Nirvana - Incesticide (1992)

Label: DGC

1. Dive (3:53)
  2. Sliver (2:12)
  3. Stain (2:38)
  4. Been a Son [Alternate Version] (1:53)
  5. Turnaround (2:17)
  6. Molly's Lips (1:51)
  7. Son of a Gun (2:48)
  8. (New Wave) Polly (1:46)
  9. Beeswax (2:47)
  10. Downer (1:42)
  11. Mexican Seafood (1:52)
  12. Hairspray Queen (4:12)
  13. Aero Zeppelin (4:38)
  14. Big Long Now (5:01)
  15. Aneurysm [Alternate Version] (4:35)
Hoe zit het nu met de drums?
Op sommige nummers klinkt het alsof Dave Grohl drumt, (wat logisch is, want in 1992 zat Dave er al een tijdje in) maar op andere nummers klinkt het alsof Chad drumt.. Of is dit een soort verzamel-dingetje?

Alvast bedankt (:

(trouwens heerlijk album, net als alles van Nirvana)

avatar van Beeswax
Beeswax schreef:
verzamelaar

avatar van rock-rick
Een verzameling van allemaal B-sides, dus je komt hier inderdaad wel nummers tegen die je nog niet kent.

avatar van Von Helsing
kaztor schreef:

Ik vind Kurt boven alles schromelijk overgewaardeerd, excuse my French... Zet een Eddie Vedder of Chris Cornell ervoor in de plaats en je krijgt iets dat ongetwijfeld beter is. Kurt heeft zeker z'n aandeel in het totaalplaatje, maar Krist en (zeker) Dave zijn m.i. verantwoordelijk voor de heerlijke 'drive' op een cd als deze of Nevermind. Chad Channing is daarnaast niet onverdienstelijk op Bleach (en gedeeltelijk dit album); Ik vind de drums daarop lekker sleazy en (in positieve zin) houterig klinken.

Kurt is een beetje een soort van Syd Barrett van de jaren '90 in mijn opinie. Meer geroemd vanwege de omstandigheden dan om werkelijke daden.

Ik ga maar eens langs de garage voor kogelwerend glas...

Ik vind Eddie Vedder en Chris Cornell altijd erg saai klinken. Vooral Chris Cornell kan ik maar moelijk behapstukken. Buiten de eerste 3 Soundgarden albums ook weinig meer gepresteerd. Nee, ik vind Cobain juist ver boven die andere twee uitsteken.

MindRuler
Ik vind Cobain erg goed, maar Cornell is één van de beste zangers ooit.

Ik ken van Soundgarden enkel Black Hole Sun en Spoonman.
Inderdaad erg goede zanger en qua timbre geef ik de voorkeur aan hem ipv Vedder.

Op het grunge gebied zijn als zangers Mark Lanegan ( Screaming Trees) en Layne Staley (Alice In Chains) zeker aan te raden.

avatar van Von Helsing
Ik vind Cobain erg goed, maar Cornell is één van de beste zangers ooit.

Dat valt wel mee. Ik ken wel betere zangers. Cornell klinkt altijd hetzelfde, ik vind hem juist erg beperkt. Zoals ik de hele Grunge erg beperkt vond. De houdbaarheiddatum is in ieder geval verstreken wat mijn luistergenoot betreft, net zo onluisterbaar inmiddels voor mij anno 2011 als al die bagger rockbandjes als Warrant, Trixter, Firehouse, Slaughter, etc.... die tussen '89 en '91 de kop opstaken.

Alleen Nirvana en Alice in Chains draaien af en toe nog zijn rondjes in huize Von Helsing. Ten heb ik al tien jaar niet aangeraakt en dat zal de komende 20 jaar ook wel zo blijven.

avatar van lovegun
Verzamelaar of niet ik vind dit toch wel hun best geleverde werk,
het hele rommelige sfeertje hierop bevalt mij, door de korte nummers klinkt de plaat onaf en dat heeft iets rauws en duisters.
Alleen jammer dat Moist Vagina er niet op staat, maar die kwam natuurlijk later.

