The Notorious B.I.G. - Ready to Die (1994)

Label: Bad Boy

1. Intro (3:24)
  2. Things Done Changed (3:57)
  3. Gimme the Loot (5:04)
  4. Machine Gun Funk (4:16)
  5. Warning (3:40)
  6. Ready to Die (4:24)
  7. One More Chance (4:43)
  8. #! *@ Me (Interlude) (1:31)
  9. The What (3:57)

met Method Man

10. Juicy (5:03)
  11. Everyday Struggle (5:19)
  12. Me & My Bitch (4:00)
  13. Big Poppa (4:13)
  14. Respect (5:22)
  15. Friend of Mine (3:28)
  16. Unbelievable (3:43)
  17. Suicidal Thoughts (2:54)
  18. Who Shot Ya? * (5:19)
  19. Just Playing (Dreams) * (2:43)
Jocharo-T
Ik kan mijzelf niet een grote Hip-Hop fan noemen, maar The Notorious B.I.G. kan bij mij toch niet stuk. De flow van de man is ongeëvenaard en in mijn ogen was Biggie echt met afstand de beste rapper die ooit geleefd heeft. Eeuwig zonde dat hij veel te vroeg is overleden waardoor we het met maar twee albums moeten doen.

Alleen de Intro vind ik al helemaal te gek met al die snippets. Volgens mij hoorde ik ook nog Snoop Dogg langskomen, ben alleen niet zo thuis in de Hip-Hop dus kan het ook fout hebben.
Om de jeugd en het opgroeien van Biggie zo voorbij te horen komen vind ik echt te gek. Vind het één van de strakste Intro's die ik ken, evenals de Intro van Life After Death.

Na de Intro is het helemaal genieten. Het ene top nummer volgt het andere op. Na One More Chance wordt de flow waarin je zit echter bruut verstoord door een complete overbodige en ranzige Interlude. Waarom die erop gezet is begrijpt volgens mij echt helemaal niemand. Maar goed, het is maar een track van anderhalve minuut en je kan hem ook skippen.

De nummers die daarna volgens vind ik ook erg sterk, tot en met Big Poppa. Daarna krijgt de plaat een inzinking van jewelste met nummers als Respect, Friend of Mine en Unbelievable. De plaat was echt velen malen sterker geweest als ze die drie tracks en de Interlude eraf hadden gelaten. Het album sluit in ieder geval weer geniaal af met Suicidal Thoughts.

Van de Bonus Tracks vind ik Who Shot Ya echt een k*t nummer en dat komt voornamelijk door die kerel die er constant doorheen loopt te blèren met 'As We Proceed, to Give You What You Need'. Die gozer verpest echt het hele nummer. Just Playing (Dreams) daarintegen had naar mijn idee met gemak op de plek kunnen staan van Respect, Friend of Mine of Unbelievable.

Matter of Fact, I'm Sick of Talkin'......

avatar van Willemsb
Instant classic!

avatar van Ernie
Heerlijk album waar ik van tijd tot tijd altijd weer enorm van geniet! probeer hem niet teveel op te zetten voor de houdbaarheidsdatum maar vandaag klonk ie na een 4tal maanden niet geluisterd te hebben weer enorm sterk! Everyday struggle vind ik nu het geniaalste nummer

Classic! album geeft je echt een depri haat gevoel, geweldig, 4,5*

avatar van Reint
Dit zou echt een fantastisch album zijn als er iets kritischer naar de tracklist was gegeken en er zo'n 5 nummers waren geschrapt. Het zou zowel de lengte van het album als de kwaliteit zeer ten goede zijn gekomen, want tot en met track 11 is de plaat foutloos, en serieus de beste en meest realistische en geloofwaardige gangstarap (wellicht samen met The Infamous) die er te vinden is. Daarnaast is Suicidal Thoughts natuurlijk een hele sterke afsluiter, en Big Poppa is ook zeer vermakelijk, maar voor de rest is de kwaliteit na track 11 toch vooral middelmatig tot slecht. BIG's rapkwaliteiten laten hem op mindere nummers niet in de steek, maar de concepten van die nummers staan me nogal tegen (of de nummers zijn gewoon niet goed).

