Nirvana - Incesticide (1992)

Label: DGC

1. Dive (3:53)
  2. Sliver (2:12)
  3. Stain (2:38)
  4. Been a Son [Alternate Version] (1:53)
  5. Turnaround (2:17)
  6. Molly's Lips (1:51)
  7. Son of a Gun (2:48)
  8. (New Wave) Polly (1:46)
  9. Beeswax (2:47)
  10. Downer (1:42)
  11. Mexican Seafood (1:52)
  12. Hairspray Queen (4:12)
  13. Aero Zeppelin (4:38)
  14. Big Long Now (5:01)
  15. Aneurysm [Alternate Version] (4:35)
"Son of a gun" en "Molly's lips" vind ik geweldige songs, en zijn eigenlijk niet echt hun beste.
Eerlijk gezegd gaat dat voor deze hele cd wel op. Het blijven b-kanten en rariteiten. Maar daarom is een band als de Smashing Pumpkins ook interessanter: die leverden schitterende b-kanten en rariteiten af. Het kan dus wel.

deze ken ik helemaal niet. hun eerste?

Een verzamelaar van b-kanten en rariteiten. Niet echt een album dus.

Sliver=leuk

avatar van Black Math
Dive heeft een cool intro. Leuk begin voor een album. Dive, Sliver en Aneurysm hadden niet misstaan op een officiële cd.

101
Aneurysm vind ik zelf een prachtlied, die gemakkelijk thuis had kunnen horen. Geen beoordeling, omdat het gewoon geen echt album is

Dive is wel leuk, samen met nog een paar andere. Eigelijk vind ik dit, net zoals Bleach, wel een cool album. Maar ik vind het geluid toch wel zo slecht.
Oja, en trouwens, waarom vinden jullie het geen echt album? Ik zie m bijna altijd en overal bij de andere 'echte' Nirvana-albums in de cdwinkels, het is echt niet zo dat je m niet overal kunt krijgen. Ik bedoel het is duidelijk een gewoon studio-album, geen EP oid. Alleen de nummers die erop staan zijn gewoon niet nieuw.

avatar van Gajarigon
De helft is goed, de andere helft middelmatig.
Aneurysm alleen al volstaat echter om 3* te krijgen.

avatar van nirvana
Verwacht geen album als nevermind want dit is het zeker niet. Chad drumt op sommige songs nog mee in plaats van Dave en dat is er aan te horen. Is uiteraard vooral een B kantjes album maar eigenlijk is dit de echte nirvana sound, ruwer dan nevermind. Nevermind was bedoelt voor de mainstraim, dit is meer bedoelt voor de nirvana fan. Door de unieke stem van Kurt blijft dit een goed album, want niemand kan ontkennen dat Nirvana, nirvana niet zou geweest zijn zonder een zanger als Kurt. De muziek is behoorlijk ruwer en harder, maar het blijft een sterk album, als is het meer iets voor de echte fans. 3,5 ster.

nicolas
dit is toch geen verzamelaar?

avatar van psychonaatje
nicolas schreef:
dit is toch geen verzamelaar?

Jawel, een verzamelaar van B-kantjes en rarities enzo.

Ik dacht eerst ook dat het geen verzamelaar was
Maar goed.

avatar van Darkshines
Nee, deze cd kon me niet boeien. Vooral de nieuwe versie van Polly vond ik afgrijselijk.

avatar van HammerHead
Met tracks als Dive, Sliver, Big Long Now en Aneurysm staan er toch een paar schitterende nummers op die niet hadden misstaan op een studioplaat. Ik ben het anderhalf jaar na dato dan ook nog even hartgrondig oneens met aERo. Judas O van de Pumpkins vind ik persoonlijk maar een matig plaatje, daarom is een band als Nirvana ook interessanter.

EDIT: samengevat, aERo: "Ik vind de Pumpkins interessanter" vs. HammerHead: "Ik vind Nirvana interessanter".

avatar van twin
HammerHead schreef:

Ben het met je eens Hammerhead, op een of andere manier klinkt dit heel erg puur en vind ik de rariteiten meevallen, kan ook aan het feit liggen dat ik geen fan ben van de Pumpkins, behalve Siamese Dream dan

aERodynamIC schreef:

Son of a gun en Molly's lips zijn geen nirvana nummers. Dit zijn covers van the vaselines. de vaselines is een band die bij hetzelfde platen label als nirvana aangesloten was (SUB POP).

