Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van Coldplayer
Bij mij heeft hij al een plaatsje in mijn top 10 veroverd.
Een plek op nummertje 5 is hij zeker wel waard

avatar van otherfool
Coldplayer schreef:

Bij mij heeft hij al een plaatsje in mijn top 10 veroverd.
Een plek op nummertje 5 is hij zeker wel waard

Zonder je Coldplay fascinatie teniet te willen doen, enige muzikale verbreding zou je, gezien je top 10, misschien wel kunnen gebruiken

avatar van Coldplayer
otherfool schreef:

Hehe ja je hebt wel gelijk. De coldplay cd's in mijn top 10 vallen wel op . Maar goed, na tegen de 80 cd's/albums houdt mij verzameling ook wel op.

Ach coldplay is gewoon de enige op dit moment die me echt raakt....

avatar van Mister Orange
probeer dan eens de cd's van elbow, turin brakes, kings of convenience i am kloot e.d.

avatar van Nicolage Rico
Voorlopig geef ik de cd 4,5 sterren.. Ik denk dat het 5 sterren gaan worden, maar dat is even afwachten.

Ik kan er voorlopig nog niet meer dan 3,5 * van maken. De songs moeten nog neerdalen denk ik.

Mijn ouders gisteren de cd gekocht. Heb net een hele beluistering meegemaakt. Moet zeggen dat het voor mij zeker een groeiplaat zal worden, voorlopig vind ik Chris Martin alleen maar zeiken..Ik herinner me nog levendig de allereerste beluistering van a rush of blood, maar weet niet of ik straks me nog de eerste beluistering van x&y ga herinneren. Politik pakte me direct in en dat had ik niet bij Square one.

avatar van Zachary Glass
Bloompje schreef:
Moet zeggen dat het voor mij zeker een groeiplaat zal worden,

Is dat in popland niet meestal een eufemisme voor ...Ik zal mezelf verplichten het goed te vinden...

Zachary Glass schreef:

Ik weet het. Maar zit dan ook nog maar aan de tweede luisterbeurt. X&Y, a message, white shadows zijn leuke nrs, maar what if moet echt een dieptepunt zijn..

dutch2
Bloompje schreef: Mijn ouders gisteren de cd gekocht.

We verwachten nu natuurlijk wel een recensie van mijnheer en mevrouw Bloompje Sr

JonnieBrasco
Ik kan kort zijn: wat ik aan nieuwe creativiteit, vurigheid, energie, warmte en alternatiefheid verwachtte voor de opvolger van A Rush of Blood to the Head, heb ik eerder dit jaar al gevonden in Some Cities van Doves, en vind ik niet in het tot nu toe teleurstellende X&Y. Tijdens het ontdekken van Some Cities werd me om een of andere reden al duidelijk (gevoelskwestie denk ik) dat het toch erg vergelijkbare Coldplay voor iets dergelijks even niet meer de moed en kracht zou hebben. Misschien omdat de band tegenwoordig wel meer gedwongen is bezig te zijn met geld, prijzen en een nog breder publiek.

Marijn!
Helaas, weer een favoriet bandje wat verzwolgen door het succes zo de prullenbak in kan. The last broadcast dus voor Coldplay, als het aan mij ligt... jammer hoor.

Gelukkig blijken ze prima vervangbaar door die fantastische Doves.

avatar van bonothecat
Marijn! schreef:

Gelukkig blijken ze prima vervangbaar door die fantastische Doves.

Wat onzinnig dat de ene band uitwisselbaar is voor de andere....en deze cd heeft wat luisterbeurten nodig...en dat wordt hij langszaam beter!

Marijn!
Mijn huidige opinie + mogelijke waarderingsgroei geven bij elkaar nog steeds geen bevredigende score. Wat betreft de uitwisselbaarheid: in de gemoedstoestand waarbij ik voorheen Coldplay luisterde, grijp ik nu veel liever naar Doves. Zo zijn er wel meer bands waar ik niet (meer) naar luister, omdat ik in die stijl een alternatief heb gevonden wat mij meer ligt.

avatar van titan
titan (crew)
Laat ik met het slechte nieuws beginnen: dit is de minste plaat van Coldplay tot op heden. Door de prominente rol van gitaar en toetsen (doet het altijd goed bij concerten in voetbalstadions) heeft de band aan intimiteit en zeggingskracht ingeboet, klinkt ze gelikter en verrast ze minder.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik voor dit album de lat erg hoog heb gelegd, gezien de kwaliteit van de twee voorgaande albums. Als ik dat een beetje laat varen moet ik toch zeggen dat de meeste nummers een niveau hebben waar menig band nooit aan zal tippen. Coldplay heeft nergens zijn best gedaan om supertoegankelijk te klinken en gaat gewoon verder op haar eigen weg. Ik zie de band dan ook voorlopig niet evengroot als U2 worden, want daarvoor ontbreken naast de single Speed of sound simpelweg de hapklare brokken (lees: toegankelijke songs) om zulk megasucces te behalen. Voorlopig 3,5*, wellicht stijgt dit nog bij meerdere luisterbeurten.

avatar van Ward
Er is nu een optreden van Coldplay op MTV bezig.

