MF DOOM - Operation: Doomsday (1999)

Label: Fondle 'Em

1. The Time We Faced DOOM (Skit) (2:04)
  2. Doomsday (4:58)
  3. Rhymes Like Dimes (4:18)

met DJ Cucumber Slice

4. The Finest (4:01)

met Tommy Gunn

5. Back in the Days (Skit) (0:45)
  6. Go with the Flow (3:36)
  7. Tick, Tick... (4:04)

met MF Grimm

8. Red and Gold (4:42)

met King Geedorah

9. The Hands of DOOM (Skit) (1:50)
  10. Who You Think I Am? (3:24)

met King Caesar, Rodan, Megalon, Kamakiras en Kong

11. DOOM, Are You Awake? (Skit) (1:12)
  12. Hey! (3:46)
  13. Operation: Greenbacks (3:46)

met Megalon en King Geedorah

14. The Mic (3:02)
  15. The Mystery of DOOM (Skit) (0:21)
  16. Dead Bent (2:22)
  17. Gas Drawls (3:43)
  18. ? (3:09)

met Kurious

19. Hero v.s. Villain * (2:55)

met E. Mason

20. I Hear Voices (Part One) * (3:04)
avatar van Dielie
..en ik denk dan ook dat de kans dat Doom iets doet met 50Cent heel klein is hoor; ma goe

Doom is iets dat je pakt en niet meer loslaat, in het andere geval vind je het allemaal nul, die man is gewoon geniaal en dat hebben veel mensen door denk ik dan, andere vinden het dan weer niks

het fenomeen iets goed vinden omdat iedereen het goed vindt bestaat idd, iedereen maakt zich daar schuldig aan, maar in het geval Doom gaat die stelling niet op

toen ik pas de plaat had, jaren geleden vond ik vooral de producties vet, daarna gingen de teksten opvallen, het geheel, het onafgewerkte, ongepolijste geluid die een grimmige sfeer neerzet en bijdraagt tot het geheel van het album, uniek noem ik het maar

Dielie schreef:

Dat moest je ook niet al te letterlijk opvatten...

avatar van Rhythm & Poetry
Neemt MF Doom volgende week met 50 een nummer op (en neem dit niet té letterlijk) dan doet dat niks met de ratings van dit album. Hooguit zal hij flink wat respect inleveren. Kijk maar naar Mobb Deep.

Mijn eerste ervaringen met de muziek van MF Doom waren nou niet bepaald goed. Maar na elke luisterbeurt vond ik het iets aangenamer gaan klinken. Ook deze dagen blijft hij in mijn achting groeien. Madvillain in mijn top 10 dit album 4,5*, DANGERDOOM 4,5* en ga zo nog maar even verder. De kracht zit hem voor mij in het vernieuwende en verassende wat MF de hiphop scene te bieden heeft. Op dit album staat het 1ste nummer wat ik leuk vond van MF en dat is Dead Bent.

avatar van Boris91
Had deze al een tijdje maar nooit echt bijzonder geworden. Omdat ik de laatste tijd veel over MF Doom hoor maar weer eens geprobeerd, en dat is zeker positief uitgepakt. Ik denk nu aan 4* maar zal hem vanavond als ik stoned ben nog eens proberen, vaak dat het dan in een keer klikt met een album. Ik verwacht dat dit in de (nabije) toekomst 4.5* gaat worden. Heerlijk om op te chillen.

avatar van misorabi
Zeg "nee" tegen drugs!

avatar van Boris91

Het is toch een 4 geworden. Later gaat hij denk ik nog wel groeien.

avatar van Willemsb
Ik weet niet of iemand het weet, maar de beat van het nummer Tick Tick is gewoon keihard van The Beatles.

Supertof!

avatar van MJ_DA_MAN
Wel meerdere beats zijn hier letterlijk overgenomen van andere nummers.

Mezelf
Lekker album, ik moest wel wat wennen aan zijn stijl van rappen enzo maar ik kan het steeds meer waarderen.

jorisje123456
Na Madvillainy is dit album ook beginnen te groeien bij mij.

omhoog naar 4*

lambf
Al een aantal keren is mij deze plaat aangeraden. Maar ik vind er niet zo veel aan. De stem van MF Doom is wel aardig, maar weet geen heel album te boeien. Soms klinkt ie zelfs wat soft, waar ik niet zo van houd. Zijn flow daarentegen is bij vlagen wel erg slecht, hier en daar lijkt het bijna op praten.

