Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
Leuk gemaakt

Ace
Half sterretje erbij... Hoe vaker ik 'm luister, hoe beter en beter ie wordt!

avatar van Music4ever
Ace schreef:

Half sterretje erbij... Hoe vaker ik 'm luister, hoe beter en beter ie wordt!

Dat had ik (en ik denk veel anderen) ook.
De eerste 2/3 luisterbeurten vind je het album gewoontjes,
maar hoe meer je het luisterde hoe beter je hem ga vinden.
Nu vind ik X&Y een topalbum. (een meesterwerk is wat overdreven)
Mijn stem staat ondertussen stevig op 5* sterren.

avatar van avdj
Een meesterwerk is toch 5 sterren?
Bij mij vallen topalbums tenminste onder 4,5 ster en niet onder 5, maar goed: persoonlijk

avatar van Nicolage Rico
Misschien heeft hij - net als ik - in zijn fantasie een 6e sterretje.

avatar van avdj
Wij krijgen bij jouw een 6de sterretje dan?
De Feyenoord kampioens CD 2034/2035?

Allmusic
Dat is dan nog altijd één ster minder dan de schitterende 'PSV Kampioens CD 2004/2005'. Zie mijn bericht aldaar.

X&Y vind ik overigens steeds mooier worden, alhoewel de nummers live nog niet zo aanslaan (volgens mij irriteerde Chris Martin zich daaraan in Arnhem, misschien dat ze het daarom kort gehouden hebben) 4,5*.

avdj schreef:

Wij krijgen bij jouw een 6de sterretje dan?
De Feyenoord kampioens CD 2034/2035?

Haha

Nee, die cd heb ik nog niet geluisterd;) Maar daarvoor heb ik al op 20 andere Feyenoord-cd's gestemd

Maar goed, het gaat hier over X&Y. Blijft toch een erg goed album. "Fix you" en "White Shadows" zijn voor mij na al die tijd toch de beste nummers. Vooral als je ze live hebt gehoord.

Allmusic schreef:

Ik denk niet dat het daaraan heeft gelegen. Bovendien sloegen veel nummers aan. Maar dat is bij elke band zo; de hits slaan het meest aan. Er is nog maar 1 hit van dit album uitgekomen. Trouwens, "Fix you" sloeg echt wel aan....

avatar van HiLL
aan de ene kant is Fix You best lekker...maar aan de andere kant zo dodelijk saai!

KS-Racing schreef:

Ok het album begint nu pas echt te werken en ik ben tot de conclusie gekomen dat er geen enkel slecht nummer op staat. Favorieten zijn momenteel Fix You, X&Y, Twisted Logic maar eigenlijk zijn alle nummers gewoon heel erg mooi.

Daarom verhoog ik mijn stem van 4 naar 5 sterren, inderdaad, dat is meer dan wat ik aan Parachutes en AROBTTH geef. Of het album deze 5 sterren ook op de lange termijn behoud is even afwachten, maar ik denk van wel.

Als reactie op mijn post van 4 juni. 5 sterren behoud het album absoluut en stijgt van plek 5 naar plek 3 in mijn persoonlijke top10. Een absoluut meesterwerk naar mijn mening

Huidige favorieten: X&Y, Square One, Fix You, Til Kingdom Come

hmm... tot nog toe begrijp ik de euforie niet zo goed. het enige nummer dat me een beetje kan boeien is het eerste nummer, Square One. De rest kabbelt maar wat voorbij... Ik word er niet warm of koud van eerlijk gezegd. Dat was wel anders bij de vorige twee albums.
Misschien moet ik er vaker naar luisteren? Het is ongetwijfeld een 'groeibriljant'.

Al word ik wel een beetje gestoord van dat gehype rond Coldplay (en nog meer van U2 trouwens... Ik was altijd een U2- en Coldplayfan, maar nu word je er zowat mee doodgegooid... pffff... daardoor ga je er toch met minder plezier naar luisteren. Hoewel ik sowieso al voornamelijk naar de beginjaren van U2 luisterde, maar dat terzijde)

avatar van HiLL
@ KS-Racing dat je X&Y zelfs beter vindt dan Kid A, Wish You Were Here en Misplaced Childhood..

