Gang of Four - Solid Gold (1981)

Label: EMI

1. Paralysed (3:23)
  2. What We All Want (4:59)
  3. Why Theory? (2:34)
  4. If I Could Keep It for Myself (4:10)
  5. Outside the Trains Don't Run on Time (3:18)
  6. Cheeseburger (4:06)
  7. The Republic (3:22)
  8. In the Ditch (4:23)
  9. A Hold in the Wallet (4:04)
  10. He'd Send in the Army (4:24)
  11. To Hell with Poverty * (4:59)
  12. Capital (It Fails Us Now) * (4:04)
  13. History's Bunk! * (3:01)
  14. Cheese Burger [Live] * (3:40)
  15. What We All Want [Live] * (5:24)
avatar van Reint
Wow, hier ben ik ook al de eerste die post. Krijgt terecht op Pitchfork een 10. Een meesterwerk, maar nét iets minder dan voorganger Entertainment!, eigenlijk een 9.9 dus.

Dit is Postpunk. Dus ik weet niet of Pop het goede genre is. Maargoed, dat moeten jullie zelf weten. (y)

avatar van gemaster
Best een goede plaat, maar toch een stukje minder interessant dan het debuut. Het geluid wat deze band produceert vind ik af en toe fantastisch, maar soms trekt het me juist helemaal niet. Typisch een geval van hit and miss.

Dikke 3,5* en het beste nummer is What We All Want. .

avatar van Lens
Alle Franz Ferdinands en Radio 4's en vele alternatieve groepen van vandaag haalden hier meer dan gretig hun mosterd maar the real thing, de withete stadsfunk van Gang of Four is nauwelijks te evenaren. Angry blanke mannen spelen angstige funk en slagen in hun opzet.

Solid Gold kicks ass....

avatar van Reint
Is inderdaad wat donkerder en doomie-er dan Entertainment! Maar nog steeds een klassieker.

beaster1256
zeer goede tweede van the gang , vooral ' he'd sent in the army ' is sterk

avatar van ZOLTAR
Mijn nieuwe LP versie heeft To hell with poverty als eerste nummer op kant twee staan.
lucky me, i guess!

avatar van Echo01
Deze cd is kort uitgekomen op Infinite Zero, de audiofiele postpunk/rap label van Henry Rollins (ex-Blag Flag) en Rick Rubin. Na lang zoeken eindelijk gevonden via EBay*. De andere cds van Gang of Four op deze label zijn echter zeer eenvoudig hierop terug te vinden.

Probeer deze uitgave (van welke GoF cd ook) maar eens uit. Beter kunnen de cd-uitgaven niet klinken!

Deze cd vind ik wat minder dan hun eerste, 'Entertainment' geheten, maar is nog steeds stukken
beter dan de opvolger die ik nauwelijks draai. Hier hoor je waar alle funkpunk bandjes, maar ook Red Hot Chili Peppers en zelfs INXS, de mosterd vandaan haalden.

*= als Mjuman langskomt, hier alvast het bericht dat betere cd-uitgaven echt niet duur hoeven te zijn. De aanschaf kostte me slecht $15. Kwestie alleen van goed zoeken en loeren op allerlei sites )

avatar van Mjuman

Scoor normaal veel; meer dan één lullig sterretje. Gang of Four heb ik eerste 4 op vinyl - die vierde is niet eens noodzakelijk; meer dan Gang of Four do Human League is het niet.

Zou niet snel overwegen om Gang of Four op cd te kopen; alhoewel toen er 4-5 jaar geleden een heruitgave (compilatie?) was, liep die erg goed. Track 5 is mijn fave.

Wat kan er in twee jaar tijd veel gebeuren.
Klonk Entertainment! nog als militaire opgefokte funk, bij Solid Gold hoor je duidelijk de invloed van Joy Division terug.
Het tempo gaat een heel stuk omlaag, en zelfs bij bands met een toch wel eigen geluid is het hoorbaar.
Entertainment! was nog voornamelijk adrenaline, hier lijkt de hartslag onder controle gebracht door een mechanische pacemaker.
Nog steeds onder de huid gezeten, maar meer zichtbaar aan de oppervlakte.
Persoonlijk hou ik wel meer van die controle.
Net wat verantwoord dansbaarder, waarbij de funk zijn basisrol wel behoud, maar dan in meer commercieel belang.
Waarschijnlijk staan ze zelf geheel achter deze ontwikkeling, welke vervolgens wordt door gezet in Songs of the Free met het hitgevoelige Human League achtige I Love a Man in Uniform.
Als je dit album hoort, dan begrijp je ook wel waarom Red Hot Chili Peppers hun debuut door gitarist Andy Gill liet produceren.
Achteraf waren ze er niet blij mee, maar als je dat album naast Solid Gold legt, dan is zijn stempel duidelijk hoorbaar.

avatar van ZAP!
Wat een heerlijk gitaarwerk.