menu

Iron Maiden - The X Factor (1995)

mijn stem
3,01 (242)
242 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal
Label: EMI

 1. Sign of the Cross (11:17)
 2. Lord of the Flies (5:03)
 3. Man on the Edge (4:13)
 4. Fortunes of War (7:23)
 5. Look for the Truth (5:10)
 6. The Aftermath (6:21)
 7. Judgement of Heaven (5:12)
 8. Blood on the World's Hands (5:57)
 9. The Edge of Darkness (6:39)
 10. 2 A.M. (5:37)
 11. The Unbeliever (8:10)
totale tijdsduur: 1:11:02
zoeken in:
avatar van AstroRocker
4,0
Ieder zijn smaak Kronos.... Dit is anders omdat het een veel somberder en ook "rustiger" album is dan het voorgaande werk van Maiden. En zoals eerder gezegd in dit topic, die stem past er wel bij.
Maar laat Blaze Bayley niet de oude songs van Maiden zingen, dat is niet om aan te horen.

avatar van Kronos
2,0
Ja natuurlijk, ieder zijn smaak. Daar kan je alles naar terugvoeren. Maar ik kan je wel zeggen dat de reden waarom ik dit album maar niets vind niets te maken heeft met dat het een somberder en rustiger album is. Ik heb geen probleem met sombere rustige muziek. Met ongeïnspireerde en moedeloos gezongen heavy metal dan weer wel.

avatar van Metal-D78
3,5
Kronos schreef:

Daar wordt Bruce Dickinson eveneens heel erg gemist.


Net alsof Bruce's inbreng zo verheffend is op Fear of the Dark. Op Somewhere in Time heeft hij niets bijgedragen en volgens mijn wordt hij daar niet echt gemist.....

avatar van Kronos
2,0
Alsof ik geschreven heb dat Bruce Dickinson onmisbaar is.

avatar van Metal-D78
3,5
Kronos schreef:
Ook de composities deugen niet echt. Daar wordt Bruce Dickinson eveneens heel erg gemist.


Ja dus.

avatar van Kronos
2,0
De twee eerste albums zijn uitstekend. Het kan dus wel zonder Bruce. Maar het grootste succes kwam met hem erbij natuurlijk. Dat hij niet op alle albums meeschreef doet niet ter zake. Er werd wel geschreven met hem als zanger in gedachten. Maar als je denkt dat hij hier niet gemist werd is dat natuurlijk prima.

En dan is er ook nog het verlies van Martin Birch. Ik herinner me het verhaal over hoe hij Dickinson zo'n honderd keer The Number of the Beast liet inzingen, tot die er gek van werd. Maar het resultaat was er. En Bruce zou die manier van zingen, waarbij naar elk detail aandacht gaat en hij zingt alsof zijn leven ervan afhangt, blijven volhouden. Met de lauwe bedoening die Blaze Bayley er hier van maakt zou Martin Birch nooit genoegen nemen.

avatar van Rockfan
4,0
Die discussie over Bruce en Blaze wil ik niet weer beginnen. Allebei hebben ze hun kwaliteiten.

Ik hoor ook liever Bruce maar als ik mocht kiezen tussen No prayer of deze dan werd het toch deze.

Songtechnisch vind ik deze veel beter. De zang van Blaze geeft dit album wel een andere sfeer dan als het met Bruce zou zijn opgenomen.

avatar van AstroRocker
4,0
Precies mijn idee Rockfan. De songs op deze plaat zijn niet slecht of ongeïnspireerd, sterker nog Sign of the Cross vind ik zelfs een topper in de omvangrijke Maiden catalogus.

avatar van Rockfan
4,0
Niet alleen Sign Of The Cross is een topper. Het hele album vind ik, ondanks Blaze, een toppertje.

Muzikaal valt er genoeg te genieten.

Wat een afgrijselijke productie heeft dit album. Bah! Gitaren staan niet goed in de mix en het lijkt wel of de drummer op een vuilnisbak rammelt. Zat degene die hier voor verantwoordelijk is teveel van de aards geneugten te snoepen?

Jammer want er staan wel wat potentieel aardige nummers op. (Sign of the Cross & Edge of Darkness in het bijzonder)

avatar van Rockfan
4,0
Bakamatsu schreef:
Wat een afgrijselijke productie heeft dit album.


Dat is idd vaker het geval bij IM. A Matter of life and death is, denk ik, nog het ergste.