Edit: One More Chance en de Fuck Me skit zijn wat mij betreft ook overbodig trouwens. Het album heeft 10 of 11 briljante nummers, maar de rest haalt dat niveau bij lange na niet. Heel jammer.

Jocharo-T
Je hebt door dat je vier sterren hebt gegeven aan dit album? Dan mag je toch wel spreken van een fantastisch album. Als er zoveel nummers (zes!) afgekund hadden en je vindt die betreffende nummers matig tot slecht, dan geef je echt een hoog cijfer.

Jocharo-T schreef:
Daarna krijgt de plaat een inzinking van jewelste met nummers als (...) en Unbelievable. De plaat was echt velen malen sterker geweest als ze die drie tracks en de Interlude eraf hadden gelaten.
Matter of Fact, I'm Sick of Talkin'......

Hmm. Ik vind Unbelievable en vooral Who shot ya juist enorme classics. Had Who shot ya ook waarschijnlijk beter gevonden zonder Diddy maar die track is gewoon te ziek om te kunnen worden verpest door hem. Die beat blijft een van mijn favoriete hip hop beats.

avatar van Elohim
Misschien wel erg typisch, maar via deze track de track Suicidal Thoughts gaan luisteren, en nu moet ik eigenlijk wel de rest checken... Wat een track!

Überhaupt al vreemd dat ik deze eigenlijk nog niet beluisterd heb. Enkele tracks ken ik al wel. =D

Nr.4 schreef:
Biggie in topvorm, kan deze plaat blijven luisteren. Juicy en Gimme the Loot, geheel anders qua vibe, maar zijn twee van mijn favorieten. Biggie kan dat zonder moeite allebei brengen.

Dit is bijna de essentie van de grootsheid van Biggie. Hij kon dit inderdaad als geen ander. Daarnaast is hij natuurlijk een moetje in de top-5-dead-or-alive. Flow, stem, charisma, humor, lyricism, storytelling, invloed op het genre, alles bij elkaar opgeteld kun je niet om Big heen als een van de allergrootsten.

Ready To Die is in mijn nederige opinie verre van perfect, ik gebruik een iets aangepaste track list (o.a. incl. One More Chance remix, Get Money, Who Shot Ya en excl. skits). Toch kan dit album moeiteloos schouder aan schouder staan met dat andere klassieke hip hop album uit 1994.

"and it's still all good..."

Reint schreef:
Voor de rest is de kwaliteit na track 11 toch vooral middelmatig tot slecht. BIG's rapkwaliteiten laten hem op mindere nummers niet in de steek, maar de concepten van die nummers staan me nogal tegen (of de nummers zijn gewoon niet goed).

Dit, na het geweldige Everyday Struggle stort het album wat mij betreft echt helemaal in tot Suicidal Thoughts, heb Big Poppa ook nooit wat gevonden.
De rest is gewoon perfect en het is een echte classic, en dat bewijst het ook, waardoor ik echt niet lager kan stemmen dan 4,5*.
Warning, Ready to Die, Everyday Struggle en Suicidal Thoughts als favorieten voor mij.

avatar van ThingMan
Machine Gun Funk

avatar van Ernie
The What, Juicy & Everyday struggle als Big Poppa daar nog direct had achtergestaan was het te vet maar nu zit Me & my bitch er nog tussen (kutnummer naar mijn mening)

avatar van Elohim
Heb deze gisteren in mijn schoen gekregen van mn vriendin... Wauw, sommige mensen kunnen goede cadeaus uitkiezen, anderen niet.

Suicidal Thoughts is prachtig, zelf ook een keer gesampled, Who Shot Ya vind ik toch erg dope, hoewel Faith Evans wat minder had mogen schreeuwen... Toch neemt dat weinig weg van de genialiteit van de beat en BIG zelf. De seksuele tussenstukjes zijn enigszins vervelend, maar dat neem ik maar voor lief.

Ik neig naar een 4, misschien hoger.

