Porcupine Tree - Stupid Dream (1999)

Label: KScope

1. Even Less (7:11)
  2. Piano Lessons (4:21)
  3. Stupid Dream (0:28)
  4. Pure Narcotic (5:03)
  5. Slave Called Shiver (4:40)
  6. Don't Hate Me (8:30)
  7. This Is No Rehearsal (3:27)
  8. Baby Dream in Cellophane (3:16)
  9. Stranger by the Minute (4:31)
  10. A Smart Kid (5:22)
  11. Tinto Brass (6:17)
  12. Stop Swimming (6:53)
  13. Ambulance Chasing * (6:41)
  14. Even Less [Full Length Version] * (14:07)
avatar van Tijmennn309
Wat heeft Wilson toch met regisseurs?

Tinto Brass, Harmony Korine ( openingsnummer Insurgentes )

Deadwing uit 2005 is gebasseerd op een geschreven filmscript, die hij wou laten verfilmen door David Lynch...

Tijmennn309 schreef:
Wat heeft Wilson toch met regisseurs?

Tinto Brass, Harmony Korine ( openingsnummer Insurgentes )

Hij heeft dan weer niet meegwerkt aan Fellini Nigts van Fish, terwijl hij wel op de platen daarvoor acte de presence maakte.

avatar van ricardo
Het overdonderende begin van Fear Of A Blank Planet en Deadwing heeft bij mij nu toch wat meer plaatsgemaakt voor wat meer gereserveerdheid nu. De houdbaarheid van die 2 albums is bij mij een beetje op nu. Ik vind dit album toch een stuk tijdlozer dan de eerder door mij genoemde 2, en deze heeft nu ook terecht een plaatsje weten te verwerven in mijn top 10, t.o.v Fear Of A Blank Planet.

avatar van Tijmennn309
Wat is er toch zo leuk aan Stupid Dream? Ik bedoel, het is prima plaat, maar toch veel minder dan de laatste drie?

Lukk0
Waarom geef je er dan vijf sterren aan, als hij zoveel minder is . Van de laatste drie vind ik bij In Absentia dat er geen samenhang is tussen de nummers, het is net een best of verzameling. Die is dus wel goed, maar niet echt geweldig. Fear Of A Blank Planet is de eerste twintig keer luisteren echt briljant, maar de houdbaarheid is iets minder. Na een poosje luisterde ik hem niet vaak meer en zette hem ook vaak halverwege af. Van die drie is Deadwing dan de beste, met het geweldige Arriving Somewhere But Not Here, maar die heeft ook het mindere Halo, dus kan ik die ook niet als beste noemen. dan blijft deze over en die heeft in de vorm van Stop Swimming en A Smart Kid ook de uitschieters, maar in tegenstelling tot Deadwing geen mindere nummers. Daarom staat deze in mijn top 10, in plaats van een andere.

Tijmennn309 schreef:
Na taloze luisterbeurten vind ik deze toch beter dan de laatste 2. Misschien komt dat wel omdat de sound op deze plaat in mijn oren wat tijdlozer klinkt en dat het een plaat is die er altijd wel ingaat. Ik heb deze vaker beluisterd nu dan de laatste 2, maar deze gaat er ongeacht mijn stemming altijd wel in, en blijft gewoon boeien. De laatste 2 heb ik ook grijs gedraaid, maar was ik in tegenstelling tot deze op den duur aardig flauw van. Maar even een tijdje niet draaien, maar dat komt ongetwijfeld wel weer, want de laatste 2 zijn natuurlijk ook absolute toppers. Dat staat voor mij buiten kijf.

avatar van henksluis
De songs van Stupid Dream zijn meeslepender in vergelijking tot de latere albums. Die zijn technischer (vooral door Gavin) en meer richting King Crimson goes metal
persoonlijk vind ik Deadwing de minste, omdat er minder samenhang is tussen de songs

Lukk0 schreef:

Ik zeg toch ook niet dat het slecht is? Ik vind het wel degelijk een 5 sterren plaat, luister ook veel naar maar IA, Deadwing en FOABP vind ik veel spannender om te luisteren. 5 sterren geef ik aan bijna elke PT plaat, ben er verslaafd aan

avatar van Mindshifter
Een erg mooie cd en eentje die niet snel verveeld. *4.

avatar van Bluebird
Mijn eerste kennismaking met PT. Dit blijft toch zeker een klassieker.

