dat is een aantal emoties opwekken. Ook ik had terug last van het gemis van een persoon die heel wat voor mij betekende (lees : ex). Ik geef het een drie en een half.

avatar van Eveningguard
Coldplay is altijd al mainstream geweest. Al vanaf parachutes lagen de nummers lekker in het gehoor. Ik zou het 'commercieler' noemen. Al vind ik dat in het geval van dit album helemasl niet erg.