menu

Iron Maiden - The X Factor (1995)

mijn stem
3,01 (242)
242 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Metal
Label: EMI

 1. Sign of the Cross (11:17)
 2. Lord of the Flies (5:03)
 3. Man on the Edge (4:13)
 4. Fortunes of War (7:23)
 5. Look for the Truth (5:10)
 6. The Aftermath (6:21)
 7. Judgement of Heaven (5:12)
 8. Blood on the World's Hands (5:57)
 9. The Edge of Darkness (6:39)
 10. 2 A.M. (5:37)
 11. The Unbeliever (8:10)
totale tijdsduur: 1:11:02
zoeken in:
avatar van Gatver
1,0
'Man On The Edge' vond ik als enige song goed te doen. Ik had deze cd gekocht, natuurlijk omdat het Iron Maiden was. Stond altijd garant voor kwaliteit. Ik heb heel objectief geluisterd, maar de nummers doen me niet zoveel. Dat heeft niets met Blaze te maken. Ik ben, helaas, van mening, dat Maiden na Fear Of The Dark sowieso wat zoutelozer is geworden. Misschien komt het doordat ze ook een dagje ouder worden? Natuurlijk hebben ze na FOTD nog steeds veel goede afzonderlijke songs geproduceerd, maar als geheel konden de albums me niet meer zo boeien. Ik denk, dat ze een fan verloren zijn. Hoewel ik het oude werk nog regelmatig draai. Toch wil ik nog wel kwijt, dat een stemgemiddelde van 2,79 ook een hoop zegt. Stel, ik zou mijn stem intrekken, dan zou het nog maar iets van 2,82 worden. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die zo over dit album denk. Toch denk ik dat het lage stemgemiddelde ook één en ander met Blaze heeft te maken. Maar dat zou je de andere fans moeten vragen.

Raekwon the chef
Het lage stemgemiddelde heeft inderdaad te maken met Blaze, en sowieso dat dit een vrij andere sound heeft dan voorafgaande albums en niet iets is wat je meteen kan bekoren. Maar doen nummers als 2 A.M. en Sign of the Cross je ook helemaal niets? Vind ik toch tot het beste van Maiden horen.

avatar van Kef
3,5
Kef
Toch best een mooi album van Iron Maiden. Het is natuurlijk wel anders. Een nog donkerdere sfeer als op F.O.T.D. en een aantal heerlijke epic's. Sign Of The Cross vindt ik een van de mooiste nummers uit de Blaze periode. Dat geldt ook voor Blood On The Worlds Hands en Fortunes Of War. Als ik moet kiezen tussen Virtual 11 en The X Factor, ga ik voor de laatste.

L3X
Dit is een van Steve Harris' favorieten!

avatar van AGE-411
L3X schreef:
Dit is een van Steve Harris' favorieten!


Dat zeggen ze altijd.

Rob Halford's favoriet is Ram it Down
Hetfield's favorite album is St.anger


Empyrium
Zo slecht is deze plaat helemaal niet, staan toch zeker drie erg sterke songs op, alleen Blaze was niet echt geschikt voor het grote werk.

Vergelijk het maar met een goede voetballer bij een subtopper die net te weinig in huis heeft voor een topclub.

avatar van Desert
4,0
Die vergelijking vind ik niet helemaal opgaan. Blaze is zeker een goede zanger. Het probleem waar hij mee kampt, is het feit dat hij niet de hoge noten kan halen die Bruce o zo makkelijk uit zijn mouw schudt.

Bij Blaze blijft het dus allemaal hangen op de iets lagere tonen. En dat is natuurlijk voor de Iron Maidenfans niet makkelijk te verteren aangezien zij die schitterende vocale varriaties tussen hoog en laag gewend zijn.

Corpse Molestor
Samen met de opvolger van deze plaat de slechtst Maiden albums ooit gemaakt. Hoofdoorzaak : Blaze op zang.

avatar van Elminius
4,0
Echt jammer van de lage stemmen voor dit prachtig album. Blaze is verre van een slechte zanger, in tegendeel. Je moet Bruce gewoon even vergeten en genieten van deze ietwat andere stijl.

Nummers als Sign of the Cross en 2 A.M. horen gewoonweg bij de top van Iron Maiden, Sign of the Cross is zelfs mijn persoonlijke nummer 1 ooit van Iron Maiden. Ik kan niet beslissen welke versie nu het beste is, die van Rock in Rio met Bruce of met Blaze...

