Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van lebowski
LOL, te underground Trouwens, volgens de MuMe-ers zijn er in de geschiedenis maar 12 betere albums gemaakt, dus geen zorgen advj.

avatar van Onderhond
En allemaal pop/rock albums. We leven in een saai muzikaal landschap. Maar off-topic

lebowski schreef:

dus geen zorgen advj.

Hoezo geen zorgen?
Mij maakt het geen reet uit hoor hoe hoog het hier gewaardeerd wordt

HiLL schreef:

Ja daarom zeg ik het ook!

Ik merk het nu ja Dacht dat je A Rush of blood to the head bedoelde met "debuutalbum". My mistake

avdj schreef:
De helft hier vind X&Y commercieel.

O.

(Ik heb trouwens niet gezegd dat specifiek X&Y commercieel is, maar goed.)

Maar toen Coldplay bezig was met de opnamen van deze plaat hebben ze eerst een compleet album in de prullenbak gegooid. Als ze echt zo commercieel zijn hadden ze die nummers gewoon uitgebracht.

Wat heeft dat nou weer met commercieel of niet te maken?

Verder vind ik dat ze met dit album een hele andere weg zijn ingeslagen. Het lijkt wel of ik helemaal niet meer naar Coldplay zit te luisteren als ik X&Y hoor... Tenminste niet naar mijn vertrouwde Coldplay waarvan ik in 2003 een geweldig concert heb gezien en nog lekker meezong met de leuke nummers als Shiver, Yellow, Trouble, My Place, etc....
Ik vind het echt stom wat ze nu doen.. en ze krijgen volgens mij ook echt een behoorlijk ander publiek.
Zelfs de mensen (bijvoorbeeld uit mijn klas) die naar de meest doorsnee top40-muziek luisteren hebben het over Coldplay en gaan zelfs naar concerten zoals die toen in juli.
Echt.. verschrikkelijk.
Alleen 'What if' kan mij nog een klein beetje bekoren.

[quote]Nubis schreef:

Metallica anno 2005 zou die demo's (om het zo maar te noemen) zonder na te denken uitbrengen. $$$$
Coldplay vond de kwalititeit te mager en nam een andere plaat op.

avatar van Koenr
1,0
avdj schreef:

Coldplay vond de kwalititeit te mager en nam een andere plaat op.

En ik vind de kwaliteit van deze plaat te mager.

avatar van avdj
Dat kan natuurlijk even goed
Maar ze hebben tussen A Rush.. en deze dus wel degelijk meer nummers geschreven. Het is niet zo dat ze even deze 13 hebben ingespeeld tijdens de sessies naar dit album toe.

Dat heb ik ook nooit gezegd. En ik bedoel met commercieel ook niet dat ze het alleen om het geld doen. En ik zeg ook niet dat ik dit album speciaal commercieel vind.. Gewoon Coldplay zelf is veranderd vind ik.

avatar van avdj
Oke, dan snap ik wat je bedoel

Nubis schreef:

Een band die niet verandert, is een band die stilstaat. Of de verandering ook past bij jouw smaak als luisteraar? Tja, dat zal altijd een kwestie van persoonlijke smaak blijven. En zo haken er fans af of komen er weer nieuwe bij.

Ik zie mezelf niet als een echte fan van Coldplay. De afgelopen jaren heb ik genoten van hun songs, maar op de een of andere manier kwam het op mij over als muzikaal behang. Weliswaar van een veel hogere orde dan het gemiddelde SkyRadio-nivo...maar toch. Alleen Clocks leek er voor mij echt op eenzame hoogte bovenuit te stijgen. Een nummer dat je echt pakt.

En toen kon ik bij toeval naar het Gelredome. Om een lang verhaal kort te maken: wat een ongelooflijke goede band is dit! Gedreven, open, professioneel, talentvol....vul zelf maar aan. Ik hoop dat dit geen "famous last words" worden, maar deze band gaat ons nog heel veel luisterplezier brengen.

En sinds het concert beluister ik ook X&Y anders dan voorheen. Het zijn krachtige popsongs, die de tand des tijds zeker zullen doorstaan.

avatar van avdj
Ik vind X&Y ook zeker niet slecht. Alleen het bonusnummer vind ik niet zo. Hoewel ie nog altijd stukken beter is dan het bonusnummer van de Japanse versie

avatar van predator
Music4ever schreef:

Ik hoor bij de eerste groep, blijf dit een fantastisch album vinden.

mie2

malkovich schreef:

Fix you is echt een prachtige song. Ben benieuwd hoe de single ontvangen wordt. Elke keer als ik deze op de radio hoor, krijg ik kippenvel.

Hij is door de 538 luisteraars gekraakt (was al tijdje geleden dus waarschijnlijk wisten jullie dit al maar ik las het nu pas). Ik kan er nog steeds niet over uit....

avatar van avdj
Het nummer moet je ook vaker luisteren, niet echt een goed nummer voor een single.

