menu

Porcupine Tree - Stupid Dream (1999)

mijn stem
4,13 (364)
364 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: KScope

 1. Even Less (7:11)
 2. Piano Lessons (4:21)
 3. Stupid Dream (0:28)
 4. Pure Narcotic (5:03)
 5. Slave Called Shiver (4:40)
 6. Don't Hate Me (8:30)
 7. This Is No Rehearsal (3:27)
 8. Baby Dream in Cellophane (3:16)
 9. Stranger by the Minute (4:31)
 10. A Smart Kid (5:22)
 11. Tinto Brass (6:17)
 12. Stop Swimming (6:53)
 13. Ambulance Chasing * (6:41)
 14. Even Less [Full Length Version] * (14:07)
toon 2 bonustracks
totale tijdsduur: 59:59 (1:20:47)
zoeken in:
avatar van chevy93
4,5
Prachtig album. Bij dit album heb ik voor het eerst (bij Porcupine Tree) echt een lekker gevoel als ik het luister. Het klinkt vertrouwd en warm. Het klinkt heel simpel, maar toch ook weer niet.

Stranger by the Minute

avatar van AOVV
'Stupid Dream' begint meteen met het beste nummer, 'Even Less'. Het torenhoge niveau dat op die song gehaald wordt, wordt daarna jammer genoeg niet meer bereikt, maar het levert al bij al toch een fraai plaatje op. De saxofoon in 'Don't Hate Me' past er inderdaad mooi bij. Dat is ook één van de betere songs, maar toch nog enkele etages onder 'Even Less'.

nicoot
Ik heb het meer voor Don't Hate Me (favoriet op deze plaat) dan Even Less (vind ik zelfs niet superdenderend, liever de extended version van 14 minuten op 'Recordings'). Stranger by the Minute, Stop Swimming, maar vooral A Smart Kid noem ik ook steevast bij mijn algemene PT favorieten.

avatar van kobe bryant fan
3,5
Heerlijke plaat van Porcupine Tree. De opener: Even Less is al direct een van mijn favorieten.
Even Less is Porcupine Tree op zijn best. Maar Even Less is niet de enige prachtige song zo krijgen we ook nog fantastische songs zoals: Don't Hate Me, A Smart Kid en Stop Swimming.
Een verdiende 4 voor Stupid Dream.

avatar van Bravejester
5,0
Het wordt tijd hiervan wat extra cd´s van te persen als deze film het goed gaat doen.....

The Numbers Station (2013) - IMDb

Click watch trailer....

avatar van chevy93
4,5
En nu moeten wij geacht zijn te vragen Waarom?

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Gelukkig, chevy93 heeft meer moed, ik dacht dat ik de enige was die in de soundtrack geen Stupid dream maar enkel flarden Inception herkende...

avatar van chevy93
4,5
Zou het hier iets mee te maken hebben?

Wilson stated: "The counting in 'Even Less' is taken from a recording of a shortwave numbers station.

Edit: The Numbers Station (2012) - Movies - forums.whirlpool.net.au
I just made the connection of where I had heard those numbers before – they appear at the end of a Porcupine Tree song (I can't recall which one at the moment). Movie looks interesting.

Edit: it's at the end of "Glass Arm Shattering" if anyone is interested


Moet dit dan niet bij Deadwing?

Enfin, misschien is het tijd voor mij om te bekennen dat ik die trailer hier momenteel niet kan bekijken.

Jav-
Dat is gewoon onjuist, het is aan het einde van Even Less.

avatar van Bravejester
5,0
Ken je klassiekers! Nee hoor, ik vond het gewoon grappig dit stukje in zo´n trailer te horen.
Mooi dat dit album hier althans daardoor weer eens wat aandacht krijgt en hopelijk sommigen aanzetten deze weer eens opzetten. 6 Pagina´s voor zijn prachtig album is toch wat laag vind ik.

Als er een hoofdprijs was dan ging die naar Jav-

En nu maar hopen dat ze verder in de film ( die mij ook wel wat lijkt ) nog wat meer muziek hiervan hebben verwerkt... misschien Tinto Brass..

avatar van robbizzel
4,5
Wat is Stop Swimming toch verschrikkelijk mooi!!

avatar van Leeds
5,0
Vandaag beluisterd en echt genoten. Wat een parel.

avatar van BoyOnHeavenHill
5,0
Ik zit er ook net middenin. Echt prachtig, één van hun absolute meesterwerken wat mij betreft.

avatar van Leeds
5,0
Volledig mee eens!!!