Er zitten ook slechte nummers tussen, zeker waar. The Unbeliever vind ik bv. een iets minder nummer, samen met Fortunes of War.

Muzikale hoogstandjes vind je dan weer bv. in de bass-intro van Blood on the World's Hands, om kippenvel van te krijgen.

Man on the Edge wordt door velen zo gefavoriseerd, ik vind er helemaal niets speciaals aan, het had voor mijn part een ruige opener kunnen zijn...

Zeuren om de hoes of om het feit dat Sign of the Cross niet als opener past vind ik dan weer jammer. Dit soort zaken doet allerminst af van het feit dat dit al bij al een zeer degelijke plaat is.

4*

Joy
wat een voorspelbaarheid op deze plaat zeg

avatar van vin13
3,5
Ik ken deze niet en ben toch wel benieuwd naar het meer donkere geluid op de plaat. Het debuut pas aangeschaft en eerlijk gezegd behoort hij nu al tot mijn favoriete Maidenalbums samen met Somewhere in time. Dus moet ik Blaze ook een kans geven toch?

avatar van Rufus
Empyrium schreef:
alleen Blaze was niet echt geschikt voor het grote werk.

Vergelijk het maar met een goede voetballer bij een subtopper die net te weinig in huis heeft voor een topclub.


Volledig mee eens, wel heeft hij een paar prachtige doelpunten gemaakt, maar niet op deze.

avatar van CorvisChristi
1,5
CorvisChristi (crew)
Ik ga hier erg weinig woorden aan vuil maken, echter wil ik er dit nog even over kwijt:

- Zwakste Maiden-album ooit, vanwege de slaapverwekkend saaie en totaal niet pakkende songs, met praktisch op elk nummer een intro die eeuwen lijkt te duren.

- Blaze Bailey.

- De speelduur. Er lijkt geen eind aan te komen.

Jammer, jammer, jammer.

avatar van Dexter
4,5
Ik kan natuurlijk niet iedereen overuigen, en zal dit dan ook niet proberen. Maar als er al een Maiden moest bestaan zonder Paul of Bruce, was Blaze een erg goeie keus, even lekker experimenten - wat ze na zo'n schijtalbum als FotD zeker gegund is - is in mijn ogen goed geslaagd: lekkere meeslepende, donkere nummers die een fijne zware sfeer op het album meespelen, sterke partijen van Harris en sterke teksten, maken dit toch een van mijn drie favo Maiden-albums

Raekwon the chef
Nou, ik vond Fear of the Dark nog best goed eigenlijk, zeker na zijn schijtplaat als No Prayer for the Dying. Ik vind deze ong. op hetzelfde niveau als FotD.

avatar van Sir Spamalot
2,0
The X-Factor is de eerste plaat met Blaze Bayley ter vervanging van de opgestapte Bruce Dickinson, die het wellicht beu werd en andere paden wilde betreden. Volgende zaken vallen mij op aan dit album, in navolging van Fear of the Dark: spuuglelijke hoes, weeral zo’n vlakke productie waar geen ballen inzitten, triestig drumwerk van Nico McBrain (kan hij niet beter of mag hij niet) en artistieke ruimte voor Jannick Gers en Blaze. Een stijlbreuk met het verleden is de opener: geen zo’n typisch snel nummer met lekkere solo’s en voorbij voor je het weet, maar Sign of the Cross als binnenkomer van 11 minuten, goed nummer trouwens. Lord of the Flies is vlees noch vis, eerder een opgewarmde diepvriesmaaltijd. Man on the Edge bevalt mij wel enorm in tegenstelling tot Fortunes of War en Look for the Truth. Om een lang verhaal kort te maken: dit album is voor mij beter dan FOTD, geen hoogtepunt in de carrière van Iron Maiden, maar ook geen zo’n dieptepunten als FOTD en Virtual XI.
Aanvullende noot:
ik heb ze live gezien tijdens de daaropvolgende tour in de Brielpoort te Deinze, een teken aan de wand destijds want voordien traden ze altijd op in het veel grotere Vorst Nationaal te Brussel: ik herinner dat Dave Murray toen voor mij de avond heeft gered met zijn heerlijk gitaarwerk en dat Nicko McBrain er meer naast mepte dan erop. Blaze Bayley was nog zo’n slechte zanger niet maar “the wrong man on the wrong place on the wrong time.

avatar van vin13
3,5
Kef schreef:
Toch best een mooi album van Iron Maiden. Het is natuurlijk wel anders. Een nog donkerdere sfeer als op F.O.T.D. en een aantal heerlijke epic's. Sign Of The Cross vindt ik een van de mooiste nummers uit de Blaze periode. Dat geldt ook voor Blood On The Worlds Hands en Fortunes Of War. Als ik moet kiezen tussen Virtual 11 en The X Factor, ga ik voor de laatste.