HiLL schreef:

Laat hem toch. Het is een erg goede cd, daar ben ik het met hem eens.

Nicolage Rico schreef:

Laat hem toch. Het is een erg goede cd, daar ben ik het met hem eens.

Ja maar ik ben gewoon nieuwsgierig. Dat je dit plaatje boven die meesterwerken zet. Lijkt me vrij legitiem.

HiLL schreef:

Zeker een goede vraag hoor ; kwa muzikale kwaliteit zou ik X&Y ook zeker lager zetten dan die platen, maar juist X&Y vind ik zo'n fijn geluid hebben om te luisteren dat ik hem iedere keer weer op zet. Kid A, Wish You Were Here en Misplaced Childhood moet ik echt voor in de stemming zijn terwijl ik X&Y eigenlijk elk moment mooi vind.

Dit album bevat stuk voor stuk behoorlijk mooie nummers, op zich niets verkeerd mee, maar waar zit de ziel? Parachutes en vooral AROBTTH konden mij echt raken. Bij deze cd heb ik dat gevoel nergens. Jammer. 3*

avatar van predator
Ik zal wel gek zijn, maar ik vind dit album stukken beter dan de voorgangers. Ik ben helemaal niet zo'n Coldplaygroupie maar ik vind het een geweldige mooie plaat.

Vooral Fix You vind ik wonderschoon.

5* en misschien wel op weg naar mijn persoonlijke top 10

avatar van avdj
Alleen jammer dat Speed of Sound 5x per dag op de radio komt (per zender) Voorlopig wil ik dat nummer even niet meer horen. Gelukkig dat dit album meer goede nummers bevat.

Veel goede nummers op deze cd, ik vind speed of sound echt een van de (zoniet de) minste nummers van het album. Vooral White shadows is goed.

avatar van avdj
Komt misschien ook omdat je het minstens 5x per dag op de radio hoor?

Fix you is echt een prachtige song. Ben benieuwd hoe de single ontvangen wordt. Elke keer als ik deze op de radio hoor, krijg ik kippenvel.

avatar van predator
malkovich schreef:

EENS, EENS, EENS, EENS, EENS, EENS, EENS,

HEEL, HEEL, HEEL ERG MOOI!!!!!!!

Speed of Sound blijft mooi, hoe vaak je hem ook hoort

God nog aan toe. Krijg ik net een mailtje van mijn moeder, ik citeer letterlijk: "aan al die muziekkenners - ze situeren zich rondom utrecht - die zeggen dat de nieuwe van Coldplay maar nieks is, wel die kennen er niets van.
Al eens een keer of 3 na elkaar goed geluisterd naar "fix you ? om koude rillingen van te krijgen. Daar is blur klein bier of te wel heineken tegen !
"

Wat anders heb ik er op geantwoord dat ik Fix You een zeiknummer vind! . En dat het koud bier is in vergelijking met The Scientist, ze weet wel, dat nrke vier van hun vorige album! De opmerking over Blur heb ik maar zo gelaten .

0,5
ik vind het beetje saai,,
hij zingt zo...slooooom en saaaai nee niks voor mij geen goeie muziek vind ik =D

Saai, inderdaad, dat is het woord!

avatar van mathias
Bloompje schreef:

Saai, inderdaad, dat is het woord!

Bloompje, je moet hem wel écht slecht vinden hé... ik denk niet dat je ooit al een album 3* gegeven hebt??!!

Ik weet het. Had nooit gedacht dat het me zo zou tegenvallen. En hebben ze nu de meest vervelende song van hun album als tweede single uitgekozen. Dju toch. Over de clip zeg ik niks, die vond ik wel mooi.

Zalig album. Ik luister hier net zo graag naar als hun vorige 2. Je kan wel zeggen dat het allemaal even rustig/traag is, maar als ik in de sfeer zit om deze muziek te luisteren, moeten er echt geen harde nummers tussenkomen.

Welke nummers het beste zijn ? Waarschijnlijk kies ik dan voor Square one, Speed of sound, Swallowed in the sea, Fix you en X&Y. Eigenlijk valt geen enkel liedje tegen.

Top !