Ik heb hem dan toch eindelijk op CD gekocht, 2,50 was hij. Dat vond ik een mooie prijs, zeker vanuit mijn startpunt van eigenlijk 2,5 punten.
GIster avond dan goed beluisterd, alleen de nummers bleken achteraf wat door elkaar gehusseld omdat ik disc 1 en 2 ha geripped maar de nummers van disc 2 niet had veranderd, dus hoorde een andere volgorde die voor mijn gevoel helemaal klopte.
Dit is eigenlijk een typische Lou Reed plaat, doet niet echt onder voor Ecstasy, The Raven en Set the Twilight Reeling. Het is voor mij eigenlijk ook een heel logisch vervolg van de eerder genoemde platen.
De enige factor die deze plaat voor mij naar beneden trekt is Metallica, omdat de combinatie gewoon niet lekker loopt. Lou kan best wat 'hardere' instrumentaties hebben, maar zo 'ruw' en dus ongepolijst als deze is net te hoog gegrepen.
Het klinkt dan vaak ook alsof het in 1 take, live op plaat is gezet.
Dat gevoel heb ik vooral bij 'Brandenburg Gate' omdat Lou zichzelf daar verliest zodra de distortion open knalt en hij bijna over zijn woorden begint te struikelen, het geroep "SMALLTOWN GIRL" van James Hetfield is ook niet gelukkig en loopt de zanglijnen van Lou eigenlijk in de weg. Op dit nummer loopt het dus niet helemaal lekker en maken ze er een bende van, al opend hij wel gewelidg. Het opend als een typische Lou Reed song, ontaard al snel in een bak ongestructureerde herrie.
Zo als mijn speler hem te pakken had kwam 'Frustration' op nummer 2, een 8 minuten durende song. Hier is wat mij betreft helemaal niets mis mee. De combinatie klinkt. Lou klinkt her en der wel wat oud en dat doet af aan zijn uitspraak. Maar ook dit is een typische Lou Reed song met een Metallica sausje er over heen.
Vervolgens kwam bij mij 'Little Dog' langs, wat ik ook direct kon bestempelen als een typische Reed song. Tekstueel heeft het wat dubbele bodems en vind ik dit ook tot een van de betere songs van het album behoren. Metallica heeft op dit nummer amper een aandeel en dat is dan ook direct een hele ademlating.
Vervolgens 'The View', de single. Qua tekst weet ik niet direct waar ze naar toe willen en lijkt het alsof ze wat random worden hebben opgeschreven. Naarmate de song vordert komt dat thema toch duidelijk naarvoren. Ook hier heb ik het idee dat het in 1 take op plaat is gekwakt en de versterkers te hard stonden, Lou hoort zichzelf niet al te best en klink soms wat onnatuurlijk. Al is dat zeker het hele nummer niet het geval. Hetfield is hier dan enigsinds verfrissend en is dat een aaridge wisselwerking tussen Lou en Hetfield, als soort van boze schreuwer. Ik moet hier een beetje denken aan van die screamobandjes(de vergelijking gaat qua stemgebruik totaal niet op; wees niet bang), een zanger die de verses zingt en eentje die de choruses uitblairt. Ik snap de keuze als single niet helemaal, niet echt een uitnodigend nummer om mensen naar je plaat te trekken en ze uitnodigen om te lusiteren, tenzij je echt Lou Reedfan ben en Metallica ook wel aankan. Een beter single had bijvoorbeeld 'Iced Honey' geweest, wat poppier in het gehoor ligt en meer een standaard Reed song is. Meer daar over later.
Next: Dragon. Net zo'n nummer als Little Dog, alleen is Metallica wel duidelijk aanwezig. Ook dit vind ik helemaal geen slecht nummer en kan ik hier ook het niet vermijden om dit te bestempelen als een typische Reedsong. Metallica zorgt net voor dat randje wat het voor de oudere Reed-fan te hard maakt en Reed zorgt er voor dat Metallica-fans iet door te komen is.
Reed heeft toch een kenmerkend stemgeluid, en daar moet je van houden. Typisch geval van je houd er niet van of je houd er wel van, in het laatste geval kan je alle vorige platen blindelings beluisteren(Reed is niet vies van experimenteren, zo ook met dit metal bandje en zal het nog wel eens voorkomen in de gehele discografie dat hij flink op zijn bek gaat, maar saai wordt het nooit).
Next Up: 'Pumping Blood'. Opend met violen, wat een zeer verfrissend geluid is tussen al dit gitaargeweld. De inkomende bassdrum, die hier(op deze plaat) eens niet als een plasticdoos klinkt, voorspelt een knallend gitaar geweld. Dat komt er dan ook. Puming Blood is ook een typische Reed song met wat Metallica herrie, maar het experimentele is hier zeker aanwezig. Het is geen 'New York' waar Reed zo sexy in de maat praat, maar hey!