Ik kan hierin mee gaan en vind het best een goede plaat, beter dan Fear of the dark en niet minder dan Killers.
Blaze's zang is rauw en donker en af en toe meer bluesy dan Bruce ooit zou kunnen. Bruce blijft wel de beste zanger en hij heeft veel charisma.

avatar van Leonard91
2,5
Plaat met een erg donkere sfeer, maar veel goede nummers levert het niet op. Bayley is gewoon niet geschikt, al vind ik Bruce ook niet altijd alles.
Veel nummers zijn wat saai, er is weinig wat echt de aandacht trekt. Ook blijft bijna niks écht hangen. Een van de minste van Maiden, maar niet qua lengte. Zeventig minuten is wel wat veel van het goede.

avatar van AOVV
2,5
Eerste van de twee Bayley-platen, kwalitatief een stuk minder dan met Dickinson of Di Anno. Wat niet wil zeggen dat er niets opstaat dat de moeite loont. 'The Aftermath', 'Man On The Edge' en 'Sign Of The Cross' zijn mijns inziens prima nummers. Alleen de rest blijft achter qua niveau.

3 sterren

avatar van Killeraapje
3,5
Ondergewaardeerde Maiden plaat die enige luisterbeurten nodig heeft voordat hij op waarde geschat kan worden. Bayley is technisch inderdaad een mindere zanger dan Dickinson maar toch heeft hij iets sombers dat mij erg bevalt. Het duistere materiaal leent zich dan ook erg goed voor zijn stem en ik vind dat Maiden hier toch best een paar aardige nummers geschreven heeft. Enige nadeel is dat het wel een hele zit is om het album ineen keer te beluisteren. En de OHHOOS zijn toch wel een beetje teveel aanwezig voor mijn gevoel

Daveydave
Ik heb liever Bruce Dickinson

avatar van Rockfan
4,0
Daveydave schreef:
Ik heb liever Bruce DickinsonIk ook, hoewel ik dit geen slechte plaat vind. Die donkere sfeer van deze plaat heb wel wat vind ik

Yann Samsa
The X-Factor is... Eén Vd Beste Maiden Platen Ooit!! JaJa
Bijna Beter Dan The Number Of The Beast!! Jaja
Voor jullie me vermoorden , laat me mijn uitleg doen...

Ok, Bruce zingt niet (hierdoor wordt hij spijtig genoeg als door de helft slecht beoordeelt zonder zo objectief mogelijk te luisteren)
En ja , Bruce is qua vocal performances tuurlijk de sterkste
Maar Bruce is niet gelijk aan Iron Maiden
Dit album is op lyricaal , muzikaal gebied veel diepgaander en hoger dan NPFTD , FOTD, BNW,...
Waarom?
Het bevat prachtige teksten , het is lekker donker en episch en het is prachtig gezongen. Ik versta dat personen die alleen (graag) luisteren naar die classic catchy heavy metal als POM , NOTB en P hier niets aan hebben maar ik hou van alle 4 de kanten : de progressive maiden kant , de classic maiden , de punky maiden en de epic, soft, dark maiden. Iedere kant heeft zn plusjes en minnetjes net als de zanger. Dit album zou waardeloos zijn met bruce net als POM waardeloos zou zijn met blaze.
Maar wees nu eerlijk : ookal is deze plaat niet echt toegankelijk en hoor je ze niet graag . Het is een juweeltje.
SOTC is een van maidens beste nummer
FOW, LFTT, 2AM ,... Wat een diepgaande lyrics
LOTF, MOTE gewoon lekker strakke metal songs
Er zijn minpunten als JOP en vooral The Unbeliever : wat een herhaling + die beginnende gitaarriff is geript van RATMs Bomtrack.
Maar in TNOTB zijn er ook zwakke momenten als Gangland en het minder frisse guitar en drum sound..