Nu nog Up the Downstair opzetten en dan gaan slapen. Echt weer in een PT fase.

avatar van james_cameron
3,5
Een aantal wat oudere albums van de band kende ik nog niet, waaronder deze. Iets steviger dan voorganger Signify, maar qua songmateriaal kwalitatief ongeveer hetzelfde. De progressieve rock wordt zoals altijd overtuigend en sfeervol uitgevoerd, maar het is lastig om de aandacht er voor de volle lengte bij te houden. Daar zijn de songs net iets te weinig gestructureerd voor.

avatar van Ronald5150
4,0
”Stupid Dream” is het zoveelste mooie album van Porcupine Tree in een indrukwekkende reeks. Het album komt op mij over als een soort overgangsalbum tussen het eerdere conceptuele psychedelische werk en het latere zwaardere werk met meer invloeden uit de metal en hardrock. De liedjes op ”Stupid Dream” hebben meer een kop en staart en zijn op zich best toegankelijk, zonder dat het de typische kenmerken van Porcupine Tree mist. De liedjes zijn melodieus, meeslepend, hebben een mooie dynamiek tussen hard en zacht en instrumentaal is het om van te smullen. Een echt concept kan ik niet direct uit dit album halen. Wel heb ik ergens eens gelezen dat de albumtitel een verwijzing is naar de muziekindustrie en dat de teksten vooral persoonlijk van aard zijn, maar ook kunnen worden geprojecteerd hoe Steven Wilson tegen de muziekindustrie aankijkt. Hoe het ook precies zit, ”Stupid Dream” is weer een prachtalbum. Het album begint direct met een hoogtepunt in de vorm van ”Even Less”. Ik vind de lange tracks van Porcupine Tree altijd een orgasme voor het oor, zo ook weer op ”Stupid Dream”. De nummers ”Don’t Hate Me”, ”Tinto Brass” en ”Stop Swimming” zijn echt pareltjes. Maar ook het wat kortere, maar uiterst heerlijke ”Slave Called Shiver” is een topper. Persoonlijke favoriet is toch wel het instrumentale ”Tinto Brass”. Wat een heerlijke groovende bas zeg. Overigens is die bass op het eerder genoemde ”Slave Called Shiver” ook erg fijn. Steven Wilson flikt het weer. Hij en zijn bandmakkers hebben van ”Stupid Dream” gewoon weer een uitstekend Porcupine Tree album afgeleverd. Het wordt eentonig, maar misschien daarom juist zo knap.

avatar van HugovdBos
4,5
Het vijfde album van Porcupine Tree toont een toegankelijker geluid dan op het voorgaande werk. Van de spacerock en psychedelica vervolgt de band de weg die met Signify werd ingeslagen. De melodielijnen worden vervult door gitaren, orgels, strijkers en synths. Het album zoekt meer de diepte van het concept hoe het is om in de muziekindustrie voort te bewegen.

De droom die tot uiting komt in het harde werken en de tegenslagen van het artiestenbestaan vullen de muzikaliteit en teksten van het album. De schoonheid van de stem van Steven Wilson toont zich direct in het openingsnummer Even Less. Het gebruik van verschillende tempo- en volumewisselingen maakt dit nummer tot één van de pareltjes van het album. Don’t Hate Me voert de luisteraar naar een onbereikbare liefde. Het rustgevende karakter behoudt de grauwe en indringende teksten, verborgen met solo’s op de saxofoon van Theo Travis en het aangrijpende gitaarspel van Wilson. In de apocalyptische oorlog van A Smart kid wordt de eenzame overlevende door de wonderschone klanken opgepikt door een ruimteschip. De bedroevende klanken van Stop Swimming laten Wilson wegdrijven van de muziekindustrie om er een punt achter te zetten. Het overkoepelende geheel van opgeven en doorzetten wordt vertaalt in de prachtige melodielijnen van de piano’s, mellotron en synths, om in de kracht van de gitaren en percussie weer volledig ten onder te gaan.

