Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)

avatar van Music4ever
Parachutes is erg mooi ja. Hadden ze alleen die maar gemaakt..........

Beetje kinderachtig om dat steeds weer te zeggen.
'Parachutes' was idd een schitterend debuut maar de opvolger 'A Rush Of Blood To The Head' is muzikaal gezien een stapje hoger en persoonlijk vind ik hem ook beter. Met 'X&Y' zijn ze een beetje de synthesizer/keyboard hoek ingeslagen maar ook dat album kan ik erg waarderen. Ik hoop overigens wel dat ze weer snel de AROBTTH kant opgaan want dat is gewoon het beste wat Coldplay heeft gemaakt. Ik kan me ook niet voorstellen dat jij AROBTTH niet zo goed vindt. Hoe vaak heb je hem eigenlijk beluisterd?

Parachutes is erg mooi ja. Hadden ze alleen die maar gemaakt..........

Een band, en zeker Coldplay, moest na Parachutes nog een lange weg afleggen naar volwassenheid. Volgens mij wordt X&Y hun eigen sound, waarin ze in de toekomst verder zullen werken. Daar heb ik helemaal geen probleem mee, alleen zal al hun andere werk overschaduwd worden door ARoBttH en Parachutes uit hun beginperiode...

avatar van Paalhaas
Music4ever schreef:
'Parachutes' was idd een schitterend debuut maar de opvolger 'A Rush Of Blood To The Head' is muzikaal gezien een stapje hoger.

Dat zijn jouw woorden.

avatar van VanDeGriend
Ik vind ROBTTH en P vergelijkbare albums. X&Y laat inderdaad een wat robuuster en misschien meer mainstream geluid horen. Zelf vind ik dat niet eens zo verkeerd. De eerste twee cd's hebben prachtige hoogtepunten maar die worden mij eigenlijk net wat te vaak afgewisseld met een al te lievig liedje

Ben niet heel erg fan van Coldplay maar ze maken wel goede muziek. Van dit album heb ik alleen Fix You (via The OC) gehoord, en de lange versie is echt ronduit geniaal. Vooral op het moment dat er een hele andere, harde, melodie komt. Moeilijk te beschrijven, maar ik bedoel de bridge vlak voor het einde. Prachtig gewoon.

Music4ever schreef:

Beetje kinderachtig om dat steeds weer te zeggen.
'Parachutes' was idd een schitterend debuut maar de opvolger 'A Rush Of Blood To The Head' is muzikaal gezien een stapje hoger en persoonlijk vind ik hem ook beter. want dat is gewoon het beste wat Coldplay heeft gemaakt. Ik kan me ook niet voorstellen dat jij AROBTTH niet zo goed vindt. Hoe vaak heb je hem eigenlijk beluisterd?

Grappig. Ik mag niet zeggen dat ik Parachutes het beste vind en wat doe jij vervolgens..

AROBTTH kant opgaan want dat is gewoon het beste wat Coldplay heeft gemaakt

Hehe geeft niks. Maar he ieder zijn mening ik vind dat op A rush geen stapje omhoog wordt gegaan. Is het knapper gemaakt allemaal? Ok een keyboardje erbij..prima maar stap hoger daarmee? En ja ik heb het genoeg gehoord om het niet goed te vinden, geloof me. Heb hem zelfs gekocht ooit. Spijt van! Wil je em hebben?

Ja!

avatar van starbright boy
Grootse teleurstelling. Alles wat ik leuk vond aan Coldplay werkt hier niet meer. Ik zet gefrustreerd Parachutes nog eens op.

avatar van Nicolage Rico
HiLL schreef:

Maar jij hebt het minstens 10 x gezegd dat je Parachutes veel beter vindt. Nu weten we het onderhand wel..

avatar van Music4ever
Dat bedoelde ik ook te zeggen.
HiLL heeft onderhand zo'n 25 keer gezegd dat Parachutes het enige goede album van Coldplay is en hij heeft ook al zo'n 25 keer gezegd dat X&Y niks is. Nu weten we het wel hóór HiLL!

avatar van The Scientist
1,0
Ik heb deze nu weer een keer geluisterd, maar het gaat me steeds minder boeien, net als AROBTTH eigenlijk, Parachutes blijft wel een goed niveau houden, ben het wat dat betreft dus met Hill eens. Veel van de tracks op dit album zijn inwisselbaar, en nummers als Fix You en What If vind ik echt helemaal niks meer aan.