Downer staat ook op de later uitgebrachte versies van bleach. Op de eerste druk van bleach stond dit nummer niet.

Ook turnaround en dive zijn nummers uit de bleach sessie.

Nubis schreef:

Het is geen album. Het is een compilatie van eerder geschreven niet uitgebrachte nummers. Deze nummers stammen uit de tijd voor nevermind.

Incesticide is samengesteld om de fans nieuwe muziek aan te bieden. Door het succes van Nevermind is nirvana een hele lange tijd aan een stuk door aan het toeren geweest. Hierdoor was er geen tijd voor een opvolger op te nemen. om deze tijd te overbruggen is incesticide uitgebracht.

In Utero is de opvolger van nevermind. Dit zij ook de enige twee egte albums. Bleach was ook een album, maar is opnieuw uitgebracht. Bleach was in het begin geen succes (pas na de doorbraak met nevermind en in utero).

nicolas
dit album is toch geen verzamel- of live-album, maar toch gewoon een regulier?

Nee hoor: dit is wel degelijk een verzamelaar met b-kantjes, outtakes, demos, non-album singles, en live BBC sessies

avatar van smash016
Aero Zeppelin vind ik Nirvana's beste nummer. Voor de rest vind ik deze cd ook echt niet minder dan hun reguliere albums. Het is allemaal wat eenvoudiger enzo, maar het is dan weer de eenvoud dat dit album siert.

dit album kan natuurlijk niet tippen aan in utero en nevermind maar het blijft toch natuurlijk een geweldig album. Vooral de afsluiter aneurysm is een fantstisch nummer.

samen met In Utero vind ik dit hun leukste album * ..,ik vind Beeswax erg leuk

ik vind het misschien wel hun minste album, toch erg leuk om naar te luisteren... hoewel de ver****** van een altime favorite als polly

Dit was het eerste album dat ik ooit kocht toen ik 11 was.

Sliver en Aneurysm vind ik leuke liedjes, maar ik vind de versie van polly die hier op staat helemaal niet mooi

avatar van eddy_lives
goed te doen, alleen jammer van polly (weet niet wat ze gesnoven hadden, maar dat nummer zuigt echt!)

dit is een soort van 'in utero' maar dan ongepoleister. wel duidelijk te horen zijn al die invloeden die nirvana heeft van new wave/ post punk tot 'metal' etc

avatar van ariedirk
nevermind was eerst het topalbum, maar nu heb ik die wel een beetje gehoord mijn interesse gaat nu meer uit naar incesticide.
het is een hele afwisselende plaat en geeft een goed beeld van wat nirvana in de beginjaren allemaal gedaan heeft, zonder dat je verveeld wordt door die nummers die je al 100x gehoord heb
naar mijn idee is dit de echte Nirvana, want dit zijn de nummers die ze leuk vonden om te spelen, maar de flikkers met de macht niet op de (commerciele)plaat wilden hebben
vooral de laatste 4 nummers zijn erg goed

fredpit
Die flikkers met macht ook altijd...(reactie op bovenstaande bericht)

Nevermind is door het publiek commercieel gemaakt en was in eerste instantie niet als commerciele kraker bedoelt, en die "flikkers met macht" hebben nooit veel verschil gemaakt bij Nirvana (bio gelezen etc..?) Dat maakte de plaat ook zo bijzonder...Een zg underground plaat die ineens met miljoenen over de toonbank ging
Niemand die daar toen op rekende, maar het was een signaal van het publiek dat het weer eens aan iets anders (pure, rauwe, energieke muziek) toe was

Maar incesticide laat idd een pure Nirvana horen. Nevermind is echter beter, geen twijffel over mogelijk.

avatar van Jazper
fredpit schreef:

Nou nou...

Ik wil daar best over twijfelen hoor.