Sliver

avatar van rock-rick
Moist Vagina vind ik ook één van Nirvana's beste nummers en ik heb een versie daarvan op mijn With the Lights Out box set, maar ik heb ooit een beter versie gehoord. Waar staat dat nummer nog meer op?

avatar van lovegun
Tja ik weet het niet, ik ging er altijd vanuit dat hij hier op stond, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.
Zonde, het is inderdaad 1 van hun betere nummers

avatar van rock-rick
Op de box set Moist Vagina staat wel een korte versie van dat nummer onder de naam M.V.

avatar van Marco1994
rock-rick schreef:

Op de All Apologies/Rape me single staat wel een langer versie van Moist Vagina.
Is dat mischien de versie die je bedoelt?

All Apologies - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van rock-rick
Dat zou hem best wel eens kunnen zijn ja, ik zal er eens achteraan gaan

FightForMore
Ik mag me best een Nirvana fan noemen en daarom heb ik dit album ook geprobeerd. Liedjes als 'Son Of a gun' en 'Aneurysm' - beiden toch wel één van de betere nummers van Nirvana - kende ik al wel wat langer, maar toch heb ik voor de overige, toen nog onbekende, liedjes hem toch maar gekocht. En ik moet zeggen dat het toch wel een goed (verzamel)album is. Ik vind het eerlijk gezegd wel raar dat liedjes zoals Son Of A Gun en Aneurysm de reguliere albums niet hebben gehaald. Maar dat is mijn mening.

avatar van gweah
Bij een sessie youtuben via via bij "Aneurysm", live op het Reading festival terecht gekomen. Ik luister nooit gitaarmuziek, Nevermind, Blood Sugar Sex Magik en Achtung Baby zijn een paar van de weinige "rockplaten' die ik heb. Toevallig allemaal 1991, het jaar waarin ik zo'n beetje naar muziek begon te luisteren.

Maar goed.

Ik weet niet hoe ik precies bij die video terecht kwam, ervoor zaten geen andere Nirvana videos of gitaarmuziek dingen, het lijkt erop dat het een lucky shot was, een onbekende parel die voor mijn youtube kijkende zwijnenneus verscheen.

Dat vind ik het allermooiste aan muziek luisteren: het ontdekken van iets, wat je nog niet eerder hebt gehoord, en dat je je langzaam dan wel razendsnel realiseert: deze shit dig ik godverdomme heel hard zeg... hier moet verder onderzoek verricht worden.

Sinds het bekijken van die video ben ik opeens alle Nirvana albums aan het ontdekken. Ik wist wel min of meer dat In Utero bekend stond als een 'moeilijk' album (gitaarmuziek luisterende vriend van gweah, die mij kent: "dat vind jij niet goed") maar ik vind hem fantastisch.

Incesticide is als allegaatje natuurlijk oneven zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen ("uneven", niet "odd", voor de duidelijkheid) maar ik vind het een grotendeels heel vette plaat. Ben ik de enige die "Hairspray Queen" erg slecht trekt?

avatar van IllumSphere
Een goed verzamelalbum die de toen nog onbekende liedjes in een goed licht zet. Zoals FightForMore al zegt vind ik het ook raar dat liedjes zoals Son Of A Gun en Aneurysm de reguliere albums niet hebben gehaald. Favorieten zijn de twee al eerder gezegde nummers en Been a Son. Ook vind ik de 'new wave'-versie van Polly ook stiekem goed.

avatar van Chronos85
Son of a Gun is een cover van The Vaselines (net als Molly's Lips overigens). Misschien wilde Kurt geen covers meer op zijn reguliere albums hebben.