Bij deze valt het nog mee....

avatar van Brutus
5,0
Dit album is echt wel vele malen beter, dan de zwakste albums van Iron Maiden:
A Matter of Life or Death
The Final Frontier.

Sterker nog, deze hoort bij de beste albums van Iron Maiden.

avatar van aarrtentonny
Vandaag maar weer eens beluisterd. Toch niet zo teleurstellend als toen ik het album in 1995 voor het eerst hoorde. Vind Blaze niet de juiste man voor de band maar heb veel bewondering voor zijn durf om de plaats van Bruce in te nemen.

avatar van i-mac
4,5
Na een hele lange tijd dit album nog eens op de platendraaier gelegd. Dit blijft toch een sterk album. De zang is "anders", dat wel. Maar je moet Blaze en Bruce niet vergelijken. Bovendien kreeg gans de Metal scene in deze periode een dreun van jewelste om de oren. De grunge had alles overgenomen. En dan weet je dat de platenmaatschappijen eieren voor hun geld kiezen. Waarom zou je investeren in een genre dat (toen) op apegapen lag?

4,5
Rockfan schreef:
Die discussie over Bruce en Blaze wil ik niet weer beginnen. Allebei hebben ze hun kwaliteiten.

Ik hoor ook liever Bruce maar als ik mocht kiezen tussen No prayer of deze dan werd het toch deze.

Songtechnisch vind ik deze veel beter. De zang van Blaze geeft dit album wel een andere sfeer dan als het met Bruce zou zijn opgenomen.


JA! Ieder zijn smaak! Maar ik vind dit album heerlijk. En over de gehele linie beter dan No Prayer.
Maar het is natuurlijk geen Piece of Seventh Son.
En toen Bruce Lord Of The Flies of Sign Of The Cross zong, was daar ook weinig mis mee.

avatar van namsaap
3,0
Fons Akema schreef:

En toen Bruce Lord Of The Flies of Sign Of The Cross zong, was daar ook weinig mis mee.


Sterker.... toen kwamen de nummer veel meer tot hun recht. Eens temeer een bevestiging dat Blaze nooit een album van Maiden had mogen inzingen.

avatar van Kronos
2,0
Het album is op zich al niet bijzonder en de zang van Blaze helpt het finaal naar de kloten.

avatar van Rinus
3,0
Hier komt toch een remaster van uit? Zou dat de geluidskwaliteit ten goede komen,? Ik heb de albums met Blaze nooit op CD of vinyl gekocht, maar toendertijd op cassette opgenomen. Vind de nummers an sich best wel goed, zeker in vergelijking met Final Frontier.

avatar van Edwynn
4,0
Hij verschijnt nu op cd in een box met Fear Of The Dark, Brave New World en Virtual XI. Het betreft verder dezelfde remaster als die voor itunes uit 2015.
Met het geluid van X-Factor was in mijn beleving niet zoveel mis maar dat terzijde.

avatar van Eddie
4,0
Fons Akema schreef:
En toen Bruce Lord Of The Flies of Sign Of The Cross zong, was daar ook weinig mis mee.


Dat ben ik voor wat betreft ‘lord of the flies’ wel met je eens, ik vind Bruce zijn stem alleen niet bij ‘Sign...’ passen, maar dat is persoonlijk. Je kunt het overigens moeilijk vergelijken. Blaze heeft deze nummers nooit met drie gitaristen gebracht. Met die extra gitaar speulert komt ‘Sign...’ veel beter tot zijn recht. Daarnaast is Bruce live echt een klasse beter dan Blaze.

De re-master dan, deze voegt voor mij niet veel toe vind ik. Ik vond het snare geluid van originele altijd erg lekker, die lijkt wat afgevlakt wat ik jammer vind. Verder Klinkt het allemaal wat vetter en voller dan het origineel, maar om nu echt van een verbetering te spreken, nee.

avatar van Edwynn
4,0
Ik vond Sign.. in Arnhem echt wervelend. Een hoogtepunt voor mij. Bruce wist er wel raad mee. Maar wat je zegt: puur persoonlijk.

De albumversie vind ik ook steengoed. Bayley is een matige zanger maar hij kleurt binnen de lijnen en zijn donkere geluid versterkt de ietwat bedrukte sfeer van het album alleen maar.

avatar van Brutus
5,0
Blaze kan best wel zingen vind ik. Bruce vind ik ook niet altijd zuiver zingen. Zijn stem vind ik op een aantal nummers van Maiden ook niet te pruimen. Het ligt ook vaak aan hoe een nummer wordt gezongen.

avatar van Deranged
Look for the Truth is wel een bazig blazende track.

