Storm Corrosion. Het nieuwe project van 2 grote muzikanten die allebei hoog worden gewaardeerd. We hebben het hier over Mikael Åkerfeldt en Steven Wilson, dames en heren. De eerste maakt al meer dan 15 jaar furore met Opeth en de tweede met Porcupine Tree en soloprojecten. De mannen werkten al vaker met elkaar samen. Wilson produceerde enkele albums van Opeth en zong ook mee. Nu hebben ze echt samen muziek gemaakt.
Volgens de mannen is Storm Corrosion het derde deel van de trilogie die voor de rest bestaat uit Heritage (Opeth) en Grace For Drowning (Steven Wilson). Vooral Heritage was een koerswijziging voor Opeth door de grunts compleet weg te laten en eigenlijk een seventiesplaat te maken. Grace For Drowning is een dubbelalbum dat af en toe een beetje zijn duistere momenten heeft. Op Storm Corrosion zijn deze elementen dichter bij elkaar gekomen. Maar toch is het iets heel anders dan wat de mannen eerder hebben gedaan.
De opener genaamd Drag Ropes laat dit gelijk horen. Strijkers sluipen met dissonantie door de eerste minuten van het nummer heen met een klein beetje zang van Åkerfeldt. Dit klinkt heel duister maar uiteindelijk openbaart de compositie zich met steeds meer zang. De zang heeft een bepaalde frasering die heel raar is en zorgt voor de opbouw van het nummer. Een band uit de jaren ´70 genaamd Gentle Giant had ook van die rare samenzang. Aan het eind komt er nog wat prachtig gitaarwerk van Åkerfeldt. Vrij ingehouden maar toch groots in de context van dit nummer omdat het vrij minimaal is. Een nummer dat ik toch meerdere keren moest beluisteren om het echt te gaan waarderen.
Het is duister en naargeestig. Een beetje net als The Drift van Scott Walker, misschien wel het engste album dat ik ooit heb gehoord. Daar is muzikaal ook alles erg dissonant en Walker spuugt als een bezetene zijn teksten er over heen met een intensiteit waar je U tegen zegt. Åkerfeldt en Wilson houden het allebei vrij rustig en daardoor is dit een mellow, maar ook een rare plaat. Drums zijn ook een zeldzaamheid op dit album, het kleine beetje wat er te horen is is ingedrumd door Gavin Harrison, ook wel bekend van Porcupine Tree waar Steven Wilson in zit. Het drumwerk is zeer ingehouden maar op Hag barst Harrison toch even flink uit met een onheilspellende gitaarriff op de achtergrond. Het zorgt even voor een harder moment in het voor de rest erg rustige album.
Het nummer dat het dichtste bij het andere werk van de muzikanten ligt is Lock Howl. Vooral het gitaarwerk in het begin is echt Opeth maar in het midden komt er een twist met een klein beetje oosterse invloeden. Erg verrassend, niet iets wat ik verwachtte de eerste keer. Het zijn nummers waarvan je bij de eerste luisterbeurt het idee hebt dat er niet veel gebeurt maar na meerdere keren beluisteren hoor je toch veel verschillende lagen.
We werden als luisteraar duister ingeleid door Drag Ropes en er wordt hemels afgesloten met Ljudet Innan. Het is een lichte afsluiter in tegenstelling tot de rest van het materiaal. Het begin is echt extreem mooi met Åkerfeldt die zijn hogere regionen qua zang opzoekt, iets wat we van hem nog niet hebben gehoord. Het is echt soul-achtig en ik hoop dat in de toekomst dat er zeker in blijft. Aangezien de experimenteerdrift van de mannen hoog is zou een soulplaat nog niet eens zo gek zijn. Rustgevende muziek met flinke bassen aan het eind. Een zeer mooi einde van een zeer mooie plaat.
Had deze plaat uitgekomen voor Heritage en Grace For Drowning, dan was dit echt een absolute verrassing geweest. Nu is het ook even verrassend maar toch was dit wel te verwachten na het horen van de 2 albums. Het is een album wat echt niet door iedereen gewaardeerd zal worden, voor velen zal het te rustig zijn. Ik heb Storm Corrosion al een flink aantal keer beluisterd en het verveelt mij compleet niet door de speelduur heen. Ik hoop dat Storm Corrosion een project is wat doorgezet wordt. Een avontuurlijke plaat met momenten van absolute duisternis en licht. De hoes ziet er raar uit maar ook erg mooi en dat is de muziek eigenlijk ook.
Storm Corrosion, raar maar mooi!