4,5*

Afkomstig van Platendraaier.

avatar van Leptop
3,5
Een wat minder PT product voor mij, maar ik sluit niet uit dat dit met de volgorde van kennismaking heeft te maken. Deze had ik dus tot voor kort nog niet. De latere albums en het solowerk van SW vind bijna zonder uitzondering beter dan dit album.

Daarmee is er ovrigens wel mooi een lijn in het werk van de band te ontdekken.

avatar van Robertoooooh
4,0
Stop swimming is misschien stiekum wel het fraaiste nummer dat Wilson ooit gemaakt heeft. Heb eens gehoord dat ie dat zelf ook vond. (Warszawa)

avatar van Alicia
4,5
In een interview zei Steven Wilson ooit eens dat hij het streamen van muziek maar niks vond. Je hebt in dat geval niks in je handen en daar heeft hij natuurlijk volkómen gelijk in. Maar je moet muziek toch in je oren stoppen en niet in je handen houden, hoe mooi het artwork ook is? Zie het streamen van muziek maar als een soort 'radio on demand', waardoor ik momenteel - wat een geluk zeg - nota bene verslingerd ben geraakt aan... ja... jou, Steven!

De 'radio on demand' heeft blijkbaar toch z'n nut, zou ik haast willen antwoorden als hij even later een beetje klagend vertelt dat hij te weinig op de reguliere radio te horen is. Tsja... als ik zie wat mijn vrienden momenteel beluisteren.
Maar goed, hij ziet gelukkig ook in dat de ware muziekliefhebber zelf wel een beetje op zoek gaat naar goede muziek en dat laatste is eigenlijk nooit anders geweest.

En zo geschiedde het. Stupid Dream is weer een album om van te dromen en de plaat klinkt prachtig, maar nu als gekocht exemplaar.

Ik zou haast willen zeggen: "Er is hoop, Steven!"

avatar van Deranged
Leuke vrouw bent u.

avatar van Johnny Marr
Wat een prachtige opener is Even Less zeg, beter vindt je ze niet.

avatar van SirPsychoSexy
4,0
Johnny Marr schreef:
Wat een prachtige opener is Even Less zeg, beter vind je ze niet.
Heb je de versie van 14 minuten al eens gehoord? Voor mij overtreft die nog ruimschoots de kortere versie, met indrukwekkend drumwerk en een adembenemende climax die eraan worden gebreid. Had gerust in zijn volle glorie op het originele album mogen staan.

avatar van namsaap
4,0
De transformatie die met Signify is ingezet wordt verder vervolmaakt op Stupid Dream. De lang uitgesponnen psychedelische passages van eerder werk blijft nagenoeg achterwege en Steven Wilson leert de kunst te beheersten van het meer zeggen in minder tijd. Hoogtepunten voor mij zijn Even Less en Don’t Hate Me.

Score: 86/100

avatar van Mindscapes
4,5
namsaap schreef:
Even Less

Zeker eens de 14-minuten versie van Recordings checken dan!

avatar van crosskip
4,5
Mindscapes schreef:
(quote)

Zeker eens de 14-minuten versie van Recordings checken dan!

Deze ingekorte is wat mij betreft juist wel een mooi voorbeeld van 'het meer zeggen in minder tijd' wat namsaap hierboven aanhaalt. Ik vind die tweede helft van de lange versie niet zoveel toevoegen eigenlijk. Zitten wel wat fraaie passages in, maar de 7-minuten versie is wat mij betreft toch een stuk krachtiger.

4,5
Over die nummers in Even Less zegt Steven Wilson iets in dit interview. Ze komen blijkbaar van deze cd:
The Conet Project - Recordings of Shortwave Numbers Stations (1997) - MusicMeter.nl

