John Lennon & Yoko Ono - Two Virgins (1968)

Alternatieve titel: Unfinished Music No. 1

Avant-Garde
Label: Apple

1. Two Virgins Side One (14:17)
  2. Two Virgins Side Two (14:44)
  3. Remember Love * (4:04)
Eensgelijks. Ik schaam me haar.

avatar van devel-hunt
Deze plaat is eigenlijk één lange revolution no9 van the White album. De plaat is uiteraard bekent door de hoes die toen waarschijnlijk erg schokkerend was, hetgeen de bedoeling van JohnandYoko was, de invloed van Yoko op deze plaat is natuurlijk veel groter als die van John, liefde maakte niet alleen blind maar kennelijk ook doof. Deze plaat kwam in dezelfde week uit als The white album en is de tweede solo plaat van een Beatle (na Wonderwall van George). Two virgins is geen muziek maar een decor van geluid. En niet eens goed gedaan!! Leuk voor de verzameling!

avatar van devel-hunt
Reint schreef:
Ik geloof dat het destijds ook was uitgebracht, puur om te geld mee te verdienen. Hij nam het zelf niet eens serieus geloof ik.

Ik denk eerder om het merk JohnandYoko onder de aandacht te brengen, vergeet niet dat Yoko toen net op het toneel was, niemand kende haar, ze waren nog niet getrouwd en Lennon was nog met Cynthia getrouwd, die deze hele periode als bijzonder vernederend heeft ervaren. Voor het geld hoefde hij het toen al lang niet meer te doen. the Beatles waren in die periode al schatrijk.

AFTP
Onzin ze waren totaal niet schat rijk bijna failliet door het oprichten vna hun eigen label.

AFTP
Dit album had ik gepindakaasd maar ik dacht zal wel een grap zijn en niks voorstellen. Niet dus de opener Two Virigins part 1 is echt tof veel verschillende geluid en instrumenten, niet zomaar wat geluid zoals vaak beweerd. Side 2 is veel minder interressant beetje van hetzelfde, Yoko's zang werkt hier ook ttegen zo tegen het eind. Dit numer (1+2) doet niiet onder voor het gemiddelde rpog-rock nummer. Remember love is een heel mooi liedje prachtig gezongen.

Two Virgins part 1 | 4*
Two Virgins part 2 | 3,5*
Remember Love | 4,5*

Edit: Zo'n cover is dat weer niks, toen stoer en gedurft maar tegenwordig schaam je je om zoiets te kopen/bestellen.

Yoko zag er niet uit, waarom viel Johnny op haar?

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Belachelijk hoog stemgemiddelde. Het is dat ik geen 0.0* kon stemmen, anders had ik dat gedaan. Dit heeft werkelijk NIETS met muziek te maken!

Harald
Absoluut met je eens...en verder ook geen meter dansbaar....

bikkel
Je vraagt je wel eens af wat Yoko Ono in godsnaam met John Lennon heeft gedaan.Op de registatie van Live in Toronto tracht ze ook een nummer te doen.Het geluid van een op tilt geslagen luchtalarm is er niets bij.Vreselijk.Maar goed,ze hoorde bij Lennon en hij zal in die periode wel gelukkig met haar zijn geweest.Niemand is gelukkig met Two Virgins.Dit hadden ze voor de privecollectie moeten houden en nooit uit moeten brengen.Pure aandachttrekkerij wat Lennon helemaal niet nodig had.En dan die hoes............vreselijk

Harald
Yep...met je eens. Ze hadden liever zoiets als Desmond and Molly Jones moeten opnemen, laat zich ook beter verkopen. Maar avant-garde?....is toch wat voor interlektuuele

avatar van Lennonlover
Maartenn schreef:

Ik begrijp wat je bedoelt. Maar ik stem gewoon zo hoog wegens het concept van de plaat. De emoties die erachter zitten en de durf, de progressieve gedachten die deze plaat met zich meebracht in 1968.

