Burial - Kindred (2012)

2. Loner (7:28)
  3. Ashtray Wasp (11:44)
avatar van Chameleon Day
Mjuman schreef:

Als je nog steeds een mankelende stereo hebt, kan je dat niet echt verifiëren, dottore. Met name de keyboard-sounds die heel sterk doen denken aan het verwaaiende geluid dat een Lesley-box produceert, de toepassing van glitches, de manipulatie van de stemmen ervaar ik als heel verfrissend.

Maar dat deed hij 5 jaar terug ook al. Verfrissend? Eerder een al oud, uitgezogen pepermuntje.

Het is voortborduren op een thema met inbreng van een aantal nieuwe componenten.

Die nieuwe componenten zijn er wel, maar spaarzaam. Het geheel klinkt - voor mij - te veel als het oudere werk. De vooruitgang in geluid is maar beperkt. Maar goed, ik zal 'Untrue' nog eens opzetten.

avatar van Mjuman
Dat verschuiven in de pitch ervan wel, tenminste imo. Ik ervoer dit als nog filmischer dan zijn eerdere werk, zie ook de door mij genoemde referenties o.a. Bunuel's Un chien andalou - waarin bepaalde scenes ook worden verknipt en/of herhaald.

avatar van Koston
Stem verhoogd naar de volle 5. Wat een meesterwerk, ik vrees dat ie dit nooit maar gaat kunnen evenaren. Dit is van de eerste tot de laatste seconde een puur genot

Forza schreef:
(..) vind hier weinig gevoel in zitten.

Dit is precies de gedachte waar ik mee blijf zitten. De EP begint sterk, Kindred heeft een fijne warme sfeer, maar vooral Loner en Ashtray Wasp vind ik tegenvallend.

Allemaal iets te dancy, iets te trancy, te hoog tempo. Loner klinkt redelijk makkelijk, misschien zelfs wel een tikje voorspelbaar. Wanneer je de opbouw vergelijkt met een nummer als Archangel, dan is dit toch beduidend minder spannend.

Door deze EP wel een halve punt extra aan Untrue gegeven. Betrapte mezelf erop de gehele EP te hopen dat het volgende nummer weer in de stijl en sfeer van Untrue was.

avatar van Oepsje
Tuktak, erg mooie recensie! En bedankt voor de uren nieuw luistermateriaal

Erg lekkere plaat van Burial kan er geen genoeg van krijgen.

avatar van AOVV
Zo, dit is een wel erg sfeervol plaatje! Ik zou zelfs zeggen dat het jammer is dat het slechts een halfuurtje duurt, en dat hoor je mij niet gauw zeggen. De vorige EP was al sterk, deze vind ik echt nog beter. Burial doet het 'm.

avatar van mathijs1982
Wie toch iets fysieks in handen wil hebben kan binnenkort de EP's Street Halo en Kindred op een cdtje kopen.

avatar van SpaceLee
Toen ik als 14/15-jarige Untrue voor het eerst hoorde, vond ik het een intrigerende plaat, een plaat die iets ongrijpbaars had. Echter vond ik vond het ook onaf klinken.

Een zomer lang heb ik die plaat geluisterd, geprobeerd om mijn vinger erop te leggen... Maar daarna hebben Burial en dubstep mijn aandacht verloren - wellicht door al die simpele en cheesy Skrillex / Doctor P toestanden, die (al een paar jaar te lang) werkelijk kapot gedraaid worden.

Nu, na deze EP en de samenwerkingen met Four Tet, heeft Burial mijn onverdeelde aandacht. Ik begrijp nu waarom ik het vroeger 'onaf' vond. Burials muziek klinkt immers, zoals hij het zelf omschrijft, als 'flarden van clubtracks die na een feestje in je hoofd blijven nazinderen'. Het zijn persoonlijke, emotioneel uitgepuurde nummers, met veel gevoel gemaakt.

Heel erg mooi.

avatar van Kuk
Kuk
Hoppa, drie nummers die bij de allerbeste Burial songs horen. En dat op een EP van drie liedjes. Met name Ashtray Wasp is ruim 10 minuten niets dan genieten.

avatar van Gloeilamp
SpaceLee schreef:

Dat is niet zo hoor, het zijn beide populaire artiesten maar ze worden nauwelijks op de radio gedraaid. Alleen Skrillex word weleens gedraaid, verder is er weinig plek voor dat soort dubstep op de radio.