Ward schreef:

Er is nu een optreden van Coldplay op MTV bezig.

En als ik dat dan zo live zie besef ik toch weer dat ik de eerste 2 albums zo mooi vond (nog steeds vind) en dat X&Y toch wat afstandelijker klinkt: stadion-rock inderdaad.
Want na nu toch echt aardig wat draaibeurten heb ik nog steeds niet het gevoel dat er meer dan die 4* inzitten. Natuurlijk niet slecht, in tegendeel, maar na 2 albums die me zo raakten is dat toch even slikken: constateren dat één van je lievelingsbands te groot is geworden en zijn muziek daar op aangepast heeft (althans zo voelt dat een beetje).

avatar van Nicolage Rico
Op MTV is nu de top 11 van Coldplay bezig.. Eigenlijk ben ik moe, maar dit moet ik even zien natuurlijk.

Ik weet zo zeker dat deze plaat straks krijgt wat het verdient. Ook ik zei dat het een tegenvaller was, maar neem dat dubbel en dwars terug. Met de (nieuwe) live-concerten wacht ik ook steeds op nummers van deze cd. Erg verfrissend dit!

Ongelofelijk, hij is amper officieel uit en er staan al 38 stemmen.

Zaten jullie hierop te wachten ofzo?

obsessed schreef:

Ongelofelijk, hij is amper officieel uit en er staan al 38 stemmen.

Zaten jullie hierop te wachten ofzo?

We hebben er maanden op moeten wachten, obsessed.

Ik vind X&Y een goeie cd. Diegenen die zeggen dat dit een grote teleurstelling is, kan 'k moeilijk verstaan. 'Fix You', 'X&Y', 'White Shadows' en 'What If' zijn echte pareltjes. 'Speed Of Sound' kan ook wel tellen als eerste single. Coldplay is idd een lichtelijk andere richting uitgegaan. 'Vooruitgegaan' is een andere kwestie. Alle nummers blijven stuk voor stuk hun kwaliteit behouden en de warme Coldplay-sound is er nog altijd.

Groter dan U2? Ik denk het niet. Mede omdat ik vind dat U2 toegankelijker is voor een groter publiek. Maar Coldplay hoeft ook niet groter te worden, voor mij. Zolang ze keigoeie songs maken. Anyway.. als dat hun doel is en dit hun enkel stimuleert om betere songs te maken, geen probleem...

4.5*

avatar van tims
tims schreef:

Mooi interview gelezen.....
Elk vergelijk met U2 en Radiohead worden ze (begrijpelijk) ziek van...ook hier lees je ....beter dan U2...slechter dan U2...beter/slechter dan Radiohead. Hallo....het gaat om coldplay.

Erg goede cd met als beste nummers What If en White Shadows.
Afwachten of ik dit album beter ga vinden dan AROBTTH (nog vele luisterbeurten voor nodig )

JonnieBrasco schreef:

Daar ben ik het helemaal mee eens. Doves heeft voor mij een verrassend mooie nieuwe plaat gemaakt. Doves is wel een groep die kan evolueren en toch herkenbaar Doves blijft. Aaangezien ik niet bij mijn ouders woon , en nee Dutch2, je hoeft je niet aan een reactie van mijn ouders verwachten , en ik gewoon op bezoek was in Gent, ga ik hem nu ik weer in Utrecht ben zelf niet kopen. Wat ik toch wel jammer vind.

ruud_fr schreef:

Erg goede cd met als beste nummers What If en White Shadows.

Sorry dat ik het zeg, maar voor mij is What if het dieptepunt van de cd. White Shadows ligt gelukkig een beetje in dezelfde lijn als Speed of sound, wat ik wel een van de betere nummers van de cd vind.

Bloompje schreef:

Waarom vind jij "What if" een dieptepunt? Kan je dat ook onderbouwen? Het zal geen échte topper worden, maar het liedje ligt toch wel lekker in het gehoor, vind ik.

avatar van Jordy
hmn, What If is één van de 4 of 5 nummers op dit album die ik goed vind. De eerste zes tracks, en Twisted Logic... de rest kan me niet zo bekoren helaas.

Timesplitter schreef:

de warme Coldplay-sound is er nog altijd.

Laat ik nou fan geworden zijn van die kille Coldplay-sound...

aERodynamIC schreef:

stadion-rock inderdaad

Ja dat gevoel heb ik ook. Met als voordeel dat het live allemaal wel werkt (de dingen die ik op tv zag), wat grootser enzo allemaal. Maar op plaat vind ik het dus niet zo denderend, de sound waar Coldplay naar geëvolueerd is. Op Rush was de verhouding tussen dit soort rijk geproduceerde "stadion rock" en pijnlijk mooie ingetogen tracks wat beter geregeld.

aERodynamIC schreef:

stadion-rock inderdaad.

Ben ik blij dat Coldplay op 7 juli in het Gelredome speelt!

Ik verheug me alleen al op het nummer "Cloks".
Maar inderdaad; de nummers op X&Y zullen fantastisch klinken in stadions, zoals "Fix you".