The Smiths - Meat Is Murder (1985)

Label: Rough Trade

1. The Headmaster Ritual (4:52)
  2. Rusholme Ruffians (4:19)
  3. I Want the One I Can't Have (3:12)
  4. What She Said (2:40)
  5. That Joke Isn't Funny Anymore (4:57)
  6. How Soon Is Now? * (6:43)
  7. Nowhere Fast (2:35)
  8. Well I Wonder (4:00)
  9. Barbarism Begins at Home (6:55)
  10. Meat Is Murder (6:02)
tondeman
Ikzelf vind de originele cover trouwens mooier:

avatar van lebowski
Vandaag van Rotterdam naar Groningen in de auto non-stop deze cd gedraaid en tevergeefs gezocht naar zwakke momenten. Heerlijke teksten en op cd de bonus van How Soon is Now (staat niet op mijn elpee). Halve ster erbij!

avatar van prca
Classic album, zonder zwakke momenten en met "Well I Wonder" als perso favo

avatar van AriTupari
Ook mijn favoriete Smiths-album. Idd., die basslijnen alleen al. Luistert als album in zijn geheel ook beter weg dan de anderen waar je het van een aantal songs moet hebben. Hier ga je echt doorheen zonder pauze, zonder zwakke momenten en dat blijft de sterkte van deze Meat is Murder.
Een dikke 4,5

Jornaquin

Feeder
Jornaquin schreef:

avatar van Brain Stew
Goeie Ton!

luisteraart
Doodzonde dat op mijn exemplaar How Soon is Now niet staat, maar ik ga er niet speciaal nog een exemplaar voor kopen.

Wel pissig kun je worden van al dat gezeur over misgelopen inkomsten door illegaal downloaden, en dat je nooit iets over dit soort gefuck hoort.

Nou ja, ik doe het er maar mee. Meer dan 5 sterren kan ik dit niet geven, maar met How Soon is Now er bij hadden het er minimaal 6 geweest. Dat zal ze leren, de geldwolven!

avatar van mic
mic
prca schreef:
Classic album, zonder zwakke momenten en met "Well I Wonder" als perso favo

Idem.
In de Uncut stond dit nummer geneens tussen de 30 beste Smiths nummers.

Een interview én kijkje in de studio!

Mijn favoriete Smiths-album. Ik vind de sfeer die dit album uitstraalt zeer bijzonder. De albums die hierna kwamen, TQID en SHWC, zijn ook erg goed, maar hebben mij, zelfs als Smiths-fan, toch minder te zeggen dan dit album. Misschien ligt het ook grotendeels aan de sound van dit album, ik weet het niet precies.

Een verdiende notering in mijn top-10.

fastpulseboy
Waverick schreef:

Een verdiende notering in mijn top-10.

hoewel ik de nummers van deze echt briljant vind, ben ik juist minder gecharmeerd van de sound. Ik vind bijvoorbeeld de eerste plaat die hiervoor kwam veel beter geproduceerd...
en strangeways spant wat dat betreft de kroon, maar dat is misschien ook wel meer de tijdsgeest.

fastpulseboy schreef:

Ik denk dat het een kwestie van andere smaak is. Ik vind bijvoorbeeld hun latere periode minder dan de periode t/m 1985, omdat het naar mijn idee te poppy werd. Verder vind ik nummers die de heren zelf geproduceerd hebben beter dan andere producties. Voor mij staat in ieder geval wel buiten kijf dat The Smiths 1 van de beste bands is die deze planeet ooit gekend heeft. Vraag naar mijn vinyl-verzameling en ik heb ruimte tekort op MM

avatar van Reint
Briljante plaat, maar misschien mijn minst favoriete.

Het titelnummer is prachtig, en ik snap niet dat sommigen dat niet inzien.

Feeder
Reint schreef:

Het titelnummer is prachtig, en ik snap niet dat sommigen dat niet inzien.

Jantje wel

avatar van Reint
Zozo, leg dat dat eens uit. :+

fastpulseboy

hmmm, verzameling vergelijken?

avatar van Reint
Poppy? Als je The Smiths poppy zou noemen, is dat nog altijd geniale pop zoals weinigen dat kunnen. Maar dat is slechts mijn mening.

@Reint: dat is ook mijn mening.

@fastpulseboy: dat is prima. Hier op MuMe of via e-mail?

avatar van TerryA
Mijn favoriete Smiths-album

ook mijn favoriete "stand alone" Smiths album, en ook een zeer gelukkig eigenaar van een 10" vinyl kopie!

Ik zweer uiteindelijk voor de kwaliteit van de originele UK-persing. Voor mijn gevoel klinkt het gewoon voller dan de andere persingen en cd's, maar dat kan ik natuurlijk ook mezelf wijsgemaakt hebben. Wanneer ik dit album wil draaien grijp ik in ieder geval meteen naar de Engelse.

avatar van Reint
Engelse persing. Hoe kom je daaraan? De playlist is zeker wel hetzelfde?

Reint schreef:
Engelse persing. Hoe kom je daaraan? De playlist is zeker wel hetzelfde?

Gekocht op een beurs. De playlist is inderdaad hetzelfde (zonder How Soon Is Now). En alleen in de UK-persingen staat een stukje tekst in de afloopgroef. Bij Meat is Murder is dit op kant A: "ILLNESS AS ART" en op kant B: "DOING THE WYTHENSHAWE WALTZ"

avatar van Reint
Ahja. How Soon Is Now? hoort eigenlijk ook niet op dat album (This Charming Man stond in eerste instantie ook niet op het debuut, da's dan wel weer opmerkelijk). Die UK-persing lijkt me best gaaf om te hebben. Is dat ook met die andere voorkant, en die zeg maar vier keer?

Inderdaad viermaal de beeltenis van de soldaat. Maar deze staat, voor zover ik weet, op iedere vinyluitvoering zo afgebeeld.

Bij een aantal Nederlandse persingen van het debuut zat trouwens een promo met daarop This Charming Man (omdat TCM als single destijds niet werd uitgegeven in Nederland). Dat is ook een leuk item in mijn collectie.

avatar van Reint
Haha. Wat heb je allemaal aan vinyl of obscure cd's?

Ik heb je een bericht gestuurd.

Dat heb ik gemerkt.

avatar van Omsk
Nowhere fast, That Joke Isn't Funny Anymore en Rusholme Ruffians horen bij de allerbeste Smiths nummers. Die laastste kan ik echt onbeperkt luisteren.

EVANSHEWSON
Meat is Murder.

Zeker voor vegetariërs, veganisten en Paul Mc Cartney.

avatar van Cygnus
EVANSHEWSON schreef:
Meat is Murder.

Zeker voor vegetariërs, veganisten en Paul Mc Cartney.

Nee hoor, ook deze carnivoor vindt het een topplaat...