Verder ben ik helemaal met je eens, Ashtray Wasp is echt fantastisch

avatar van SpaceLee
Gloeilamp schreef:

Vooral op feestjes wordt het veel gedraaid. In mijn omgeving toch.

Die gitaarsample in Ashtray Warp, is die niet van de Stone Roses?

Ah, heb ik het toch goed gehoord. Geweldig nummer, zowel van de Stone Roses als Burial.

avatar van IllumSphere
En op welk tijdstip hoor je precies die sample op Ashtray Warp ?

IllumSphere schreef:
En op welk tijdstip hoor je precies die sample op Ashtray Warp ?

Hier van 4:36 tot 4:42: YouTube - Burial- Ashtray Wasp

= het intro van dit nummer: YouTube - Stone Roses - Elephant Stone

Verderop in het nummer zitten trouwens ook stukjes die me doen denken aan Massive Attack (de belletjes uit Unfinished Sympathy) en een subtiel basje dat volgens mij uit een track van Mathew Jonson komt.

YouTube - MathewJonson:::::ReturnOfTheZombieBikers

Wat een bizarre plaat blijft dit. Op vinyl klinkt het allemaal nog zoveel rauwer. Dikke 4,5*.

Tussendoor: voor de mensen die Burial zeer kunnen waarderen, check Volor Flex eens. Hij ziet zichzelf als een Burial Tribute, en meer heb ik daar eigenlijk niet aan toe te voegen. Schrik niet als je begint aan zijn album dat hier overigens gratis te downloaden is: Tramp | Dark Clover Records - store.darkclover.ro

En hier een album preview:
YouTube - Volor Flex (Album Teaser)

avatar van Dakduivel
Ik heb het meestal niet met tribute artiesten (of hoe je ze ook noemt) maar die Volor Flex klinkt wel dope! Heb z'n album gelijk maar toegevoegd.

haha, die volor flex, schaamteloos:)

avatar van Dakduivel
Hij noemt zijn muziek zelf een eerbetoon aan Burial dus waar moet hij zich voor schamen? Hij claimt tenslotte niet originele muziek te maken. Als de muziek goed is en je ook zelf toegeeft dat het een tribute is vind ik het niet erg als je iemand kopieert.

avatar van kobe bryant fan
Heb hem nu ook op Vinyl en ga met een halfje omhoog.
Fantastisch artiest is het. Drie schitterende tracks met als hoogtepunt de afsluiter.
Fantastische samples, heerlijke synths en sterke ritmes. 4,5*

avatar van AOVV
Na 'Street Halo' heeft Burial ook dit jaar een mooie, sfeervolle EP uitgebracht. Deze vind ik nog een tikkeltje beter, zij het een heel erg klein tikkeltje, zodat het zich niet kan uiten in een halfje meer. Vooral het titelnummer is een dijk van een song; mooie overgangen, knappe sfeer en balancerend op het randje van warm en koud, zoals heel het plaatje eigenlijk. Ik luister niet veel naar dit soort muziek, omdat het me niet echt ligt, maar Burial is langzamerhand een uitzondering op die regel aan het worden.

3,5 sterren

avatar van niels94
Dit is toch wel errug goed... Halfje erbij. Ashtray Wasp blijft het beste, meesterlijk gewoon, maar de andere twee tracks doen er niet eens zo gek veel voor onder.

avatar van AOVV
Ik zie trouwens dat ik een fout heb getypt in m'n vorige bericht.. Het moet zijn: "Vooral de afsluiter is een dijk van een song". 'Ashtray Wasp' dus.

avatar van IllumSphere
Ik denk dat ik deze EP nog eens zal opnieuw beluisteren en de kans dat het een vier en een half krijgt is groot. Elke keer als ik één van deze nummers hoor, dan waan ik me steeds in een andere wereld door de enorme sfeer die deze nummers hebben.

dion_odinot
Beste moment om dit te luisteren is 's nachts in de auto!

avatar van IllumSphere
Sowieso. Iedere Burial plaat die ik al gehoord heb, komt het beste tot zijn recht als het s'nachts wordt afgespeeld.

Yann Samsa
Sowieso. Ieder zin die ik al heb gelezen, kwam het beste tot z'n recht met de juiste interpunctie.

Verder akkoord met de meeste reacties hier. Burial lijkt er maar niet in te slagen mij teleur te stellen. Hoeft ook niet hoor, I'm just saying. Ietsje minder dan die supermagistrale plaat met Massive Attack, maar alweer errug goed!

Qué ?

Als je iets zegt over mijn grammatica, dan verwacht ik wel dat je zegt waar ik het fout heb.