Madonna - MDNA (2012)

Label: Interscope

1. Girl Gone Wild (3:44)
  2. Gang Bang (5:28)
  3. I'm Addicted (4:34)
  4. Turn Up the Radio (3:48)
  5. Give Me All Your Luvin' (3:22)

met Nicki Minaj en M.I.A.

6. Some Girls (3:55)
  7. Superstar (3:53)
  8. I Don't Give A (4:21)

met Nicki Minaj

9. I'm a Sinner (4:52)
  10. Love Spent (3:45)
  11. Masterpiece (4:00)
  12. Falling Free (5:12)
  13. Beautiful Killer * (3:47)
  14. I Fucked Up * (3:29)
  15. B-Day Song * (3:34)

met M.I.A.

16. Best Friend * (3:20)
  17. Give Me All Your Luvin' [Party Rock Remix] * (4:03)

met LMFAO en Nicki Minaj

18. Love Spent [Acoustic] * (4:24)
sanquin
Okay de eerste uitslag is 4,5 sterren....verslavend goed album! Maakt me niet uit wat een ander zegt...dit is verrassend goed!!!!
Aero...we gaan morgen verder discusseren

avatar van Erwinnn
Madonna begon haar carrière met een 100% dance-plaat. Daar is ze toch gewoon het beste in. En juist dat aspect is op MDNA zo goed gelukt. Je moet er van houden, maar de productie van Benassi en Solveig is heerlijk en brengt het beste in Madonna naar boven. Een mix van het geluid op Music en Confessions on a dancefloor. De melodietjes zijn bedrieglijk simpel, maar blijven wel hangen.

De ballads en mid-temponummers halen - ondanks de fijne producties van William Orbit - niet het niveau van die op Ray of Light, maar houden het geheel wel afwisselend en zorgen voor wat meer diepgang.

Tekstueel is ze soms nietszeggend, dan gaat het om het vullen van die dansvloer, maar vaak ook verdrietig, boos en lekker fel (een mislukt huwelijk is een goeie inspiratiebron).
Ik had het op grond van de eerste twee singles niet verwacht, maar ik vind het uiteindelijk toch een van haar lekkerste, in-your-face platen.

En Gang Bang is een nieuwe Madonnaklassieker wat mij betreft!

avatar van Dungeon
Toch wel interessant dat veel mensen die dit album niets vinden niet stemmen. Dat vind ik een goede zaak. Zo zien de fans van Madonna tenminste hoe medefans er over denken.

Jocharo-T
Daar ben ik het niet mee eens. We zitten op een site voor muziekliefhebbers en niet op een site voor Madonna liefhebbers. Ik wil gewoon zien hoe de publieke opinie denkt over dit album. Nu krijg je een zwaar vertekend beeld van dit album. Iedereen die dit album daadwerkelijk heeft geluisterd en de moeite neemt om te reageren, zowel positief als negatief kan gewoon een legitieme stem uitbrengen. Dat is namelijk waar heel MusicMeter om draait.

Rizz
Hoezo veel mensen die dit album niks vinden en niet stemmen? De 0,5jes worden weer sportief uitgedeeld.

Jocharo-T
Om die 0,5 stemmen zou ik me ook niet al te druk maken, want er zijn ook zat mensen die van tevoren als een 5 ingecalculeerd hebben. Over een maand of twee krijg je gewoon een realistich beeld van dit album.

sanquin

Mooi gezegd!!!

Tsja het is eenvoudig die knop met die sterretjes in te drukken..,gelukkig zijn er mensen die het wel een kans geven en er compleet naar luisteren. Staat hier al de hele morgen op zonder 1 verveelmoment!

Oh my goodness! Wat is dit? Mijn achterbuurman draait helaas wel eens van deze goedkope house-troep: nu op plaat gezet door Madonna. Nu weet ik dat de albums inmiddels kapstokken zijn geworden voor allerlei commerciële activiteiten, zoals de naam- en beeldgeving van een nieuwe tour waar belachelijk hoge prijzen voor worden gevraagd en sportscholen, kledinglijnen, geurtjes en verzin het maar. Maar van Madonna met al haar ervaring en alle mensen die aan MDNA meewerkten had ik toch wel heel wat meer niveau verwacht. Dit zijn simpelweg goedkope computergemaakte en gestuurde klanken, die ook nog eens niet prettig in het gehoor liggen. Wat een tegenvaller!