Porcupine Tree met saxofoon is echt een fijne combi.
De sax wordt gespeeld door Bass Communion collega Tim Bowness, die niet als gastartiest staat aangegeven hier...

voltazy
Kingsnake schreef:

Porcupine Tree met saxofoon is echt een fijne combi.

je zal toch no-man bedoelen hoop ik?

avatar van ChrisX
Kingsnake schreef:

Porcupine Tree met saxofoon is echt een fijne combi.

Huh? Bowness die sax speelt? Uit m'n hoofd zou ik zeggen dat die sax word gespeeld door Theo Travis

[ff checken]

Yep, volgens de album credits: flutes and saxes by Theo Travis.

Beste man speelde o.a. al bij The Tangent, samen met Fripp als duo Travis / Fripp, in de meest recente Soft Machine (Legacy) configuratie en is al een aantal jaren een vast bandlid van Gong.

ChrisX schreef:

[ff checken]

Yep, volgens de album credits: flutes and saxes by Theo Travis.

Dan vergis me ik me inderdaad volkomen.
Excuses.

Theo Travis it is.

Wat is er toch zo leuk aan Stupid Dream

Verser dan vers kun je ze niet hebben omdat ik dit album echt heel recent pas heb leren kennen. Ik ben een Stupid Dream starter zogezegd.
User Nicholas123 vertelde me 2 dagen terug dit album eens te gaan luisteren samen met Lightbulb Sun, dit naar aanleiding van mijn opmerking bij het album The Incident (en ook bij Deadwing) dat Porcupine Tree me net niet voldoende fonkeling schenkt om mij in vervoering te brengen. De 'magic touch' ontbreekt net iets te veel waardoor ik dit een typische 3,5* band vind. Dat is niet slecht natuurlijk en dat vind ik ook niet van de muziek, maar het zou mooier zijn als het ietsje meer zou zijn zoals ik dat bij Blackfield wél heb.
Nicholas123 voelde dat blijkbaar goed aan want Lightbulb Sun en Stupid Dream doen inderdaad meer met me. Het is lichter, dromeriger en raakt me meer. Sterker: Stupid Dream is van de 4 albums die ik ken degene die me het meest doet.
Ik kan me voorstellen dat anderen meer voor het experiment gaan maar ik ga toch liever voor de sfeer die hier terug is te horen.
Het is toegankelijk maar weet toch een mysterieus deurtje op een kier te zetten die me nieuwsgierig maakt waardoor ik nog lang niet klaar ben met dit album
Het is dan ook fijn een beginnertje te zijn voor wat betreft dit album want het geeft een heerlijk vooruitzicht nog vele ontdekkingsreizen tegemoet te gaan. Soms zou ik dat met mijn grote, favoriete albums ook wel weer eens willen herbeleven. De frisse geur van een nieuwe nog te ontdekken wereld i.p.v. de oude, warme vertrouwde jas (wat uiteraard ook z'n charmes heeft).

avatar van ricardo
Blackfield vind ik te lichtvoetig en te mainstream, en daar moet je echt van houden. Ik beluister dan toch liever de muziek van Porcupine Tree. Dit vind ik wellicht samen met Fear Of A Blank Planet het beste album van Porcupine Tree, van de albums die ik van hun ken dan. Alleen er zit onderling best veel verschil tussen die 2 albums. Hierop is de meest poppy kant van PT te horen, met een mooie space aandoende sound erop. Even Less is gewoon geweldig, en op het live album Warzawa gewoon nog weer beter en vooral treffender.

avatar van henksluis
Dit album was ± 10 jaar geleden mijn eerste kennismaking met PT, en zoals zo vaak is deze dan mij ook het meest dierbaar.

