Porcupine Tree - Stupid Dream (1999)

Label: KScope

1. Even Less (7:11)
  2. Piano Lessons (4:21)
  3. Stupid Dream (0:28)
  4. Pure Narcotic (5:03)
  5. Slave Called Shiver (4:40)
  6. Don't Hate Me (8:30)
  7. This Is No Rehearsal (3:27)
  8. Baby Dream in Cellophane (3:16)
  9. Stranger by the Minute (4:31)
  10. A Smart Kid (5:22)
  11. Tinto Brass (6:17)
  12. Stop Swimming (6:53)
  13. Ambulance Chasing * (6:41)
  14. Even Less [Full Length Version] * (14:07)
avatar van dynamo d
Na 'Deadwing' en 'In Absentia' is 'Stupid Dream' de nr. 3 in best of Porcupine Tree albums. Dit album is niet meer te koop, maar volgens de PT-website zal het volgend jaar opnieuw worden uitgebracht en mogelijk zelfs in surround sound. 'Stupid Dream' is wel wat minder pittig dan 'Deadwing' en 'In Absentia'. Meesterwerken op 'Stupid Dream' zijn vooral 'Stranger by the Minute', 'Piano Lessons', 'Stop Swimming' en 'Even Less'. Bij 'Even Less' gaat het trouwens alleen om part 1. Part 1 & 2 staan op het album 'Recordings' en vooral de drums op part 2 zijn erg goed. Kortom, weer genieten dus van Porcupine Tree en mastermind Steven Wilson. 5*

avatar van ChrisX
Ha.. wat mij betreft is juist Stupid Dream het laatste echt volledig goede album van Porcupine Tree en vind ik met name In Absentia heel erg tegen vallen. Met Deadwing revancheren ze zich weer een beetje maar die plaat heeft nog wel wat luisterbeurten nodig voordat ik een definitief oordeel vel.

Casartelli (moderator)
Dit is wat mij betreft Porupine trees beste. Zeer dynamisch, tegelijk toegankelijk en toch nog veel geheimen voor zich houdend... Daarom vind ik het ook erg lastig om een favoriet nummer uit het tussenstuk (nummers 4-10) aan te wijzen. Daarbuiten is het sowieso allemaal briljant, met Even less als beste. 5*

Van de Porcupine Tree Website http://www.porcupinetree.com/ :
"Stupid Dream reissue news 11-28-2005
The reissue of Porcupine Tree's 1999 album Stupid Dream will be available in early 2006 in the form of a 2 disc set containing a remixed and remastered stereo CD, and a 5.1 surround sound DVDA. The 5.1 disc also contains surround sound mixes of "Ambulance Chasing" and the full length version of "Even Less", the video to "Piano Lessons", and a photo gallery. This 2 disc edition will only be available to buy direct from the Pocupine Tree Store. A standard CD edition will receive a wider release at a later date, as well as a 2LP vinyl version on US label Gates of Dawn.

A reissue of Lightbulb Sun in 5.1 and stereo is also in the pipeline.
"

Jammer dat ik dit jaar al een - moeilijk verkrijgbaar - exemplaar van Stupid Dream voor behoorlijk wat euro's heb gekocht, maar verder zeer goed nieuws. Porcupine Tree in 5.1 is 'out of this world' zo mooi.

avatar van dynamo d
Laatste nieuws: 5.1 surround sound release eind maart of begin april van dit jaar.

avatar van Jason28
Hoor dit album nu voor het eerst, nog een beetje wennen maar ik hoor al een paar uitschieters, A smart kid is bijvoorbeeld nu al een topper en Even Less is gewoon grandioos. Denk dat ik na een paar luisterbeurten deze cd zal koesteren. Ik ken deze band pas een week of zo en het ziet er naar uit dat naast Pink Floyd en Marillion deze groep een plaatsje in mijn top3 allerbeste bands krijgt.

avatar van Waldo Jeffers
Na lange tijd meer aangetrokken te zijn tot de nieuwe PT (In Absentia-Deadwing), is de frank eindelijk gevallen. Deze Stupid Dream is hun beste album! Schitterend album met als uitschieter Even Less. een 4,5

Beste fans,
Op 15 mei a.s. wordt Stupid Dream weer opnieuw uitgebracht. Ditmaal op een 2 disc CD/DVDA set voor ca. 19 euro en ook op een dubbel-lp (vinyl dus) voor ca. 29 euro. Beide zijn via internet voor te bestellen bij de Porcupine Tree store. Later dit jaar zal alleen de gewone cd ook voor de gewone muziekhandel worden uitgebracht.

Disc 1: is een geremasterde remix van het originele stereo album. Een gewoon afspeelbare cd dus.

Disc 2: is een dvd-audio, die op elke dvd-speler (incl. dus dvd-video met dts), afspeelbaar is. Deze dvd-audio bevat een 5.1 surround sound in DVD-audio en DTS alsook een
24 bit high resolution versie van de stereo mix. Verder staan er bonus tracks op als Ambulance Chasing en de 14 minuten versie van Even Less (ook in 5.1) en de promotie video van Piano Lessons.

avatar van Fianosther
Die dvd-audio versie is zeer interressant, thanks for the info!

Bestellen maar ..............

Bericht stond ook al even bij het album 'Coma Divine', maar toch goed dat we elkaar op de hoogte houden.