Op de meeste nummers sneeuwt de muziek onder het computergeweld. Als je wel melodieën kunt horen, dan zijn ze vaak wel erg simpel en klinken de liedjes nog steeds veel te electronisch. Voorbeeld hiervan is ooh laa laa, you're my superstar, ooh laa laa, that's what you are. Moet ik het na dit voorbeeld nog over de teksten hebben? De score wordt nog enigzins gered door nummers op het einde van het album, waar het wat meer op muziek lijkt, als I'm A Sinner & I'm Falling Free.

Ik hoorde ooit Borderline in In The Mix van Ben Liebrand om 2 uur 's nachts bij Radio Veronica. Hebben we de hele vakantieweek erna gedraaid. Overigens werd vervolgens eerst Holiday hier een hit en daarna alsnog Borderline. Ik heb stapel 12 inches van deze dame: dat waren uitstekende dansmixen. Dus Madonna kon echt wel dansmuziek maken. Ook later lukte het haar prima om op niveau mee te blijven doen. Maar op dit album is haar dat niet gelukt.

Ik schrijf dit overigens met pijn in mijn hart op. Ik vond Madonna leuk in de jaren '80, vooral haar 12 inches dus, en best aardig in de jaren '90. In de jaren '00 leverde ze soms heel aardig werk, maar dit, maar dit, maar dit..... kan echt niet.

Jocharo-T schreef:

Ik denk daar anders over. Maar goed dat maakt ook niet echt uit. Ik ben van mening dat stemmen voor ingewijden zou moeten zijn. Voor de liefhebbers. Een goede wijn kan ook alleen maar beoordeeld worden door wijnliefhebbers die het verschil proeven tussen goedkope namaak en een mooi wijntje. Mensen die niet van wijn houden zouden elke fles een 0,5 kunnen geven of het nu een mooi product is of namaak.

avatar van Dungeon

Toen ik keek waren het er 3 van de 14 stemmen. Dat vind ik meevallen. Ik had toch Justin Bieber taferelen verwacht. Misschien een verkeerde aanname van me.

avatar van hidalgo
ben het helemaal eens met west Ray of Light en hard candy niks op aan te merken
maar dit is voor kinderen die madonna op youtub tegen komen
ik trek me ook niks aan van die mensen die hier punten voor geven
ik luister naar een cd en dan zeg ik goed of niet goed
net als op school vroeger luister eens naar Miike Snow daar kan madonna
nog iets op leren blijft toch nog altijd een mooie hoes

avatar van Dungeon
Ik ben ook van mening dat als je dit niets vind je dat snel hoort. Daar hoef je niet heel het album voor uit te luisteren. Ik heb een stuk of 10 nummers vluchtig geluisterd. Ik weet genoeg. 2 nummers vond ik wel okee de rest helemaal niets. Als een nummer de eerste 30 seconden niets is wordt het plots echt geen goed nummer als ik het helemaal zou moeten luisteren.

Jocharo-T
Tja... als je er zo over denkt moet je eigenlijk bij alle albums die je onder de drie sterren hebt beoordeeld je stem verwijderen.

Iemand die geen Madonna liefhebber is zou best een postief cijfer kunnen geven, maar als je dan geen Madonna liefhebber bent mag je ook geen stem geven, anders meet je met twee maten. Mag je als neutrale luisteraar geen negatief cijfer geven, dan ook geen positief cijfer. Ik vind het echt de grootst mogelijk onzin, maar goed nu wordt het wel heel erg offtopic.

avatar van hidalgo
ik was een madonnafreak maar vind het niks
hard candy en the ray of light oke
maar dit is bagger

Jocharo-T schreef:

Ik stem ook bijna nooit onder de 3 sterren. Het komt weleens voor dat een plaat van een bepaalde artiest (of uit een bepaald genre) die ik altijd goed vond tegenvalt. Dan stem ik laag.