avatar van slaapkamermug
Totaal in het ongewis van het bestaan van dit album (Bleach al helemaal daargelaten) kreeg ik em ooit eens op tape toegeschoven door iemand. Als je toentertijd geen bladen als OOR las of de platenzaak afstruinde moest je het hebben van toeval, maar ik had geluk.
Het is samen met Kill 'm All van Metallica een van mijn favoriete metal albums.
Metal? Ja, velen zullen over me heen vallen omdat ik dit zeg, maar dit album is overwegend metal, edoch afgewisseld met af en toe punkrock. Het klonk dus voor mij ook helemaal niet als Nevermind die eerste keer, maar alles behalve slechter. Het is intelligente melodieuze metal zonder dat stompzinnige, met alle disrespect, grunting. Ik geloof ook dat Cobain ooit eens niet kon nalaten te zeggen dat het leeuwendeel van het metalwereldje niet echt hoog tikt.
De cover van DEVO, turnaround, is bijzonder goed uit de verf gekomen en evenaart op zijn minst het origineel.
Alle vier officiële studioalbums van Nirvana zijn zonder uitzondering juweeltjes maar het is misschien om de wat gelikte manier van mixen van Nevermind dat zelfs mijn ouders het goed gingen vinden. Cobain had dat album ook het liefst rauw als The Pixies willen laten klinken. Ik kan daar wel wat mee, want hoe hard je Nevermind ook draait, het klinkt toch altijd enigszins op de achtergrond, ingetoomd, tam, en uit de verte, zelfs met hoofdtelefoon.

avatar van Ducoz
Ik weet niet wat voor een Cd ze in jou hoes hebben gestopt, maar dat is zeker niet Incesticide
"Het is intelligente melodieuze metal zonder dat stompzinnige, met alle disrespect, grunting."

Als Nirvana iets niet is, is dat metal.. en zeker niet intelligent. Emotie verwissel je zeker met intelligentie.. Nirvana is gewoon recht toe rechtaan Hard-rock(als je wil), verre van metal.
Technisch is het al zeker niet, en 3/4 power Chords achterelkaar.. wat bijv. Sliver, Dive en Mollys Lips(om er maar een paar te noemen) gewoon zijn, kan ik dat moeilijk echt intelligent noemen.
Dat neemt niet weg dat het goede nummers zijn, maar verre van wat jij loopt te verkondigen.
Zonder enige kennis, naar blijkt(zie ook Bleach).

avatar van Chronos85
Toch lijken ze wel geluisterd te heben naar wat metal, iets wat vooral terugkomt in de agressieve drumloopjes, gecombineerd met een flinke portie distortion. Wat te denken van een nummer als Negative Creep? De productie, en de structuur van het nummer doen dan niet metalachtig aan, Kurts manier van zingen, de riffs en drums des te meer. Metal is het niet, maar invloed van het genre kan je de band zeker niet ontzeggen.

Ducoz schreef:

Zonder enige kennis, naar blijkt(zie ook Bleach).

Knap dat jij het zo goed weet, als Cobain met name bij Bleach en soms ook inzake Incesticide de metal invloeden en zijn liefde voor het genre niet onder stoelen of banken steekt, wie ben jij dan met je technische 3/4 power chord gebrabbel....jij gaat af op de hokjesgeest die bol.com en amazon bezigen om albums in te delen in genres. Als jij "Bleach" overwegend geen metal album vind is er duidelijk iets mis met je oortjes, knul.
Floyd the Barber, Paper Cuts, Negative Creep, Scoff, Swap Meat, Mr. Moustache, Sifting, Big Cheese.....stuk voor stuk onvervalste metal tracks, geen punk.
Het is trouwens ook helemaal geen zonde om veel nummers van nirvana in te delen bij Metal.
Black Flag is volgens velen punkrock, maar voor de helft toch echt metal. Voor de Melvins geldt het zelfde. Beide bands die Nirvana zwaar beinvloed hebben, althans Cobain. En vast ligt de waarheid in het midden, en is het een mengeling van punk en metal...maar dat is nog altijd geen Grunge.

avatar van Ducoz
Dit gebrabel laat maar weer eens zien wat een waanbeeld onwetendheid met zich meebrengt, misschien is de bio NIRVANA, van Everett True iets, een goede vriend van Kurt en journalist/fotograaf, iets voor je...

Ducoz schreef:

Goede vriend?
Dat is het eerste wat niet-vrienden zeggen in een biografie. Hennie Vrienten en Brood hebben daar een nummer over gemaakt. Je gaat trouwens geheel voorbij aan hoe ik je vorige bericht ontkracht heb.

