Over smaak valt niet te twisten, zeggen ze wel eens. Ik denk dat er over smaak wel degelijk te twisten valt. Je moet alleen smaak goed weten te duiden dan kan daarna de twist beginnen.
EvilDrSmith schreef:
Het nummer nooit eerder gehoord, terwijl ik het gelijknamige album met enige regelmaat in de kringloopbakken zie liggen. Sterker: ik zie nu in mijn archief op Discogs dat ik blijkbaar toch een keer gezwicht ben en ik de plaat jaren geleden voor €1,25 uit zo'n bak heb gevist. Moet dus ergens in mijn platenkast staan (zou toch handig zijn als ik het een keer op alfabetische volgorde rangschik). Op basis van dit nummer niet meteen een sterke urgentie voelend om die plaat op te zoeken. Maar dan ook weer niet om 'em meteen uit mijn collectie te verwijderen. Het is wel okay en aardig, maar dat dit nummer een representant is van de nummer 1 in de Oorlijst is toch behoorlijk onthutsend. Ook toen sloeg Oor de plank dus wel eens mis. Fors mis.
In het spelletje van Zaaf staat in het jaar 1974 nergens de naam Sailor. Geen één keer! Dat lijkt me op basis van dit nummer een collectieve blijk van voortschrijdend muziekinzicht.
Regelmatig kom ik in een kringloopwinkel. Ik heb deze LP daar één keer zien liggen jaren geleden. Toen dacht ik, ik kom morgen wel terug om hem te kopen en slaap er een nachtje over. Toen ik de volgende dag terugkwam was die verdwenen. Dan is het toch wel ontluisterend als deze misschien door iemand gekocht is die er nooit naar geluisterd heeft.
In de laatste zinnen wordt het voortschrijdend muziekinzicht recht gezet met het argument dat als recent een grote groep iets niet noemt dan zal het wel niet goed zijn. Maar als veel mensen hetzelfde standpunt hebben dan hoeft dat nog niet een goed standpunt te zijn. Zoiets heet een drogreden.
Het spelletje van
zaaf is trouwens een jaarlijkse top 15 van albums waaruit deze quote:
EvilDrSmith schreef:
Ook raar dat Kraftwerk de Top 15 niet heeft gehaald, maar dat is mijn eigen schuld, als ik op tijd was geweest
Kraftwerks Autobahn staat helemaal niet in het lijstje van Oor. Dat is natuurlijk ook opvallend want ze waren ook niet op tijd, de recensie kwam pas in april 1975.
Laten we Kraftwerks Autobahn eens vergelijken met deze van Sailor. Die vergelijking is minder vreemd dan het lijkt, Het stamt allebei uit 1974 en er wordt opvallend veel gebruik gemaakt van de synthesizer. De in die tijd zeer populaire elektrische gitaar ontbreekt volledig. Bovendien gingen beide kwartetten geheel tegen de tijdgeest in naar de kapper onder het motto, liefst zo kort mogelijk. En wat voor mij persoonlijk meespeelt: zowel Kraftwerk als Sailor zouden in 1974 mijn top 15 kunnen halen. Maar hier moet wel de kanttekening bij dat ik maar 25 albums uit 1974 volledig beluisterd heb en dan heb je al een grote kans om mijn top 15 te behalen.
Als ik schipbreuk zou leiden en op een onbewoond eiland zou geraken met 1 LP daar, dan zou ik toch eerder kiezen voor Sailor dan voor Kraftwerk. Het is een beetje alsof je een stripalbum van de Donald Duck moet gaan vergelijken met een literair boekwerkje dat iedereen aanbeveelt. Ik ga in dit geval dan voor het matrozenpakje,
Kraftwerk begint met een ode aan de autobaan. Ik geef toe een prachtig nummer dat de perfectie heeft van een Duitse auto dat almaar door blijft rijden. Sailor begint met kanttekeningen tegen het toenemende verkeer. In deze tijd van klimaatverandering vind ik dit met voortschrijdend inzicht toch een betere keuze.
De stijgende zeewaterspiegel wordt daarna zeer mooi verwoord in het nummer blue dessert waar de woestijn het overschot aan water en de oases de havens zijn. Dan meert het schip aan met grote toeters en volgt het nummer Sailor. Voor mij het beste nummer van de LP. Ondertussen meandert Kraftwerk nog steeds door op de autoweg. Sailor heeft inmiddels een maatschappelijk probleem aangekaart, een zeereis achter de rug en het reisdoel bereikt. Dat reisdoel blijken de meisjes uit Amsterdam te zijn. Nu heb ik zelf een meisje uit Amsterdam dus dit raakt mij persoonlijk.
Als ik de LP van Kraftwerk omdraai dan kiezen ze daar voor de schoonheid van kometen. Sailor gaat voor het vrouwelijk schoon wat enorm fraai wordt uitgebeeld in het nummer Josephine Baker. Kraftwerk blijft in de nacht hangen en in het nummer Mitternacht lijkt het alsof je in een nachtmerrie zit met een lekkend huis vol weerwolven. Sailor vertolkt het duistere nachtleven in het nummer the Street en de nachtmerrie is hier vooral als je niet meer kan ontsnappen uit het huis (open the door) waar je de nacht hebt doorgebracht met een aantrekkelijke enge vrouw (thematisch een soort Hotel California).
Kraftwerk besluit het ritje op de autobahn met een dromerige ochtendwandeling. Ik heb het gevoel dat er steeds hetzelfde vogeltje zit te fluiten en ik half verdoofd rondjes loop rondom een palmboom. Sailor vertrekt weer naar de haven en eindigt met de wijze woorden “ laat je dromen vanaf nu geen stof vergaren, maak er gewoon het beste van”. Dat kan ik beter gebruiken als ik desolaat op een onbewoond eiland zit.
Had ik al ergens geschreven dat ik Sailor een onderschat album vind?