The Scientist schreef:
EDIT: gaat wat mis met quoten, wil iig de afgelopen 2 berichten van JJ_D quoten
Allereerst wil ik vast zeggen dat je me (denk ik) niet helemaal goed begrijpt, het is niet zo dat ik het een slecht album vindt ofzo. Er zitten zeker ook goede momenten in. Wat ik vind is gewoon dat de voorgangers beter zijn.
- Square One vind ik een beetje voortborduren op het openingsnummer "Politik" van "A Rush....". De 'explosie' in dit nummer, waarbij de drums worden opgeschroefd en er een bas bijkomt, is inderdaad een lekker moment. Maar ik vind dat ze dit beter doen in "politik", waar in een keer het nummer harden wordt. Het einde van dit nummer vind ik werkelijk briljant en is voor mij ook het hoogtepunt van de CD, dit nummer komt op 4*
- What If gaat een beetje uit van hetzelfde principe als 'Trouble" en "Amsterdam" (iig het begin). Alleen vind ik in deze beide nummers de piano een stuk overtuigender klinken. Bovendien vind ik de stem van Chris in beide voorgangers overtuigender. Ook het "Oooh... Oooohhh" gehalte is op dit nummer duidelijk aanwezig, ook daar ben ik geen fan van. Wat dit betreft vind ik "Amsterdam" beter omdat dat minder bombastisch klinkt, wat 'puurder'. Al bij al maar een matig nummer, 2,5*
- White Shadows vind ik zelf een van de betere nummers, lekker vlot nummer. Ligt qua drums een beetje in het vervolg van Clocks. Heeft ook een erg pakkend refrein (heb er een week mee in mijn kop gezeten) dat ik overtuigender gezongen vind dan het meeste andere van X&Y. Dit nummer komt voor mij uit op 4,5*
- Fix You is op zich geen slecht nummer, maar als je 'The Scientist" kent weet je dat Coldplay een stuk beter kan. Vind de teksten van "The Scientist" duidelijk beter, en ook de fantastische opbouw in dat nummer (instrumenten die er 1 voor 1 bijkomen) vind ik echt geniaal. Wat ik aan "Fix You" wel mooi vind is het stuk waarin ze allemaal zingen. Beter dan de eerste ballad iig. deze krijgt 3,5*
- Talk heeft een lekkere Gitaar-riff erin zitten (die ze van Kraftwerk hebben, maar daar heb ik geen moeite mee). Ik vind dit nummer veel weghebben van "In My Place" alleen loopt hij minder lekker, vind de tempowisselingen een beetje kunstmatig overkomen. Dit gebeurt in "In My Place" veel beter. Vind de eerder uitgelekte versie van "Talk" wel een erg lekker nummer. deze krijgt ook 3,5*
- X&Y Vind ik een erg goed begin hebben, vooral die gitaarnoot voor "I dive in at the deep end" vind ik heel lekker klinken. Helaas gaat dit nummer daarna ook wel erg veel het 'Oooohhh.. Ooohhhh-gebied' in, wat het voor mij een beetje verpest. Klinkt niet echt als een nummer van z'n voorganger (heeft wel weer een echte coldplay-sound) maar volgens dit principe staan er op deze CD nog een aantal (o.a. Low en Hardest Part). Door het mooie begin nog 3*
- Speed of Sound of "Clocks 2" vond ik eerst wel een goed nummer, maar toen ik "Clocks" weer hoorde daarna besefte ik dat het eigenlijk weinig voorstelde. Zelfde soort drumlijn en ook weer een karakteristiek piano-stukje dat continu terugkomt. Alleen was het geheel in "Clocks" minder opgeblazen en klinkt het allemaal wat puurder. Hier ga ik voor 2,5*
- A Message vind ik zelf het beste nummer van het album, eindelijk weer eens die lekkere gitaar, die voor de rest zo weinig te vinden is op de CD. Vind deze wel wat weghebben van "Don't Panic" qua gitaar en opbouw, en ook de teksten van dit nummer vind ik goed! Vind alleen het refrein wat zwakker. Met dit nummer laat coldplay wat mij betreft zien dat er nog wel toekomst in zit. weer 4,5*
- Van het hoogtepunt meteen naar Low een toepasselijke naam, voor mij het dieptepunt van het album. Weer een 'Clocks-drum' erin. In dit nummer begint zelfs de stem van Chris Martin me te vervelen, vind hem hier irritant worden. Ook de toon waarmee hij "I feel low" zingt vind ik allesbehalve geloofwaardig. Voor mij komt deze niet verder dan 2*
- The Hardest Part vind ik ook geen al te goed nummer, ik mis de spanning in het nummer een beetje, het kabbelt een beetje voort. Ook de teksten vind ik nietszeggend en onovertuigend. Maar instrumenteel is hij wel beter dan "Low" dus toch 2,5*
- Swallowed in the Sea vind ik dan alweer een hele vooruitgang, begint lekker rustig en bouwt lekker op. Doet mij om een of andere reden altijd aan "Warning Sign" (voor mij een van de mindere "A Rush.."-nummers) denken. Alleen ligt het tempo wat hoger, wat het ten goede komt. Jammer genoeg begin ik de teksten naarmate het nummer vordert wel erg eentonig worden, voor mij is dit 3,5*
- Twisted Logic herinnert mij altijd aan "Daylight" denken, alleen vond ik die een tikje beter doordat die intstrumenteel iets beter in elkaar zit. Desondanks vind ik het wel een lekker nummer waarin de teksten ook weer beter worden, alleen het 'backward-forward' deel is niet al te sterk. (Ken nog een (niet-coldplay) nummer waarin ik het backward-forward deel niet al te sterk vind trouwens, dat nummer is wel beter alls geheel) geef "Twisted Logic" eveneens 3,5*
- En dan de bonustrack [b]Til Kingdom Come[b] deze doet me altijd aan "Sparks" en "Green Eyes" denken. Net als in "A Message" weer die lekkere gitaar erin. Alleen vind ik om een of andere reden de tekst niet heel lekker lopen, qua instrumenten voor mij het beste nummer van de CD. Als geheel is ie minder dan het geniale "Sparks" maar nog steeeds 4,5*
Dit komt als geheel uit rond een gemiddelde van 3,5* maar omdat ik de algemene sound van het album toch wat eentonig vind en ik vind dat veel nummers veel op nummers van de voorganger lijken gooi ik er nog een halfje af en zit ik op 3*. Ik vind het echt geen slecht album ofzo, zitten zeker ook stukjes in die lang in je hoofd blijven zitten. Heb dit album op 4* gehad, maar hoe meer ik hem luisterde, hoe meer ik telkens dacht: "die vorige waren toch een stuk beter." Ik zet nog steeds wel af en toe deze CD op, maar hij zal toch verder naar achteren in de kast gaan dan zijn voorgangers.
Zo, ik hoop dat ik je vraag nu een beetje beantwoord heb, dit is iig echt het langste verhaal dat ik hier ooit geschreven heb

, dus ik heb mijn best gedaan. Of je het in grote lijnen met me eens bent moet je zelf weten, maar dit is mijn mening en ik ken de nummers goed genoeg om te zeggen dat dit op korte termijn niet gaat veranderen.
Ben al een tijdje aan het vergelijken, ik denk dat ik rond de jaarwisseling zal re-reviewen, kijken als ik het eens ben. Sorry voor het lange wachten... Je hebt me ook met heel wat werk opgezadeld...