Gelukkig maakt PT een geweldige muzikale evolutie door en is het maar weer afwachten wat het volgende album / project weer laat horen

nicoot
aERodynamIC schreef:

Dan raad ik je aan chronologisch verder te gaan (of eerst Warszawa te beluisteren, daar staat zeer veel van Lightbulb Sun live - en PT live is vette kwaliteit) en na FOABP of The Incident terug te grijpen naar eerder werk (Signify, The Sky Moves Sideways, Up The Downstair). On The Sunday Of Life is niet per se nodig

avatar van glenn53
De nieuwe versie van Stupid Dream in losless 5.1 is bijna niet te evenaren.

avatar van Leeds
Fantastische dromerige plaat met her en der wat harde rock in verwerkt. Klasseplaat van deze mannen.

avatar van ricardo
Ik heb dit album afgelopen week even veelvuldig beluisterd, maar de nummers Slave Called Shiver en Tinto Brass springen er voor mij echt bovenuit. Al vind ik natuurlijk de eerste 2 nummers ook wel ongeveer net zo goed. Dit album en Fear Of A Blank Planet zou ik de meest uitgesproken Porcupine Tree albums willen noemen. En vooral die van begin tot eind helemaal af zijn.

avatar van LucM
Ik hou veel van progrock maar als de bombast de overhand neemt ten koste van de songs hoeft het voor mij niet.
Porcupine Tree bezondigt zich daar gelukkig niet aan en dit album voldoet quasi perfect aan de eisen die ik stel : sfeervol, afwisselend en melodieus. De muziek is inventief maar toch vrij toegankelijk en ook spacy. Als ik vergelijkingspunten moet aanhalen zijn dat Pink Floyd en King Crimson maar Porcupine Tree heeft toch een eigen sound. Ik kan hier geen zwakke song aanduiden, Even Less, A Smart Kid en Stop Swimming heb ik aangevinkt als favoriete tracks.

nicoot
PT heeft gisteren in San Francisco sinds ongetwijfeld heel lang nog eens de volledige versie van Even Less (14 minuten) gespeeld, ook Pure Narcotic, nog eens Sleep Together (eerste keer tijdens The Incident tour) en Wedding Nails. Benieuwd wat ze in de Royal Albert Hall zullen spelen. Ik verwacht waarschijnlijk The Incident een laatste keer integraal, maar daarna...
Voorprogramma gisteren was trouwens het absoluut geweldige Australische progrock/-metal vijftal Karnivool. Album Sound Awake is werkelijk magistraal (na vijf à tien keer luisteren bij mij), kan ik iedereen ten stelligste aanraden, die houdt van weirde time signatures en zelfs eenvoudige 4/4'en die vaak als ingewikkelde 15/8 klinken

De reviewer over Karnivool:

I [...] were astonished by the energetic and unbelievably solid performance that Karnivool put on for the first 40 minutes of the night. With a complex blend fitting somewhere between punching metal, dreamy psychedelia and thunderously off-kilter rhythms, the band played a rather thrilling set that got more than a few people jumping about, and even cheering DURING songs instead of just between them. In the four times that I have seen Porcupine Tree, I have never seen a more fitting opener than Karnivool; the crowd seemed to be on just the right level with them, and they received ecstatic applause at the end of their set.

Ok nu word ik definitief verbannen naar het PT discussieforum

avatar van koho
M'n 3e PT album; en de 3e voltreffer. Na 1e keer afspelen vond ik 'm stukken minder dan m'n eerste uitprobeeralbum Lightbulb Sun (meteen in mij n top-10 gezet), maar ik wist: het heeft allemaal wat tijd nodig. Het kwartje is luid en duidelijk gevallen voor dit, nou ja, broertje van Lightbulb Sun. Heel fraai allemaal. Ben alleen kwaad op mezelf dat ik dit nu niet veel eerder heb ontdekt.
4.5 ster