Harald
Om dit album echt te kunnen begrijpen moet men ook veel meer over de achtergrond van dit album weten maar ook meer over John & Joko. Dit soort projekte kan men niet met een gewoone muziek paat vergelijken.

bikkel
Ieder z'n smaak en filosofie bij een bepaalde plaat natuurlijk.Ik kan het alleen niet opbrengen om naar iets te luisteren wat naar mijn idee niet zo gek veel met muziek van doen heeft.Ik ben blij dat Lennon na dit .....laat ik zeggen tussendoortje,godzijdank nog een paar behoorlijke soloplaten uitbracht,met niet al te veel inbreng van Mevrouw Ono.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Lennonlover schreef:

Oke daar kan ik me in vinden.

Heb deze plaat gister gekocht (vinyl) en was de koning te rijk. Inclusief censuurzakje . Heerlijk collectersitem, maar een plaat die ik nimmer en nooit zal opzetten.

Ja misschien toch, om te laten horen hoe 'nomale' mensen een bos nadoen...

jeko
Niks geen achtergrond geluiden maar avantgarde in optima forma.

jeko schreef:
Niks geen achtergrond geluiden maar avantgarde in optima forma.

Klopt, ik had deze plaat ook nog eens opgezet naar aanleiding van je post bij 'Unfinished Music No.2: Life With the Lions', en ik moet concluderen dat er met deze plaat niks mis is. Heb hem dan ook verhoogd van 1.5 naar 3.5 en er zit nog meer in .

avatar van Lennonlover
Ik houd hem toch lekker op 3*. Maar ik kan begrijpen dat als iemand Faust kan appreciëren, dat de stap naar deze plaat niet zo onoverkomelijk groot is.

Misterfool
een voorkant die je niet wilt zien. muziek die je niet wil horen. kan het nog slechter zijn

Father McKenzie
Ik heb me nooit gestoord aan de hoes, ach twee naakte mensen, opwindindend is het niet, maar anno 2008 toch zeker niet aanstootgevend of shokerend, zeg?

Wèl vind ik dit pure... volksverlakkerij, want Lennon bracht hier geen plaat uit waar ook nog eens... muziek opstond, neen, gewoon wat achtergrondgeluiden, gewauwel en noise.
Je moet het maar durven, en de arme fans kochten dit, omdat er een grote naam op de plaat stond, nou ja...

Eerlijk gezegd, ik heb deze ook, en ook al was die ocharme 5 € niet veel, eigenlijk is dit wat muziek betreft totoaal waardeloos en irrelevant, maar voor de hoes - waar zo veel herrie rond gemaakt werd, vooral destijds dan - wou ik deze toch tussen mijn Lennonplaten staan hebben.
Maar muziek, neen, daarvoor heb je andere Lennonplaten!

Twee mensen, met allebei een hartslagmeter op hun borst. Je vergroot het geluid daarvan sterk (Da,s dus het kloppend geluid, wat je hoort) en je gaat daarna in bed heerlijk de liefde bedrijven. Je neemt dit alles op en je hebt Two Virgins. Twee mensen, die op dat moment op het toppunt van hun verliefdheid, die gewldige momenten van verbondenheid wilden vastleggen. Je moet er maar op komen. Ik vind het geweldig dat je daar opkomt. Two hearts in love!!! Heeft niets met muziek te maken. Als je 'm daarom gekocht hebt, snap je helemaal niks van hoe John en Yoko hun liefde "beleefden". En als je het allemaal onzin vindt, moet je gewoon andere platen kopen.

Kid A(cid)
Father McKenzie schreef:

Ik stoor me er wel aan, ik had liever twee naakte, knáppe vrouwen op de hoes gezien.

Kijk jij nou 's nacht naar RTL 4 en die andere zenders. Zie je genoeg bloot!!!

Kid A(cid)
Ik vergelijk niet het graag, maar John moet het wel koud hebben gehad...

