Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van Zachary Glass
Yak schreef:

Beetje flauw, maar goed: Everything sounds like Coldplay now.
[via Momi]

Haha, fantastisch, man

Bedankt

avatar van lebowski
Yak schreef:

Beetje flauw, maar goed

Beetje flauw, maar inderdaad goed

Heeeeeeel erg flauw ja, zeker omdat Coldplay ten tijde van het debuut zo enorm werd vergeleken met Radiohead. Alles leek toen op Radiohead. Nu dus Coldplay getuige dit nummer
Maar goed gedaan, dat zeker.

nicolas
maar waarom radiohead? ze bestaan gewoon langer, dat wil toch niet zeggen dat ze helemaal hetzelfde zijn? dan kan je ook zeggen dat IEDEREEN zich heeft geinspireerd op the beatles omdat ze al bestaan van in de jaren 60...

nicolas schreef:

Exact, en daarom vind ik het ook wat flauw allemaal.

nicolas
Het is geen kwestie of de één beter IS dan de andere, maar wat de persoon zelf beter VINDT. En da's voor iedereen anders (zie Led Zeppelin - The Song Remains The Same).

nicolas schreef:

Vind de hele discussie nergens op slaan.
Het zijn 2 totaal verschillende bands!

nicolas
neen ik bedoel dat dezelfde discussie plaatsvond met het album van led zeppelin. natuurlijk hebben ze niets met elkaar te maken. het gaat over radiohead en coldplay.

Ja, ik snap je hoor.
Daarom zeg ik ook dat de discussie nergens op slaat:
Radiohead en Coldplay zijn 2 totaal verschillende bands!

nicolas
nja verschillend wel, maar toch bepaalde invloeden hoor. radiohead klinkt wel droeviger en meeslepender (maar niet slechter of saaier) maar ik hou van beide bands.

Het album is doorgebroken in de top 10, dan staan nu alle studio- albums van Coldplay in de top 10 van musicmeter.nl.
Vrij succesvolle band!

Pff, stukken minder dan parachutes en rush, ik denk dat er hier gewoon veel coldplay-fans zitten, deze plaat hoort toch echt niet in de top 10, en hij is nog geeneens een jaar uit?

avatar van Music4ever
Ik weet dat het off-topic is (moet een keer kunnen toch?) maar de top-100 kan je totaal niet serieus nemen! Het staat boordevol lachwekkende dingen, absoluut onzin die top-100.

avatar van Jordy
Music4ever schreef:

moet een keer kunnen toch?

Ehm, nee

stevie schreef:

ik denk dat er hier gewoon veel coldplay-fans zitten

Ik reken mezelf wel tot de coldplay-fans (getuige mijn top-10), maar ook ik vind dit album maar matig hoor. Ik snap zelf ook niet echt waarom mensen dit album echt goed vinden, het brengt niets nieuws, alles wat hier op staat hebben ze al eerder gedaan, alleen dan veel beter.

The Scientist schreef:

Kan je me een voorbeeld geven van een soortgelijke song als Square One. De drums die op het GENIALE moment bijkomt een een coole baslijn maken deze song echt onovertroffen (als coldplay-song dan...)

..En hun nieuwe song Fix you kan ik ook nergens mee vergelijken!
Gewoon vaak die cd draaien dan wen je er aan ( spreekt uit ervaring!! )

ik heb hem waarschijnlijk vaker gedraaid dan jij, en daar ben ik niet blij mee

ik heb hem waarschijnlijk vaker gedraaid dan jij, en daar ben ik niet blij mee

Welke songs vind je dan zoveel beter? Vergelijk de huidige songs eens met hun oudere...

EDIT: gaat wat mis met quoten, wil iig de afgelopen 2 berichten van JJ_D quoten

Allereerst wil ik vast zeggen dat je me (denk ik) niet helemaal goed begrijpt, het is niet zo dat ik het een slecht album vindt ofzo. Er zitten zeker ook goede momenten in. Wat ik vind is gewoon dat de voorgangers beter zijn.

- Square One vind ik een beetje voortborduren op het openingsnummer "Politik" van "A Rush....". De 'explosie' in dit nummer, waarbij de drums worden opgeschroefd en er een bas bijkomt, is inderdaad een lekker moment. Maar ik vind dat ze dit beter doen in "politik", waar in een keer het nummer harden wordt. Het einde van dit nummer vind ik werkelijk briljant en is voor mij ook het hoogtepunt van de CD, dit nummer komt op 4*

- What If gaat een beetje uit van hetzelfde principe als 'Trouble" en "Amsterdam" (iig het begin). Alleen vind ik in deze beide nummers de piano een stuk overtuigender klinken. Bovendien vind ik de stem van Chris in beide voorgangers overtuigender. Ook het "Oooh... Oooohhh" gehalte is op dit nummer duidelijk aanwezig, ook daar ben ik geen fan van. Wat dit betreft vind ik "Amsterdam" beter omdat dat minder bombastisch klinkt, wat 'puurder'. Al bij al maar een matig nummer, 2,5*