De biografie van Michael Azerrad is tot nog toe de enige die door Novoselic and Dave Grohl als meest waarheidsgetrouw aangemerkt is.

avatar van bennerd
slaapkamermug schreef:

Daar maak jij je op dit moment niet schuldig aan.

Nirvana is geen metal. Zelfs Bleach is geen metal. Niets mis met mijn oren, lijkt me (sorry bro).

Black Flag is volgens velen punkrock, maar voor de helft toch echt metal.

Het is wel zonde om veel nummers van Nirvana in te delen bij metal, voor zowel Nirvana als voor metalbands. Black Flag is ook geen metal. Die bewering doet zelfs pijn. Er scheelt iets aan je definitie van metal, als ik het zo bekijk.

Die redenering volg ik niet echt. Dus Nirvana is punk en metal omdat het beïnvloedt is door punk- en metalbands? Best krom, al zal het bij sommige andere bands misschien wel kloppen.

Ok, je kunt zeiken over hokjesmentaliteit, maar beweren dat Nirvana en Black Flag metal zijn, is hetzelfde als beweren dat Howlin' Wolf rock & roll maakte.

bennerd schreef:

Daar maak jij je op dit moment niet schuldig aan.

Black Flag is geen metal. Die bewering doet zelfs pijn. Er scheelt iets aan je definitie van metal, als ik het zo bekijk.

Je redenatie snijdt geen hout, je zit alleen voor je eigen parochie te preken zo. Bleach en Incesticide zijn overwegend metal omdat ze hierop simpelweg metal nummers spelen. Ik kan het niet leuker maken, maar ook niet meer punk of grunge. Het is wat het is, en het is gewoon metal in de meeste gevallen.

Maak het niet moeilijker dan het is. Dat je geen grunting hoort betekent nog niet dat het geen metal is. Nirvana - Scoff zou zo een nummer op Faith No More kunnen zijn. Dat is metal, toch?

En dat is pas 1 nummer. Ik kan blijven doorgaan je te kleineren op je futiele berichtjes die de grunge-kerk trachten bij te staan.

avatar van bennerd
Dit wordt lollig.

slaapkamermug schreef:

Geef mij alstublieft even aan waar het stilistisch gezien metal wordt. Ik ben razend benieuwd.

Nope, Faith No More is geen metal, maar dat komt al iets dichter in de buurt. En het spijt mij, maar doe geen uitspraken als "dat je geen grunting hoort betekent het nog niet dat het geen metal is'. Je schiet jezelf in de voet dan. Slechts een kleine veertig procent van het metalspectrum kent muziek met grunts.

Goed lezen, graag. Ik zeg nergens dat Nirvana grunge is, ik zeg dat Nirvana noch Black Flag metal zijn. Bepaalde tracks op My War van laatstgenoemde doen wat sludgy aan, dat wel.

Ach kut, ik lees de berichten hier en zie dat ik er ferm intrap Tijd om te slapen.

bennerd schreef:
Dit wordt lollig.

Geef jij eens aan dan waar Bleach geen metal is, welke nummers zijn geen metal? En op Incesticide....afgezien van de covers van Devo en The Vaselines en de new wave versie van polly?

Je blijft maar koppig afgaan op het muzikale stigma waar Nirvana mee kampt, het label dat op hen geplakt wordt van "grunge/punk rock" maar het is overwegend gewoon powerchord metal met alleen meer melodie dan je van een metal band gewend bent. Soms klinken ze grunge als mudhoney enzo, maar misschien is grunge wel gewoon een onzin-term die eigenlijk gewoon een mix tussen old school hardrock en metal en punk behelst.

Zijn jullie dan echt zo hardhorend? Jezus

Goede vriend?

Dat is dus de enige die door hen wordt afdedchreven, als gedateetd en vol overgegeneraliseetde fouten. Weer een grove fout van jou als Nirvana 'kenner'.

Zijn jullie dan echt zo hardhorend? Jezus

Ja echt hoor, jullie hebben er dus echt geen verstand van.