avatar van Gajarigon
Chronologisch gezien het eerste Porcupine Tree album dat me echt goed in de smaak valt. Vanaf Stupid Dream zit het helemaal goed met hun geluid. Melodieus, dromerige, zwevige gitaarmuziek ondersteund met een gamma andere instrumenten zoals piano, en een fijne ritmesectie eronder. Combineer dat met de zachte stem van Wilson, en je hebt een ideaal album om bij te relaxen. De twee uitschieters zijn voor mij de opener Even Less en het door leuke percussie onderbouwde slotstuk Stop Swimming. Het ontbreken van de hardere stukken, die ze later wel zouden inbouwen in hun muziek, maakt het album bij momenten wel wat langdradig, maar het zorgt er ook voor dat dit hun meest ontspannen plaat is, zonder enige uitwendige drang om hun nummers kunstmatig te voorzien van spanningsbogen. Iets te vrijblijvend dus om een echt hoge score te krijgen, maar toch een leuk album om 's avonds op te zetten.

De fans van Porcupine Tree zijn het er natuurlijk allemaal over eens dat Steven Wilson een geweldige staat van dienst heeft, durft ook te veranderen. Ik kan niet zeggen welk album ik het beste vind, ligt een beetje aan mijn stemming, soms wil je wat stevigere muziek, soms wat rustiger. Deze cd is meer wat van het rustige.
De eerste 3 nummers, reken het korte instrumentale Stupid Dream er maar gewoon bij, lekker in het gehoor liggend.
Even Less and Piano lessons zijn gewoon lekkere nummers, met Barbieri op Even Less heerlijk op de achtergrond.

Pure Narcotic, sluit ook ook prima aan, weer een Barbieri subtiel op de achtergrond. De zang van Wilson bij deze rustige nummers vind ik echt goed, dat geldt voor de hele cd.

Slave Called Shiver, iets meer tempo in dit nummer, wat mij betreft een goede afwisseling.
Dont hate me, helemaal goed dit nummer, goede tekst, lekker de saxofoon, moest aan dit nummer een beetje wennen, vind het nu 1 van de beste op deze cd.

De nummers This is no rehearsal en Baby Dream in Cellophane zijn zeker niet slecht, maar voor mij niet de toppers op dit album.

Dan nummer 9 en 10, Stranger by the minute en A smart kid. Dat is gewoon helemaal goed, beetje wegdroom muziek, mooi eiland in Azië, met een biertje in je hand over de oceaan kijken.

Tinto Brass, lekker instrumentaal nummer, mooi de drums met het fluitspel op de achtergrond.

Stop Swimming, lekkere rustige afsluiter van deze prima cd.

avatar van Gert P
Deze vandaag binnen gekregen na lang wachten damen me t de dvda versie.
Wel een andere hoes maar weer mooi in een kartonnen hoes met boekwerkje.

avatar van Red Rooster
Gert P schreef:
Deze vandaag binnen gekregen na lang wachten damen me t de dvda versie.
Wel een andere hoes maar weer mooi in een kartonnen hoes met boekwerkje.
Een mooi geschenk aan jezelf Gert, zo op de valreep van het weekend. Prachtig album. Wens je veel luisterplezier.

avatar van Gert P
Heb hem al 3 keer beluisterd e ja is schitterend.
Nu transatlantic live aan het luisteren.
Denk dat ik morgen even de dvda luister met 5.1 geluid.
Nu heb ik er 9 en dat vind ik wel genoeg van ze.
Ben meer van deze rustige dan van deadwing en incident.

avatar van BoyOnHeavenHill
Het bizarre van deze band vind ik: je luistert het album een aantal keer, 5, 6, 10 keer, en dan "ken" je het en gaat het even de kast in. Als je het dan een paar weken later weer draait blijken de nummers toch ergens in je te zijn gaan "doorwerken", zodat je opeens denkt: o ja, dit is óók mooi, en dit óók, en hoe kan het dat ik dít loopje en dát refrein nooit eerder zo heb gewaardeerd? Alsof je onderbewuste er in de tussenstijd mee aan de slag is gegaan (hetgeen op zich overigens ook goed past bij de soms impressionistische en atmosferische teksten). En ik ken eigenlijk geen mooier effect van muziek. (Is ook de reden waarom ik zo'n verstokte symfo-liefhebber ben, al die ondergeschoven laagjes in de muziek die opeens een eigen leven gaan leiden, zoals bij Caravan.)