- White Shadows vind ik zelf een van de betere nummers, lekker vlot nummer. Ligt qua drums een beetje in het vervolg van Clocks. Heeft ook een erg pakkend refrein (heb er een week mee in mijn kop gezeten) dat ik overtuigender gezongen vind dan het meeste andere van X&Y. Dit nummer komt voor mij uit op 4,5*

- Fix You is op zich geen slecht nummer, maar als je 'The Scientist" kent weet je dat Coldplay een stuk beter kan. Vind de teksten van "The Scientist" duidelijk beter, en ook de fantastische opbouw in dat nummer (instrumenten die er 1 voor 1 bijkomen) vind ik echt geniaal. Wat ik aan "Fix You" wel mooi vind is het stuk waarin ze allemaal zingen. Beter dan de eerste ballad iig. deze krijgt 3,5*

- Talk heeft een lekkere Gitaar-riff erin zitten (die ze van Kraftwerk hebben, maar daar heb ik geen moeite mee). Ik vind dit nummer veel weghebben van "In My Place" alleen loopt hij minder lekker, vind de tempowisselingen een beetje kunstmatig overkomen. Dit gebeurt in "In My Place" veel beter. Vind de eerder uitgelekte versie van "Talk" wel een erg lekker nummer. deze krijgt ook 3,5*

- X&Y Vind ik een erg goed begin hebben, vooral die gitaarnoot voor "I dive in at the deep end" vind ik heel lekker klinken. Helaas gaat dit nummer daarna ook wel erg veel het 'Oooohhh.. Ooohhhh-gebied' in, wat het voor mij een beetje verpest. Klinkt niet echt als een nummer van z'n voorganger (heeft wel weer een echte coldplay-sound) maar volgens dit principe staan er op deze CD nog een aantal (o.a. Low en Hardest Part). Door het mooie begin nog 3*

- Speed of Sound of "Clocks 2" vond ik eerst wel een goed nummer, maar toen ik "Clocks" weer hoorde daarna besefte ik dat het eigenlijk weinig voorstelde. Zelfde soort drumlijn en ook weer een karakteristiek piano-stukje dat continu terugkomt. Alleen was het geheel in "Clocks" minder opgeblazen en klinkt het allemaal wat puurder. Hier ga ik voor 2,5*

- A Message vind ik zelf het beste nummer van het album, eindelijk weer eens die lekkere gitaar, die voor de rest zo weinig te vinden is op de CD. Vind deze wel wat weghebben van "Don't Panic" qua gitaar en opbouw, en ook de teksten van dit nummer vind ik goed! Vind alleen het refrein wat zwakker. Met dit nummer laat coldplay wat mij betreft zien dat er nog wel toekomst in zit. weer 4,5*

- Van het hoogtepunt meteen naar Low een toepasselijke naam, voor mij het dieptepunt van het album. Weer een 'Clocks-drum' erin. In dit nummer begint zelfs de stem van Chris Martin me te vervelen, vind hem hier irritant worden. Ook de toon waarmee hij "I feel low" zingt vind ik allesbehalve geloofwaardig. Voor mij komt deze niet verder dan 2*

- The Hardest Part vind ik ook geen al te goed nummer, ik mis de spanning in het nummer een beetje, het kabbelt een beetje voort. Ook de teksten vind ik nietszeggend en onovertuigend. Maar instrumenteel is hij wel beter dan "Low" dus toch 2,5*

- Swallowed in the Sea vind ik dan alweer een hele vooruitgang, begint lekker rustig en bouwt lekker op. Doet mij om een of andere reden altijd aan "Warning Sign" (voor mij een van de mindere "A Rush.."-nummers) denken. Alleen ligt het tempo wat hoger, wat het ten goede komt. Jammer genoeg begin ik de teksten naarmate het nummer vordert wel erg eentonig worden, voor mij is dit 3,5*

- Twisted Logic herinnert mij altijd aan "Daylight" denken, alleen vond ik die een tikje beter doordat die intstrumenteel iets beter in elkaar zit. Desondanks vind ik het wel een lekker nummer waarin de teksten ook weer beter worden, alleen het 'backward-forward' deel is niet al te sterk. (Ken nog een (niet-coldplay) nummer waarin ik het backward-forward deel niet al te sterk vind trouwens, dat nummer is wel beter alls geheel) geef "Twisted Logic" eveneens 3,5*

- En dan de bonustrack [b]Til Kingdom Come[b] deze doet me altijd aan "Sparks" en "Green Eyes" denken. Net als in "A Message" weer die lekkere gitaar erin. Alleen vind ik om een of andere reden de tekst niet heel lekker lopen, qua instrumenten voor mij het beste nummer van de CD. Als geheel is ie minder dan het geniale "Sparks" maar nog steeeds 4,5*

Dit komt als geheel uit rond een gemiddelde van 3,5* maar omdat ik de algemene sound van het album toch wat eentonig vind en ik vind dat veel nummers veel op nummers van de voorganger lijken gooi ik er nog een halfje af en zit ik op 3*. Ik vind het echt geen slecht album ofzo, zitten zeker ook stukjes in die lang in je hoofd blijven zitten. Heb dit album op 4* gehad, maar hoe meer ik hem luisterde, hoe meer ik telkens dacht: "die vorige waren toch een stuk beter." Ik zet nog steeds wel af en toe deze CD op, maar hij zal toch verder naar achteren in de kast gaan dan zijn voorgangers.