Een zeer goei plaat die samen met 7th son en POM de beste maiden plaat is

Yann Samsa
Misschien toch wat overdreven gereageerd toen ik zei 'samen met 7th son en POM de beste Maiden plaat'

Heb nog eens veel tijd genomen en plaat per plaat beluisterd
Dit kom ik uit
1) Seventh Son (dacht ik al)
2) Piece Of Mind (dacht ik ook)
3) Virtual XI (i know ; mss omdat ik hem nog niet lang heb (hij kan dus nog dalen, maar toch zalige plaat)
4) Somewhere In Time
5) The Number Of The Beast
6) The X Factor

stuart
De platen met Di Anno hebben de X-Factor.... ; deze ken ik overigens niet, zo eerlijk zal ik wel zijn.

Yann Samsa
stuart schreef:
De platen met Di Anno hebben de X-Factor.... ; deze ken ik overigens niet, zo eerlijk zal ik wel zijn.


Je eens erin verdiepen !!! Echt de moeite waard...

stuart
Ik ken het 'oeuvre' t/m Seventh Son en heb het daarna niet meer gevolgd; zou best kunnen dat het dus een aardig/goed ? album is, maar de muzikale interesse is ondertussen al lang verschoven. That's all....

avatar van Edwynn
4,0
Maiden klinkt donkerder en deprimerender dan tevoren. Terug zijn de lange epics. Sign Of The Cross is alvast een ijzersterke binnenkomer. Wat mij betreft een klassieker. Maar Blaze Bailey... Of all people. Als je bedenkt wie er onder anderen auditie hebben gedaan om de microfoon over te nemen bij Maiden is die keus volgens mij alleen gemaakt omdat Blaze een lad is die van bier en voetbal (West Ham perhaps) houdt.
Stel je toch eens voor dat Michael Kiske, Dougie White of Dave Boylan van het wat obscuurdere Celtic Legacy deze plaat hadden voorzien van vocalen.
Maar ja, Blaze is het geworden en na een aantal nummers is al duidelijk dat hij veel te monotoon zijn vocalen over ons uitstrooit.
Vooral in het wat rappere Man On The Edge is het bijna pijnlijk om te horen wat voor een vermoeiende vocalist Bailey is.
Gelukkig dragen de songs het album op redelijk bevredigende wijze. Sign Of The Cross had ik al genoemd. Ook Lord Of The Flies, The Aftermath, The Edge Of Darkness en Fortunes Of War zou ik best nog wel eens in de setlist terug willen zien. Deze nummers maken dat ik de waardeloze vocalist voor lief neem.

Yann Samsa
Edwynn schreef:
Maiden klinkt donkerder en deprimerender dan tevoren. Terug zijn de lange epics. Sign Of The Cross is alvast een ijzersterke binnenkomer. Wat mij betreft een klassieker. Maar Blaze Bailey... Of all people. Als je bedenkt wie er onder anderen auditie hebben gedaan om de microfoon over te nemen bij Maiden is die keus volgens mij alleen gemaakt omdat Blaze een lad is die van bier en voetbal (West Ham perhaps) houdt.
Stel je toch eens voor dat Michael Kiske, Dougie White of Dave Boylan van het wat obscuurdere Celtic Legacy deze plaat hadden voorzien van vocalen.
Maar ja, Blaze is het geworden en na een aantal nummers is al duidelijk dat hij veel te monotoon zijn vocalen over ons uitstrooit.
Vooral in het wat rappere Man On The Edge is het bijna pijnlijk om te horen wat voor een vermoeiende vocalist Bailey is.
Gelukkig dragen de songs het album op redelijk bevredigende wijze. Sign Of The Cross had ik al genoemd. Ook Lord Of The Flies, The Aftermath, The Edge Of Darkness en Fortunes Of War zou ik best nog wel eens in de setlist terug willen zien. Deze nummers maken dat ik de waardeloze vocalist voor lief neem.


Blaze z'n vocals zijn idd niet zo hoogstaand.
Maar de gevoels en diepte v deze songs en hun lyrics spreekt me zo aan. En zn stemgeluid past toch wel goed bij songs als the edge of darkness.....

In tegenstelling tot vele anderen, vind ik dit een geweldig album. Goed Blaze Bailey is geen Bruce Dickinson, maar hij lijkt er wel meer zin in te hebben om op een Maiden cd te zingen. Ik was dus erg blij dat Bruce vertrokken was, vooral omdat zijn solo cd's beter waren dan zijn laatste 2 Maiden albums.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:07 uur

geplaatst: vandaag om 15:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.