Voor Maiden begrippen een hele aardige solo.

Meeste Maiden solo's vind ik nogal, hoe zeg je dat, toonladdery.

avatar van namsaap
3,0
Toen in 2017 de albums met Blaze Bailey opnieuw op vinyl uitkwamen stak mijn OCD toch weer de kop op en moest mijn vinylcollectie van de band compleet. Het was tevens toen de eerste keer dat ik dit album luisterde. Vanwege de overwegend slechte reviews had ik het album tot dusver altijd gemeden en eerlijk gezegd heb ik dit album sindsdien misschien twee keer gedraaid.

The X Factor is naar mijn smaak een erg krachteloos album geworden en dat heeft vooral met de productie van Nigel Green. Ik hou op zich erg van de dynamische producties van Iron Maiden albums, maar hier zijn de gitaarpartijen bij tijden wel erg clean. Ook mis ik de agressie en drive in de partijen. Als ik bijvoorbeeld Sign Of The Cross op dit album vergelijk met de uitvoering op Rock In Rio dan komt de live-versie - nog afgezien van de betere zang van Bruce - veel beter tot zijn recht. Zo zijn er meer nummers die met een andere benadering waarschijnlijk veel beter tot hun recht zouden komen.

Score: 54/100

avatar van Kronos
2,0
namsaap schreef:
Toen in 2017 de albums met Blaze Bailey opnieuw op vinyl uitkwamen stak mijn OCD toch weer de kop op en moest mijn vinylcollectie van de band compleet.

Ik heb onlangs Fear of the Dark nog bijgekocht om de lp verzameling van studioalbums compleet te hebben. Uitgezonderd deze en Virtual XI. Die zouden naar mijn gevoel eerder afbreuk doen aan de collectie. Zowel wat betreft muziek als de hoezen. De cd's wilde ik eigenlijk wegdoen maar die heb ik uiteindelijk toch gehouden. En intussen kan ik al iets beter uit de voeten met The X Factor.

avatar van lennert
3,5
Een van de eerste Maiden-albums die ik na mijn kennismaking met Brave New World samen met Virtual XI bij een tweedehands cd-zaakje kocht voor 20 gulden per stuk. Ik heb er zelfs nog lang een t-shirt van gehad. Omdat mijn vriendengroep toen niet bijster veel geld (en dus albums) had, hebben we de Blaze Bayley albums erg vaak gedraaid en ik herinner me dat bij een aantal van ons X-Factor ook echt een favoriet was. Spannend om de cd nu weer aan te zetten, want om eerlijk te zijn is het echt alweer vele jaren geleden dat ik dat heb gedaan.

Blaze Bayley. Niet de beste zanger voor het oude materiaal, maar ik mag de man heel erg. Silicon Messiah en The Man Who Would Not Die heb ik ook in de kast staan en ik denk dat ik die de laatste jaren ook vaker heb beluisterd dan de Maiden-platen met dhr. Bayley. Was hij de beste zanger voor het nieuwe materiaal? Ook geen idee, want bij vlagen klinkt het inderdaad wat vlak. Lord Of The Flies klinkt echt veel beter in live versie met Dickinson. Het refrein van Fortunes Of War klinkt heel vlak. De zanglijnen van Judgement Of Heaven lopen ook niet helemaal lekker. Andere momenten, zoals bij Man On The Edge, Blood On The World's Hands of 2 A.M. klinkt het allemaal prima.

Harris had een slechte tijd en we horen het. Mensen zeiden eerder al dat Fear Of The Dark uitgeblust klonk (ik noemde het zwaarmoedig) en ik ga daar in door. Dit album is heel zwaarmoedig. Toch is het musiceren wederom erg goed. De solo's op Sign Of The Cross, het basintro van Blood On The World's Hands, het riffwerk op The Edge Of Darkness: allemaal hoogstaande kwaliteit. Tekstueel zit het ook goed in elkaar, vooral de anti-oorlogsliederen kan ik nog steeds meezingen. Maar verdomd als het album niet veel te lang duurt.

In dat opzicht is The X Factor de overgangsplaat naar de meer proggy Iron Maiden die we tegenwoordig kennen. Maar die sound wordt pas echt goed uitgewerkt rond Brave New World. The X Factor mist daarvoor een bepaalde x-factor. Slecht is het echter geenszins, in tegendeel. Het blijft me ook intrigeren. Maar ik ben wel een beetje moe nu ik het weer beluisterd heb.