Vervolgens 'Junior Dad', "the greatest dissapointment". Schitterende song, dit vind ik nou pure klasse en is een klein meesterwerk van ome Lou. Dit kan je nou moelijk echt slecht vinden, tenzij je deze plaat hebt opgezocht om ouderwetse trashmetal van welleer te horen van Metallica. Echt een fantastische Reed song, en had zo op 'Ecstasy'of 'Set the Twilight Reeling' gepast, de tekst vind ik ook sterk alleen brengt opa Reed, want hij is inmiddels toch de 70 gepasseerd en zou hij eigenlijk met pensioen kunnen. De tijdsduur is misschien wat te lang, maar het is dan ook als afsluiter bedoelt en loopt het album zo rustig uit. De riff is misschien niet erg bijzonder maar klinkt wel rete lekker en past ook precies bij deze oude rocker. Fantastisch nummer, zonder meer. (Al had er na 15 minuten wel een stop op gemogen)
'Mistress Dread', opend wat experimenteel wat sommige users als storend of als 'herrie' kunnen ervaren. Wat Metallica vervolgens doet. Dat is herrie. Ik vind dat zij hier hun stempel toch te duidelijk opdrukken en dat is jammer. Zelfde gevoel als bij 'The View' en 'Brandenburg Gate'. 1 take, Lou die de muziek niet kan volgen en op zijn eigen tempo gaat bairen en klinkt hier een beetje als Grandpa Simpson. Erg zonde, want de tekst is niet eens zo slecht.
'Iced Honey', dat vond ik toen ik de plaat voor het allereerst hoorde, zo goed als een jaar geleden, het beste nummer. Misschien omdat daar niet zo veel aan te verpesten was. - Ik ging nogal negatief ingesteld naar deze plaat luisteren- .
Typische Reed song. Als hij het alleen had gedaan waren het de powerchords geweest en hadden die kleine hooks er niet aangezeten, dat is dan de bijdrage van Metallica. De distortion is misschien to much, maar opzich een prima song. Hetfield zingt hier ook 'in dienst van het nummer', alleen had die "Honneeeaaaahhhh" niet gehoeven, "Honeeey" had hier genoeg geweest. Aardig nummer, niet té bijzonder en niet zo bijzonder in deze samenwerking omdat er interessantere dingen op de plaat te vinden zijn. See if the ice will meld for you
Mijn selectie sluit af met "Cheat on Me', een nummer wat nogal desolaat opend, een echte afsluiter met een nare insteek. Tot aan +/- drie minuten een typscihe Reed song met wat 'noise' e.d. wat wel wat heeft. Reed klinkt ook hier echt oud. Na vier en een halve minuut komt ons metalen backingbandje er bij. Dat klinkt vrij standaard. Tak Tak boem, tak tak boem. De gitaar borrelt op, takatakata. Lou zingt over dat hij veel harten gaat breken en nog meer gaat veroveren. Met deze plaat is dat duidelijk niet gelukt. De vraag wordt gestel: "Why do I cheat on me?", wellicht omdat de combinatie van geluiden en artiesten onnatuurlijk klinkt en niet lekker uit is gewerkt. Zodra Reed en Hetfield weer door elkaar gaan zingen wordt het een bende..
Productioneel vind ik wel dat het allemaal inorde is en komt Metallica zo droger wel aardig uit de verf, zo klinken overigens veel Reed platen.
De combinatie van de twee artiesten is niet natuurlijk en had eigenlijk nooit gecombineerd moeten worden, het experiment is leuk en ik vind ook deels geslaagd. De twee achterbannen van beide artiesten zijn dusdanig groot en een bepaald 'product' gewend waar dit zo ver vanaf staat dat het eigenlijk nooit goed had kunnen worden ontvangen. Ik denk ook dat op deze site, Musicmeter, zo'n 70 procent van de stemmen van teleurgestelde Metallica-fans zullen zijn, en 20 procent teleurgestelde Reed-fans zullen zijn, want dit is toch wel wat anders dan de rest van Reeds werk. Ik heb door de bubbel heen kunnen prikken en ben tot de conclusie gekomen dat dit geen top plaat is, ook goed is een te grote benaming.
Wel oke, met een aantal zeer sterke nummers. De uitvoeringen zijn soms niet optimaal maar zijn vaak ruim voldoende.
Mijn favorieten:
'Little Dog', 'Junior Dad', 'Frustration' en 'Dragon'.
Nummers die voor mij bij de bodem behoren zijn:
'Brandenburg Gate(opend zo sterk)', 'The View'(bende door hoekig rif e.d.), 'Mistress Dread'.
Mijn afspeel volgorde was:
7. Junior Dad
8. Mistress Dread
9. Iced Honey
10. Cheat on Me
Wat mij betreft is de afwisseling zo beter en krijg je niet direct de minste nummers achter je kiezen waardoor je eigenlijk al geen trek meer hebt in de rest van het album. Sloop 4/5 minuten van Junior Dad af en je hebt een, wat mij betreft, beter exemplaar van Lulu en lusiterd het beter weg.
Ik sluit af met een 3*, ik had een jaar nodig om dit album te gaan waarderen.