Ik vind het zelf onzin dat zo'n plaat als die van Justin Bieber bijvoorbeeld helemaal afgezeken wordt terwijl die hordes fans heeft. Dat klopt toch ook niet.

avatar van bloempje24
Dungeon schreef:

Probleem is dan wel dat je eerst een onafhankelijk iemand moet laten beoordelen of de wijn 'goed' of 'slecht is'. Daarna wil je, op basis van dat onafhankelijke advies, enkel de liefhebbers van slechte wijn; of enkel de liefhebbers van goede wijn, serieus nemen als stemmers.

Wat het stemmen betreft zou MM veel meer specificatie toe moeten staan.
- alle stemmen weergeven
- alleen stemmen weergeven van users die Madonna in de top-10 hebben staan
- etc.

avatar van Svendra
Dungeon schreef:

Bedoel je liefhebbers van Madonna of liefhebbers van popmuziek? In het eerste geval ben ik het niet met je eens, dat zou een saaie bedoeling op MuMe worden. In het tweede geval heb je zeker een punt. Iemand die helemaal niets met een genre heeft, kan beter niet stemmen.

Al geef ik toe: misschien valt mijn waardering voor MDNA wel lager uit omdat ik weinig heb met platte housebeats .

Als Madonna-fan van het eerste uur keek ik al maanden reikhalzend uit naar dit album. En vandaag was het dan zover: het album zat in mijn brievenbus! Aangezet, nauwkeurig geluisterd en ik vind dat Madonna hier weer een fantastisch album heeft afgeleverd. Heel strak in productie, ligt toch lekker in het gehoor en is zeer zeker op sommige punten vernieuwend. Ze kan zichzelf natuurlijk niet steeds opnieuw uitvinden, dat lukt zelfs Prince niet! Ik las hier op de site dat iemand zich afvroeg waarom Madonna zo haar best doet om bij te blijven met haar jonge concurrenten... Hmmm... Bedenkelijke quote, wat mij betreft. Ik denk dat de jonge concurrenten hun best moeten doen om Madonna te evenaren; ik bedoel Lady GaGa is nog niet op 30% qua kunnen dan dat Madonna dat doet. Op het album rapt iemand: There's only one queen and that's Madonna en zo is dat maar net! Toch ga ik haar tour deze keer eens een keer overslaan. Ik vond de kaarten toch iets te duur en daarbij heb ik ze al vanaf 1987 elke keer dat ze in Nederland was gezien. Mijn conclusie: een goed dance-album, iets waar je, als je van rockmuziek houd, niet van zult houden, maar dat geldt andersom net zo goed. Ik vind het een topalbum, al had het ge-bitch iets minder gemogen in de track "Gang Bang". Daarom een half puntje aftrek: 4,5 *

AmazingPP schreef:
Als Madonna-fan van het eerste uur keek ik al maanden reikhalzend uit naar dit album... Aangezet, nauwkeurig geluisterd en ik vind dat Madonna hier weer een fantastisch album heeft afgeleverd. Heel strak in productie, ligt toch lekker in het gehoor en is zeer zeker op sommige punten vernieuwend. Ze kan zichzelf natuurlijk niet steeds opnieuw uitvinden, dat lukt zelfs Prince niet!

Waarom je het fantastisch vindt wordt mij niet helemaal duidelijk. Omdat je Madonna-fan van het eerste uur bent? De productie is inderdaad strak, maar of dat een pluspunt is in dit geval is maar de vraag. Dit album ligt mij als 'Madonna-liefhebber' van het eerste uur (juist?) helemaal niet lekker in het gehoor. En waar dit album vernieuwend is kan ik helemaal nergens ontdekken. Als je dan ook nog de vergelijking met Prince gaat trekken, dan haak ik echt af. Kortom: ik kan dit moeilijk volgen.

Rizz
Ik ben ook wel benieuwd wat je er vernieuwend aan vindt, want dat hoor ik ook niet zo.

west schreef:

Maar wel toegeven west: ook die beoordeel jij toch anders dan andere artiesten, en zo doen Madonna fans dat ongetwijfeld ook (ik schaar mezelf daar dus even niet onder voor alle duidelijkheid).

avatar van Coentje
MDNA. Serieus?!
Nu vind ik Madonna wel een type knagertje maar de titel is zeker opmerkelijk. Doet mij een beetje gemaakt en marketingerig overkomen, dat 'stoere imago'.