(zullen we op de parachutes-pagina maar verder praten HiLL )

avatar van bloempje24
JJ_D schreef:

Klopt. Coldplay heeft een keuze gemaakt, zoals Radiohead in 1998 ook een keuze maakte (weliswaar een andere keuze). Coldplay heeft een goede potentie, maar ze hebben besloten om op halve kracht, met minimale inspanning, een maximaal (commercieel) rendement er uit te halen. Coldplay weet ook donders goed dat U2 niet eeuwig door kan gaan. Iemand moet dan toch die doelgroep bedienen...

X&Y is het begin van het einde wat betreft Coldplay's sterke nummers en mooie muziek.

Dat bedoelde ik ook te zeggen.

Jij weet het blijkbaar nog niet, want je vindt A Rush of.. nog steeds beter.

Dat bedoelde ik ook te zeggen.

Haha....zucht. Dat doe ik ook omdat A Rush hier zoooooo wordt opgehemeld!

Koenr schreef:

Jij weet het blijkbaar nog niet, want je vindt A Rush of.. nog steeds beter.

Wahaha

bloempje24 schreef:

Ik zou voorzichtig met X&Y als begin van het einde te zien. Beetje voorbarig. Het is nog erg onduidelijk hoe volgende platen gaan klinken. Laten we oordelen als we wat realeses verder zijn. Misschien blijkt X&Y wel juist een opmaat voor heel veel moois.

Ik zie in deze hele X&Y bashing overigens wel een analogie met het begin van de carriere van U2. Destijds was ik een groot liefhebber van Boy en October, zoals de meesten hier zullen weten, de eerste 2 platen van U2.

Interessant vond ik ook dat vrij weinig mensen nog van U2 hadden gehoord. Laten we zeggen dat ze in die tijd de status hadden die Interpol nu heeft. Bekend bij een groep muziekliefhebbers maar totaal onbekend bij het grote publiek.

Zo'n beetje toen War uitkwam, maakte de groep de stap naar het grote publiek en was voor mij, en een aantal van mijn vrienden, de lol eraf en deden we vrolijk aan War-bashing, terwijl dat natuurlijk helemaal geen slechte plaats is (vind ik dan he..). Als t voor t grote publiek is, kan het niks zijn, zo vond ik toen. Nu niet meer.

Als ik de discussies hier zo een beetje volg, lijkt het er soms een beetje op dat X&Y de War is van Coldplay.

U2 heeft na War nog een aantal fenomenale platen afgeleverd. Ik zie het Coldplay ook doen.

wavanbuuren
Dat van die fenomenale platen hoop ik met je mee, maar als ze in deze U2 hoek blijven hangen zal ik snel afhaken ben ik bang

VanDeGriend schreef:

Alleen vind ik X&Y (los van het grote publiek en alles gezien) ook echt een hele matige plaat.

Ik ken War van U2 verder niet.

Coldplay is U2 niet en klinkt niet als U2. Waarom zouden ze dan naar een U2 status streven?

Toine Rorije
JJ_D schreef:
Waarom zouden ze dan naar een U2 status streven?

Dát hebben ze zelf geroepen. Ook kun je niet ontkennen dat ze in vergelijking met voorgaande albums een stadionvullender geluid hebben gekregen. En als brian eno dan ook nog aan je album meewerkt heb je al helemaal de schijn tegen.

Toine Rorije schreef:

Is dat zo ?
Zou eigenlijk bij het volgende album pas moeten.

ik denk dat het tijd wordt op over te gaan op de Doves

avatar van Arno
Ik moet toegeven dat Parachutes en A rush of blood to the head terecht in de all time top 5 staat (toch zeker a rush of blood), maar deze X&Y vind ik een stuk minder. Ik vind ze gewoon afgezaagd. Gewoon een mengeling van de eerste twee albums. Maar toch nog 3,5*

avatar van Arno
Iedereen vindt speed of sound zo goed omdat het om clocks lijkt. Maar ik vind dat eerder een reden om het niet goed te vinden, toch?

Arno schreef:

Als je een beetje de discussie bij dit album leest, zie je dat de meesten het hier met je eens zijn.

avatar van The Scientist
1,0
Ik vind het niet slecht omdat het een kopie van clocks is, maar omdat het een slechte kopie van clocks is.

avatar van avdj
Nummer van het jaar bij MTV dus hou maar op met zeuremn

Arno schreef:

Wat doet jullie dan aan 'Clocks' denken?? De geniale piano-intro, dat is het enige verband dat ik zie. Want 'Speed of Sound' zo volledig misstaan hebben op ARoBttH.

Electro_
Ik heb niet alle teksten hier gelezen want het zijn 32 (!) bladzijden, maar in de nieuwe single "Talk".. Dat melodietje is echt gejat van Kraftwerk's "Computer Love" toch?