Elohim schreef:

Word! Mijn vriendin heeft ook wat diggin' in the crates gedaan. Ik had Aquemini in mijn schoen, op LP... En op pakjesavond The Low End Theory en The Blueprint op LP, plus de chess box collector's edition van Liquid Swords... Ik ben 33, maar wederom zo blij als een kind

Wat betreft Ready To Die, ik typte onlangs twee langere stukjes bij Reasonable Doubt, hoe ik die eigenlijk net geen 5 sterren vind, en vergeleek de plaat daar met o.a. Ready To Die. Waar het op neer komt: ik vind Ready To Die zoals de meesten hierboven ook verre van perfect. Het is ook een album waarvan ik twijfel of ik 'm bijvoorbeeld op vinyl zou willen hebben.

Maar of een album geheel vrij is van misstapjes mag niet een voorwaardelijk bepalend criterium zijn. Wat dat betreft is Illmatic, ook door zijn geringe lengte, onbedreigd alleenheerser in dit genre, en is Reasonable Doubt ook een stuk "perfecter" dan Ready To Die (de meesten zijn het erover eens dat RD's enige misstap "Ain't No Nigga" is)

Waar Ready To Die toch hoger scoort voor mij: Biggie's vele en grote kwaliteiten als een MC (niet zozeer als lyricist, maar als MC) druipen van dit album af. Zoals The Source destijds (toen nog een geloofwaardig en veel gelezen magazine) samenvatte in een enthousiaste 4 1/2 mic review: If you're looking for abstract poetry and deep scientifics, Big is not the one. But he's got style out the ass. The pitch, the timing, the role playing, the details are automatic and perfect. I can't do his flow justice on paper. Hear it for yourself on "Gimme The Loot" - Goodness gracious, the papers!/ Where the cash at?/ Where the stash at?/ Nigga, pass that.

Soms zijn de pieken op een album zo hoog dat ze, in mijn opinie, de dalletjes opheffen en nog steeds vijf sterren opleveren. Ready To Die, met - zoals de meesten hier toch ook vinden - een aantal mindere tracks en een stomvervelende sex-skit, is hiervan het beste voorbeeld vind ik.

avatar van Ernie

Wow dat zijn mooie cadeaus! Houden die vriendin zou ik zeggen . Mooiste bij mij was Sonic youth daydream nation van een ex-vriendin voor mijn verjaardag...

The sun rises in the east van Jeru staat op gelijke hoogte met Illmatic bij mij . Zelfde speelduur ongveer, geen skiptracks en een geniale MC!

avatar van Ralph.
Ben ik dan de enige die vooral de beat van 'Me & My Bitch' echt heerlijk vind?

Voor mij zijn de tracks 1 t/m 13 (behalve de al 100 keer genoemde sex-skit) geniaal. Voeg daarbij het geniale 'Suicidal Thoughts' en het feit dat ik 'respect' ook wel leuk vind; dan kan ik dit album niet anders dan 5 sterren geven ondanks dat het album 2 tracks bevat die ik nooit luister en die skit altijd skip. De overige tracks behoren namelijk tot de meest vette tracks ooit gemaakt in Hip-Hop en die twee tracks, die je makkelijk van je Itunes kan smijten of kan skippen om naar 'Suicidal..' te gaan, echt je luisterplezier niet meer kunnen bederven.

gweah schreef:

Dat zijn grote schoenen die je hebt dan!

Ik heb op pakjesavond nog Expansion Team van Dilated en de nieuwe Sean Price gekregen

Soms dan tref je het gewoon goed! =D
Who Shot Ya is toch wel mijn favoriete track. Faith Evans die er de hele tijd doorheen schreeuwt kan me niet veel schelen. Het is gewoon een kapot dope beat met heel vette raps.

Elohim schreef:

Dat zijn grote schoenen die je hebt dan!