Ben ik het mee eens. Ze kunnen beter Talk en White Shadows uitbrengen op single. Ik denk dat die bij het grote publiek wel zullen aanslaan.

avatar van HammerHead
Oh nee, wat een ramp! Het door critici alomgewaarde elite station, radio 538, kraakt een nummer af van Coldplay!

Nee ze kunnen wel inpakken nu, da's duidelijk.

0,5
Iedereen vind diene coldplay hier zeker goed? Echt iets dat ik niet snap

neo
In Rotterdam rijdt al weken een tram helemaal vol met reclame van dit album. Nog meer plekken waar dit het geval is?

avatar van Nicolage Rico
In A'dam rijden zelfs taxi's en in Den Haag zijn die trams ook gesignaleerd. Ik zag die tram van de week nog rijden in R'dam. Ik vind het wel mooi, moet ik zeggen

En over "Fix You": ik vind het een geweldig nummer en een goede keuze om als single uit te laten brengen. Ik weet zeker dat dit nog een hit wordt. De meesten mensen die ik over dit album gesproken heb, beginnen allemaal over "Fix you", in positieve zin.

avatar van avdj
Inderdaad. Maar veel van die mensen kennen X&Y in z'n geheel neem ik aan? Wie Fix You één keer hoort zal denk ik niet echt enthousiast worden. Heeft toch een paar luisterbeurten nodig.

avatar van thaw04
Het 3de album Coldplay is erg gegroeid de laatste tijd. In het begin vond ik het allemaal maar een stuk minder dan de vorige albums vond ik maar hoogstens 2 nummers goed. Nu voel ik me echter steeds meer genoodzaakt het album een hoger cijfer te geven en is het elke keer genieten wanneer een nieuw nummer begint. Zelfs "Fix You" vind ik nu een mooi nummer wat in het verleden nog wel anders was

Als je Coldplay ook zo goed vind, check dan ook deze 2 nieuwe bands uit Amerika:
Highwater Rising, http://musicmeter.nl/?album=30468 en Lapush, http://musicmeter.nl/?album=30453
Als je ze wilt beluisteren ga dan eens naar hun site.

Een groeibriljantje, de nummers worden naar het einde van de cd toe ook steeds sterker behalve dan het laatste nummer, dat is een stuk minder dan de b-kantjes van speed of sound

Inderdaad absolute groeiplaat. Met als uitschieter het titelnr. , net zoals hun vorige cd.
Tja, en ik vind het nogal moeilijk om de cd's met elkaar te vergelijken. Je kunt zien dat Coldplay 'steeds meer (of promintenter) de gitaar' in haar muziek heeft gebracht. Het wordt dan wel minder subtiel (zoals bij het debuut), maar ik neem dat wel op de koop toe hoor...
X&Y is qua gitaarwerk wel een hoogtepunt, vind ik.

avatar van miak
trouwens ik heb gelezen dat Justin Timberlake heel veel inspiratie aan Fix You had... Hij heeft er uren naar zitten luisteren en eenzelfde soort lied gemaakt :S

Wat heb ik toch een hekel aan dit zeurdig stelletje.

avatar van Coldplayer
zo, dat is eruit. Als het nou nog onderbouwd was of enigzins over dit album ging was het misschien niet een totaal nutteloze opmerking geweest....

nicolas
kheb nog geen commentaren gezet maar ik wil gewoon ff zeggen dat toen ik het album kocht, de eerste 3 nummers beluisterde en een maand aan de kant heb gezet. toen ik tickets te pakken had voor het concert in belgie, heb ik mezelf verplicht ernaar te luisteren en wat blijkt: fan-tas-tisch!! square one en vooral fix you zijn prachtig gewoon. speed of sound vond ik op de radio een prachtig nummer, maar nu vind ik het één van de mindere op de cd. de bonustrack 'til kingdom come' heeft ook wel een mooie melodie maar is soms nogal cliché. je weet wat er gaat komen. een (persoonlijk) uitmuntend album!! 4,5*

avatar van Coldplayer
Ik vind til kingdom come ook wel wat hebben hoor. Inderdaad voorspelbaar misschien en kwalitatief niet super maar hij klinkt gewoon wel lekker. Misschien ook omdat er na een redelijk zwaar album met veel 'stadionrock' nog ff een luchtig akoestisch liedje achteraan wordt gegooid als afsluiter. Het akoestische zoals we bv van parachutes gewend zijn mis ik een beetje op X&Y. De momenten waar het akoestische toch op deze cd terugkomt kan ik wel waarderen, zoals bv het eind van Square One en Till Kingdom Come dus...

avatar van Yak
Yak
Beetje flauw, maar goed: Everything sounds like Coldplay now.
[via Momi]