De beats zijn lekker vet, maar helaas, de productie vind ik niks. Het weet wel een donker sfeertje te creëren, maar echt donker word het niet. Beetje melancholiek, maar ik vind het niet mooi . Ook houd ik niet zo van het veelvuldig gebruik van R 'n' B zangeressen op de achtergrond.

lambf schreef:

Zoveel toch niet? 2x op het eind van een nummer.
En een aantal keer een zangsample. Maar dat beschouw ik niet als R&B zangeres.

lambf
Maar ik stoor me daar wat aan. Het is niet dat ik zangeressen per sé slecht vind, maar hier vind ik ze er gewoon niet bij passen.

Mezelf
Verhoogd naar een 4, groeit toch wel bij me..

avatar van Sjaakspeare
The Finest en The Mic vind ik helemaal niks. De beats, en vooral die van de eerstgenoemde, vind ik behoorlijk walgelijk. Echt van die jaren tachtig 'hoge-broeken-en-haarlak -en-dans-wild- met-je-armen-stijf- in-de-lucht-en-met-je- blik-naar-beneden-troela'-beats. Dit was wel op het eerste gehoor. Ik hoop dat dat de reden is...

Wat vinden anderen van deze twee nummers?

avatar van Osiris Apis
The Finest vind ik ook niks. Idd Foute productie.
4 mensen hier vinden hem wel goed, net als The Mic. Bij die track vind ik de drum lelijk.

Raekwon the chef
Juist de beste producties op het album

avatar van Osiris Apis
Dat vind ik Doomsday en Dead Bent.

avatar van Urbanoetang
Osiris Apis schreef:
Dat vind ik Doomsday en Dead Bent.

Precies.

Ik kan helemaal niks met Tick, Tick

Raekwon the chef
Aparte, maar leuke productie vind ik zelf, ook MF Grimm is goed op dat nummer.

avatar van schizodeclown
Zeker een groeialbum, de hoge noten en licht gebruik van instrumenten komt op gegeven moment ten goede.
Grappig ook om te horen van Dead Bent, een jaar eerder dan I Can't Go To Sleep, waar is dat sampletje van eigenlijk, ouwe soul-nummer?
The Hands of Doom vind ik tevens de beste skit ooit.
Niets anders dan lof dus

avatar van Kos
Kos
Isaac Hayes toch?

avatar van BoordAppel
Van Walk on By inderdaad.

avatar van Urbanoetang
Voor de liefhebbers, ik zag de vinylversie liggen bij Distortion. Weet niet of deze ook zo zeldzaam is, maar de prijs was te doen als ik het goed herinner.

avatar van MJ_DA_MAN
Goed nieuws: op 7 oktober wordt de plaat eindelijk opnieuw uitgebracht .

Relax
MJ_DA_MAN schreef:
Goed nieuws: op 7 oktober wordt de plaat eindelijk opnieuw uitgebracht .

Woeiii dat duurt best lang voor iets dat je in een paar weken kan drukken.

avatar van Dielie
blijkbaar is er al een tijdje een 'onofficiële mixtape' uit van onze vriend, 'Ugly Mac Beer Invasion'

RedLightCityBoy
Dit werk is voor mij nieuw, zeer goede beats en Doom was hier lyricaal ook erg goed. Geen 1 slecht nummer wat het album erg toegankelijk maakt voor meerdere luisterbeurten zonder enige skips.
Dit is voor mij toch wel het ideale beeld hoe hip-hop moet zijn.

4.5* Gas Drawl is fire

avatar van Sjaakspeare
Ben ik de enige die zich bij dit album mateloos ergert aan die autoritair overheersende jaren-80-popmuziek-groove? Ik vind het echt afschuwwekkend. Ik ga medan ook absoluut niet verder verdiepen in dit album. Het is sowieso wel een algemene afknapper op MF DOOM... Ik heb sowieso het idee dat DOOM hier niet zo excentriek rapt als bij bijvoorbeeld Viktor Vaughn, wat ik een aderlating vind.

avatar van schizodeclown
Sjaakspeare schreef:

Ja eigenlijk hou ik ook totaal niet van jaren 80 pop-muziek, maar in deze vorm gegoten jasje ben ik eigenlijk best wel te versmaden.