0,5
Een bak teringherrie van 2 mensen die in een soort van diepe trip zitten. Daar kan, nee, mág alleen zo'n hoes omheen...

avatar van vin13
0,5
Dit is geen avant-garde maar avant-terrible.

Misterfool
voor goede avant garde kan ik jullie verwijzen naar zowel coil als einsturende neubauten. en natuurlijk de laatste twee albums van talk talk

avatar van LucM
0,5
Met muziek heeft dit helemaal niets te maken, ook niet met avant garde. Totaal waardeloos album, enkel goed als collectors item.

avatar van Toon1
Waarom zou dit geen avant garde zijn? Ik vind het interessante muziek, zeker als je het in zijn tijd plaatst. Coil of Einsturzende Neubauten zijn natuurlijk 15-20 jaar later. Bovendien vind ik het een beetje vreemd om deze experimenten van Yoko Ono (samen met John Lennon), die toch een avant-gardist bij uitstek is en één van de bekendste namen uit de Fluxus-beweging, te bestempelen als zijnde niets te maken met avant-garde. Yoko Ono IS een echte kunstenaar, en daar verandert haar huwelijk met John Lennon en haar aandeel in de split van The Beatles weinig aan. Deze plaat is dus wel degelijk pure avant-garde, en nog eens goed avant-garde ook! Laten we eerlijk zijn; de gemiddelde fan van The Beatles of John Lennon luistert hier natuurlijk niet graag naar, omdat het mijlenver van de "normale" popmuziek ligt. Sindsdien heeft dit album altijd de reputatie gehad een slechte plaat te zijn omdat de gemiddelde popliefhebber er niets aan vind, maar wie een beetje openstaat voor avant-garde (want dat is Yoko Ono), kan hier volgens mij toch geen buil aan vallen. Als dit geen plaat was van Beatle John Lennon (en Yoko Ono), maar van een onbekende avant-garde artiest, dan lag het gemiddelde al een stuk hoger.

Misterfool
een vrouw die vreselijk slechte muziek maakt en krijst noem ik geen avant garde wonder

Misterfool schreef:

Niemand noemt haar een wonder, maar ontkennen dat ze een avant garde kunstenaar is belachelijk. Ze was een bekende naam uit de Fluxus-beweging (samen met personen als Joseph Beuys of La Monte Young) en ze maakte ook conceptuele kunst en performance art. In de kunstwereld was ze absoluut geen onbekende. Ze weet dus wel degelijk iets van kunst af. Dat was nog allemaal voordat ze John leerde kennen. Is ze sinds ze John leerde kennen dan plots avant garde-kunstenaar af? Feit is dat haar experimenten via John Lennon plots een groot publiek bereikten, en daar is pure avant garde-muziek nu eenmaal niet voor bestemd (net zoals het grote publiek ook niets heeft met performance art of minimale kunst). Dus die negatieve commentaren over dit album zijn eigenlijk vrij makkelijk te verklaren daardoor.

avatar van LucM
0,5
Avant-garde is een term die lang voor de popmuziek bestond en voor het eerst werd gebruikt in de schilderkunst en sloeg daarbij op experimentele voorlopers. De COBRA-beweging hoort daartoe evenals de Fluxusbeweging met Yoko Ono als belangrijke vertegenwoordiger. Rond die tijd sloeg avant-garde ook op experimentele, vaak elektronische muziek vanwege het progressieve karakter (Frank Zappa, Can, Silver Apples).
Deze "Two Virgins" dat vooral controverse ontlokte vanwege de hoes kun je wel onder avant-garde klasseren, of je die achtergrondgeluiden en noise daadwerkelijk muziek kunt noemen is een ander paar mouwen. Velen hebben dit destijds gekocht vanwege de naam John Lennon en dit na één keer beluisteren definitief in de kast geborgen om als collectors item te dienen.
Yoko Ono was voor de ontmoeting met John Lennon lang actief als beeldende kunstenares en daarmee verwerft ze nu nog steeds een hoge faam, als zangeres vind ik Yoko Ono erg zwak.