avatar van popstranger
4,0
Vervreemding. Een thema dat vaak terugkomt in het werk van Steven Wilson, geperfectioneerd op zijn album Hand Cannot Erase maar ook op deze Stupid Dream vang ik een sfeer op van vervreemding. Het gevoel niet ergens bij te horen of op z'n minst dat de mensen met wie je een echte connectie hebt schaars zijn. Ook de moderne tijd wordt vaak gehekeld in zijn werk en terecht. Hoe we allemaal verbonden zijn door Wi-fi en 4G en onnoemelijke communicatiemiddelen hebben maar nog maar moeilijk toekomen aan contacten die het verschil maken. Vaak gaan sociale media ook voorbij aan hun oorspronkelijke doel; mensen verbinden en wordt er eerder een vals beeld geschetst en gaat het meer om de likes die je krijgt dan over een echte boodschap.
Bij het beluisteren van dit album moest ik eveneens denken aan de momenten dat je op een concert opgaat in de massa maar ook bij sommige nummers met z'n allen kippenvel kan krijgen of althans emoties kan ervaren, ieder voor zich maar toch verbonden door die geluidsgolven die door de lucht zweven. Het maakt muziek zo uniek en het is ook de reden dat ondergetekende verslaafd is aan muziek en bijna geen dag voorbij gaat zonder muziek. 's Avonds in bed hoor ik dan wel een soort van geruis in m'n oren maar ik heb het ervoor over omdat ik niet zonder kan, het gevolg van jongsafaan al muziek te luisteren en naar concerten te gaan.

Waar wil je heen popstranger? zul je misschien wel afvragen (naar een hangmat in een ver zuiders land met een goed boek en een drankje en uiteraard met muziek in m'n oren, maar we wijken af...). Nee, alle gekheid op een nogal veel te groot stokje; Porcupine Tree slaagt op dit album erin om me te laten reflecteren en zelfs na te denken over voorgaande thema's en ook ineens om me op een of andere manier te laten meebewegen (subtiel hoofdknikken is al gek genoeg) of mee te zingen (de buren zijn hopelijk niet thuis).

Even Less is qua opener hetzelfde als rennend in Pamplona terwijl je de stier al in je nek hoort hijgen; de adrenaline giert door je lijf.
Pure Narcotic is een song die je gerust intraveneus kan toedienen maar verslaafd raak je toch wel.
Don't Hate Me doet aanvankelijk denken wat doen ze toch steeds met die fluit? om meteen gevolgd door een saxofoon van je sokken te worden geblazen en achteraf denkend dat die fluit verdomd goed past in dit nummer.
This Is No Rehearsal; makkelijk vergeten na het lange voorgaande nummer maar desalniettemin een song die het er nog eens inwrijft, het leven is geen repetitie dit is het echte werk. Wilson verzucht de boodschap niet goed wetend wat hij er mee aan moet vangen met dat leven buiten dit soort muziek maken waar wij allen van mee kunnen genieten.
Stranger By The Minute; vervreemding zoals ik al zei van je omgeving.
Tinto Brass is dan nog een instrumentale kopstoot, kom achteraf niet klagen dat je uitgeteld op het canvas ligt beste medestanders der betere muziek.

Nee, het is gewoon aangenaam om weten dat er nog veel goeie muziek gemaakt wordt waaronder dit album. Laat dat volstaan qua conclusie.