Tussenstand
1. Seventh Son Of A Seventh Son
1. Somewhere In Time
1. Powerslave
4. Killers
5. The Number Of The Beast
6. Iron Maiden
7. No Prayer For The Dying
8. Piece Of Mind
9. Fear Of The Dark
10. The X Factor

avatar van Edwynn
4,0
X Factor is zo'n album die laat horen dat zang heel bepalend is voor Maiden.
Verder zie ik ook dat Maiden de 90s trends hier loslaat en gewoon lekker de eigen koers weer gaat varen. Pas met de herintrede van Dickinson zou dat geluid, dat voortborduurt op de epics uit de 80s, veel meer focus krijgen.

avatar van namsaap
3,0
namsaap schreef:
Toen in 2017 de albums met Blaze Bailey opnieuw op vinyl uitkwamen stak mijn OCD toch weer de kop op en moest mijn vinylcollectie van de band compleet. Het was tevens toen de eerste keer dat ik dit album luisterde. Vanwege de overwegend slechte reviews had ik het album tot dusver altijd gemeden en eerlijk gezegd heb ik dit album sindsdien misschien twee keer gedraaid.

The X Factor is naar mijn smaak een erg krachteloos album geworden en dat heeft vooral met de productie van Nigel Green. Ik hou op zich erg van de dynamische producties van Iron Maiden albums, maar hier zijn de gitaarpartijen bij tijden wel erg clean. Ook mis ik de agressie en drive in de partijen. Als ik bijvoorbeeld Sign Of The Cross op dit album vergelijk met de uitvoering op Rock In Rio dan komt de live-versie - nog afgezien van de betere zang van Bruce - veel beter tot zijn recht. Zo zijn er meer nummers die met een andere benadering waarschijnlijk veel beter tot hun recht zouden komen.

Score: 54/100


Ik heb dit album van het weekend nog eens de revue laten passeren en ik moet zeggen dat ik inmiddels iets milder gestemd ben. Ik heb zelfs even getwijfeld om dit album boven No Prayer te zetten..., maar als dan Fortunes Of War voorbij komt verdwijnt die twijfel meteen. Man On The Edge (hallo Rainbow) heeft wel een lekkere drive, al komt het refrein me na x herhalingen wel de neus uit. Overheersend blijft wel het gevoel dat hier veel meer in had gezeten......

1. Seventh Son Of The Seventh Son
2. Number Of The Beast
3. Powerslave
4. Killers
5. Somewhere In Time
6. Piece Of Mind
7. Iron Maiden
8. Fear Of The Dark
9. No Prayer For The Dying
10. The X Factor

avatar van RuudC
3,5
Ik vind altijd dat ik Blaze moet verdedigen als Maiden fans weer eens naar hem uithalen. In de eerste plaats omdat hij wel degelijk een goed zanger is, maar daarbij ook ongelooflijk sympathiek is en altijd zichzelf compleet geeft. Ook al staat er maar een paar man bij het podium. Ik vind een aantal songs met hem op zang ook oprecht heel sterk, zoals Man on the Edge. Sign of the Cross is ook heel sterk en het is jammer dat Virus hier niet op staat. Geen idee of dat nummer al geschreven was toen dit album uitgebracht werd. Iron Maiden heeft het gelikte geluid van Fear of the Dark laten varen. Het is duidelijk het meest duistere dat de band uitgebracht heeft, maar nog altijd worstelt Maiden enorm. Dat merk je dan vooral aan het grote aantal songs en de lange speelduur. Te vaak gaat het nergens heen en wordt de fast forward knop heel verleidelijk. Gelukkig staan er, zeker in het begin nog wel een paar goede songs die het gemiddelde redelijk weten te redden. Blaze maakt lang niet zoveel indruk als Bruce deed, maar dat dit album niet heel goed is, kun je niet alleen op hem afschuiven.

Tussenstand:
1. Powerslave
2. Killers
3. Seventh Son Of A Seventh Son
4. The Number Of The Beast
5. Somewhere In Time
6. Iron Maiden
7. Fear Of The Dark
8. Piece Of Mind
9. No Prayer For The Dying
10. The X Factor

avatar van Heer Hendrik
oei op het nummer fortunes of war komen de tekortkomingen van Blaze wel heel erg naar voren, terwijl de 3 voorgaande songs echt prima zijn. Nee dit hadden ze beter niet op dit album kunnen zetten met deze zang. Muzikaal is het echt niet verkeerd

Gast
geplaatst: vandaag om 14:32 uur

geplaatst: vandaag om 14:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.