(en toch heb ik het er over, oftewel opzet geslaagd)

avatar van lennon
Lol, de manier waarop pierre wind m aanprees was wel erg grappig zeg.

Maar Ik heb genoeg aan snippets gehad, totaal niet mijn ding dit album, en ook niet echt verassend te noemen.

Leuk dat de die hards er toch wat mee kunnen.

Rizz
Die hards? Ik ben verre van die hard, maar vind het gewoon een erg goed album.

AmazingPP schreef:
Tja... daar ben ik het ook niet mee eens. Ik blijf erbij dat Madonna over erg weinig latent beschikt. Ik dicht een Lady Gaga, waar ik verder niets mee heb, meer talent toe. Madonna kan niet zingen, Madonna kan niet dansen, Madonna kan niet componeren, goede teksten schrijven kan ze ook niet echt en Madonna kan niet acteren. Wat Madonna goed kan is op het juiste moment bieden wat het publiek blijkbaar wilt. Ze was een voorloper op heel veel dingen en dat is haar talent. Inspringen op het juiste moment. Daardoor is hetgeen wat Lady Gaga nu doet een grote kopie. Ik vind het oprecht knap dat iemand die eigenlijk alles op muziekgebied niet echt heel goed kan toch zo aan de top weet te blijven. Zich omringen met mensen die wel wat kunnen. Doordat ze steeds op het juiste moment inspringt op wat het publiek op dat moment wilt, klinkt al haar muziek gedateerd na enkele jaren.

Een goede verzamelaar van Madonna komt bij mij wel uit op een voldoende. In het verleden heeft ze er toch nog wel wat leuke singles uit kunnen persen. Ze was een voorloper, maar niet een beter artiest dan een Lady Gaga, Rihanna, Britney Spears. Vind het allemaal vrij gelijkwaardig. Had hier Britney Spears op de hoes gestaan dan hadden de meeste een lager cijfer gegeven. Dat gevoel heb ik teminste.

Dungeon schreef:

Hier ben ik het uiteraard helemaal mee eens. Dat zijn duidelijke haatstemmen.

avatar van lennon
Rizz schreef:
Die hards? Ik ben verre van die hard, maar vind het gewoon een erg goed album.

Ok, die hards, top 40 en dance liefhebbers

Jocharo-T schreef:
dicht een Lady Gaga, waar ik verder niets mee heb, meer talent toe.

Volledig mee eens. Mevrouw Gaga beschikt over een zeer goede live zangstem, iets waar Madonna inderdaad alleen maar over kan dromen.

Dat je Britney over meer talent vind beschikken verbaasd me een beetje, want die kan er echt helemaal niks van (behalve een beetje kreunen)
Madonna is natuurlijk wel een icoon, en hoe ze het flikt weet ik ook niet, maar ze doet het wel, en ze heeft er een aardig zakcentje aan verdiend.

Nogmaals, ben blij voor de fans dat ie goed wordt ontvangen, want daar draait het toch om. Ik ga me er echt niet aan wagen, en zet Ray of light nog wel een keer op.

aERodynamIC schreef:

Ik ben zelf geen Madonna fan, maar was zoals altijd benieuwd naar haar album. Ik heb dus van alles in de kast staan en was oprecht teleurgesteld. Ik kan mij vanuit die insteek weinig voorstellen bij het enthousiasme van de fans, devoter dan ik, maar toch. Daarvoor vind ik het echt te slecht. Ik ben eigenlijk ook wel verbaasd over jouw 4,0*, ondanks dat ik (natuurlijk) jouw review heb gelezen. Maar ja, we zitten dit keer wat verder uit elkaar.

Overigens vind ik het enigzins vergelijkbare Fame / the Fame Monster van Lady GaGa beter dan dit MDNA... niet dat ik dat echt goed vind, maar daar staan nog een paar aardige nummers op. Voor alle duidelijkheid: ik heb verder niets met Lady BlaBla.

Nee, het ging mij er om dat jij Prince ook door een gekleurd brilletje bekijkt

Wie: ik.....?

Ja, jij