Soms dan tref je het gewoon goed! =D

Jazeker
So-sign Who Shot Ya. Het is trouwens Diddy die er doorheen schreeuwt.
Ik schreef gisteravond toevallig nog een post bij het niet echt memorable album G.O.A.T. van LL Cool J, alleen over de eveneens geniale track Ill Bomb, die een sample lift uit dezelfde bron: "I'm Afraid The Masquerade Is Over" van David Porter. Dat is een heel lang nummer, de sample van Who Shot Ya komt ergens halverwege voorbij. Helemaal in het begin hoor je de piano van Duel Of The Iron Mic en op het einde de loop van Ill Bomb. Geen slechte oogst, drie samples van top beats afkomstig van een en dezelfde track.
Als je dit soort dingen leuk vind trouwens kijk dan eens op youtube naar de filmpjes van DJ Funktual, die laat in tien minuten dit soort oude tracks horen die de bron zijn van hip hop's beroemdste samples.

avatar van Elohim
Diddy? Zoiets dacht ik eerst ook, maar in het boekje staat bij Additional Vocals by Faith Evans, dus ik nam maar aan dat het haar was. =]

Heb je een goed punt, Niek... Nooit geweten... Wat doet zij op dat nummer dan?

avatar van Niek
Elohim schreef:
Faith Evans, dus ik nam maar aan dat het hem was. =]
Hem?

Ulfat-e-Zulmat
Biggie Smalls on an higher plane
niggaz say I'm strange deranged
because I put the 12 gauge to your brain

Is er iemand die ook maar in de buurt komt van zo'n harde flow?

Ralph. schreef:
Ben ik dan de enige die vooral de beat van 'Me & My Bitch' echt heerlijk vind?

Zeker niet. Heeft een heerlijk, drimmig geluid. Everyday struggle, Juicy, the What, Big Poppa zijn toch wel de toppers. Gimme the Loot heeft een goeie beat, die gek genoeg aan de house of pain doet denken. Machine gun funk, ready to die ook aardig. Zo'n pik sabbelende sloerie die even langs komt: nooit begrepen waarom die lui daar hun zelfverzekerheid vandaan halen. Gelukkig vergeet je zoiets snel als je weer naar Everday struggle skipt...

Ik vind persoonlijk B.I.G. een erg overrated rapper. Komt niet in de buurt van Wu, Mobb Deep, 2Pac, Black Moon, Smif n Wessun, Showbiz & AG. Wat maakt hem nou zo groot? Ik heb het echt vaak geprobeerd maar kom niet in de state of mind dat ik ga denken wow....

avatar van Niek
Naamloos schreef:
Wat maakt hem nou zo groot?
Deze plaat. Het feit dat hij in een zinnetje als: I got techniques drippin out my but cheeks, sleep on my stomache so I don't fuck up my sheets meer passie en autoriteit legt dan al die rappers die je noemt nog niet met een heel vers voor elkaar krijgen.

Meth en GZA uitgezonderd dan

avatar van Ernie
Ik snap niet hoe je na Gimme the loot te horen de genialitiet van Biggie niet vat Die verschillende karakters die hij zelf allemaal rapt zijn te goed!

avatar van niels94
Of gewoon luistert naar zijn flow op Machine Gun Funk Fijne rapper hoor, al vind ik de dubbelaar die hierna kwam maar matig.

avatar van Glaciers of Ice
Naamloos schreef:

Ben het met je eens dat hij overschat is, maar als storyteller is hij wel erg sterk. Sowieso is BIG als rapper sterker dan Prodigy en Havoc. Ik vind hem ook velen malen sterker dan 2Pac die altijd hele simpele teksten(wist mensen wel te raken) schreef. 2Pac vind ik veel erger overschat dan BIG en hij heeft nooit een album van het niveau Ready to Die gemaakt.

avatar van MJ_DA_MAN
Showbiz & AG.

avatar van Jar0on
Ik vind hem vaak ook een beetje overrated maar hoe kan je de genialiteit van dit album niet zien? En zijn kwaliteiten als mc niet zien?
Betwijfel alleen wel of hij ooit nog een goed had kunnen maken aangezien op Life After Death ongelofelijk veel rotzooi staat, heb zoiezo ook niks met Bad Boy
Maar verder is dit album zeker niet overrated en een echte classic

avatar van Shelter
@MJ, wat is er mis met Showbiz & AG? Tering goed man.
Ik ben het met het "notorious big wordt wat overschat"-kamp eens, goede rapper hoor maar ik vind hem toch ook niet het creme de la creme...dan valt ie autoamtisch in de klasse met andere tering goede rappers als Showbiz & AG