Zo, ik hoop dat ik je vraag nu een beetje beantwoord heb, dit is iig echt het langste verhaal dat ik hier ooit geschreven heb , dus ik heb mijn best gedaan. Of je het in grote lijnen met me eens bent moet je zelf weten, maar dit is mijn mening en ik ken de nummers goed genoeg om te zeggen dat dit op korte termijn niet gaat veranderen.

The Scientist schreef:

- Twisted Logic :Alleen het 'backward-forward' deel is niet al te sterk. (Ken nog een (niet-coldplay) nummer waarin ik het backward-forward deel niet al te sterk vind trouwens, dat nummer is wel beter alls geheel) geef "Twisted Logic" eveneens 3,5*

Het backward-forward deel doet me danken aan Radiohead's Idiot SLOW DOWN (the tourist - ok computer). Echt cool dus, als je het mij vraagt.

Vind ik het minste nummer eigenlijk, Chris Martin blijkt niet zo'n schitterend live zanger (vergelijk met de studio-nummers...)

Mooie review! Ik zal eens kijken of jouw vergelijkingen opgaan... Word vervolgd.

JJ_D schreef:

Je hebt gelik ja!!! Dat vind ik ook al niet zo'n best stuk, wat ik bedoelde is Electioneering, waar het ook over Forwards en Backwards gaat, en ook dat stuk vind ik een minder deel in het nummer, begin van electioneeering vind ik erg goed. Begin van Twisted Logic ook wel...

Tis trouwens geen verrassing als je de Swallowed in the Sea - Warning Sign relatie niet hoort, ik weet ook niet waarom ik die altijd leg. Maar toch moet ik eer altijd aan denken (het is gewoon niet rationeel)

Talk gaan ze uitbrengen op single. 23 januari pas, dus misschien dat ze daarvoor eerst nog een andere releasen.

avatar van avdj
Er volgen inderdaad nog een aantal singles.

avatar van Music4ever
'What If' mag wat mij betreft als single worden uitgebracht, dat refrein is echt geweldig!
'Talk' is trouwens ook een goede single, heerlijke riff!

aERodynamIC schreef:
Overigens groeit dit album bij mij nog voor geen meter: ik vind inmiddels wel Swallowed By the Sea het mooiste nummer.
De eerste twee albums pakten mij wel gelijk en bleven mooi (sterker: werden persoonlijke favorieten, maar dat bleken ze dus al snel te zijn).
Dit album blijft maar afstandelijk overkomen op mij. Ik vrees dus dat er weinig groei meer inzit qua waardering (nog steeds 4*). Dus: This Is It !

Op zich is "X&Y" een heel goed album. Maar in vergelijking met de vorige twee albums staat dit album net een trapje lager. Of anders gezegd: als ik aan de 3 albums van Coldplay medailles moest uitreiken, zouden "Parachutes" en "A rush of blood to the head" het onder elkaar moeten uitvechten wie met de gouden plak zou gaan lopen, terwijl "X&Y" met brons zou staan toekijken.
Nu over "X&Y" zelf: tekstueel gezien is dit een weergaloos album, maar muziekaal klinkt het af en toe wat minder dan bij de voorgangers. Toch staan er op dit album heel wat juweeltjes. Dan heb ik het over opener "Square one", tekstueel wonder "White shadows", singel "Fix you", bonustrack "Till kingdom come" én het mooiste nummer van de cd "Swallowed in the sea".
Coldplay is één van mijn favoriete groepen en met dergelijke prachtige muziek zullen ze dat nog lang blijven.

avatar van bloempje24
Music4ever schreef:
'Talk' is trouwens ook een goede single, heerlijke riff!

Talk is inderdaad een van de beste momenten van de cd... totdat ik mijn tenen weer moeten krommen als Martin aankomt met zijn geniale tekst "Do you feel like a puzzle you can't find your missing piece".

sunzoo manley schreef:

Tekstueel vind ik dit album niet zo goed (goed is wel dat het niet over de gewoonlijke thema's gaat, Chris wil ons echt beter maken!!). Shiver (Parachutes) is gewoonweg de subtiele versie van 3 Doors Down's Loser (vind ik toch), maar dan muzikaal veel sterker.
Muzikaal gezien dan weer vind ik dit album echt sterk, beter dan de vorige. Alles klinkt gewoon voller, elke noot benadert de perfectie!