avatar van Marco van Lochem
4,5
geplaatst:
Porcupine Tree is het geesteskindje van Steven Wilson. Deze multi-instrumentalist begon onder deze naam vanaf de tweede helft van de jaren ’80 muziek te maken en het eerste volledige studioalbum verscheen in 1992, getiteld “ON THE SUNDAY OF LIFE”. Engelsman Wilson werd op 3 november 1967 geboren en is al op jonge leeftijd bezig met muziek en wil na het uitbrengen van het eerste 2 Porcupine Tree albums de songs ook live ten gehore brengen en formeert een band rondom zijn persoon. Bassist Colin Edwin, toetsenist Richard Barbieri (bekend van Japan) en drummer Chris Maitland (Gavin Harrison vervangt hem in 2002) zijn de muzikanten die vanaf 1993 met Wilson de wereld rond toeren en geregeld albums uitbrengen. “STUDPID DREAMS” is het vijfde album en mag in het oeuvre van Porcupine Tree gezien worden als één van de klassiekers in hun oeuvre. Op dit album komen alle stijlen die de band in zijn carrière eigen gemaakt hebben op een perfecte manier samen. Het melodieuze van Pink Floyd, de heavier sound en ook de pop kant zijn op dit album terug te vinden. “STUPID DREAM” kwam 22 maart 1999 als eerste in Engeland uit en bevat 12 songs, waarvan Wilson er 11 schreef. Die andere track, “TINTO BRASS” werd door alle leden van de band samen geschreven. Het uur durende album gaat van start met één van de klassiekers uit de Steven Wilson catalogus, “EVEN LESS”. Een krachtige classic rock song met een power riff, melodieuze zang gedeelten en een progressief outro met prachtige gitaarsolo. “PIANO LESSON” is een poppy deutje met mooi gitaar bijdragen, via het ultra korte “STUPID DREAMS” gaat het schijfje verder met een prachtige melodieuze poprock song “PURE NARCOTIC”, met een mooie gitaarsolo halverwege.”SLAVE CALLED SHIVER” heeft een wat tegendraadse drumritme, onheilspellende wijze van zingen en is één van de minder toegankelijke tracks. “DON’T HATE ME” is één van mijn favoriete Porcupine Tree songs en dit achteneenhalve minuut durende meesterwerkje heeft een prachtig refrein, bouwt op naar een weergaloze saxofoonsolo door Theo Travis, waarna het refrein het weer overneemt en een werkelijk schitterende gitaarsolo je naar het einde toe begeleidt. “THIS IS NO REHEARSAL” is een gevarieerde song met een wat onsamenhangende gitaarsolo en een stevig refrein, “BABY DREAM IN CELLOPHANE” is het kortste liedje (op het ultra korte titelnummer na), akoestische gitaar en een vervormde zang zijn de kenmerken van dit liedje. Nog een topper op dit schijfje is “STRANGER BY THE MINUTE”. Zeer melodieus, prachtige samenzang, mooi gespeeld, zoals hij een aantal jaren later met Aviv Geffen op elk Blackfield zou gaan doen. “A SMART KID” is ook weer een hoogtepunt op “STUPID DREAM”. Ook hier zit weer een prachtige opbouw in, waarin de stem van Wilson mooi en klein klinkt, dan komen er meer instrumenten bij, enkele tempowisselingen waarna het tenslotte in de laatste anderhalve minuut op een schitterende wijze toewerkt naar het einde, met weer een prachtige gitaarsolo door Wilson. Het reeds genoemde “TINTO BRASS” is een experimenteel, heavy en ook wel jazzy stuk van ruim 6 minuten. Het slotakkoord is voor “STOP SWIMMING”, een bijna 7 minuten song met een Floydiaanse sfeer, heerlijke drumpartijen van Maitland en Wilson zingt op zijn bekende wijze, beklemmend, licht bedroefd, somber, vol emotie. “STUPID DREAM” is met een aantal andere albums uit de catalogus van Porcupine Tree een klassieker. Ik zou hierbij ook””LIGHTBULB SUN”, “IN ABSENTIA” en “FEAR OF A BLANK PLANET” ook nog wel kunnen noemen, maar dit album hoort daar, wat mij betreft, ontegenzeggelijk bij. Steven Wilson bewees met zijn bandleden dat je in prachtige liedjes, meerdere stijlen kunt verwerken en daar dan toch een geheel van kunt maken. Geniaal!

avatar van Johnny Marr
geplaatst:
Marco van Lochem schreef:
“STUPID DREAM” is met een aantal andere albums uit de catalogus van Porcupine Tree een klassieker. Ik zou hierbij ook””LIGHTBULB SUN”, “IN ABSENTIA” en “FEAR OF A BLANK PLANET” ook nog wel kunnen noemen

Voeg daar gerust nog Deadwing aan toe, Marco van Lochem. Mooi stukje verder.

avatar van AOVV
geplaatst:
Deadwing kan zeker op gelijke hoogte (en, wat mij betreft, zelfs nog een treetje hoger) worden geplaatst!

4,0
Deze PT had ik nog niet. Het is een ongelooflijk mooi plaatje. Prog van een hoog niveau! Ja eigenlijk had ik niks anders verwacht. Ondertussen is dit mijn zesde PT. plaatje . En terwijl ik deze draai, bedenk ik dat de nieuwe Steven Wilson stilaan ook dichterbij sluipt . ....

4,0
Wat is "Don’t Hate Me " toch een mooi nummer. Ik had het al op de SW cd 4 1/2, maar ik moet zeggen dat deze PT versie toch nog wel beter is !

Gast
geplaatst: vandaag om 04:19 uur

geplaatst: vandaag om 04:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.