Casartelli (moderator)
En later dit jaar ook weer het 'gewone' album dus... dat matcht nou precies met mijn interesse.

Casartelli schreef:

Het gewone album zit ook bij de release met de dvd-a (is dubbel-"cd"). Waarom dus wachten tot later dit jaar?

dynamo d schreef:

Omdat ik persoonlijk nogal afkerig ben van allemaal prijsopdrijvende extra ongein. Tot die tijd luister ik hem dus wel van mp3.

Om diezelfde reden heb ik bijvoorbeeld Fugazi van Marillion nog steeds niet legaal in huis (hoewel toch een 5*-album). Ik ben hem nl. nog niet in een andere versie tegengekomen dan als 2-cd-versie waarbij de 2e cd gevuld is met demo's van de 1e cd plus een flauw b-kantje dat ik al op een andere verzamelaar heb.

Casartelli schreef:

Voor een extra 3 a 4 Euro heb je dat extra materiaal. Daar wil ik wel twee pilsjes voor laten staan, zodat ik dat materiaal erbij heb.

Eerst een dvd-spelert...

avatar van Waldo Jeffers
Casartelli schreef:

In deze ben ik het trouwens volledig met Casartelli eens. Zeker wat de bonus-cd's bij Marillion betreft. Die bonus-cd's zijn er dan ook de reden van dat ik zeer weinig albums van hen origineel heb (zelfde geldt overigens hier voor PT).

(nu moet ik wel zeggen, als ze aan dezelfde prijs liggen, neem ik ze nu wel mee)

Eerst een dvd-spelert...

Een DVD-speler krijg je tegenwoordig haast bij een aankoop van een pakje boter, dus dat mag het probleem niet zijn.

Zelf vind ik het wel mooi dat een groep dit medium gebruikt voor (zinvolle) extra's, waarmee je je juist kunt onderscheiden van die downloads.

avatar van pauljojo
Ik heb deze band ontdekt via de Sympho / Progrock Knock-out. En ik moet zeggen dat ik daar ongelofelijk blij om ben! Wat een geweldige muziek produceert deze band. Ik ken nog geen complete albums, alleen een stuk of 20 mp3tjes. Een aantal albums gaan zeker snel volgen. Dus dan volgen ook de stemmen...

avatar van Edwin
pauljojo schreef:
Een aantal albums gaan zeker snel volgen.

Gelijk heb je, de oorspronkelijke release van "Stupid Dream" schijnt niet meer verkrijgbaar te zijn, maar morgen komt er een re-release uit. http://www.porcupinetree.com/news.cfm

Jammie!!!

avatar van Flipper
Heb hem al besteld in de voorverkoop. Kan elk moment op mijn deurmat vallen. Dat wordt 'smikkelen en smullen'.

Een van de beste, zoniet het beste, wat PT heeft gemaakt.

avatar van Snappy
Vanmiddag de release Stupid Dream besteld, eindelijk! Helaas wordt ie pas in juli (2006) geleverd. Volgens mij wel het wachten waard!

avatar van UmmaGumma 44

De 2CD of de enkele?

UmmaGumma 44 schreef:

De 2CD of de enkele?

Naar mijn idee worden de releases van PT in 2CD uitgebracht.

Snappy schreef:

En vandaag viel hij op mijn deurmat

Het is een verzorgt pakket geworden met twee schijfjes: CD1:de 2005 stereo mix en CD2: 5.1 surround/high resolution 24-bit stereo mix.

Verder zien komen we op het tweede schijfje de video van 'Piano Lessons' tegen en een lange versie van 'Even Less' en 'Ambulance chasing' in een 5.1 versie.
Ook staat er nog eens een fotoreportage en alle teksten op.

Ik heb de vergelijking tussen de CD1 en de 24-bit versie van CD2 nog niet kunnen maken, maar daar kom ik nog op terug.

Het 'artwork' valt wel wat tegen, men had hier het origineel wel weer mogen gebruiken.

Desalniettemin een pracht uitbreiding van mijn verzameling.

avatar van Snappy
Donders, heb jij even geluk. Waarschijnlijk via het verkeerde kanaal besteld!

Snappy schreef:
Donders, heb jij even geluk. Waarschijnlijk via het verkeerde kanaal besteld!

Gewoon via de officiele website, in de voorverkoop. Niets speciaals

Waar heb jij hem dan besteld ??

Gewoon via de officiele website, in de voorverkoop. Niets speciaals

Waar heb jij hem dan besteld ??

Bij een gerenomeerde cd-zaak, Samsam te Kampen. Ik ben zeer te spreken over deze zaak als trouwe klant

avatar van Flipper
SamSam zal deze keer ook wel goed voor je zorgen

Flipper schreef:

Helaas zit er een enorme 'bug' in de lange versie van Even Less. Dit is bij alle dvd-audio's het geval.
Afgezien van deze 'bug' klinkt het verder wel fenomenaal. CD-webshop Burning Shed (aardige lui trouwens) probeert nu dat alle bestellers een goede dvd-audio krijgen nagezonden. Dit op kosten van de fabriek. En nu maar hopen dat dit ook gebeurt.

dynamo d schreef:

Burning Shed heeft inderdaad een goede dvd-audio nagestuurd. Erg netjes.
De lange versie van Even Less in surround sound: wonderschoon weggeblazen wordend in de eigen woonkamer.