Opeth..., een band die ik ooit nog eens in het voorprogramma van Cradle of Filth in De Tagrijn (nu De Vorstin), in Hilversum heb gezien, ergens eind 1996. Op dat moment was CoF aan het doorbreken dankzij hun 2de album en Opeth had volgens mij ook net hun 2de album afgeleverd, maar waren nog flink underground.
Nu worden beide bands beschouwd onder de 'groteren' in heavy metal-land. Alhoewel Opeth natuurlijk ook flink wat progressieve trekjes kent.
Ondanks het feit dat ik Opeth niet kende, weet ik nog wel dat ze een redelijk goede indruk op mij maakte. Toentertijd vond ik ze alleen te 'gewoontjes' klinken, zeker t.o.v. het véél extravagantere CoF. Later zouden ze veel meer hun eigen smoelwerk krijgen, zo'n beetje vanaf het 4de album Still Life, met natuurlijk als definitieve doorbraak, het alomgeprezen Blackwater Park.
Deliverance was, ondanks alles, pas het eerste album die ik van Opeth kocht. Blijkbaar was ik ten tijde van deze release er pas 'aan toe', om me eens goed in de muziek van Opeth te gaan verdiepen. Geïntrigeerd door de duistere albumhoes en de goede kritieken die dit album kreeg, plus het feit dat dit het eerste album van een tweeluik zou worden (de tweede zou de softere kant van Opeth benaderen tegenover de duistere, hardere kant van deze plaat), overtuigde me ervan 'eraan te geloven'.
Deliverance start meteen heftig uit de startblokken met "Wreath". Een brute opener, een soort aangename klap in het gezicht. Ontgoocheld als ik was, verwachte ik niet meteen zo'n extreem harde opener, echter had ik het natuurlijk kunnen weten. Dit is immers de 'boze' variant van het tweeluik.
Het titelnummer is een volslagen meesterwerk. Een meeslepend, intrigerend en keihard nummer wat ik beschouw als het beste Opeth-nummer allertijden (op de voet gevolgd door Blackwater Park's titelnummer).
Een relatief rustpuntje volgt in het meeslepende "A Fair Judgement", waar Mikael bewijst een zeer begenadigd zanger te zijn. Waar zijn zang helder, mooi en sereen klinkt, is zijn grunt allesomverwerpend bruut. Wat dat betreft beschikt hij qua stem over het beste van 2 werelden.
Na het instrumentaaltje "For Absent Friends", knalt een allesverwoestende monsterrif "Master's Apprentices" in, ook zo'n geweldig nummer.
Denk je alles gehad te hebben, wordt je alsnog getrakteerd op de daverende afsluiter "By the Pain I See in Others".
Ondanks mijn diepe buigingen en respect omtrent dit album, heeft het lang op me moeten inwerken en groeien. Omdat het een behoorlijk hard album is, is het niet meteen een blauwdruk op het werk van Opeth. Dat is i.m.o. absoluut een album als Blackwater Park, of misschien zelfs wel een Ghost Reveries. Tevens moest ik wennen aan de vele tempo-wisselingen en progressieve trekjes. In eerste instantie vond ik de plaat eerder onsamenhangend en fragmentarisch klinken, totdat ik er na meerdere luisterbeurten achterkwam, dat dit dus gewoon niet zo is. De verschillende stukken sluiten wel degelijk op een 'organische' manier aan elkaar aan, waardoor er sprake is van een rotsvast en steengoed album, die erg veel bij me weet los te rukken. Voornamelijk een grote dosis enthousiasme!
Deliverance 'bevrijdde' me uiteindelijk van de ketenen waar ik aan vast zat, wat als gevolg had dat de plaat dichter naar me toe kon groeien dan daarvoor, aangezien de eerste ervaringen met de plaat eerder een afstandelijk gevoel bij me teweeg bracht.
Nu allang niet meer. Een dikke 5 punten voor Opeth's Deliverance!